Seřízení nylonky

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
himself

Seřízení nylonky

Příspěvek od himself »

Ahoj všem, chci seřídit nylonku. Nějaké dílenské zkušenosti mám, postavil jsem už jednu komplet elektrickou kytaru.
Jsem poměrně háklivý na vysoký dohmat (přehmatávání, apod.), a rozměry krku (ořech a string spacing u kobylky), tak pořád hledám, co mi bude nejlíp sedět. Mám nylonku Cort CEC3, polomasiv, takový crossover. Má to nepatrný radius hmatníku (myslím 16"), ořech 45. Řekl bych, že za ty peníze to je slušná, hezky rezonující kytara. Mám načtené nějaké "tabulkové" hodnoty dohmatu, ale chtěl bych si s tím trochu pohrát, tj. zasáhnout do všech tří proměnných (ořech, prohnutí, sedlo). Vím, že i nylonové struny se dělají s různými tenzemi, tak se chci zeptat, na nějaké obecné doporučení. Celkově mám rád pokud možno co nejnižší dohmat a spíše silné struny. Nehraju klasiku, ale dejme tomu fingerstyle jazz (chord melody), bossanovu.
Taky se zeptám, který ze způsobů měření dohmatu preferujete. Nevidím už úplně ostřížově, preferoval bych nějaký měrkový systém.
Díky za názory.
Matěj Rak

Re: Seřízení nylonky

Příspěvek od Matěj Rak »

Člověče, to mě mrzí, ale v tomhle neumím rozumně poradit ani pomoc. Můj ideál je moje kytara, která má hmatník u ořechu 54 mm, malý dohmat a subtilní a plochý krk. Nikdy jsem to v dohmatu nijak neměřil, žádnou metodu na to nemám ani neznám, jsem v tomhle prostě prachsprostý uživatel a umím to poznat jenom citem. Ta kytara je tak od výroby, nikdo to nikdy nijak nešteloval, natož já. Takže jako rádce selhávám na celé čáře.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Nylon struny jsou trochu specifické, mají velký rozkmit tak nepočítej s dohmatem jako u kovových strun. Na začátek bych vybral struny, čím tvrší tím menší rozkmit a relativně možný nižší dohmat. Když to teď seřídíš a až pak se rozhodneš pro jiné struny, může se stát že budeš celé seřizování absolvovat znova a co ubereš už zpět nedostaneš. Pak nový nulák, plátek do kobylky nebo podkládat. Začni fakt výběrem strun.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
himself

Příspěvek od himself »

Hoši díky. Zní to rozumně, zkusím tedy nejdřív vybrat struny. Včera jsem koukal, že krk je poměrně do luku (milimetřík), takže začnu tím, to je snadná úprava.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“