Předposlední zástupce z řady Ultra (rockmaster preamp → Ultra 60/120 → Ultra Plus → Triple XXX/3120 → JSX/Triple XXX II).
Vzhled
Co se týče vzhledu, tak mi přijde hezčí původní Triple XXX, než batman style 3120. Nevim, proč vlastně na stejnej zesilovač, udělali dvě jména a dva vzhledy, ale 3120 se vzhledově moc nepovedla. Možná proto, že Triple XXX připomíná Mesu Rectifier, tak se to u Peavey rozhodli nějak změnit. 3120 má ale oproti vzhledu Triple XXX jednu výhodu. Má ocejchovanej EQ, takže si člověk líp pamatuje, jak si nastavil svuj zvuk. Což je u aktivního EQ docela zásadní věc a musim se přiznat, že mi to dost vadilo. 3120 tam má čárky, který ukazujou spíš od 0,5, protože když dáme poťák na minimum nebo na maximum, první čárka je vždycky o něco vejš/níž. Pojmenování ekvalizace zkreslenejch kanálů, se poprvý z celý řady na 3120 označilo standardně a zmizelo teda edge, body a bottom.
Obecně
Triple XXX se původně osazoval lampama 6L6GC, ale 3120 se posílala do světa s EL34. Přesně takhle stejně, jsem i oba zesilovače pořídil. V obou jsem zkusil i druhej typ lamp, abych se ujistil, že mi víc sedí 6L6GC (při správnym nastavení biasu, to zase nějakej extra rozdíl nebyl). Protože mám z řady Ultra ještě posledního zástupce (JSX), moh jsem srovnávat rozdíly na jednom reproboxu. Všude se píše, že se jádro původního konceptu preampu rockmaster zachovalo a každou řadou přibyla jenom nějaká další možnost. Tak jsem to chtěl všechno potvrdit a nebo vyvrátit.
Asi nebudu úplně popisovat něco, jako ovládání korekcí danýho, kanálu a prostě to, co jde vidět, když se člověk koukne na fotku, ale popíšu to, co z pohledu na zesilovač zjistit nejde. Zesilovač má na Triple XXX kanály pojmenovaný, stejně jako předchůdci a to teda Clean, Crunch a Ultra, z čehož by podle jména kanálů každej teda řek, že se jedná o kanály, který hrajou čistě, nakřáple až metalově a v posledení řadě high gainovou pilu. To je právě největší omyl, kvůli kterýmu nejspíš zesilovač neni moc známej. Jedná se totiž o uspořádání 1- čistej, 2 - první high gain na dž dž dž riffařinu a 3 - druhej high gain určenej na sólovou hru. 3120 má už kanály pojmenovaný o něco líp, což by z logiky věci odpovídalo, ale stejně se to značení kanálů tak většinou nepoužívá. Ale rozhodně označení Clean, Rhythm a Lead těm zvukum odpovídá líp. Kanály Clean a Crunch/Rhythm jsou z původního rockmaster preampu, ale Ultra je tady něco jinýho. Peavey tu ve značení udělali trochu hokej, protože to, co je tady značený, jako Crunch/Rhythm, je na ostatních zesilovačích týhle řady, na pozici Ultra. To znamená, že Ultra kanál na Triple XXX/3120 je úplně jinej a na ostatních řadách tenhle zvuk nenajdeme. Zkrátka je to konstrukce pro čistě metalový hráče. Od extrému k extrému. Oba zkreslený kanály maj aktivní EQ, což znamená i velikou škálu nastavení výsledný barvy zvuku. Mimo to, maj v sobě napevno zabudovanej noise reduction, kterej zamezí výraznějšího šumu, co je známej při vysokym zkreslení všech high gainů. Peavey to sice nazývá noise gate, ale jako brána to nefunguje. Dál má i možnost si vzadu navolit poťáky send/return, jako případnej nakopávač, nebo ořezávač hlasitosti a funguje tak, i když ve smyčce nic není zapojený. Když se propojí kabelem, tak je zvuk o trochu silnější, i když jsou poťáky nastavený na 0db (to znamená na 12 hodin). Po vzoru předchůdce (Ultra Plus), má místo klasickejch poťáků presence a resonance, vzadu třípolohovej přepínač damping, kterej v jakejchsi presetech (tight, mid a loose) nastavuje nějak zároveň vejšky a basy koncáku. Má taky možnost si vybrat mezi lampama 6L6GC a EL34, stačí jenom přepnout páčku na danej typ lamp. S tim souvisí i možnost nastavení biasu, což předchůdci neměly. Ačkoliv je to tříkanál, tak footswitch má pouze 3 přepínače a pro všechny kanály funguje, když je na zesilovači vybranej kanál Ultra/Lead. Když člověk chce teda druhej kanál, musí mít na footswitchi vypnutej lead i clean. Přepínač pro smyčku funguje stadardně - zapnuto/vypnuto, pro všechny kanály.
Zvuk
Teď teda to nejdůležitější. A to je to, jak zesilovač hraje. Pro mě obecně je důležitejch faktorů o něco víc, takže to zkusim tady rozepsat a možná i přirovnat k něčemu známějšímu.
Damping
Nastavení koncáku je i v poloze tight tak agresivní, že podobný křivky jde dosáhnout s 6505 s presence skoro na 9 a resonance asi na 7. Víc stáhnout a trochu zarovnat hlavně ve vejškách se to bohužel nedá, tak se tomu musí doladit prostě preampem.
Clean
Na čistý zvuky moc nejsem. zkrátka to hraje čistě, na mě trochu ucinkaně a vejškově, což třeba JSX má údajně víc na fender styl. Zkrátka a stručně to čistě umí hrát.
Crunch/Rhythm
Jak jsem psal vejš, tak je to kanál, kterej na ostatních modelech ultra řady, byl jako poslední a největší high gain na pořádný dž dž dž.
- Charakter zkreslení
Ten je zkrátka dost konkrétní a solidně zařezává. Pro srovnání je např. originál 6505 oproti tomu totální bahno.
- Barva zvuku
Basy
I když konkrétnost a charakter zkreslení vzniká někde ve zkreslení, tak tady tomu pomáhá i záběr basů, kterej ten zvuk udělá ještě víc pevnej a nejsou tam nějaký sub bass frekvence, který zvuk víc zabahní. Protože v koncáku na ono tight nastavení dampingu těch basů zase neni tolik, táhne to celý ten aktivní EQ preamp, kterej má samozřejmě obrovskou rezervu. Pro moje ucho maj vlastně všechny zesilovače posazený basy v preampu líp, než v koncáku a vždycky mi víc vyhovovalo to celý táhnout preampem.
Středy
Sice nezabíraj tak plynule, jako třeba na novější produkci JSX (novější modely vyrobený od roku 2007), ale nastavit se to dá v klidu. Frekvenčně jsou posazený v pohodě a nijak mi nevadí.
Vejšky
Tady bych viděl trochu nedostatek v záběru vejšek. Hádám, že díky agresivnímu záběru v konci je nemožný preampem nějak nakroutit pocitově příjemný vejšky jako má třeba právě 6505. Neni to, že by se to nedalo poslouchat, ale tone matching mi vždycky ukazuje jakejsi oblouk asi v okolí 4 až 5,5 khz. Prostě to neni tolik příjemná frekvence a dost lidí to už rozhodně odradilo, protože na vejšky máme nějak tak víc laděný uši.
Ultra/Lead
Tenhle kanál je určenej spíš na sólovou hru, než na nějaký zařezávací riffy, ale samozřejmě se dá použít i na nějakou riffařinu, když má někdo takový zvuky radši
- Charakter zkreslení
Oproti předchozímu kanálu má víc basů ve zkreslení a tudíž neni tolik konkrétní na nějaký sekačky. Pro představu je rozdíl mezi crunch/rhythm a ultra/lead takovej, jako když se na kytaře přepne z kobylkovýho snímače na oba dva, nebo možná na krkovej. To byl záměr a na sóla to prostě funguje. Já ale sóla nehraju. A už vůbec ne takovym způsobem, že bych kvůli nim potřeboval speciálně laděnej kanál. Lidi na netu tvrdí, že má víc gainu. Pravda to neni a maj oba zkreslený kanály stejný množství.
- Barva zvuku
Tady platí to stejný, co v případě Crunch/Rhythm kanálu a bylo by zbytečný to celý rozepisovat. Při stejnym nastavení korekcí obou zkreslenejch kanálů hraje Ultra/Lead samozřejmě víc v basech, protože jich tam víc proudí už ve zkreslení. Pro podobnou barvu teda stačí cca o políčko na basech ubrat. Charakter ale samozřejmě zůstává míň konkrétní, ale i tak ho spousta lidí využívala jako svuj hlavní kanál. Na mě to bylo zabahněný na způsob origniálu 6505, ale díky líp posazenejm basum to pořád působí sevřenějš, než právě 6505.
Důvod proč mít Triple XXX/3120
Človek, co pořídí tuhle věc, to chce samozřejmě hlavně na metal a proto potřebuje kvalitní high gain. Ten nejlíp tady dostane z Crunch/Rhythm kanálu, kterej mimochodem používali i moji oblíbenci Exodus a kterej je pro mě svym charakterem zkreslení o level vejš, než profláklá 6505.
Plusy
- 2 high gainový kanály
- konkrétní charakter zkreslení
- dobře posazený frekvence basů v preampu
- aktivní EQ zkreslenejch kanálů pro neskutečnou možnost nakroucení zvuků
- možnosti nakopnutí hlasitosti i když ve smyčce nic neni
- pořád jde sehnat relativně levně
- zabudovanej noise reduction, takže sám o sobě moc nešumí
Mínusy
- aktivní EQ zkreslenejch kanálů může bejt i nevýhodou protože to neni blbuvzdorný
- footswitch má pouze 2 přepínače kanálů i když je to tříkanál
- míň příjemný posazení vejšek (nejspíš díky agresivnímu záběru presence, který už nejde víc stáhnout)
- presence a resonance je pevně daný a dá se měnit pomocí dampingu jen ve třech presetech
Pořídil bych si zesilovač znova?
Teď když jsem si všechno už vyzkoušel, tak už asi ne. Jediný využití má u mě Crunch/Rhythm kanál, kterej se ale nachází i na JSX, jako kanál Ultra. To, co Triple XXX/3120 umí nejlíp, umí i JSX, která má ještě FAT switch, kterej když se vypne, tak můžeme dosáhnout ještě lepšího charakteru zkreslení. Když je v poizici ON, tak se zvuk preampu prakticky vůbec neliší. Liší se pouze malinko ve schématu, ale jinak jde preamp v pohodě nakroutit, aby oba zesilovače hrály stejně. Záběr v konci 3120 se trochu liší a je více agresivní ve vejškách a míň zase v basech. Bez pomoci externího zařízení je nakroutit stejně nejde.
Peavey Triple XXX/3120
Peavey Triple XXX/3120
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120, Peavey Triple XXX II
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock NJ Deluxe (SD AHB-2)
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock NJ Deluxe (SD AHB-2)