Výběr nové zvukovky - zkušenosti s Focusrite Scarlett 2i2?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
kubaregner

Výběr nové zvukovky - zkušenosti s Focusrite Scarlett 2i2?

Příspěvek od kubaregner »

Ahoj,
právě vybírám novou zvukovku, a to už třetí :D První - Presonus Audiobox USB 96 - jsem po třech měsících prodal - začala mě neskutečně štvát, blbla, měla hrozně zašuměné preampy, častokrát v ní zapraskalo nebo luplo a spousta dalších problémů, které ale jsou známé jako všeobecné vady zařízení, tudíž to nebylo vadným kusem. Prodal jsem. Týden po tom jsem si koupil Audient EVO 4 s tím, že většina z nemála hodnocení na internetu byla pozitivní, měla excelentní profesionální recenze, tak jsem ji riskl, byl jsem z ní nadšenej, ale po týdnu se jí posral sluchátkový výstup a začalo v něm jemně lupat. Vrácena. Nyní vybírám novou, přemýšlím o Focusrite Scarlett 2i2, která je světově nejprodávanější, má výborné hodnocení, ale přesto se dočtu o miliardě různých problémů, který zaznamenala spousta uživatelů, tudíž bych se rád zeptal někoho, komu prošlo rukama už více zvukovek a nebo kdo má jakékoliv zkušenosti. Uvažuju nad Scarlett 2i2, poté Motu M2, která ale podle recenzí má často problémy s Windowsama a je poměrně drahá, pak uvažuju ještě nad Presonus Studio 24c, ale zařekl jsem se, že už nechci nic o Presonusu, na konci cenovýho spektra je i SSL 2, která má ale prý problémy ve výrobní kvalitě. Celkem se mi líbily i další Audienty, který jsou dost zajímavý a zvuk z nich leze sakra dobrej, ale spolehlivost je údajně docela malá. Kdo by měl zkušenosti s jakýmikoliv zvukovkami v této cenovce, budu rád. Jsem schopnej jít i maličko na úkor zvuku, hlavně aby to fungovalo, i když sám nečekám za tuto cenu nějaké RME :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr nové zvukovky - zkušenosti s Focusrite Scarlett 2i2?

Příspěvek od pavlii »

A co Steinberg řada UR? Případně poněkud lepší řada od Focusrite - Clarett. Já mám už léta Audient iD14 (mkI), ale je pravda, že nevyužívanou vyloženě často (je to taková moje terénní zvukovka). Prakticky denně pracuju s UR824, kterou mám ještě déle než Audient a neměl jsem s ní nejmenší problém.

Jaký je rozpočet?

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
JuanV

Příspěvek od JuanV »

Jeste kdyz v UR824 vymenis operaky je to jeste o fous lepsi :) ale za to srani s tim to nestoji je jich tam fakt hodne. Tak bych doporucil at zkusis nejakeho levnejsiho steinberga...
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
torst

Příspěvek od torst »

Mrzí mě tvoje špatná zkušenost s PreSonus. Já pořídil před lety malou FireWire Inspire a jsem s ní dodnes naprosto spokojen (udělal jsem nějaký servisní zásah, ale to bylo spíš mým neodborným zacházením). Pořídil jsem před časem bazarem druhou a opět bezva. Připojuji FW k více compům a luxus. O PreSonus se v té době (takže min. před 10 lety....) psalo, že mají hodně kvalitní mic. preampy. Dnešní scénu už moc nesleduji, takže je to spíš retro názor. FireWire je už dnes asi passe, ale mě přijde spolehlivější než USB, prostě se mi osvědčilo.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Já můžu napsat co mi prošlo rukama a co co vidím v mém okolí. Měl jsem Focusrite Scarlett 2i4 G1. používal jsem jak doma tak i "živě", jezdil jsem s jednou kapelou které jsem při vystoupení pouštěl ruzé podklady, intra atp. Pak jsem měl Tascam US-16x08 nejprve doma + převoz do zkušebny na náběry kde potom zůstala. Jen jsem ji pořídil ještě jednu stejnou sestřičku která fungovala jako preamp. Místo ní jsem si domů koupil IK-Multimedia AXE I/O. Následně Tascam US 16x08 "jdou z domu" a nahrazuji je vyšší řadou Tascam series ( 8P Dyna + i208 ). Dále moje okolí. Od roku 2015 má jeden kámoš Steinberg UR-12 aby mohl doma cvičit na kytaru a od stejného roku druhý kámoš má UR-44. Zvukovky maj jedno společné, vše šlape bez problémů. Jen Tascam sesries i208 mám něco přes týden. Ale mám ji z bazaru, takže běhala a první tesy zatím OK.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
kubaregner

pavlii píše: 14.03.2022 22:08 A co Steinberg řada UR? Případně poněkud lepší řada od Focusrite - Clarett. Já mám už léta Audient iD14 (mkI), ale je pravda, že nevyužívanou vyloženě často (je to taková moje terénní zvukovka). Prakticky denně pracuju s UR824, kterou mám ještě déle než Audient a neměl jsem s ní nejmenší problém.

Jaký je rozpočet?

P.
No řekněme, že pro hnidopicha, jako jsem já, je zvukovka do 3 tisíc celkem nereálná, tudíž mám strop někde kolem 5 tisíc s tím, že kdyby pár stovek nad pětitisícovku byla nějaká fakt dobrá zvukovka, asi bych to překousl a šel bych do ní.

Nyní bych normálně už nějakou zvukovku koupil, vyzkoušel a případně vrátil, ale už mi to stačilo jednou s tím Audientem, kdy trvalo vrácení peněz asi 3 týdny, tudíž se radši poptám :)
kubaregner

pavlii píše: 14.03.2022 22:08 A co Steinberg řada UR? Případně poněkud lepší řada od Focusrite - Clarett. Já mám už léta Audient iD14 (mkI), ale je pravda, že nevyužívanou vyloženě často (je to taková moje terénní zvukovka). Prakticky denně pracuju s UR824, kterou mám ještě déle než Audient a neměl jsem s ní nejmenší problém.

Jaký je rozpočet?

P.
Je pravda, že ke zvukovkám od Audientu mám nějakou zvláštní náklonost, fakt se mi líbí, ale tak nějak mě odrazuje, že nejsou moc spolehlivé, což bych podle recenzí nesoudil, ale EVO 4 mě v tom trošku utvrdila.

Steinbergy (konkrétně UR22) maj prý podle dostupných měření docela zašuměné preampy oproti ostatním (což mě trochu štve, protože mám i dynamický mikrofon, i když prý Presonus Audiobox je tak ještě dvakrát zašuměnější), ale podle dostupných nahrávek a materiálů nezní špatně, také zvážím.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No asi takhle - asi by teda bylo dobré se posunout z "prý" do reálnéjších sfér. Nicvíce v uvedeném rozpočtu je skoro fuk, co se koupí (a jinak by mě zajímalo, co znamená "zašuměný" preamp, když už teda něco takového doma mám 😎).

Obecně nikdo nepozná, na čem byla konkrétní věc točená a případně i míchaná. Pokud to samozřejmě není úplný klump, co se kvality preampu týče. Při vší úctě - většina uživatelů z určité kategorie má dost spolehlivá poznávací znamení. Jedním z nich je, že neví, co chtějí, ale spolehlivě ví, co nechtějí, protože "prý...". Ale nechci tím nijak dehonestovat původní dotaz, přibudou určitě ještě další typy zvukovek, co tu nezazněly (a lidé je používají). Držím každopádně palce!

P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 15.03.2022 21:44, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava překlepu.

kubaregner

pavlii píše: 15.03.2022 21:44 No asi takhle - asi by teda bylo dobré se posunout z "prý" do reálnéjších sfér. Nicvíce v uvedeném rozpočtu je skoro fuk, co se koupí (a jinak by mě zajímalo, co znamená "zašuměný" preamp, když už teda něco takového doma mám 😎).

Obecně nikdo nepozná, na čem byla konkrétní věc točená a případně i míchaná. Pokud to samozřejmě není úplný klump, co se kvality preampu týče. Při vší úctě - většina uživatelů z určité kategorie má dost spolehlivá poznávací znamení. Jedním z nich je, že neví, co chtějí, ale spolehlivě ví, co nechtějí, protože "prý...". Ale nechci tím nijak dehonestovat původní dotaz, přibudou určitě ještě další typy zvukovek, co tu nezazněly (a lidé je používají). Držím každopádně palce!

P.

Ty Steinbergy dost zvazuju, protože fakt mají pověst docela spolehlivých zvukovek, ale mají práh generovaného sumu docela vysoko, proto třeba s méně citlivým mikrofonem je v nahrávce slyšet sum, který generuje ten preampy, to jsem myslel tím zašuměný. Dost se mi líbila právě kvalita zvuku u Focusrite, ale toho lidi buď vychvalují, nebo všude píší hromadu problémů, proto hledám někoho se zkušenostmi - amatérským recenzím na Amazonu moc nevěřím a například u Thomanna mají všechny produkty recenze vysoké, takže mi chybí nějaká zkušenost, podle které bych se dozhodl.

Dodám, že jsem amatér, nahrávání se věnuji celkem krátce a nejsem moc znalý, jen se umím ponořit do specifikací a testů, ale nedovedl bych podle toho pořádně soudit, spíš je to jen pomoc při výběru a dám na zkušenost daleko radši než na testy. Proto píši "prý", protože nerad soudím věci, se kterými nemám zkušenosti. Hledám zvukovku, která by byla hlavně spolehlivá a výrazně nezaostávala zvukově za ostatními v cenovce. Určitě souhlasím, že nikdo nepozná, přes co nahrávám, jen si myslím, že dobrá zvukovka zvuk vylepší a nahrávání usnadní, v porovnání nějakého např. dražšího Behringera nebo třeba M-Audia vs SSL 2 jr rozdíl opravdu znatelný a sám můžu říct, že když jsem chvíli nahrával přes Audient, rozdíl byl oproti Presonusu dost znát. Steinberg UR824 je už opravdu nad moje možnosti - to, co jsem psal, se týkalo levnějších Steinbergů. Ale určitě zvážím.

Díky za rady :)
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Ještě k třídy Audient, Focusrite Clarett. Tam zapadá i Tascam Seies. Takže by mohla stačit Tascam series 102i. Níže je recenze na 8P Dyna což je sice 8 kanál preamp, ale to je fuk. V řadě Series jsou všude mic preampy stejný. Další otázka je zda by ti ta zvukovka za ty peníze stála. A pokud začínáš tak by stálo vzít i v úvahu bohatou sw výbavu, ktertá u Tascam Series 102//208i je. Ostatně sw výbavu zvukovky bych v začátcích bral v potaz.
https://www.soundonsound.com/reviews/ta ... es-8p-dyna
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Je pravda, že "entry" řady budou asi osazovány poněkud jinak než řady vyšší - možná ve většině případů, ale tohle je z mé strany podobné jako to "prý" - člověk by musel vidět pod pokličku výrobci. Jak i píše LUBOSH, nemusí to být všude (a obávám se, že třeba i Audient to prezentuje stejně, čili že preampy má všude stejné, bez ohledu na model).

Obecně rozdíly napříč výrobci budou, ale protože se bavíme o preampech, tak je to dané prostě návrhem; dost nerad v téhle rovině slyším kombinace "lepší/horší", protože to je dost stejné jako u mikrofonů (není lepší/horší, ale jen vhodnější/méně vhodný). Je to (z mého pohledu) dost o osobním přístupu a nevázal bych se moc na testy, protože ty jsou zhusta zatížené taky subjektivním pohledem a pokud by se někdo hodně snažil, tak samozřejmě ne, nicméně pak je to jen o strohém technickém pohledu na věc, což taky úplně moc neřekne (mám na mysli například určité třeba měřitelné šumové rozdíly, ale ve vzájemném srovnání dost subtilní......pak mi přijde nesmysl vázat se na preamp s "lepšími naměřenými hodnotami", protože to nic neříká o zvuku, co z něj umí lézt - jestli jsem se vyjádřil srozumitelně ;-) ).

V neposlední řadě opakuji, že v dané cenové hladině mi to přijde dost fuk, když se budeme bavit o známých a zavedených značkách, ale nemám takhle přehled do hloubky (měření/testování), protože mě to upřímně řečeno nikdy nezajímalo (čti: není to pro mě stěžejní prvek, protože podobný parametr se v mém případě nemá šanci nijak projevit).

P.

LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

pavlii píše: 16.03.2022 9:05
V neposlední řadě opakuji, že v dané cenové hladině mi to přijde dost fuk, když se budeme bavit o známých a zavedených značkách, ale nemám takhle přehled do hloubky (měření/testování), protože mě to upřímně řečeno nikdy nezajímalo (čti: není to pro mě stěžejní prvek, protože podobný parametr se v mém případě nemá šanci nijak projevit).

P.
S tímhle souhlas. Měl jsem možnost nahrávat s mikrofony "všeho druhu" jak na Focusrite Scralett 2i4 G1 i na Steniberg UR-44 i Tascam US 16x08 a nějaký extra rozdíly jsem nevnímal. Největší rozdíly, chyby ve zvuku atp. byly mezi židlí a monitory. :)
Já to beru asi z takového pohledu. Když mám mikrofon už nějakou vysokou/vyšší řadu tak tomu musí odpovídat i mic pream/zvukovka. Pokud mám mikrofon řekněmě střední či nižší třídy tak mě zas už tolik mic preamp netrápí pokud zůstanu u zavadených značek Focusrite, Steinberg................ Aneboooo mě napadá, rovnou na začátku zainvestovat do zvukovky vyšší třídy která má třeba i dobrou možnost rozšíření a až po čase zjistím, že ten první mikrofon/y stojí za prd teda, že mi nevyhovuje/jí a chci jiný, lepší, dražší tak už potom nemusím kupovat lepší zvukovku :wink:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo, zhruba tak bych to viděl asi já. Člověk hned nepotřebuje vyšší řadu zvukovek (což obvykle znamená 4+ vstupů), ale když vezme po HW stránce kvalitní produkt (bez ohledu na to, co se tu napsalo - třeba iD14 nebo Clarett+ 2Pre, SSL apod.), které mají třeba ADAT In, tak může kdykoli pořídit externí preampy, které připojí optikou a má hnedka víc vstupů a jede pořád v dobré HW kvalitě. No a tím pádem není v zásadě omezován na mikrofony, protože ten dobrý HW mu prostě do digitálu převede přesně tak kvalitní vstup, co mu ten který mikrofon umí poskytnout ;-)

Každopádně LUBOSH moc dobře píše, že nejpodstatnější rozdíly, které mluví do kvality, jsou jinde než jakékoli měření vlastního šumu preampu nebo 3dB rozdílu v teoretickém dynamickém rozsahu převodníku ;-)

P.

José

Příspěvek od José »

A jestli do toho mohu vstoupit se střelou trošku vedle, ty Universal Audio prcky (volt I, II popřípadě 276, 476) nikdo v ruce neměl? - jestli si UA drží pověst, tak by to mohla být zajímavá alternativa, nicméně jestli sklouzli k tomu, že lepí logo UA na nějaký čínský uniprodukt tak asi úplně ne. Na rozdíl od Scarlettu to nicméně má midi vstupy, což se zas líbí mně.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

kubaregner píše: 15.03.2022 21:18 Je pravda, že ke zvukovkám od Audientu mám nějakou zvláštní náklonost, fakt se mi líbí, ale tak nějak mě odrazuje, že nejsou moc spolehlivé
Na základe čoho súdiš, že sú nespoľahlivé? Ja mám iD4 už roky a nemal som jediný problém. Kvalita zvuku dobrá, funkčnosť a vyhtovenie veľmi OK. Tá EVO mi príde skôr ako taká hračka do terénu než seriózna zvukovka. Do malej krabičky chceli asi vtesnať, čo sa dalo, možno na úkor kvality, ale neviem, nemám s ňou skúsenosť. Na radu iD som veľa negatívnych reakcií nezaregistroval...
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Tož debatovalo se tady o rozdílech preampů zvukovek atp. tak sem hodím ukázky. Nedávno se mi doma sešly 3 zvukovky tak jsem si udělal takovou malinkou srtovnávačku. Jde o zvukovky: Tascam Serie 208i, Steinberg UR-12 a IK multimedia AXE I/O. A aby to bylo zábavnější, můžete si tipnout, která ukázka patří k jaké zvukovce. K nahrávání byl použit mikrofon JZ V11 a popfiltr JZ POP.
Přílohy
IMG_20220324_202626.jpg
PREAMP-3.mp3
(143.88 KiB) Staženo 133 x
PREAMP-2.mp3
(143.88 KiB) Staženo 101 x
PREAMP-1.mp3
(143.88 KiB) Staženo 98 x
torst

Příspěvek od torst »

jako Apríl dobrý. Lepší by byl beglajt na španělu, delší než 3 sekundy.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

To bych nejprve tu španělu musel mít :mrgreen:
kubaregner

Tak koukám, že debata ještě pokračuje :D, zatím jsem ještě nic nekoupil - teďka moc času na nahrávání není, ale vyhrává u mě SSL 2. Na zvuku mi až tolik nezáleží, pokud to teda nebude na úrovni starého Audioboxu od Presonusu, nemám na to ani dostatečně kvalitní mikrofony, (AKG P120, Audio-Technica MB2K) o co mi jde, je spolehlivost a v tom si myslím, že SSL minimálně podle recenzí vyhrává spolu s Focusrite Scarlett 2i2, u SSL se mi navíc líbí ten trochu teplejší plnější zvuk, ale myslím si, že to je stejně nebude poznat :D Jak píše LUBOSH, největší problém při náběru bude stejně u mě - téma jsem zakládal, abych se dozvěděl hlavně zkušenosti se spolehlivostí a zvuk nemusí být na sto procent nejlepší a vítězit v měřících tabulkách. Z porovnání nahrávek nedovedu posoudit, která je která, je to dost podobný a hlavně neznám, jaký má kterej preamp charakter. Ještě si udělám výlet do libereckýho Muzikeru, kde maj pár zvukovek v cenovce, ve který se pohybuji, tak vyzkouším a rozhodnu se :)
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Jak už jsem psal výše. Pár zvukek mi rukama prošlo a u žádné jsem nějaké markantní problémy neměl. Zas nějaké kňučení na netu, že ta nebo ta zvukovka (resp. jakákoliv věc) nevydrží atp. bych bral trochu s rezervou. Protože nejvíc jsou slyšet právě tihke nespokojenci a spokojení uživatelé nikam nepíšou, protože nemaj důvod. Co se týká "výdrže" zvukovky tak bych se díval i na to jak výrobci funguje podpora. Oprava ovladačů, délka sw podpory atp... Na co mi je krásný a vlastně funkční kus hw když bez sw si ani neprdnu. Přeji ti šťastnou ruku při výběru zvukovky. A ať si s ní spokojen.
To Torst: i kdybych nějakou akustiku doma měl tak věřím, že by mě sousedi milovali kdybych jim tam začal o půlnoci řezat do kytary. A druhý den ráno už jsem UR-12 vracel. Takže jsem byl rád, že jsem stihnul aspoň něco. A při častém přehazování zvukovek, byl Win tak nadšen, že mi zkolaboval. To jen pro doplnění.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“