Výkon propojených aktivních reproduktorů

Aktivní reproboxy, pasivní reproboxy, zesilovače, ...
Odpovědět
DoDi
Příspěvky: 31
Registrován: 11.06.2015 16:22

Výkon propojených aktivních reproduktorů

Příspěvek od DoDi »

Zdravím,
prosím o radu. Pokud mezi sebou propojím XLR kabelem dva aktivní satelitní reproduktory (Mackie, RMS 350W), budou hrát oba svých 350W nebo bude jejich výkon jiný? Stejně tak, když propojím tytéž satelity a aktivním subwooferem (RCF, RMS 800W), bude se výkon sestavy sčítat (tzn. 350 + 350 + 800), nebo budou hrát jinak, než zapojené samostaně? Omlouvám se, jestli se téma opakuje, ale odpověď jsem nenašel. Děkuji
Uživatelský avatar
Hendrek
Site Admin
Příspěvky: 8387
Registrován: 23.07.2009 12:11
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Re: Výkon propojených aktivních reproduktorů

Příspěvek od Hendrek »

Budou hrát každá svým výkonem. Mají každá svůj zesilovač.
Akorát nevím, k čemu ti je údaj o sečteném výkonu, z hlediska hlasitosti a reprodukce zvuku je to jen nic neříkající číslo.
DoDi
Příspěvky: 31
Registrován: 11.06.2015 16:22

Re: Výkon propojených aktivních reproduktorů

Příspěvek od DoDi »

Hendrek píše: 25.06.2023 20:27 Budou hrát každá svým výkonem. Mají každá svůj zesilovač.
Akorát nevím, k čemu ti je údaj o sečteném výkonu, z hlediska hlasitosti a reprodukce zvuku je to jen nic neříkající číslo.
Ptám se proto, protože když zapojím jen jeden pár satelitů k subwooferu pořádně zesílím hudbu, tak ve špičkách blikají. Ale pokud k nim přidám další bedny, tak při stejné hlasitosti špičky neblikají. Zajímalo mě, jestli se ten jejich výkon nějak nerozděluje mezi obě bedny. Při akcích ve venkovním prostředí používám právě tu větší sestavu, hraje to víc nahlas a lépe.
Uživatelský avatar
Trevor
Odborník
Příspěvky: 1632
Registrován: 18.04.2011 16:32

Re: Výkon propojených aktivních reproduktorů

Příspěvek od Trevor »

Můžu se zeptat jak tu "hlasitost" měříš? Nebo jde jen o polohu "volume"?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
DoDi
Příspěvky: 31
Registrován: 11.06.2015 16:22

Re: Výkon propojených aktivních reproduktorů

Příspěvek od DoDi »

Trevor píše: 26.06.2023 10:16 Můžu se zeptat jak tu "hlasitost" měříš? Nebo jde jen o polohu "volume"?
Neměřím, nevím jak, nevím čím, pouze mám polohu potenciometru (na mixu i na bednách) na stejné úrovni.
Uživatelský avatar
Tewerko
Příspěvky: 26
Registrován: 29.10.2021 11:08
Bydliště: Levice
Kontaktovat uživatele:

Re: Výkon propojených aktivních reproduktorů

Příspěvek od Tewerko »

ano bedne mozu hrat kazda inou hlasitostou pri zapojeni:
1. sub + dvakrat satelit do sterea - kazdy satelit ma nastavenu inu mic/line citlivost- pri vystupe z mixu nastavit oba satelity na linkovu uroven.
2. sub+satelit+ satelit jeden kanal:
A: ina mic/line citlivost ako prvy pripad
B: rozdielna impedancia vstupu a vystupu satelitu. niektore satelity maju dva vstupy a jeden vystup. v tomto pripade je potrebne pouzit na druhom satelite na vstupe Ypsilon kabel samica XLR na dva samce XLR.
DoDi
Příspěvky: 31
Registrován: 11.06.2015 16:22

Re: Výkon propojených aktivních reproduktorů

Příspěvek od DoDi »

Tewerko píše: 26.06.2023 14:48 ano bedne mozu hrat kazda inou hlasitostou pri zapojeni:
1. sub + dvakrat satelit do sterea - kazdy satelit ma nastavenu inu mic/line citlivost- pri vystupe z mixu nastavit oba satelity na linkovu uroven.
2. sub+satelit+ satelit jeden kanal:
A: ina mic/line citlivost ako prvy pripad
B: rozdielna impedancia vstupu a vystupu satelitu. niektore satelity maju dva vstupy a jeden vystup. v tomto pripade je potrebne pouzit na druhom satelite na vstupe Ypsilon kabel samica XLR na dva samce XLR.
Děkuji, ale na to jsem se neptal. Já nechci, aby každá strana měla jinou hlasitost. Já jsem chtěl vědět, když zapojím dva satelity vlevo a dva vpravo, jestli bude jejich výsledný zvuk znásobený (2x350W) nebo bude jiný (vyšší nebo nižší). Hendrek mi odpověděl, že každá má svůj zesilovač a proto hraje svůj výkon. Takže, pokud tomu dobře rozumím, při zapojení dvou beden bude z leva i zprava hrát 700W. Takže logicky to bude hrát silněji, než při zapojení jen jedné bedny. Taky mě zajímalo, proč při zapojení jednoho satelitu, bedna ve špičce bliká, ale když propojím bedny dvě, při stejném zesílení špička nebliká ani na jedné z nich.
Uživatelský avatar
Tewerko
Příspěvky: 26
Registrován: 29.10.2021 11:08
Bydliště: Levice
Kontaktovat uživatele:

Re: Výkon propojených aktivních reproduktorů

Příspěvek od Tewerko »

Samozrejme nikto nechce aby každá bedna mala inú hlasitosť reprodukovanej hudby. Napísal som za akých okolnosti sa to môže stať. Je len fajn že to nie je tvoj prípad.odpoved už vlastne máš. Avšak výkon nie je až tak podstatný parameter. Dôležité je aký akusticky tlak dokážu produkovať v neskreslenéj podobe do určitej vzdialenosti.čo si vieš približne zmerať aj nejakou appkou cez mobil.
Uživatelský avatar
Trevor
Odborník
Příspěvky: 1632
Registrován: 18.04.2011 16:32

Re: Výkon propojených aktivních reproduktorů

Příspěvek od Trevor »

Možná když jsou dvě bedny na jeden kanál paralelně, tak klesne zatezovaci impedance vystupu z mixu a napětí krapet klesne, proto dvojice nelimituje a samostatná bedna už ano
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Uživatelský avatar
pavlii
Globální moderátor
Příspěvky: 7197
Registrován: 2.04.2009 11:47
Skype: studio_kappka
Bydliště: Hostivice
Kontaktovat uživatele:

Re: Výkon propojených aktivních reproduktorů

Příspěvek od pavlii »

Ano - chtěl jsem to zrovna napsat - Ohmův zákon je prostě všudypřítomný ;-)

P.

Skype: studio_kappka
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11
Dynaudio BM6 + A500, Antelope Discrete 8 Pro SC
DoDi
Příspěvky: 31
Registrován: 11.06.2015 16:22

Re: Výkon propojených aktivních reproduktorů

Příspěvek od DoDi »

Zdravím.
děkuji všem za odpovědi. Ať Vám to hraje.
Odpovědět

Zpět na „Zesilovače a reproboxy“