Mandolína

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
jbiker

Re: Mandolína

Příspěvek od jbiker »

Pikus píše: 20.10.2018 10:02 jbiker: Díky moc ;). Nějak jsem tušil, že to bude ze zemí SSSR, ale přímo Cremona mě nenapadla. Na základě toho jsem provedl hledání a našel jsem, že by měla být z roku 1961 (ročníky se lišily detaily - tvar hlavy, tvar + výzdoba PG, struník) ;).
Kolikrát se člověk diví, jak to tenkrát bastlili. K tomu, co jsi uvedl třeba i ukončení hmatníku, ... výrobní dokumentace byla zřejmě dost flexibilní, asi co zrovna zásobovač sehnal (třeba ty struníky atd.).
Pikus

Příspěvek od Pikus »

jbiker: Asi jo... ptal jsem se příbuzenstva, jež by si mohlo pamatovat, kdy přišla ta mandolína do rodiny... a říkali, že to bylo někdy na přelomu 70. a 80. let. Otázka je, jestli byla nová nebo přes bazar... a to už dneska nezjistím :/.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tak se mi v pátek dostal domů další kousek - jen na opravu...

Posílám, jak to dopadlo... majitel do toho nechtěl takřka nic investovat, takže jsem ji jen vyčistil, přebrousil lak, napustil tungovým olejem (s mezibrusem skotskou vlnou), slepil prasklou ozvučnou desku (tu jsem taky přilepil zpět k lubům), slepil luby a vyměnil ladící mechaniky... sakum prásk oprava za 500 Kč (majitel je kámoš a já takovýhle kraviny dělám jako koníček, takže práci nepočítám).

Mandolína vypadá jako zakázkově dělaná a opravdu hodně zkusila... kdybyste ale náhodou někdo identifikoval výrobce, klidně se o to podělte ;).
Přílohy
b2.jpg
b1.jpg
a2.jpg
a1.jpg
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

srovnání ultralevné (měl jsem ji, nebyla nicmoc), střední a drahé mandolíny

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Pikus píše: 30.10.2018 23:05 Mandolína vypadá jako zakázkově dělaná a opravdu hodně zkusila... kdybyste ale náhodou někdo identifikoval výrobce, klidně se o to podělte ;).
Nemůžu si pomoct, ale připadá mi z těch fotek jako trochu lepší verze klasické Cremony "husí stehno" nebo též "půl prdele na klacku". Je fajn mít takový kousek citlivě zrenovovaný doma na zdi, ale neumím si dost dobře představit žánr ve kterém by se dneska takovýhle kousek uplatnil. Je to smutné, ale vývoj z hlediska konstrukce a zvuku pokročil o pěkných pár parníků kupředu.
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Hendrek píše: 22.01.2018 22:14 Dnes dorazila kobylka z Aliexpresu...
Právě jsem se vrátil z putování po Irsku a Velké Británii. Od cesty jsem měl takové očekávání, že bych si mohl přivézt nějakou levnější, avšak použitelnou mandolínu. A bohužel. Výběr mandolín mizerný, dokonce v Londýně se mi snažil pán prodat starou Cremonu za cca 150 liber :D. Nejlepší kousek v poměru cena - výkon byla nějaká mandolína Tanglewood za cca 130 liber, která ale nebyla seřízená, neladila a ještě bůhví jak dlouho ležela za výlohou...

Takže jsem se uchýlil k tomu, že bych si pořídil Harley Benton HBMA-50E, tedy stejnou jako ty. Jak koupi týhle mandolínky hodnotíš s odstupem času? ;)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Za ty prachy asi OK. Hrát na to lze, byť to není nějaký extra zážitek. Ale pokud potřebuješ jednou za čas do kapely zvuk mandolíny, lze použít.
Před cca 2 měsíci jsem na ni odehrál hodinové vystoupení. Takový koncertík pro rodinu a přátele k příležitosti jubilea. Tři synovci k tomu hráli na kytaru, basu a saxofon. Všichni byli nadšeni. A jelikož jsem hrál bez trsátka, mé prsty byly ke konci pěkně dobité. Ale stálo to za to :).
Počítej s tím, že si budeš možná muset upravit nulák a vyměnit kobylku.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Pikus: Sehnat mando rozumné kvality je problém. Buď šlupky nebo ručně stavelné mistrovky, nic mezi. Zkusil bych Rekmanna z Ústí n. L. Občas prodává slušné kousky z druhé ruky, třeba Kentucky. Čína, ale kvalitní.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Díky za tipy... já to chci jako malej skladnej nástroj na služebky, protože večery jsou dlouhý a vysedávat furt u počítače nebo u piva se časem omrzí :). Na druhou stranu kytara nebo bouzouki jsou na tento účel příliš neskladné. Rekmanna z ústí mám krapet z ruky a ne netu jsem ho nenašel, takže tato možnost asi padá, pokud nebudu mít cestu kolem.
himself

Příspěvek od himself »

Presne pro tenhle ucel porad hledam nejakou malou kytaru :)
jbiker

Příspěvek od jbiker »

On se tím (prý už) neživí, ale (prý) pořád dovede sehnat. Kontakt je třeba tady: https://www.prakticky-zivot.cz/inzerce/ ... -krishot-3
Gibby ani Krishota se neděs, umí nebo uměl i levnější. Už jsem od něj viděl i pěkné vintage Arie (z doby, kdy ještě stály za to) nebo Kentucky.

Mandolína na hotel je poměrně odvážný projekt, možná tak promotat mezi struny tkaničku :) . Obávám se, že ani mini kytara nebude personálem ani hosty přijímána jednoznačně kladně. Já tedy skončil u el. kytary přes Zooma do sluchátek a nikdo na zeď ani na dveře nebuší.
himself

Příspěvek od himself »

To mi pripomnelo: hral jsem tuhle na Little Jane od Furcha a ta teda zni brutalne :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Něco na cesty je sopránové ukulele.
A nemusíš ani moc zápasit s "opačným" laděním strun, jen s "transpozicí".
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
danikklotz

Příspěvek od danikklotz »

PROSBA O RADU:
Dobrý den,jako začátečník mám prosbu - jsem na vážkách koupě mezi dvěma nástroji Jedním z ních je celkem zánovní ORTEGA RMAE40SBK (PC 9000 a nyní 4500) má lehkou asi výrobní prasklinku u uchytu strunníku, del vyjádření kytaráře je to OK a neopravuje se. Má zabudovaný pasovní piezzo a dva ovládače. Je to Astyle. Druhý model je Oscar Schidt OM40 za 4000(PC něco přes 7000 údajně). čistě akustika. A je to F style . Je to jako doplněk pro folk-rock repertoár. NIkoli jako hlavní nástroj. Oba modely jsou překližka. Mám vzít ten bez snímače a zvučit bud externě nebo dodatečným snímačem? Moc děkuji za postřehy... jak tomu nerozumím, jsem v háji...
https://kytary.cz/ortega-rmae40sbk/HN13 ... rce=Search
https://hudebnibazar.cz/mandolina-ortega/ID474283/
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“