Hledám noty - sběrné téma

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Fořt

Re: Hledám noty

Příspěvek od Fořt »

himself píše: 23.03.2021 9:58 OT: překvapuje mě, že web, který se jmenuje "hudebnífórum", má milion kategorií týkajících se gearu, a jen jednu malinkou týkající se hudby jako takové. A to ještě není obecná, ale "hraní" na kytaru, takže vlasttně spíš techniky...
Ses asi blbě díval, na to, že jsi tu už celkem dlouho... Anebo co myslíš tím "hudby jako takové"?
himself

Re: Hledám noty

Příspěvek od himself »

Ja se omlouvam, ale nevidim to. V sekci hudba, kde bych to cekal, jsou kapely a kulturni akce.
Hudbou jsem myslel skladby, analyzy, hudebni postupy, teorie ve spojeni s kulturou a historii a pod.
Zdenjek
Nový uživatel

Hledám noty - Jižní Kříž

Příspěvek od Zdenjek »

Ahoj,
Hledám delší dobu notový zápis trampské písně Jižní Kříž od Járy Tuláka :
Na pustý břeh Salvadoru starý rybář sed ....
Díky předem za pomoc.
silva
Nový uživatel

Re: Hledám noty - sběrné téma

Příspěvek od silva »

Ahoj, pokud je tu někdo, kdo by měl na prodej Carulliho opus 241, popř. podobné etudy, měla bych zájem. Silva
Rasguado
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rasguado »

silva píše: 20.02.2022 12:27 Ahoj, pokud je tu někdo, kdo by měl na prodej Carulliho opus 241, popř. podobné etudy, měla bych zájem. Silva
Ahoj Silvo,

Carulliho op. 241 a plno jiných etud (Carcassi, Aguado, ...) najdeš volně (legálně - public domain) ke stažení třeba tady:
https://www.delcamp.net/guitar-methods/

Proč jsi zvolila zrovna tyhle etudy?
Ať se daří.
silva
Nový uživatel

Příspěvek od silva »

Ahoj, díky, já zatím žiju z youtube. Ale raději bych to sem tam měla v papírové podobě, přeci jen furt koukat do PC a posunovat to :). No zvolila - po cca téměř 30 letech "folkaření" jsem se začla učit hrát taky podle not klasiku a hrozně se mi to líbí. Jsem teď na neschopence, tak je trochu čas. Docela se mi ty etudy líbí a překvapivě rychle je cca po 2 měsících, kdy jsem takto nikdy nehrála, hraju asi 4 zpaměti a je to taková vnitřní radůstka. Ale jestli máš nějaký lepší tip. Taky bych se i k někomu přihlásila, kdo učí, že by mi trochu řekl, co a jak. Ale nevím, jak to u dospělých funguje nějaká liduška pro přestárlé :)
Rasguado
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rasguado »

silva píše: 21.02.2022 14:22 ...
po cca téměř 30 letech "folkaření" jsem se začla učit hrát taky podle not klasiku a hrozně se mi to líbí
...
Rozumím, ono to hraní z not má určitý kouzlo, který se težko vysvětluje :)

Já se učím etudy od J. Sagrerase, celkem je toho 6 sérií od úplných začátků s pozvolným nárůstem složitosti.

Je to také volně ke stažení. Upřednostnil jsem Sagrerase proto, že ty etudy se mi hudebně hodně líbí, co kus to "perla". Je to trochu novější materiál než carcassi / carulli /atd., ale jinak je to asi jedno..

Tak kdybys třeba hledala zpestření, tady to najdeš:
https://www.delcamp.net/julio-salvador-sagreras/

A zde playlisty etud přehraných Norbertem Neunzlingem:

1. série etud:
https://www.youtube.com/watch?v=TDR3sLu ... C754C7320C

2. série etud:
https://www.youtube.com/watch?v=rcV8tEO ... 24649BE84B

3. série etud:
https://www.youtube.com/watch?v=tkwUyxz ... yjwAEDTrKu

Já ZUŠkou nikdy neprošel, chvíli jsem chodil k soukromýmu učiteli a rozhodně nelituju ani času a ani těch peněz, myslím že stačí pár lekcí do začátku a pak se člověk zorientuje. Dneska s YT je tolik možností ...

Kdybys chtěla s něčím poradit, klidně se ozvi.
silva
Nový uživatel

Příspěvek od silva »

Díky moc, to je panečku výběr. Jj, s tím kouzlem to asi funguje, já si pořídila na Vánoce úžasnýho Furcha a přitom teď hraju mnohem víc na tu starou španělu, co jsem objevila klasiku.
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Oni ti dva, tedy Carulli a Carcassi, sice psali hudbu už ve své době zastaralou – vždyť se drželi takové té mozartovské noty, ovšem v době, kdy už byl Mozart pár desetiletí mrtev a kdy se v té velké hudbě prosazoval romantismus se vším všudy – ale, marná práce, položili naprosté základy tomu, co dnes označujeme za klasickou kytaru. Je to tady vynikající začátek pro pochopení všeho důležitého a některé jejich práce jsou opravdu i krásná muzika. Nikoli náhodou tedy všechny školy klasické kytary pořád vycházejí právě z té jejich, kterou vydali v roce 1810.
Fredy96
Nový uživatel

Příspěvek od Fredy96 »

Ahoj, prosím vás nemá někdo akordy na píseň źebrák kterou zpívá mimo jiné i Mirek Spilka (Calibos). Děkuji.
himself

Příspěvek od himself »

Umíte prosím někdo přečíst ten sweep v 8:30?

https://youtu.be/dh7w9U3NzLA?t=509
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

himself píše: 24.04.2023 8:00 Umíte prosím někdo přečíst ten sweep v 8:30?

https://youtu.be/dh7w9U3NzLA?t=509
Řekl bych, že je to rozklad akordu F dur a po něm E dur, obojí s kvartou nahoře, tedy F-C-F-A-Hb-AF-C a pak totéž o půl tónu níž. Začíná na 5. struně. Ale úplně přesně ten prstoklad nechytnu. Řekl bych ale, že to odpovídá. Kupodivu tam přechází na hru tím palcovým trsátkem, ačkoli je to rozklad akordu, který by člověk spíš hrál prsty.
himself

Příspěvek od himself »

Matěji děkuju. Není to FACFAB a zpět, nebo ještě něco složitějšího?
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Připadá mi, že to složitější není, ale nevím, ještě si to poslechnu. Každopádně osobně bych se na to vysral (pokud bych to tedy měl hrát)a dal na to místo nějakou jinou technickou finesu, podle toho, co člověku jde dobře do ruky.
himself

Příspěvek od himself »

Ja jsem takovy lempl a veci nedotahuju. Spis se snazim naucit/pochopit, o co jde.
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

To naprosto chápu, proto jsem napsal tu poslední větu. Každýmu jde něco jinýho. Já mám taky spoustu věcí rozdělaných, protože jsem se jim věnoval jenom ze zájmu o tu hudbu jako takovou, vlastně jsem ani neměl v plánu je dotáhnout do nějaké veřejně prezentovatelné podoby. U některých se to nakonec víceméně shodou okolností povedlo, u řady z nich ale ne. Teď zrovna mám takového Dvořáka, hraju si to sám pro sebe.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“