Přijde mi, že ta pointa, která vás uražené na mém sdělení tak moc točí je spíš ta, že dokážu být spokojený s tak málem, užít si to, zahrát koncerty a ještě o tom kladně referovat. Kéž by vy jste to tak měli, co? Ale určitě je to tím, že já jsem retardovaný a nepříčetný
FRFR systém vs lampový aparát
Pravidla fóra
Re: FRFR systém vs lampový aparát
Opravdu nechápu proč se lidi na mě tak čertí. Vy se divíte tomu, že koncerty hraju s ochranou sluchu? To je jako nějaké tabu, nebo rarita? Teď se zase nestačím divit já. Ale ano, možná jste všichni tak vysoká liga, že máte skvělé zvukaře a naprosto rozumné lidi v kapele a všechno vám zní dobře na nízkou hlasitost, takže nepotřebujete přeřvávat bicí, protože vaši bubeníci mají vychytané bicí sady a činely, které vozí vždy s sebou, připraveni na rozumné nízké volume. V klubech kde hrajete jsou vždy dřevěné kvalitní, značkové odposlechy a zvuk máte vyladěný. Všichni se slyšíte i bez špuntů a nikomu po koncertě nepíská v uších. Asi. Fajn, závidím vám. Já na té úrovni nejsem.
Proto si dovolím soudit zvuk se špuntama v uších. Navíc jak jako soudit? Vždyť mou pointou je právě to, že přiznávám, že na tom až tak nesejde, když ty špunty v uších mám.
Přijde mi, že ta pointa, která vás uražené na mém sdělení tak moc točí je spíš ta, že dokážu být spokojený s tak málem, užít si to, zahrát koncerty a ještě o tom kladně referovat. Kéž by vy jste to tak měli, co? Ale určitě je to tím, že já jsem retardovaný a nepříčetný
Jo, věřte tomu, ať se vám lépe spí.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
Zrovna ten Ld systems stinger je na bazaru a je to dřevěná bedna:
Na zvukarine ji hodně chválí jako slušně vyrovnanou bednu, která nemá tak jedovaté výšky jako RCF. Nicméně cena není dobrá, když nová ta bedna stojí 11300.
Dokonce myslím že je to překližka a ne MDF
Za mě je super crf 408, z bazaru za šestku, je to maličké a hraje dobře a nahlas. Naživo hraju do inearu, což je pro některé čisté zlo, ale nám to tak vyhovuje
Za mě je super crf 408, z bazaru za šestku, je to maličké a hraje dobře a nahlas. Naživo hraju do inearu, což je pro některé čisté zlo, ale nám to tak vyhovuje
Demilich: řekni ti to asi takhle - když jsem si koupil plastovky, tak jsem měl taky pocit, že nic lepšího nepotřebuju. Pak ale člověk trochu prozře, když vyzkouší něco lepšího. Je to jako se vším - foťákama, kytarama, autama... Pokud jsi ještě ve fázi "levné plasťáky", tak ti to přeju a užij si muziku, i tak se to dá. Ale pokud se snažíš o nějaké celkové zhodnocení, tak to působí směšně a radši bych to na tvým místě dál nerozmazával.
A to, že na vaší úrovni je to stejně jedno, taky není nic ke chlubení.
A to, že na vaší úrovni je to stejně jedno, taky není nic ke chlubení.
Já jsem tady podával celkové zhodnocení FRFR systémů? Aha.
Tak já se omlouvám, balím si kufry a nebudu zde rozmazávat své reálné kladné zkušenosti s tím co funguje. Nechám si poradit od zkušenějších, kteří odhalili tu pravdivější pravdu. Děkuji za kamarádské upozornění, ještě jednou se omlouvám za sdělení názoru a zkušeností a nashledanou v jiných vláknech. 
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
Moc nechapu, proc se u RCF rika vyskam "jedovate". Niceho extra prehnaneho, ci neprijemneho ve vyskach jsem si zatim nevsimnul ani u aku, ani u el. kytary. Jedovate, resp. na poslech neprijemne vysky mely 2 cinske bedny, ktere jsem si zkusil, abych si potvrdil, ze toto opravdu nee.Placka píše: 10.12.2021 13:58 Zrovna ten Ld systems stinger je na bazaru a je to dřevěná bedna:
IMG_20211210_134912.jpg
Na zvukarine ji hodně chválí jako slušně vyrovnanou bednu, která nemá tak jedovaté výšky jako RCF. Nicméně cena není dobrá, když nová ta bedna stojí 11300.
Ja nehraju s ineary, zkusil jsem si to a ne ze by to neslo, ale vlastne nemam nazivo sluchatka moc rad (tedy skoro zasadne s nima nahravam). Posloucham se z monitoru stejne, jako z kyt. boxu. Hrajeme obvykle v malych klubech. Na zkouskach si casto beru hifi spunty jako preventivni ochranu, jak psal Demilich. Na koncertech si je beru u predchozich kapel, abych si neunavil usi, na vlastni hrani je nesnasim.
| Cruel YT | Cruel sptf
-
Doktor1962
Hraji něco mezi bigbeatem a metalem. Ale máme hlasitého bubeníkacherreda píše: 10.12.2021 12:57Nebylo by špatné vědět, co hraješ.Doktor1962 píše: 10.12.2021 8:15 Safra, nevím, proč se mi objevily v příspěvku třikrát ty samé bedny. Chtěl jsem tam dát ještě tuhle dřevěnou
https://kytary.cz/ld-systems-stinger-12-a-g3/HN183277/
a pak tuto, kterou vychvalují někteří zvukaři, i když je plastová
https://kytary.cz/db-technologies-opera-12/HN165803/
no a pak všemi lidmi odtud na západ vychvalovaný Headrush
https://kytary.cz/headrush-frfr-112/HN2 ... gL1cPD_BwE
Možná to je jen o pocitu, když je člověk zvyklý na pořádnou dřevěnou kytarovou bednu 4x12, nebo 2x12 a že si říká, že malý plasťák nebude mít takovou šťávu. Možná se pletu a budu to muset na vlastní uši vyzkoušet jak to bude s PODem hrát. Je to vždycky dilema
Částečně se ocituju z předchozí strany.cherreda píše: 31.03.2021 13:50 Co se týká FRFR beden - moje konkrétní zkušenost:
V hlasitější "metalové" kapele oba kytaristi hrajeme s RCF 710, v tišší "rockové" kapele hraju s RCF 708.
Je to úplně v pohodě, obě bedny mají slušně kvalitní čitelný zvuk, dostatek středů (což je pro kytaru nejdůležitější). Basů mají až překvapivě dost, o hlasitosti nemluvě - člověk na to kouká a skoro nechce věřit, co z tak malých beden leze za bengál, v tom dobrém slova smyslu.
Podle mě kytaristi tíhnou ke 12" intuitivně, protože jsou zvyklí z kytarových repráků, ale aktivka 12" (RCF) se nám v kapele ukázala jako zcela zbytečně velká a těžká, není žádný logický důvod se na ten rozměr fixovat, když jde o odposlech hotového zvuku.
Alto 8" (Headrush je rebrand pokud vím) jsem zkusil na podzim u kamaráda a - bez jakékoli dehonestace - na doma ok, ale po porovnání s RCF 708 bylo okamžitě jasné která bije.
Co se týká dB Tech., tak tahle značka je nejdůvěryhodnější z těch, co jsi postnul.
Obecně se mezi zvukaři vnímá jako italskej B tým od RCF.
Ostatně do lepších beden vždycky dávali repráky RCF, takže zvuk je i podobnej.
Čím osazujou levné bedny, to netuším.
Co se týká Alto, Headrush, LD Systems... já to fakt nechci dehonestovat, ale to prostě jsou takové "podměrečné" značky v tomhle segmentu.
Vzhledem k cenám naprosto nevím, proč to zkoušet, když RCF nebo dB Tech. jdou u nás běžně koupit.
Koukněte třeba na HK Audio, ty jsou myslím komplet dělané v Německu a mezi zvukaři má značka dobré jméno.
Nebo třeba koukněte taky na další značky s tradicí v PA systémech - Electrovoice, JBL a pod. - levnější bedny asi dělají v Číně, ale je tam přece jen vyšší pravděpodobnost, že bedny dobře hrajou a budou spolehlivé.
Víc už k tomu fakt nemám - ale rozum do hrsti.![]()
Půjdu to vyzkoušet na prodejnu. Třeba zůstanu u toho, co mám. Jen už jsem starý na to, pořád se s těma krámama tahat po schodech nahoru dolů. Proto jsem koupil kytarový procesor a teď přemýšlím, co k tomu na podium.
Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie 2x12, ESP-LTD KH602 a pár krabiček jako je noise gate, delay, reverb, Line6 G75, LINE 6 POD GO
-
Doktor1962
Teď jsem někde četl recenzi a db-tech Opera 12 o něco horší na vysokých hlasitostech než RCF 712. Prostě to musím vyzkoušet. Jestli to má vůbec cenu do toho jít.
Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie 2x12, ESP-LTD KH602 a pár krabiček jako je noise gate, delay, reverb, Line6 G75, LINE 6 POD GO
To je taková pověst, která RCF provází. Spousta zvukařů nijak zvlášť dobře neslyší a tak papouškují co si přečetli na forech.cherreda píše: 11.12.2021 15:26 Moc nechapu, proc se u RCF rika vyskam "jedovate". Niceho extra prehnaneho, ci neprijemneho ve vyskach jsem si zatim nevsimnul ani u aku, ani u el. kytary.
Já RCF 408 normálně používám, takže mě se výšky taky nezdají jedovaté:-).
Jinak in-ear má svá úskalí, ale já ně něj hraju docela rád:
- šetří to uši - zvlášť když hrajeme na malém pódiu delší akci, tak při cestě domu safra poznám, jestli mě crash mlátil přímo u ucha, nebo jsem to měl aspoň trochu utlumený in-earem. A to náš bubeník není zvlášť velkej řezník.
mám po celém pódiu stejnej zvuk - když je prostor, rád si zakřepčím a s tím jak se pohybuju po pódiu se slyším furt stejně.
Když si můžu nastavit poměry podle sebe, mám v odposlechu super zvuk, kdy slyším celou kapelu, všechny tři vokály a užívám si komplet zvuku.
Obrovská výhoda je pak absence zpětný vazby u zpěváku a klid na pódiu, díky kterýmu se snáz zvučí předek (zvlášť na malých akcích v akusticky komplikovaných prostorech)
furt je to jen zvuk do sluchátek - samozřejmě mě taky baví vytavenej apec a vlající nohavice, ale naštěstí si každej může vybrat, co mu vyhovuje víc, jestli ušetřenej sluch a konzistentní odposlech po celým pódiu nebo má jako prioritu kytarovej zvuk a ten nejlepší poslech přímo z kytarový bedny.
Samozřejmě. Dej pak vědět nějaké postřehy.Doktor1962 píše: 13.12.2021 12:53 Teď jsem někde četl recenzi a db-tech Opera 12 o něco horší na vysokých hlasitostech než RCF 712. Prostě to musím vyzkoušet. Jestli to má vůbec cenu do toho jít.
Já ty všechny výhody a nevýhody v podstatě znám.
Jen jsem si říkal, že při tom radění je dobré aspoň trochu upřesnit, co kdo a jak hraje a jak ty věci používá, aby to mělo nějakou relevanci.
Zpěvák ineary samozřejmě má.
Kdybych musel hrát celý večer, nebo větší podia, tak na 100% skončím taky u inearů.
My hrajeme 1-2 h., dýl ne, takže si chci užít takovou tu "přirozenost" a interakci s kapelou, o vlající nohavice nejde.
Zažil jsem několikrát kapely, které v malém klubu hrály výhradně s ineary a bohužel blíž u podia je pak podivně tristní, když z něj valej jenom bubny. Samozřejmě jsme to v kapele dost řešili a shodli jsme se, že takhle to nechceme. Každopádně, když jsme s aktivkama hráli prvně, tak bubeník byl naprosto nadšenej - prý konečně slyšel, co kdo hraje a neměl zleva/zprava jen takové to obligátní "whuuuuuuuuhuuuhuuuhuuuuuuuu" od boků basových a kyt. beden.
| Cruel YT | Cruel sptf
-
Doktor1962
Ještě mě napadla jedna bedna FRFR. Velká, dřevěná, někdo je z ní nadšený, jiný jí po půl roce odpálil. Nemáte někdo zkušenost?
https://kytary.cz/laney-lfr-212/HN22112 ... d=48b6fc27
Tady už by trochu plandat kalhoty mohly
https://kytary.cz/laney-lfr-212/HN22112 ... d=48b6fc27
Tady už by trochu plandat kalhoty mohly
Vony kalhoty kdyžtak plandaj i s RCF 710, stačí bednu vohulit, má 700 W RMS.
| Cruel YT | Cruel sptf
-
Doktor1962
cherreda píše: 14.12.2021 11:41To je krásná ukázka stupidního řešení, o kterém jsem psal - kytarová bedna osazená "placatýma" reprákama. Jít do digitálu a pak si k němu zase pořídit velkou, těžkou a neskladnou bednu - to prostě chceš.
Nedělají 4x12"?
Vony kalhoty kdyžtak plandaj i s RCF 710, stačí bednu vohulit, má 700 W RMS.
Neříkám, protože to nevím.Doktor1962 píše: 14.12.2021 12:50cherreda píše: 14.12.2021 11:41To je krásná ukázka stupidního řešení, o kterém jsem psal - kytarová bedna osazená "placatýma" reprákama. Jít do digitálu a pak si k němu zase pořídit velkou, těžkou a neskladnou bednu - to prostě chceš.
Nedělají 4x12"?
Vony kalhoty kdyžtak plandaj i s RCF 710, stačí bednu vohulit, má 700 W RMS.nojo, budu muset vyzkoušet než jen kecat. Jinak si prostě budu myslet, že mi to za prdelí nebude hrát jako moje Mesa s 2x12 repro a venku se to ztratí úplně. Ale ta velká bedna ( FRFR ) zákonitě musí hrát líp než plast, to mě neříkej
![]()
Jen jaksi tuším, že se to nebude chovat jako monitor, ale jako kyt. bedna a na podiu by to bubeníkovi vyluzovalo ze strany stejné "whúúúúúhuuhuhuuhúúúú", které jsem už popsal.
Osobně už v tomhle mám docela jasno - dokud nenarazím na lepší ve stejné cenovce, tak bedna, kterou bych chtěl, je RCF NX10-SMA. Uvidíme časem, je to 30 litrů a přece jen ta 710 není vůbec špatná, takže nutkání není až takové.
| Cruel YT | Cruel sptf
-
Doktor1962
Já na bubeníka kašlu. Jemu je taky jedno, když do toho pořád tak tříská a nenechá se ukočírovat a nás z toho bolí nejenom ušicherreda píše: 14.12.2021 14:02Neříkám, protože to nevím.Doktor1962 píše: 14.12.2021 12:50cherreda píše: 14.12.2021 11:41To je krásná ukázka stupidního řešení, o kterém jsem psal - kytarová bedna osazená "placatýma" reprákama. Jít do digitálu a pak si k němu zase pořídit velkou, těžkou a neskladnou bednu - to prostě chceš.
Nedělají 4x12"?
Vony kalhoty kdyžtak plandaj i s RCF 710, stačí bednu vohulit, má 700 W RMS.nojo, budu muset vyzkoušet než jen kecat. Jinak si prostě budu myslet, že mi to za prdelí nebude hrát jako moje Mesa s 2x12 repro a venku se to ztratí úplně. Ale ta velká bedna ( FRFR ) zákonitě musí hrát líp než plast, to mě neříkej
![]()
Jen jaksi tuším, že se to nebude chovat jako monitor, ale jako kyt. bedna a na podiu by to bubeníkovi vyluzovalo ze strany stejné "whúúúúúhuuhuhuuhúúúú", které jsem už popsal.Nazval bych to pracovně variantou "Zdeštěpodokap".
A vzhledem k tomu, že jsem těch monitorů vyzkoušel víc, tak si ani nemyslím, že ta velká bedna musí hrát líp než plast jen proto, že je velká a dřevěná. "Líp" je subjektivní. Tudíž nerozporuju, že to může být přesně to, co hledáš. Ale zároveň to nerozporuje ani to, že já bych se musel zbláznit, abych si to pořídil.
Osobně už v tomhle mám docela jasno - dokud nenarazím na lepší ve stejné cenovce, tak bedna, kterou bych chtěl, je RCF NX10-SMA. Uvidíme časem, je to 30 litrů a přece jen ta 710 není vůbec špatná, takže nutkání není až takové.Přičemž beru kromě zvuku v potaz i hmotnost, velikost, spolehlivost, jak se nosí... dokonce i to, že orig. RCF obaly na bedny jsou super.
No to RCF NX10 je tedy dost drahé. A není to náhodou celé dřevěné?
- Michnov
- Kontaktovat uživatele:
Neporovnával, z blízka, někdo Headrush Mx5 a Line 6 Pod go? S jemně těžkým srdcem jsem došel k tomu, že to pro mě bude lepší než kombo. Zatím vede Headrush s tím, že na moje poloměry je asi jedno, kterej z nich...umí to mnohem víc, než bych potřeboval. Su jednozvukovejpřímodokombahigain primitiv. Jen se chcu vyhnout tomu, abych pak někde časem slyšel, měls vzít to druhý, protože pro todle je to pro tebe lepší voe...
.
Je to asi už jen na doma a budoucí lamí video prezentace prkýnkovýtvorů. Teď mám 6505+ 112 a pro mě super, ale pěkně to hraje s volume od dvojky, trojky dál a to už je takový peklo, že na to musím skoro bejt sám doma. Na komplu mám Bias, ale z toho zas tak happy nejsu...
Je to asi už jen na doma a budoucí lamí video prezentace prkýnkovýtvorů. Teď mám 6505+ 112 a pro mě super, ale pěkně to hraje s volume od dvojky, trojky dál a to už je takový peklo, že na to musím skoro bejt sám doma. Na komplu mám Bias, ale z toho zas tak happy nejsu...
Splňuje RCF 710 podmínky pro FRFR box?
Splňuje zhruba stejně jako všechny podobný plastový aktivky. Rozhodně to není "full range flat response". Pod nějaký 120 Hz začíná útlum směrem k hlubším frekvencím, nad 5000 Hz zase začíná drobnej boost, aspoň podle měření na prodance (týka se tedy verze Mk II). Ale jako kytaristu by tě stejně nějaký výrazný basy nebo vysoký frekvence nad 10 kHz neměly moc zajímat:-).
Nenazval bych to uplně neutrální rovnou bednou.
Ale rozhodně na tom nebude hůř než Alto nebo Headrush, který se prodávají jako FRFR boxy. V kapele mám dvě jako odposlechy, ale já na to přes kytaru nehraju. Ale Cherreda myslím jo, řekne ti víc..
Nenazval bych to uplně neutrální rovnou bednou.
Ale rozhodně na tom nebude hůř než Alto nebo Headrush, který se prodávají jako FRFR boxy. V kapele mám dvě jako odposlechy, ale já na to přes kytaru nehraju. Ale Cherreda myslím jo, řekne ti víc..
Děkuji za rychlou odpověď. Zajímá mě jaký bude rozdíl mezi RCF 710 a FRFR boxem při použití s Fractal AXE FX II.
a co teda přesně myslíš tím FRFR boxem? Jakože co je tedy podle tebe FRFR box nebo etalon FRFR boxu? Myslím konkrétní značka/model
Co jsem vyčetl ohledně AXE FX, tak jeho modulace kytarových boxů a zesilovačů fungují nejvěrněji s full range flat response boxem. Pořádně ani nevím, co to v praxi znamená to FRFR.