Tak určitě, ale v době která má efektivitu na prvním místě, je tohle neefektivní hraní si spíš relaxační. Pokud z toho něco příjmenýho ve výsledku bude, tím lépe.hyenik píše: 1.09.2021 22:17Energii jde investovat nesrovnatelně efektivnějšími způsoby...vladys píše: 1.09.2021 15:24 Budu to průběžně, jak čas dovolí, zkoušet dál. A to jak různý struny, tak nový mechaniky, nulťák, a taky experimentovat s výškou kobylek. Výztuha do krku možná případně taky. I když je to asi brutální a vůbec zatím nevím jak.
Struny na Cremona (typ Parlor)
Pravidla fóra
Re: Struny na Cremona (typ Parlor)
Walden WAG570ETB
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
Vidím to podobně. Ten Angličan mě taky trochu inspiroval a jak píše: "As a result, folks miss-out on instruments that can be little gems."Farrell píše: 2.09.2021 6:44 Zda se mi, ze vetsina "hatu" na tyhle kytary prameni prave z toho, ze je notoricky prakticky nikdo neudrzuje a neupravuje / neopravuje (uz jen treba preprazcovani na sirsi prazce udela docela dost). Samozrejme maji i svoje problemy - viz treba ty krky, docela se mi libil prispevek jednoho Anglicana, co se nedostatecnej uhel krku a struniku vuci plovouci kobylce na Cremone 530 jal resit "srazecem": https://jakewildwood.blogspot.com/2016/ ... r.html?m=1 Otazka je, jak to podchytil a co to casem udela s vrchni deskou.
Jinak je to taky hodne subjektivni, ja mam rad hlavne Cremony z 50.–60. let, ten jejich preklizkovej zvuk i pomerne charakteristickej vzhled, nemluve o tom ze zeru kytary s prirozenou patinou (kterou jich vetsina uz proste ma). Mno a Cremony parlorky z 50. let s masivni vrchni deskou (482, 485) jsou zase dalsi vec![]()
Walden WAG570ETB
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
Přidávám pro zajímavost jednu "hotovou" upravenou Cremonu" parlor z vrakového stavu. Struny tam jsou Thomastik PLECTRUM AC110 (desítky). Zvuk kytary je takový samozřejmě středový a nesplňuje současné nároky. Připomíná mi to zvuk, jak tyhle kytary hrály v těch sedmdesátkách osmdesátkách. Ale je naladitelná a docela hratelná.
Walden WAG570ETB
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
Je tuhle plechovku, mám někde taky (kamarád ji kdysi po cestě za mnou ji našel u popelnice, čemuž odpovídá stav) - díky pohyblivé kobylce se většinou dá i nějak naladit (a v zápalu hry taky komplet rozhodit) a ten vykuchenej zvuk se docela dobře prosazuje. Vždycky, když ji vytáhnu, vzbudí ohlas - zní jak proříznutej reprák..
Ale občas z ní vypadne nějakej pražec, a za ty léta maj taky dost, tys to přepražcovával? Protože z fotek to mne působí, jako pražce původní,nicméně v nečekaně dobrém stavu..
A s tou originální barvou na hmatníku si prosím dělal co?
Celé to vypadá totiž moc hezky (nicméně se mi to úplně nehodí k tomu punkovýmu zvuku)
Ale občas z ní vypadne nějakej pražec, a za ty léta maj taky dost, tys to přepražcovával? Protože z fotek to mne působí, jako pražce původní,nicméně v nečekaně dobrém stavu..
Celé to vypadá totiž moc hezky (nicméně se mi to úplně nehodí k tomu punkovýmu zvuku)
Pražce jsou původní. Hmatník jsem zbrousil a napustil čirým olejem. Ten zvuk je zvláštní dost, fakt takový punk nebo až skoro banjo sound a baví mě.José píše: 6.09.2022 8:54... tys to přepražcovával? Protože z fotek to mne působí, jako pražce původní,nicméně v nečekaně dobrém stavu..
Walden WAG570ETB
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
Hezky uděláno, jen bych udělal kobylku do špičky, myslím si že struna leží v moc velkém kusu dřeva což tlumí rozkmit a zhoršuje přesné doladění oktáv.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Obecný problém (dle mého) tohoto typu kytar je velmi malý přítlak na kobylku a z toho plynoucí "specifický" zvuk.
Díky za tip. Zkusím.džetro píše: 6.09.2022 9:54 Hezky uděláno, jen bych udělal kobylku do špičky, myslím si že struna leží v moc velkém kusu dřeva což tlumí rozkmit a zhoršuje přesné doladění oktáv.
Walden WAG570ETB
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
Těžko říct co s tím, jestli je to vyloženě konstrukční problém. Nevím, jestli by pomohly struny s vyšším pnutím, tím se ale zase víc prohne krk. Je to hodně o experimentování. Zvuk asi nebude nikdy jako u novýho parloru. Ale v podstatě mi to nevadí, tento zvuk je docela vtipnej.himself píše: 6.09.2022 10:44 Obecný problém (dle mého) tohoto typu kytar je velmi malý přítlak na kobylku a z toho plynoucí "specifický" zvuk.
Walden WAG570ETB
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
Sigma Guitars 00M-15S
Stamar Dreadnought
Bugera AC60
Cremona 520, 525, 530
vladys, já mám ten dřevěný zvuk taky rád, mám archtopy i gypsy kytaru, které mají stejný princip (plovoucí kobylka a struny tlačící do kobylky). Všechny tyhle kytary ale mají "krk do záklonu" a vyšší kobylku a větší zalomení strun a tlak do kobylky. Domnívám se, že u těchto českých parlorek (taky jsem jednu měl) je to spíš z nouze ctnost a ten přenos vibrací holt není nic moc. Ale jasně, i v nedokonalosti je unikátnost 
Džetro, prosím tě, ty jsi myslím měl kytaru Sigma Guitars 00M-15S. Jaké struny jsi na ni dával?
Děkuji.
Děkuji.
Cort NTL 20
Omluvám se za OT, ale mám k renovaci nástroj (celomasivní 6-ti strunnou kytaru vyrobenou v roce 1905 houslařem Bohuslavem Bočkem). Jestli máte někdo typ na spolehlivého kytaráře, který doopravdy umí renovovat nástroje, sem s ním.
Normální 012 sadu, používám D'addario nebo ElixiryBlůva píše: 8.09.2022 8:57 Džetro, prosím tě, ty jsi myslím měl kytaru Sigma Guitars 00M-15S. Jaké struny jsi na ni dával?
Děkuji.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.