živé vystoupení s počítačem

Dotazy, rady, zkušenosti ...
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: živé vystoupení s počítačem

Příspěvek od rotten77 »

cid píše:Pánové, asi jsem po útrapách :mrgreen: konečně pochopil, co obnáší převod a nahrání midi, v jiném formátu. Jsem teď tři dny mimo PC a nemohu si to ověřit. Bude mně stačit free program Audacity audio editor? Někde jsem četl, že by to šlo řešit i pomocí propojky na PC, spustit midi a nahrávání ve wav, jak to děláte?
Přečti si, co jsem psal o pár příspěvků výše. Propojku použít jde, ale proč, když každé DAW má export. Audacity (pokud se nepletu) s MIDI pracovat neumí - k čemu vlastně audio editor, když chceš pracovat s MIDI? Můžeš spustit MIDI a pak to nahrát, snad každý přehrávač hudby si s MIDI poradí, ale to se dostáváme zase někam jinam.
cid

Příspěvek od cid »

Mám cakewalk 9 a hledal jsem něco jako "přehrát a ulož jako". Říkáte, že to tam je, budu hledat export audio.
Tak se mně právě podařilo vygooglit, jak řešit tento "problém" na CW9, chtělo to slovíčko export. Když jste mně řekli, že to tam musí být, tak jsem to zkusil, tak pozítří na to "vlítnu".
cid

Příspěvek od cid »

Zdravím fórum! To, na co jsem se zde před lety dotazoval, dopadlo tenkrát pro mne nejlépe jak mohlo, hrál jsem nakonec s kapelou a midi neřešil. Jak jsem se potom dozvěděl, měl jsem nějakou očesanou free verzi Cakewalku9, proto mně to nešlo a já se v tom nevyznal.
Ponocování už není pro mne, kamarádi končí, ale kytara mě baví a tak jsem tu zas :roll:

1.Stavovala se u nás dcerka, vlastní MacBook a já jsem si do něj ze zvědavosti, nahrál midisoubor a otevřel se GarageBand. Ve stopě bicích cosi cinkalo a neřeknu přesně jak se mně to podařilo, já předělal stopu a ty bicí tam za chvilku dostal. Měl jsem na první seznámení s GB a iOS asi dvě hodinky a zdálo se mně to „user-friendly“!
Potřebuji vědět, zda někdo aktivně používáte GarageBand na hraní „do lidí“ pro podehrávky/karaoke.!? Pokud ano, já už se tím prokoušu.

2. Předevčírem jsem si nainstaloval na PC poslední verzi freeware Cakewalk od BandLab pro Win10, staré midi v něm hrají parádně, tedy pro moje potřeby.

Já řeším, zda koupit notebook s Win10, letité PC, kterému jsem dal minulý rok upgrade OP ze 4 na 8G, už mně naznačuje, že brzy udělá „pápá“. Nainstalovat CW od BandLab, nebo koupit iPad s GarageBand, který neumím zatím posoudit!?
CW se zdá hraje lépe, ale GB nebyl nastavený a možná se budu hodně divil. Texty-partituru určitě vytisknuté, už na to blbě vidím.
Mám obavu, abych něco podstatného nepřehlédnul a ušetříte mně hodně hledání a experimentování, protože já až na krátké období, hrál kytaru vždy s kapelou.
Předem velice děkuji za Vaše názory a zkušenosti, chci to vyloženě pro zábavu doma a příležitostné oslavy s kamarády, jako jsou třeba narozeniny a rozvod, svatby už ne :mrgreen:
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Garage band nepoužívám, ale je v pohodě - používá ho i spousta "světových" muzikantů. Většinou teda spíš na nahrávání doma a tak, ale ten software je naprosto dostačující.

Na živé hraní se můžou hodit LiveLoops (https://support.apple.com/cs-cz/guide/g ... ced/ipados).

Osobně bych do letitého PC neinvestoval... Myslím, že pro tohle použití bude iPad s GB ideální volba. Lehké, rychlé, přenosné, ... jediné, co by mohlo "vadit" je absence MIDI rozhraní na iPadu, ale i to se dá řešit - buď zvukovou, která má i MIDI rozhraní (třeba Korg plugKey) nebo MIDI-bluetooth rozhraním (mám třeba CWI MIDI jack a i přes bluetooth je latence celkem použitelná).
cid

Příspěvek od cid »

rotten77 - dík za re, nic starého upgradovat nechci, to jsem to jenom blbě formuloval.
Mně se dnes konečně zadařil v normálním CW export midi do wav. Rozepsal jsem se o svých závěrech, o možnosti hraní z mobilu a nakonec jsem to teď smáznul, protože mě napadají jiné souvislosti a píšu rychleji, než přemýšlím. Co možná stojí za zmínku je, že jsem ve sluchátkách nepoznal rozdíl mezi midi přehrávaném v CW a midi exportovaným z CW do wav, soubor má cca 50MB.

Četl jsem nedávno zajímavý článek, žádná diskuze, kde by byli "odborníci" jako já a autor zdůvodňoval, jaké výhody má hrát v mp3, ale nevěděl jsem přesně o čem píše, teď už začínám tušit.
Naposledy upravil(a) cid dne 21.01.2023 0:57, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No rozdíl mezi přehrávaným MIDI a audio (z tohoto MIDI a ze stejného nástroje) v zásadě být ani nemůže. Pokud ano, je někde chyba (ale ne v tom principu). To jen tak na okraj.

P:

home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11
Dynaudio BM6 + A500, Antelope Discrete 8 Pro SC
cid

Příspěvek od cid »

Tak jsem si odzkoušel různé možnosti a dám to na doporučení do mp3.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

cid píše: 20.01.2023 17:59 Četl jsem nedávno zajímavý článek, žádná diskuze, kde by byli "odborníci" jako já a autor zdůvodňoval, jaké výhody má hrát v mp3, ale nevěděl jsem přesně o čem píše, teď už začínám tušit.
cid píše: 21.01.2023 0:13 Tak jsem si odzkoušel různé možnosti a dám to na doporučení do mp3.
Nebyl jsem si jistý, co myslíš tím "hrát v MP3", ale tou druhou zprávu jsi mi potvrdil moji doměnku - jde ti o pouštění podkladů v MP3, namísto pouštění z DAW nebo jiné aplikace.

Za mě - proč ne. Pokud potřebuješ jen podklady ("karaoke"), tak v tom nevidím problém. Kapely často řeší PC, kde potom mají stejně "napevno" vše naklikané - a v takovém případě je fakt úplně v pohodě přijít na koncert s MP3 přehrávačem. Dá se to řešit i s bubeníkem a metronomem - podklady v jednom kanálu, metronom v druhém a je to. Nemusíš s sebou nic tahat, MP3 přehrávač se vejde do kapsy. Riziko toho, že se něco pokazí je minimální...

Viděl jsem takto hrát jednu hip-hopovou "kapelu" - přijeli vlakem se starým přehrávačem v kapse, pustili play a odzpívali (odrapovali) celej set.

Náš bubeník hrál s bývalou kapelou song, kde měl celé podklady v MP3 (nebo WAV) na drumpadu (Roland SPD-SX). Šlo o to se akorát správně trefit na začátek, což je ale otázkou cviku, respektive přípravy na zkouškách.

Jenom bych možná zvážil to MP3 - přece jenom je to ztrátová komprese. Na druhou stranu - asi si nikdo nebude stěžovat, že na koncertě neslyšel nějaké frekvence, nebo že tam bylo něco "zkreslenějšího".
Ale (podle mě) všechny MP3 přehrávače zvládnou přehrát i WAV, s velikostí souborů by neměl být problém (kolik songů budeš takto mít? 20, 30? pořád to není problém).

Důležitější je spíš správná příprava tracku (mix, mastering, ...)
cid

Příspěvek od cid »

rotten77 - koukni na odkaz,
Zkoušel jsem různé exporty midi z DAW do audioformátů, včetně wav i flac, i extrémní nastavení, že měl jeden audiosoubor 150MB a na zařízeních které mám k dispozici a neznám jejich technické parametry, mp3 v pohodě. Porovnával jsem to i se zvukem přímo v DAW, bez převodu.
Mobil Samsung Galaxy model 2016, přehrává malinko dynamičtěji, než když píchnu sluchátka do starého PC, ale je to hodne podobné.
Jsou to moje subjektivní pocity a nemám zkušenosti, ale ten pán ve videu toho musel otestovat hodně.

https://otomanstudio.cz/jak-a-proc-expo ... -do-audia/
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mno - při vší úctě k Tomášovi za ta videa :-) renderovat to bez Tailu je celkem chyba, ale na to člověk koneckonců přijde. Tak jako tak nepopisuje nic co by se týkalo rozdílu mezi WAV a jinými formáty. Popisuje výhodu (jednoznačnou) proč exportovat MIDI do audia; nesouhlasím pouze s tou poznámkou o problémech s výběrem zvuku po (například) aktualizaci Windows - to s tím nemá rozhodně co dělat.

P.

pevy
Nový uživatel

Příspěvek od pevy »

Ahoj přátelé, jsem úplný začátečnník v MIDI, mám na počítači Windows 10 a potřebuji doporučit pokud možno free přehravač midi souborů s možností volby jednotlivých přehrávaných nástroju a sdělit, jak zprovozním sound fonty. Rád bych pouštěl midi a dohrával živě kytaru + zpěv. Začala mi chybět muzika, tak alespoň takhle doma. Moc děkuji za rady. Nemám s midi vůbec žádnou zkušenost, tak prosím o vééééélikou trpělivost.
torst

Příspěvek od torst »

ahoj pevy. Mám z poslední doby zkušenost s halfplaybackem, tak snad poradím. Jinak MIDI také není úplně moje doména. Začnu jinak: Jestli jsi "úplně nepolíbenej" MIDI popř. dalším hudebním softem, nevím, jestli by pro tebe nebyla jiná, snazší cesta. Např. stahnout si hotové podklady. Myslím, že web toho nabízí dost.
Firma Line 6 má od svého prvního POD procesoru právem velké renomé mezi firmami, které se pokoušejí nasimulovat elektronky digitálně. Její POD se stal legendou. (Slávek Šámal).
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Pavlii - souhlas, jinak nový IDORU P-1 konečně vypadá lépe než Cymatic Audio PL-16, který se již nevyrábí a řešil tyto náhrady PC.
Jackson Soloist SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack I. E-530/GSP1101/Engl E-840/2x Engl 112 Pro Stage/Line6 G90/Switch relay - Microdesignum/ FCB1010
Rack II. E-530 / g-Major / FCB1010/ Palmer MACHT.402 / 2X CAB. FANE V30 - 75W
OUT pro PA = PALMER PDI-05
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

feki píše: 17.02.2023 20:23 Pavlii - souhlas, jinak nový IDORU P-1 konečně vypadá lépe než Cymatic Audio PL-16, který se již nevyrábí a řešil tyto náhrady PC.
:-D asi jsem někde ztratil nit.....

P.

feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

pavlii píše: 17.02.2023 21:47 ...
Myslel jsem to tak, že pokud bych dělal projekt s těmito požadavky, už bych to asi dnes nevolil cestu DAW a VST, ale těmito zařízeními, včetně řešením midi a kliku.
Jackson Soloist SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack I. E-530/GSP1101/Engl E-840/2x Engl 112 Pro Stage/Line6 G90/Switch relay - Microdesignum/ FCB1010
Rack II. E-530 / g-Major / FCB1010/ Palmer MACHT.402 / 2X CAB. FANE V30 - 75W
OUT pro PA = PALMER PDI-05
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo tak - ouk.

P.

Odpovědět