Orientace na hmatníku

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
MilanT

Re: Orientace na hmatníku - vyšší dívčí

Příspěvek od MilanT »

himself píše: 23.02.2020 15:33 No dekuju, ale noty si najit umim, o to uplne neslo.
To nebyl taky odkaz pro tebe ale pro moderátory.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Orientace na hmatníku - vyšší dívčí

Příspěvek od Hendrek »

MilanT píše: 23.02.2020 20:09
himself píše: 23.02.2020 15:33 No dekuju, ale noty si najit umim, o to uplne neslo.
To nebyl taky odkaz pro tebe ale pro moderátory.
Díky, Milane.
A k dotazu: nauč se sluchem poznávat intervaly. Tak se to učí i na konzervě, zahrají jim jakékoliv dva tóny a student musí přesně pouze sluchem interval identifikovat. Od ovládnutí této dovednosti už je jen krok k tomu, přenést to na hmatník, kde je pozice dvou tónů daného intervalu vůči sobě umístěna vždy stejně, nehledě na počáteční polohu (výhoda oproti klavíru), tzn. vždy stejný prstoklad např. pro kvartu, ať je umístěna kdekoliv.
himself

Re: Orientace na hmatníku

Příspěvek od himself »

Takže chci zatočit s dlouhodobým dluhem, naučením se celého hmatníku. Našel jsem si nějaké metody, ale chci se zeptat, jestli neznáte aplikaci, která vás "zkouší". Mám ale na mysli za pomoci rozpoznání zahraného tónu (jako třeba ladičky), ne jen klikáním do telefonu.
Prostě alpikace řekne F# a já zahraju (na jedné, některé, všech) struně a ono mi to řekne dobře nebo špatně.
Díky
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

A nestačí si ten tón prostě náhodně zvolit sám? A pak ho zahrát všude, kde je na kytaře k nalezení?
himself

Příspěvek od himself »

To delam ted a chtel jsem to trochu posunout :)
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Myslel jsem si to:-))))
Peto
Nový uživatel

Příspěvek od Peto »

Pri odvodzovaní asi stačí, ak si zapamätáte ton C na každej strune a už to frčí.

Na zapametanie je fajn vedieť si vyzualizovať hmatník. Najskôr si odvodiť od toho tónu C ostatné tóny do 12.pr. samozrejme odtial pokračovať na 1.pr. a chodiť po tej strune hore a dole a hlavne si to nahlas vravieť (chytím C, brnknem C, poviem C, chytím Cis, brnknem Cis, poviem Cis....... atď. Samozrejme nie pri pozeraní telky, úplne to ruší vytváranie synaptických dráh v mozgu (svalová pamäť). Tie sa vytvárajú opakovaním rovnakej činnosti a spájajú informácie u mozgu uložené. Takže v konečnom dosledku stači pomyslieť Fis predstaviť si v akej oktáve je a ruka je automaticky na mieste. Pri zvukovej pamäti si stačí tón predstaviť zvukovo a znova je ruka na mieste. No a keď to pôjde tak už len zavrieť oči, vyzualizovať si hmatník v hlave a znova to isté. Teda to je len môj osobný názor a pre mňa účinná metóda.

BTW: takýn spôsob sa učime písať, čítať, šoférovať a všetko ostatné. Nemám moc odohraté keďže som začal až v 33r. pred dvoma rokmi iba a trápil som sa zo začiatku lebo som mierny perfekcionista a nemohol som počúvať ako tie tóny hnusne hrám 😅 a až v poslednom čase sa niečo zlomilo a začal som to brať skôr ako také životné hobby, formu emocionálnej expresie a autopsychoterapiu a teória mi pride veľmi zaujímavá tiež tak dobieham tých 30 rokov teraz 😊
starypard

Příspěvek od starypard »

Na kytaře se ovšem jako prvoplánové nehledá C alébrž E. Jinak vše sedí, hlavně ta poznámka o vizualizaci a svalové paměti.
Peto
Nový uživatel

Příspěvek od Peto »

Och sorry za to C, ďakujem za opravenie.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“