Jaky rytmus??
Pravidla fóra
Re: Jaky rytmus??
To jsou vlastně všechno stejné rytmy. Prostě m-ca m-ca. Hubertťák tam hraje tu nejjednodušší možnost, tady úplný základ: ránu dolů na každou první dobu. No a samson mezi to pidliká ty kratší hodnoty. Ale v podstatě stačí hrát prv-ní dru-há. Pokud to není valčík, tak to stačí prakticky na jakoukoliv normální písničku na světě.
Řekl ten, který se zabývá celý život těmi nenormálními 
Moc děkuji za odpověd, můžeš mi jen prosim vysvetlit ten rytmus m-caMatěj Rak píše: 8.08.2023 10:28 To jsou vlastně všechno stejné rytmy. Prostě m-ca m-ca. Hubertťák tam hraje tu nejjednodušší možnost, tady úplný základ: ránu dolů na každou první dobu. No a samson mezi to pidliká ty kratší hodnoty. Ale v podstatě stačí hrát prv-ní dru-há. Pokud to není valčík, tak to stačí prakticky na jakoukoliv normální písničku na světě.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
m jako mute?
Jen tipuji. Takové základní cajdání, to musíš slyšet. A hrát to citem, ne strojeně, aby ses nedejbože odchýlil od originálu. Vždyť ti muzikanti nad tím taky nepřemýšlejí a prostě to tam sází.
Jen tipuji. Takové základní cajdání, to musíš slyšet. A hrát to citem, ne strojeně, aby ses nedejbože odchýlil od originálu. Vždyť ti muzikanti nad tím taky nepřemýšlejí a prostě to tam sází.
To není mute, to je spíš um-ca, to, čemu anglosasové říkají bum chik.
Tak to taky vnimam: (u)m - jako kopak a bas; ca snare a zbytkek harmonie; ci take pravidelné stridani tezke a lehke doby atp..
Když se člověk naučí zahrát palcem těžkou dobu a zbytkem ruky tu lehkou, umí ten nejdůležitější a nejužitečnější doprovod na světě.
Samozřejmě. Je to úplně prosté: palcem těžkou dobu, potom zbytkem ruky tu lehkou. Tu hrajeme povolenými lehkými prsty, žádné rasgueado nebo něco takového. Pokud se to hraje trsátkem, pak první rána míří do basových strun (ať už na nějakou konkrétní, nebo cca) druhá potom do strun melodických a lehce ji akcentujeme. To je vlastně všechno. Na míře těch akcentů a také tlumení – především ale levou rukou, a to tak, že hned po úhozu levou ruku povolíme, nikdy ale ne úplně, jako to dělají ti nejhorší ohňoví mistři, pak záleží, jestli výsledek bude čistě trampský doprovod, nebo třeba gypsy swing. Což v intencích trampské hudby znamená rozptyl mezi Nedvědy a Hoboes.Infin píše: 10.08.2023 9:42Moc děkuji za odpověd, můžeš mi jen prosim vysvetlit ten rytmus m-caMatěj Rak píše: 8.08.2023 10:28 To jsou vlastně všechno stejné rytmy. Prostě m-ca m-ca. Hubertťák tam hraje tu nejjednodušší možnost, tady úplný základ: ránu dolů na každou první dobu. No a samson mezi to pidliká ty kratší hodnoty. Ale v podstatě stačí hrát prv-ní dru-há. Pokud to není valčík, tak to stačí prakticky na jakoukoliv normální písničku na světě.![]()
Děkuji, ale mohl bys mi prosim ješte vysvětli přesne ten rytmus, konkretně udery nahoru a dolů. Jsem amatér. Potřebuju to podrobněMatěj Rak píše: 11.08.2023 7:56Samozřejmě. Je to úplně prosté: palcem těžkou dobu, potom zbytkem ruky tu lehkou. Tu hrajeme povolenými lehkými prsty, žádné rasgueado nebo něco takového. 1qPokud se to hraje trsátkem, pak první rána míří do basových strun (ať už na nějakou konkrétní, nebo cca) druhá potom do strun melodických a lehce ji akcentujeme. To je vlastně všechno. Na míře těch akcentů a také tlumení – především ale levou rukou, a to tak, že hned po úhozu levou ruku povolíme, nikdy ale ne úplně, jako to dělají ti nejhorší ohňoví mistři, pak záleží, jestli výsledek bude čistě trampský doprovod, nebo třeba gypsy swing. Což v intencích trampské hudby znamená rozptyl mezi Nedvědy a Hoboes.Infin píše: 10.08.2023 9:42Moc děkuji za odpověd, můžeš mi jen prosim vysvetlit ten rytmus m-caMatěj Rak píše: 8.08.2023 10:28 To jsou vlastně všechno stejné rytmy. Prostě m-ca m-ca. Hubertťák tam hraje tu nejjednodušší možnost, tady úplný základ: ránu dolů na každou první dobu. No a samson mezi to pidliká ty kratší hodnoty. Ale v podstatě stačí hrát prv-ní dru-há. Pokud to není valčík, tak to stačí prakticky na jakoukoliv normální písničku na světě.![]()
Dej do youtube "kytara rytmus". To povede o dost rychleji k cíli.
Všechny údery dolů, tedy oba. Jeden trochu lehčí do basu a druhý trochu silnější do výšek. Pokud to budeš hrát trsátkem, je to jasný, pokud ne, tak ten první úder palcem.
Dobrý den, kolegové kytaristé. V úvodu podotýkám, že jsme začáteční a ač jsem si vědom, že tato píseň asi není pro začátečníky, tak Vás chci poprosit o radu. V jakém rytmu hrát tuto píseň? https://www.youtube.com/watch?v=-DcOg2n51jQ
Nedokážu to vysledovat a pochopit. Jedná se o píseň Marylin, goodbye od Luboše Pospíšila, resp. Oty Petřiny.
Díky, budu rád za pomoc.
Nedokážu to vysledovat a pochopit. Jedná se o píseň Marylin, goodbye od Luboše Pospíšila, resp. Oty Petřiny.
Díky, budu rád za pomoc.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Je to běžný a jednoduchý 4/4 rytmus s tím přírazem navíc na 3. dobu v těch přechodech. Nebo mi úplně není jasný hlubší smysl dotazu - pravověrní kytaristé prominou
já jsem hlavně přes klapky, takže přesnější kytarovou terminologii neovládám, ale tohle mi právě zrovna přijde velice jednoduché na hru.
P.
P.
Rytmus č. 2 podle obrázku zde:
https://ukulelko.cz/wp-content/uploads/4-4-takt.jpg
https://ukulelko.cz/wp-content/uploads/4-4-takt.jpg
Táboráková odrhovačka na 4 doby.
Moc Vám děkuji. Varoval jsem, že jsem začátečník:-)