Jazzie

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
himself

Jazzie

Příspěvek od himself »

Pozdravpámbu všem. Inspirovalo mě kolegovo vlákno "Moje pokusy a omyly" a vlákna dalších více nebo méně profi kytarářů. Nemám rozhodně ambice ani schopnosti se považovat za kytaráře, ale pokusy a omyly to vystihují hezky. Spíš než chlubení to je materiál pro někoho, kdo začíná, a může se z toho poučit.
A protože po drobných kutilských hrůzách dělám "už druhou" kytaru, udělám si vlastní vlákno :)
První výrobek jsem sem už před časem dával, ale ať je ta geneze komplet, dám ho sem stručně znovu. Protože inklinuji k jazzu, baví mě hlavně vřelý, kulatý, dřevěný tón, takže se zaměřuji na krkový snímač. A svým pokusům říkám Jazzie.
První pokus opus je Telecaster s koupeným krkem. Je to ostuda, ale netroufnul jsem si na něj. Stál něco přes 2k z Číny a je nádherně udělaný z krásného materiálu, s víceméně klasickými tele specifikacemi (javor, 648mm, 43mm, 22, 12"). Na fotografii vypadá dost červeně, ve skutečnosti je spíš do temnožlutohněda.
Tělo je javor, prakticky celé duté (kvůli hmotnosti i tónu), zadní deska je přilepená. Na přední straně jsem si vyzkoušel binding. Použil jsem horní frézku (dutiny), pro kterou jsem si udělal stolek, aby z ní byla spodní frézka (binding). Musím říct, že dřevo je hodně tvrdé a broušení "lubů" víceméně ručně znamenalo hodně dřiny. Fošny na tělo mi hobloval truhlář, teď už ale mám vlastní nářadí a stroje.
Snímač je Lollar Charlie Cristian Tele Neck bílý (byl dost problém, nebo spíš hodně peněz, ho sem z US dostat). Zapojení je nejjednodušší možné, hlasitost a tónová clona. Docela jsem se vyvztekal s dírou v pickguardu, aby to jakž takž vypadalo.
Výsledek má na prvotinu až nečekaně dobrý zvuk pro moje ucho, velmi hutný. Používám dvanáctky flat wound Thomastiky a mám podladěno o tón (zvuk Ted Greene, Tim Lerch). Snímač poměrně brumí - řešil jsem to v jiném vlákně, nějaké fólie zevnitř nemají smysl, protože je celé tělo duté. Ukázalo se ale, že ten brum dělá kombo - při připojení do PC přes zvukovku to je úplně v mezích singlů.
Co bych možná udělal jinak - zadní desku bych udělal tenčí (teď má cca 1cm) a šla by schovat taky bindingem.
Binding je vizuálně fajn, ale to ruky to moc příjemné není, takže do budoucna zvažuji i nějaký arm rest.
Tělo je trochu širsí (cca 50mm).

HIM_1968_small.jpg
himself

Re: Jazzie

Příspěvek od himself »

Po nějaké době jsem vnitřně dospěl k tomu, že musím umět vyrobit krk. Z nějakého důvodu jsem si k tomu vypěstoval velký respekt až hrůzu :) Asi po dvojím neúspěšném přepražcování staré španělky. Viděl jsem hromadu videí a v hlavě jsem spřádal plány na zimu.
Mám zato, že geometrie krku a přesnost výroby je klíčová pro hratelnost, což mě zkrátka trochu demotivovalo.
Ale s pravdou ven - dostal jsem se k CNC, takže jsem si řekl, že tudy povede cesta. Akorát že do dílny jsem utíkal ke dřevu od počítače (který mě živí) a kvůli CNC jsem se dostal zpět k počítači a je to část práce, která mě nebaví...
Nicméně po řadě pokusů a částečných prototypů jsem si řekl, že další projekt bude headless. Ne že by se mi to zase tak líbilo, ale má to pro mě dvě výhody: jednak je výroba podstatně jednodušší (válčím s 3D modelem krku, upínáním všelijak pod úhlem, atp.) a jednak se taková kytara dá odlehčovat do aleluja, protože i při superlehkém tělu nebude padat na hlavu :)
Stanovil jsem si tedy cíl přes zimu vyrobit krk a ověřit jeho hratelnost (a pak event. pokračovat ve stavbě těla).
Krk je sendvič javor, dub, javor, dub, javor (nesmějte se mi, nechtěl jsem kupovat drahá dřeva, když jsem nevěděl, jestli to nepůjde do kamen). Jednou z hlavních motivací pro vlastní výrobu krku byla možnost hrát si s parametry a vzhledem k tomu, co a jak hraju, jsem chtěl všechno malinko větší. Takže ořech cca 44,5mm, radius 16" a hlavně string spacing na kolbylce 56mm (víceméně jako akustika).
Souhlasím s designisty, že standardní poziční značky na hmatníku nejsou moc pěkné, ale já se podle nich prostě orientuji... takže jsem koupil špalíček wenge a udělal vlastní (snažím se minimalizovat plastové součásti, protože si myslím, že na kytaru plast nepatří). Pražce jsou nerezové. Sice to byla pro mě nejobávanější část a četl jsem, že se s nimi pracuje hůř, ale řekl jsem si, že "nastavím standard" hned od začátku. Kupil jsem si mini brusku s milionem nástavců, což mi dost pomohlo. Drážky pro pražce jsem neudělal přes celý krk, ale jen cca 2mm od kraje, aby nebyly konce pražců vidět. Pravda, byla to další komplikace, i s ohledem na dobré přilehnutí pražce, ale nějak jsem cítil potřebu to tak udělat. Pokud budu někdy dělat něco dalšího podobného, koupím si lis, protože natloukání (byť s přesně tvarovaným špalíkem) se mi prostě nelíbí.
Hodně práce bylo s levelingem (až mě překvapily rozdíly a to, kolik materiálu jsem ubral) a následným vracením profilu pražců do potřebného tvaru. Tam vše trochu vázlo na mojí trpělivosti (to vlastně obecně, když se něco opakuje 21x). Dále jsem se taky bál začišťování konců pražců tak, abych nepoškodil dřevo. Protože když jsem vše přelepil, měl jsem pocit, že se zase nedostanu úplně těsně ke dřevu. Nakonec jsem se na nějaké tanečky vyprdnul, a prostě jsem brousil dlouhým rovným špalkem se smirkem tak, aby všechny pražce končily stejně a téměř na dřevo. Vůbec si nedovedu představit u nějaké renovace, kde by krk měl už finiš, který nesmím poškodit...
Dotáhnul jsem stav prakticky do konce - jen nejsou pražce vyleštěné a krk nemá finiš (počítám s tungovým olejem) a vyrobil jsem si prototypové tělo z kusu smrku, abych ověřil hratelnost.
Výsledek mě velmi příjemně překvapil, dá se na to hrát (byť je tam dřevěný ořech a dohmat není na krev).
Jediné, co se mi moc nezdá, je profil krku. Snažil jsem se víceméně obšlehnout Furcha, ale je to moc C (chtěl bych spíš D). Tím, že jsem dělal ve frézce nejdřív horní stranu (hmatník) a konturu a pak už jen spodní stranu (profil), dostal jsem se asi moc nízko a profilu prakticky úplně chybí "shoulders" (ta hrana, ve které jsou boční poziční značky). Některé kytary to tak mají, některé ne a přemýšlím, jak to dělat příště. Možná hmatník dolepit až na hotový krk.

20230109_181307.jpg
20230103_203303.jpg
20221217_165244.jpg
20230205_132858.jpg
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Jak šlapou ty mechaniky? Já si jejich funkčnost ověřím tak nejdřív za rok. Stále jsem ve stadiu přípravy dřeva. Plán je celojasan. Krk: pruhy jasanu proložené třešní, hmatník palisandr už mám předformátovaný od číňana.
himself

Příspěvek od himself »

Jednak je nezvyk ladit pravou rukou (brnkneš pravou, levá vystřelí k hlavě, zjistí, že tam není, tak brnkne levá, dost obtížně, a pravá jde ladit), a jednak to jde dost ztuha, chce to sílu v prstech a prostor na manipulaci, proto jsem udělal velké vybrání, ale zároveň tam nechal materiál, abych ctil "tele tvar". A to mám ještě spacing 11,2mm, takže to bude ještě víc na těsno u "normálních kytar".
Mechaniky jsem nakonec zafrézoval, co to šlo (jsou vidět i původní mělčí kapsy, než jsem to ještě posunul).
Naladit to jde nakonec vcelku dobře, ale moc to nedrží. Myslím ale, že to není problém mechaniky, ale šmejdských všech tří inbusů, co k tomu byly, a co se prakticky hned začaly protáčet, takže nemám strunu zafixovanou nějak extra dobře. U tenkých strun musí dávat člověk pozor, aby struna vedla prostředkem (pod červíkem), jinak není přimáčknuta.
Celkově bych to zhodnotil jako vopruz, který ale nakonec bude dělat, co má. Prototyp je navíc ze smrku a ještě zezadu odfrézovaný, takže tuhost celé kytary není nic moc.
Nedokážu zatím odhadnout, jaký bude ve finále prostor pro regulaci výšky struny.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Chválím. Na čem a v čem to děláš?
himself

Příspěvek od himself »

V dilne a na koleni :)
Dekuju za pochvalu. Stroj je CauCau F600, k tomu byl Vectric Aspire. Ten ma podle me rezervy, ale samo to hlavne neumim...
Mam to v dlouhodobe zapujcce.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

himself píše: 6.02.2023 14:11 ...Naladit to jde nakonec vcelku dobře, ale moc to nedrží. Myslím ale, že to není problém mechaniky, ale šmejdských všech tří inbusů, co k tomu byly, a co se prakticky hned začaly protáčet, takže nemám strunu zafixovanou nějak extra dobře. U tenkých strun musí dávat člověk pozor, aby struna vedla prostředkem (pod červíkem), jinak není přimáčknuta....
Šmejdský inbusy myslíš klíče nebo šrouby? Ta tvoje zkušenost s fixací strun mě opět přivádí k mojí původní myšlence zamykat volné konce strun na nehlavě a konec s rolnou mít v kobylce.
himself

Příspěvek od himself »

Myslím klíče. Na mechanice jsou tři různé rozměry a všechno je to tak malé, že standardní sady začínající na 1,5mm to nepokryjí, takže to bláto, co k tomu dali, jsem hned protočil :(
V tuto chvíli už mám ukotvení na "hlavě" vyřešené po svém, viz foto, tak to asi předělávat nebudu, ale možná bych se k tvému návrhu také přiklonil. Mně se ty jejich koncovky vůbec nelíbí...
Na fotce je v vidět ještě neopracovaný kus dřeva v dolní části, to tam nebude.
20230207_081751.jpg
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

himself píše: 7.02.2023 8:23 Myslím klíče. Na mechanice jsou tři různé rozměry a všechno je to tak malé, že standardní sady začínající na 1,5mm to nepokryjí, takže to bláto, co k tomu dali, jsem hned protočil :(
Tahle sada by ti nevyhovovala? Klikni si na záložku součást sady. Jsou tam vypsaný rozměry ( 0,7 - 2,5mm )
https://www.wiha.com/cz/cs/naradi/klice ... assic?c=23
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
himself

Příspěvek od himself »

Nevím, snad jo. Objednám tady. Díky.
http://www.dovavanik.cz/IMBUSY.html?vyh ... id=2123176
Edit: tak nakonec to má Alfa Varia, ty mám u nosu :)
himself

Příspěvek od himself »

Ještě k té hlavě, až teď vidím na fotce, jak se to během dvou dnů vymačkalo... asi fakt ještě popřemýšlím o jiném řešení.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Co něco v tomhle stylu? To by snad mohlo fungovat.
himself

Příspěvek od himself »

Jasně, akorát bych to potřeboval nějak rozumně napasovat na stávající krk, když už jsem si s tím dal práci.
Případně to nechat celé, jak to je, a dát něco podobného až z té spodní strany.
himself

Příspěvek od himself »

Jeste se vratim k tem originalnim zamkum na hlavu. Proc myslis, ze ty budou drzet strunu lepe, nez ty v kobylce?
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Mě se taky zdají taky dost titěrné, proto jsem tomu chtěl trochu pomoct tím, že by nebyly paralelně s hmatníkem, ale nakloněné ve směru zahnutí strun za nultým pražcem.
Spíš to ale vyřeším tímto:
https://a.aliexpress.com/_mLI56qS
Nebo je ještě možnost tomu pomoct zkombinováním původních zámků se zámky z Floyd Rose, ale to se mi úplně nelíbí a beru to jako opravdu krajní nouzové řešení.
himself

Příspěvek od himself »

Hola, ostudně dlouho jsem nepopojel, 2023 byl náročný a skoro jsem se nedostal do dílny. Mám už ale aspoň kus, tak se podělím.
front.PNG
back.PNG
Klíčové vlastnosti:

-chybějící hlava :)
-tělo olše, krk javor (ten je kromě povrchovky hotov)
-komory kvůli hmotnosti
-kobylka z individuálních kousků, protože chci větší rozteč (myslím 57 nebo 58 mm)
-pickguard je vylitý modrým epoxidem, po přebroušení snad vynikne
-nebude žádný plech s ovládáním, vše bude přímo ve dřevu (ale bude jen hlasitost a jack)
-bude jen krkový snímač
-ořech asi 44,5 mm
-povrchovka bude tungový olej (na krku také, přestože je celojavorový, patina mi neva)

Už teď samozřejmě vidím, co je blbě a mělo to být jinak. Hlavní problém je asi ten, že epoxidový rybník se mi vylil a zbyly ve dřevu náznaky epoxidu (u rovné strany pickguardu). Upravdu hodně se to vpilo a už nemůžu frézovat víc.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Dobrý, vypadá to pěkně. :)
Moon

Příspěvek od Moon »

himself píše: 27.01.2024 18:20 epoxidový rybník se mi vylil a zbyly ve dřevu náznaky epoxidu (u rovné strany pickguardu). Upravdu hodně se to vpilo a už nemůžu frézovat víc.
Hele, moc pěkná práce. K čemu bude ta kapsa nebo vyfrézovaný prostor za kobylkou? Jen škoda toho pickguardu. Samolepící folie by se dala možná taky použít a nebyl by to nevratný proces. Já nemám s používáním epoxidového laku dobré zkušenosti. V prvopočátcích mojí výroby jsem s tím natřel korpus a to dřevo úplně ohluchlo.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
himself

Příspěvek od himself »

Díky! Mě samozřejmě nadchla taková ta vlna epoxidových řek, měl to být pokus, už bych teď víc věděl, jak na to, ale zároveň bych to už asi nedělal :) Ono to úplně mělo být dřevěné (palisandr, nebo tak něco), zafrézované, ale nedařilo se mi to vyrobit dostatečně přesně...
Dutiny bych taky asi dělal trochu jinak. Ta malá je pro potenciometr a jacka, ta velká je vlastně v horní části kytary na snímač a celkové odlehčení.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Moon píše: 28.01.2024 10:22 .......K čemu bude ta kapsa nebo vyfrézovaný prostor za kobylkou? ....
Řekl bych, že Moon měl na mysli ten rigól pro přístup k ladicím mechanikám - páč headless.

Btw. Já jsem za rok na svoji headlessce udělal čistě 0%. Nová kapela mě celkem zaměstnává a ještě jsem nestihl dokončit renovaci vraku Jolany Diamant Bass, se kterou se mi vnutil kamarád. A to už mi chybí jen vyrobit nové rámečky pro snímače. Že já blbec se vždycky nechám přemluvit....
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“