nedávno jsem ve skříni objevil svoji starou kytaru. Jedná se o klasickou kytaru (dětskou ). Na naučení bude snad ale dobrá.
Chci se ale zeptat, jestli je možné hrát na klasickou kytaru stylem jako na akustickou - tzn. ne vybrnkávání, ale pořádně hrábnout do strun?
Myslím, jestli tomu nebrání například zvuk klasické kytary (oproti akustické).
Jsem začátečník, předem díky za užitečné odpovědi.
Se podívej, jak a na co hrál Karel Kryl Když mám náladu trápit se s jeho songama, tak jedině na klasiku. Pak taky samozřejmě záleží, jak moc je ta tvoje kytárka použitelná. Některý ty starý krámy je lepší vyhodit a koupil nějaký levný a pohodlný nástroj než se vztekat s půl metrovým dohmatem a křivým krkem...
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
Enya X3 Pro Mini
Samozřejmě, že to jde, záleží ale na tom, jaký člověk očekává výsledek. Některé konkrétní typy klasických kytar s tím nemají problém, u jiných to ale nepřinese uspokojivý výsledek. Většina klasických kytar je konstruována na ušlechtilost tónu a přílišnou razanci prostě nepoberou. Kytary jiné - povětšinou španělské, ale ne výlučně – s tím ale problém nemají. Třeba takové flamenco se totiž hraje velmi razantně a kytary Frankové, které na první pohled vypadají stejně jako klasická, mají takový perkusivní, chrastivý a vlastně nepěkný zvuk (něco, k čemu z jine strany došly kytary typu Selmer Macafferi, tedy gypsy swing) a razance jim nedělá problém. No a některé jsou tak někde mezi. Třeba ta moje celkem v klidu přehraje v podstatě jakoukoli jinou kytaru.