Zdravím, chci se zeptat, opotřebovávají se pražce na baskytaře rychleji než na kytaře? Neptám se kvůli nějakému konkrétnímu případu, ale spíš mě to začalo zajímat, protože jsem narazil na video, kde jeden basák říkal, že musí na jedné baskytaře vyměnit pražce po 8 měsících hraní.
Popřípadě mají v tomto nerezové pražce o hodně pozitivnější vliv?
Všem předem děkuji za odpovědi a názory.
Baskytara - opotřebení pražců
Pravidla fóra
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Baskytara - opotřebení pražců
Nikdy jsem pražce na base neměl potřebu měnit. A to mám i pár letitých kousků 30 let starých. Závisí na intenzitě hraní, typu strun, množství bendování či vibráta, samozřejmě materiálu pražců.
Nerezové pražce by měly být mnohem odolnější a trvanlivější.
Nerezové pražce by měly být mnohem odolnější a trvanlivější.
Z mojí zkušenosti, - pražce na Fenderech ze 70tých let byly bláto. Ty, které jsem používal na mnou stavěných baskytarách jsem neměl potřebu měnit ani po 10ti letech hraní. Byla to standartní metráž, kterou jsem kupoval v hudebninách. Snad Korea. Ale je fakt to, co píše Hendrek. Když budeš drtit krk silou žraločího stisku, tak se životnost pražců určitě sníží. Ale 6 měsíců je podle mě nesmysl.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Jsa celoživotní amatérský, neprofesionální, baskytarista, hlásím, že jsem o výměně pražců na baskytaře z důvodu opotřebení v životě neslyšel. Asi lidé v mé kategorii hraní málo hrají (hrajeme). Výměna pražců po 8 měsících hraní by znamenala zhruba tento výpočet:
dejme tomu, že hoch je pilný a hraje 16 hodin denně (což si myslím, že nejde, protože ho dostihne zánět karpálů). Osm měsíců jest 240 dní, tedy 2400 plus 1440, tedy 3880 hodin. Životnost čehokoliv na úrovni 4000 hodin je ..... diskutabilní.
Někomu to stačí na celý život, někomu na deset let, někomu na rok.
Já třeba spínač u vrtačky oddělám za rok, přestože je testován a certifikován na 10.000 sepnutí.
Stejně tak to někdo může mít s kytarou.
dejme tomu, že hoch je pilný a hraje 16 hodin denně (což si myslím, že nejde, protože ho dostihne zánět karpálů). Osm měsíců jest 240 dní, tedy 2400 plus 1440, tedy 3880 hodin. Životnost čehokoliv na úrovni 4000 hodin je ..... diskutabilní.
Někomu to stačí na celý život, někomu na deset let, někomu na rok.
Já třeba spínač u vrtačky oddělám za rok, přestože je testován a certifikován na 10.000 sepnutí.
Stejně tak to někdo může mít s kytarou.