Ha! Tohle mě ovšem dost zajímá, protože pan Fišer má na webu kytaru v úpravě Relic, což už dlouho hledám. Snad jediná značka, která to dnes dělá dobře je Atkin. Třeba tohle byla jejich Heavy Aged povrchovka https://www.tfoa.eu/en/shop/2065-atkin- ... 2678-79129. Dnes už takhle ojeté nedělají, ale prý 70% kytar, co vyrobí, jsou v té "Aged" variantě. Jaký máš na něj kontakt? Platí ten na webu mail na centrum.cz?himself píše: 30.01.2024 19:55 Měl trochu rozjednanou stavbu archtopu u pana Fišera. moc se mi líbí celkově jeho přístup, takže bych se pravděpodobně obrátil se stavbou (flattopu/nylonky) na něj, nebo na BSG.
Nylonka crossover
Pravidla fóra
Re: Nylonka crossover
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
Jan Fišer 00 Nylon
Ano, plati a i mailem reaguje dobre. Malo jeho nastroju se da najit treba na YT, ale neco preci jen ano, i nejaky rozhovor. Ty usmudlane gypsy kytary, archtopy i flattopy jsou bozi 
No tak jo, pár řádků typu "co jsme si zrovna koupili".
Taylor Academy A12e-N z druhé ruky, prakticky nehraný, bych řekl. Kytaru jsem porovnával v Kytarách s Furchem GNc2 SW a Furch má větší zvuk a působí trochu víc nóbl, ale mně prostě víc sedí ty rozměry krku, takže rozhodnuto.
Můj Taylor má na rozdíl od nové kytary dost tmavou přední desku (aged
), překvapilo mě to (ale mám to rád). Design se mi obecně moc nelíbí, ale co nadělám, asi mi chybí vlastně jen nějaký výraznější binding. Jsem rád, že nemá kytara pickguard, jsem zastáncem jednoduchosti a patiny. Úžasná věc je ten bevel, už jsem se s tím sice potkal, ale takhle v reálu si to užívám, je to příjemné. A člověk by vlastně pak pojmul i event. větší tělo. Kytara má snímání a baterku CR2032, nebo jak se to jmenuje, to mě dost překvapilo. Ořech/mechaniky jsou super, nezakousávají se. Krk není z jednoho kusu (hlava lepená), profil je nějaká zlatá střední cesta, maximálně mi vyhovuje (s přihlédnutím k tomu, že nulák je 47,6 mm). Materiál krku (mahagon) je poměrně dost porézní, je to cítit, ale neruší mě to. Stejně mají všechny moje kytary ve finále úplně oblýskaný povrch krku. Jack je v ose kytary, to mám rád, hraju vsedě.
Ještě jsem zvědav, jak to vymyslím se strunami (nemám s nylonkami zkušenosti). Na webu píšou, že na kytaře jsou z výroby nějaké Carbon Hard Tension (takže asi Dadario, jestli jsem dobře hledal). Někdy mají nylonové struny tendenci hrát dvojitě (neumím to moc popsat, zřejmě nějaké vyšší harmonické a jeden tón pak zní dvojitě), slyšel jsem to na většině kytar, tak bych rád našel něco, co mi bude sedět a bude dobře znít. Dočetl jsem se, že struny s větší tenzí jsou hlasitější, ale zase tupější s méně barvami. Uvidíme.
Na bazaru je aktuálně Furch CW za velmi dobrou cenu, měl jsem ho rozjednaného a je mi líto, že u mě nakonec neskončí, ale ty rozměry rozhodly. Furch nylonka má 55 mm na kobylce a ani konfigurátor s tím nehne a mně to prostě vadí, ty 2-3 mm prostě poznám a líp se vejdu.
Howgh.
Edit: je to kytara s nejtužším krkem, co jsem kdy měl v ruce, nejsem schopen s ním nějak pumpovat, což jinak dělám hodně.
Taylor Academy A12e-N z druhé ruky, prakticky nehraný, bych řekl. Kytaru jsem porovnával v Kytarách s Furchem GNc2 SW a Furch má větší zvuk a působí trochu víc nóbl, ale mně prostě víc sedí ty rozměry krku, takže rozhodnuto.
Můj Taylor má na rozdíl od nové kytary dost tmavou přední desku (aged
Ještě jsem zvědav, jak to vymyslím se strunami (nemám s nylonkami zkušenosti). Na webu píšou, že na kytaře jsou z výroby nějaké Carbon Hard Tension (takže asi Dadario, jestli jsem dobře hledal). Někdy mají nylonové struny tendenci hrát dvojitě (neumím to moc popsat, zřejmě nějaké vyšší harmonické a jeden tón pak zní dvojitě), slyšel jsem to na většině kytar, tak bych rád našel něco, co mi bude sedět a bude dobře znít. Dočetl jsem se, že struny s větší tenzí jsou hlasitější, ale zase tupější s méně barvami. Uvidíme.
Na bazaru je aktuálně Furch CW za velmi dobrou cenu, měl jsem ho rozjednaného a je mi líto, že u mě nakonec neskončí, ale ty rozměry rozhodly. Furch nylonka má 55 mm na kobylce a ani konfigurátor s tím nehne a mně to prostě vadí, ty 2-3 mm prostě poznám a líp se vejdu.
Howgh.
Edit: je to kytara s nejtužším krkem, co jsem kdy měl v ruce, nejsem schopen s ním nějak pumpovat, což jinak dělám hodně.
Řada AD u Tayloru má za cíl nabídnou kupujícímu kvalitu Taylor za co nejnižší cenu. Proto je jakékoliv zdobení ořezané na minimum.himself píše: 31.01.2024 10:30 Design se mi obecně moc nelíbí, ale co nadělám, asi mi chybí vlastně jen nějaký výraznější binding.
BTW AD - American Dream byl obchod, který Bob Taylor a Kurt Listug koupili a založili v něm firmu Taylor .
Není to AD ale Academy, ale to je jedno, chápu, že je cena (a tudíž zbytné blbosti) ořezaná na minimum.
JJ, špatně jsem si přečetl, sorry.himself píše: 31.01.2024 11:58 Není to AD ale Academy, ale to je jedno, chápu, že je cena (a tudíž zbytné blbosti) ořezaná na minimum.
U historických kytar se celkem dá spolehnout na to, že méně zdobení = kytara pro opravdové hraní a nikoli pro parádu. Myslím, že by to nemuselo být od pravdy daleko ani dneska.
Nojo, ale libit by se mela 
No to zas jo. Mně se třeba málo zdobený kytary líbí, bez perleti, s jednoduchou rosetou, bez linek a pičičand, oceňuji z vizuálního hlediska spíš vyváženost proporcí, barevný soulad, subtilní konstrukce.
Tak super Himselfe! At ti dela radost!
Himself - ten aged ti trochu závidím, můj Taylor Gt je téměř po roce pořád docela bledule, myslel jsem že bude tmavnout rychle vzhledem k tomu že to vypadá jako by vůbec nebyla lakovaná (supermatný open pore asi) a 12 strunná Yamaha se silnou vrstvou lesklého laku tmavne mnohem rychleji.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Dost cajk, Taylor jistě nezklame.
Popravdě pro mě by to nebylo, není výřez, tělo na 12. pražci - ale vlastně celá řada Academy mi připadá fajn, něco z nich jsem v Kytarách taky ohmatával (zkosení je příjemné).
Btw pozdě ale přece
- moje Takamina má 45 mm. Problém s tím nemám, nicméně 47,5 se mi takhle od boku zdá pro hybridní nylonku jako pohodlný zlatý střed, klasických 50-51 mm už mi přijde trochu moc.
Nemůžu najít, jak to Taylor dělají - je hmatník v nějakém rádiusu a nebo je plochý ála klasika?
Popravdě pro mě by to nebylo, není výřez, tělo na 12. pražci - ale vlastně celá řada Academy mi připadá fajn, něco z nich jsem v Kytarách taky ohmatával (zkosení je příjemné).
Btw pozdě ale přece
Nemůžu najít, jak to Taylor dělají - je hmatník v nějakém rádiusu a nebo je plochý ála klasika?
| Cruel YT | Cruel sptf
Cherredo, já jsem celou dobu psal o rozteči na kobylce
Která se bude pohybovat někde od 55 do 60 mm. Ten 12. pražec trochu limitace limitace je, ideální by byla varianta 12.+výřez, jako Larivée Tommy Emmanuel!
Džetro dík, mě to taky dost překvapilo (aged), protože ty Taylory fakt vypadají jako nelakované. Na některých Collinsech se mi ta světlounká líbí, ale většinou preferuju žluklost
Džetro dík, mě to taky dost překvapilo (aged), protože ty Taylory fakt vypadají jako nelakované. Na některých Collinsech se mi ta světlounká líbí, ale většinou preferuju žluklost
Já myslím, že zvukový charakter a krása tónu nylonových strun se více projevují v přijatelnějších polohách, než v těch velmi vysokých za 12. pražcem, většina kytarové literatury se o moc výš nepouští z dobrých důvodů. Kytary běžné v první polovině 19. století, pro něž naprostá většina toho standardního repertoáru vznikla, vycházely ze starších vzorů a z technologií nespolehlivých střevových strun, a s hrou tak vysoko nepočítaly. Myslím, že řada z těch předpokladů platí dodnes a není potřeba vyšších poloh nad tím 12. pražcem až na výjimečné situace v konkrétních skladbách.
Matěji, dokážeš mi prosím říct něco k event. výběru nových strun? Jak jsem psal výše, mnohokrát jsem se setkal s podivně zdvojeným tónem a teď na nové kytaře mě zlobí poměrně značné "parazitní zvuky" při rychlém přesouvání prstů. Je to samozřejmě dáno nesprávnou technikou ale přesto, kdyby struny dokázaly pomoct, byl bych rád.Matěj Rak píše: 1.02.2024 15:18 Já myslím, že zvukový charakter a krása tónu nylonových strun se více projevují v přijatelnějších polohách, než v těch velmi vysokých za 12. pražcem, většina kytarové literatury se o moc výš nepouští z dobrých důvodů. Kytary běžné v první polovině 19. století, pro něž naprostá většina toho standardního repertoáru vznikla, vycházely ze starších vzorů a z technologií nespolehlivých střevových strun, a s hrou tak vysoko nepočítaly. Myslím, že řada z těch předpokladů platí dodnes a není potřeba vyšších poloh nad tím 12. pražcem až na výjimečné situace v konkrétních skladbách.
Takže nejenže jsem Ti to nezměřil včas, ale ještě se ukázalo, že jsem debil, dobrý den...
Omlouvají mě naštěstí 4 prodělané covidy, protože v konspiračně-dezolátské-ezoimunologické scéně se dobře ví, že co covid, to mínus 4 % mozku - ať už to znamená cokoli, jsem mínus 16 % a výmluva to JE. Tak.
| Cruel YT | Cruel sptf
No tak hlavně bacha, aby ses nedostal s procentama pod nulu 
| Cruel YT | Cruel sptf
Člověče, těžko radit takhle obecně. Myslím, že pro člověka, který je zvyklý na kovové struny, by to asi chtělo nějaké tvrdé karbonové, mají vynikající odezvu, snesou velkou razanci a dobře zní. A nebudou ti plandat pod rukama. Ale hodně záleží na pocitu z toho nástroje a jeho zvuku, co jemu vlastní. A samozřejmě třeba věci jako dohmat. Moje kytara je španělská, sama osobě dost hlasitá a razantní, tak jsem léta hrál na normální strany, v poslední době ale hraju taky na tvrdé. Vynikající volba jsou také kombinované sady, vyrábí to třeba Savarez – basy tvrdé, výšky normál. Léta jsem okolo toho chodil a neměl takové řešení moc důvěry, nedávno jsem ale z nouze, když mě ostatní došly, nandal zrovna tyhle a jsem naprosto spokojen, je to mnohem lepší, než jsem čekal a vlastně nevím, jestli se k těm čistě tvrdým ještě vrátím.himself píše: 1.02.2024 15:27Matěji, dokážeš mi prosím říct něco k event. výběru nových strun? Jak jsem psal výše, mnohokrát jsem se setkal s podivně zdvojeným tónem a teď na nové kytaře mě zlobí poměrně značné "parazitní zvuky" při rychlém přesouvání prstů. Je to samozřejmě dáno nesprávnou technikou ale přesto, kdyby struny dokázaly pomoct, byl bych rád.
Dekuju, to jsem zhruba predpokladal. A neco k tomu knourani, kdyz se po nich smekam?