Strymon Iridium (předzesilovač + IR)

Místo pro recenze Vaší výbavy
Odpovědět
Asanoth

Strymon Iridium (předzesilovač + IR)

Příspěvek od Asanoth »

Název:
Strymon Iridium

Pořízeno:
Září 2021, bazar, cca 7000 Kč

Testováno na:
Různé kytary Fender a Framus, naživo na pár koncertech, případně do PC přes M-Audio FastTrack Pro; Použito vždy pouze jako komplet preamp + IR.

Základní charakteristika:
- Předzesilovač, 3 modely - Fender Deluxe, Vox AC30, Plexi
- IR - ke každému modelu 3 IR, možnost přehrávat vlastními IR (případně zapojit do externího IR)
- Ovládání Drive, Level, 3pásmové korekce, reverb (moc netestováno); přepínač on/off + další na vyvolání uloženého nastavení; 2 3polohové přepínače na předzesík a IR

Zpracování:
Bez výhrad.

Zvuk a využití:
1) Živé hraní
Krabičku jsem si koupil s cílem nahradit můj DRRI (s Jensenem P12Q) v případě, že bych potřeboval něco tiššího, nebo pro koncerty v místech, kam se hodně špatně jezdí autem. Hledal jsem i lehčí/menší (5W) kombo, ale zatím nenašel. Zvukově se Strymon na DR módu + P12N velmi přibližuje předloze, ale samozřejmě se to těžko porovnává vzhledem k rozdílným hlasitostem a skříním, z nichž to hraje. Kombo má ještě brilantnější výšky - zkreslené zvuky hlavně na kobylkový snímač musím hrát se clonou tak na 7/10, jinak je to neposlouchatelné. Iridium "zvládne" i otevřenou clonu. Každopádně nemám úplně pocit, že bych při hraní přes krabičku ztrácel něco na tom, jak to zní. Strymon na modelingové kombo dobře reaguje na clonu i hlasitost na kytaře, NICMÉNĚ ani zdaleka tak, jako vytavený Fender. Čistý zvuk není po stažení hlasitosti tak cinkavý a brilantní jako v případě komba (kde mu v podstatě nic nechybí), nicméně není to o nic horší než u běžných lamp jako Laney Lionheart nebo VTH Special 6. Ve zkratce z krabičky nedostanete 100% funkcionalitu Fenderu, spíš tak 80-90%, ale dostanete 100 % funkcionalitu jakéhokoliv jiného komba a zvuk velmi blízký předloze. Na koncertech jsem nezkoušel ostatní zvuky a IR.
2) Nahrávání
Všechny neakustické kytary na našem novém albu jsou nahrané přes Strymon Iridium. V drtivé většině jde o DR + P12N, výjimečně jsem použil Marshall + Greenback (zejména v písní The Tower, sóla a jedna z kytar v refrénech). Samozřejmě, jsme ve slušné společnosti, vše bylo nahráno přes jednocívkové snímače ;) . K poslechu zde:
http://rhea-prog.bandcamp.com/
Nahrávací řetězec byl Kytara -> Strymon -> M-Audio Fast Track Pro -> Reaper -> VST FX
Případně na bandzone nebo youtube.
Zvukově to podle mého rozhodně nevylezlo hůř než minulé nahrávání v (amatérském) studiu, ohromnou výhodou byla časová flexibilita, možnost si s tím mnohem víc vyhrát a možnost neomezených přehrávek zdarma :D .
Fendrácký zvuk bez výhrad, jsem s ním spokojen, jak na čistý, tak nakřáplý, tak na plný gain (většina). Zde jsem už nepracoval až na výjimky s ovládáním elektroniky kytary a všechno kroutil na krabičce.
Co se týče ostatních zvuků, Vox jsem moc nevyzkoušel, ale Marshall je solidní. Když (se v mém případě hodně překonáte :D a...) zapojíte něco s hambáčem, z Marshall kanálu dostanete super raně osmdesátkový zvuk (případně dřívější na základě polohy knoflíku Gain). Pokud někdo hrajete ve stylu Sabbath, Maiden, Whitesnake atd. a chcete marshallský zvuk, jsem přesvědčen, že budete spokojeni. Jde tam nakroutit samozřejmě i slušný starý Blackmore atd.
Nevýhodou je, že Marshall kanál je potišeji než dva ostatní, asi o 6 dB, takže tak, že velmi. To přináší komplikace v případě, kdy byste chtěli přepínat kanály na živém hraní (rukou) mimo "oblíbené" nastavení a trochu i při nahrávání, kdy při přepnutí na tento kanál nebo z něj musíte vždy znovu hledat optimální hlasitost výstupu.

Spolehlivost:
Zatím to hraje :) .

Shrnutí:
Jsem technicky konzervativní člověk. Odmítal jsem dotykové telefony, čtečky a jsem zastáncem lampových jednokanálů bez regulace koncáku. Strymon ale naplnil, ba i překonal, má očekávání, využil jsem ho naplno a myslím, že ho budu využívat i nadále. Není to 100 % DR v krabičce, ale je to dost blízko na to, aby to bylo použitelné ve většině scénářů. Přes vysokou cenu doporučuji zájemcům o staré zvuky v moderním malém balení. :)

Kdyby mi jej ukradli, koupil bych si ho znova?
Nejspíš ano, na nahrávání, byť mě teď žádné nečeká, je Strymon super a i na koncertech může mít svou roli. Zvážil bych v takovém případě, asi dle ceny, i Walrus ACS1, což je tuším totéž ve žluté.
RHEA - progressive rock HLEDÁME BUBENÍKA

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM FRAMUS RENEGADE CUSTOM A USA STD STRAT ---->Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Odpovědět

Zpět na „Recenze Vaší výbavy“