Dobrý den,
potřeboval bych poradit vhodný software pro živé hraní. Jde mi o to, že buď bude k němu přes midi připojena klaviatura nebo bude dostávat MIDI data ze sekvenceru. Čili aby šlo nastavit že třeba na kanále 1 bude midi kláviatura a na jiném kanále bude sekvencer a aby to hrálo i současně s minimální latencí. Jde také o jednoduché ovládání během živého hraní, protože klávesačka ještě k tomu zpívá a nemá čas mačkat plno čudlíků a hledat v PC co udělat...
Ideálně mi jde o komplexní řešení - tedy i o hardware se slušnou klaviaturou, předpokládám, že klávesáci mají toto vyřešeno. Nechci kupovat samohrajku, jde mi i o variabilitu zvuků. Případně kde sehnat kvalitní zvukové banky, nejlépe zdarma ve free verzi. Jelikož jsem kytarista, nejsem v této oblastio zrovna kovaný, i když v MIDI a programování, SysEx se orientuji.
Existuje nějaké jednoduché a blbuvzdorné řešení?
Děkujií za náměty. Případně je možné na email: dussed@seznam.cz
MIDI klávesy a soft pro živé hraní
Pravidla fóra
Re: MIDI klávesy a soft pro živé hraní
Otázka je, co si představuješ pod pojmem "samohrajka". Asi myslíš tzv. workstation.
Počítač hraje líp, pokud ho krmíš velkýma bankama. Ale to nepřichází v úvahu, pokud to má být jednoduchý, stabilní a zdarma. Pokud použiješ nějakou GM banku, tak to může hrát trochu líp, ale přináší to mnoho komplikací. Pro živý hraní bych osobně šel do slušnějšího workstationu.
Počítač hraje líp, pokud ho krmíš velkýma bankama. Ale to nepřichází v úvahu, pokud to má být jednoduchý, stabilní a zdarma. Pokud použiješ nějakou GM banku, tak to může hrát trochu líp, ale přináší to mnoho komplikací. Pro živý hraní bych osobně šel do slušnějšího workstationu.
Asi bych to po několika pokusech upřesnil. Stáhnul jsem si Kontakt 7 a vPlayer 3 (https://www.pluginboutique.com/products/2729-vPlayer-3) a zejména do toho druhého se dají ládovat VST pluginy, jednoduše je buď zaplnu nebo vypnu. Třeba Collab3 funguje perfektně, nastavím na jakém midi kanále bude přijímat a hraje se
Tak jde o to, kde stahovat free standalone nástroje - piano, smyčce a další, pady, voices... Googlil jsem kde co, ale některé nereagují na MIDI (nic takového se nedá nastavit). jiné nefungují atd. Tak bych spíše poprosil o doporučení standalone free nástrojů.
Prostě kde hledat slušné a do rockové hudby použitelné zvuky...
Děkuji
Tak jde o to, kde stahovat free standalone nástroje - piano, smyčce a další, pady, voices... Googlil jsem kde co, ale některé nereagují na MIDI (nic takového se nedá nastavit). jiné nefungují atd. Tak bych spíše poprosil o doporučení standalone free nástrojů.
Prostě kde hledat slušné a do rockové hudby použitelné zvuky...
Děkuji
Klávesových nástrojů je vícero druhů. Samohrajka je hanlivé označení, které se používá pro aranžery vybavené automatickým doprovodem. Bývají to často levné nástroje pro děti, které mají mizerný zvuk. Ale věci jako Pa5X zní skvěle a věřím, že víc bys nepotřeboval a měl bys hezky všechno v jednom, velmi kvalitní, jednoduché a spolehlivé. Za kvalitu se ovšem platí.
Nicméně, do kapely se aranžer tak úplně nehodí. Daleko lepší je nějaký workstation. Ale i v tomto případě platí, že za kvalitu se platí a je cítit, že ty za kvalitu platit nechceš. Takže PC je levná cesta, zvuk může být kvalitní (i když i na PC se za kvalitu platí, ale dejme tomu, že pro živé hraní ti o kvalitu zase až tak nejde), ale jednoduchost a spolehlivost pro živé hraní nikdy nebude taková, jako workstationů. Tady si budeš muset rozmyslet, co je pro tebe priorita.
Nicméně, do kapely se aranžer tak úplně nehodí. Daleko lepší je nějaký workstation. Ale i v tomto případě platí, že za kvalitu se platí a je cítit, že ty za kvalitu platit nechceš. Takže PC je levná cesta, zvuk může být kvalitní (i když i na PC se za kvalitu platí, ale dejme tomu, že pro živé hraní ti o kvalitu zase až tak nejde), ale jednoduchost a spolehlivost pro živé hraní nikdy nebude taková, jako workstationů. Tady si budeš muset rozmyslet, co je pro tebe priorita.
Nechci zakládat nové téma, když už to někdo nakous', ale chtěl bych požádat o další informace, upřesnění. Na klávesy hraje manželka, (digitální piáno Yamaha P115). Souhlasím, že na živé hraní venku je opravdu nejlepší nástroj bez potřeby PC. Ale rád bych vyzkoušel víc zvuků, než má ta Yamaha. Takže víceméně zopakuju dotaz z úvodu, jaký software na pokusy a kde najít zvuky/banky/pluginy, nejlépe zadarmo ?
Nejde mi o nějaké exotické skřeky, ale různá piána, případně varhany.
Mimochodem, Yamaha nemá klasické midi konektory, ale jenom USB. Bude to umět řídit software v PC, nebo musím použít klávesy Alesis Q49 ?
Nejde mi o nějaké exotické skřeky, ale různá piána, případně varhany.
Mimochodem, Yamaha nemá klasické midi konektory, ale jenom USB. Bude to umět řídit software v PC, nebo musím použít klávesy Alesis Q49 ?