Jak zpívat čistě a mít přitom uvolněný krk ?
Pravidla fóra
-
Jak zpívat čistě a mít přitom uvolněný krk ?
To že se má nadechovat "do břicha" a né "do ramen" vím, ale nemůžu zpívat úplně uvolněně, protože když přestanu určitým způsobem jak jsem zvyklý svírat ve vyšších, někdy středních tónech krk,(někde jak jsou hlasivky) tak mi občas, třeba i lehce zachraptí hlas z čehož mám hrůzu. Chtěl bych zpívat pořád naprosto čistě ale mít při tom úplně uvolněný krk. Víte jak na to ? Máte někdo podobné problémy nebo zkušenosti, nebo nějakou radu ? A ještě jedna taková vedlejší otázka - taky si myslíte že ženy mají stavbou hlasového ústrojí lepší předpoklady pro čistý operní zpěv a chlapi jsou náchylnější k poškození hlasu a že potom chraptí při zpěvu i když nechcou ? Z toho mám já trochu obavy tak radši zpívám se sevřeným krkem i když si myslím že to není dobré a správné.
-
Re: Jak zpívat čistě a mít přitom uvolněný krk ?
Skus to, co radil Anthony Frisell (ucil Sandora Konyu napr.) - daj si jeho meno do google books a precitaj si celu knihu The Baritone Voice a tiez by tam malo byt nieco o dychani.fantomas2536 píše:Chtěl bych zpívat pořád naprosto čistě ale mít při tom úplně uvolněný krk. Víte jak na to ? Máte někdo podobné problémy nebo zkušenosti, nebo nějakou radu ?
Zacni falzetom niekde okolo a1 az c1 a klzaj dole po tone az na uplne dno tvojho rozsahu (cize niekde po c alebo az F, E, podla toho, aky mas hlas). Najprv takto vokalizuj hlasku U, ked ti ta pojde, prejdi na I, potom na E, potom O a nakoniec A. Moze to trvat par tyzdnov a rob to denne. Hlas ti nesmie skocit do plneho, musi to byt falzet az na uplne dno. Postupne to pojde. Potom skus messa di voce: zacni ton niekde v tom hornom rozsahu ako na predchadzajucom cviceni, trebars hlasku I, a postupne zosiluj ako len vies a potom opat do piana. Takisto potom vsetky samohlasky.
Precitaj si tu knihu a pocuvaj starych opernych spevakov. Je jedno, aky styl chces spievat, ale u nich mozes pocut, ako znie totalne brutalne uvolneny hlas s totalnou silou (a nieco sa na teba nalepi). Napr. barytonisti Lawrence Tibbett, Titta Ruffo, Carlo Galeffi, Giuseppe de Luca, Igor Gorin, Mattia Battistini, Leonard Warren alebo tenoristi Giacomo Lauri-Volpi, Sergei Lemeshev, Helge Rosvaenge, Georges Thill, Jan Peerce, Fritz Wunderlich, Jussi Bjoerling, Fernando de Lucia, Joseph Schmidt a pod. Hociktory z tychto spevakov mal podla mna lepsiu techniku, vyslovnost, prednes no vsetko nez takmer vsetci dnesni dokopy. Taky mam aspon ja dojem (teda nielen ja). Tiez ti davam do pozornosti tento blog: http://greatoperasingers.blogspot.sk/
A tuto esej:
http://www.singerslegacy.com/historicalsingers.html
Nemyslim si. Skor naopak.fantomas2536 píše:A ještě jedna taková vedlejší otázka - taky si myslíte že ženy mají stavbou hlasového ústrojí lepší předpoklady pro čistý operní zpěv a chlapi jsou náchylnější k poškození hlasu a že potom chraptí při zpěvu i když nechcou ? Z toho mám já trochu obavy tak radši zpívám se sevřeným krkem i když si myslím že to není dobré a správné.
-
Děkuju za rady, zkusím to.
Já poslouchám a zpívám rockové písničky, ale velice uznávám operní zpěv, a kdyby se mi to někdy podařilo naučit, tak bych některé prvky operního zpěvu používal v rocku.Slayertplsko píše:Je jedno, aky styl chces spievat, ale u nich mozes pocut, ako znie totalne brutalne uvolneny hlas s totalnou silou (a nieco sa na teba nalepi).
-
Učebnice: Škola zpěvu Bel Canto ... skvělá věc, v populárním zpěvu se zaměřit na tvrdé patro za zuby (tam tón směrovat), mít otevřený krk (pocit zívání), tón opírat o kořen nosu, mířit do čela a spoustu dalších podobných pomůcek v učebnici naleznete .. Důležitý je alespoň 20 minutový trénink denně bez jakéhokoliv tlačení .. Klasika je o něčem trošičku jiném, ale je možné oba rejstříky sjednotit. Ovšem mít výbornou techniku lze i s rockovým chraplákem. Zásadou je vždy si s tónem při rozcvičování pohrávat, jako by to byl např. míček (házet ho dálky,...) Uvidíte sám, že se Vám časem technika osvojí a využijete ji i ve svém výkonu Hodně štěstí
-
- Nový uživatel
Dobrý den,
už je to víc, jak deset let co se to řešilo, ale mám nejspíš úplně stejný problém, tak bych chtěl vědět, zda li něco zabralo.
Pokud zpívám nižší tóny, jak d1 tak úplně v pohodě. Ale jak mile chci zpívat vyšší tóny, tak jsem to až do teď jel krkem s tím, že nejvyšší (pokud jsem byl rozezpívaný) jsem zazpíval g1. No ale začal jsem trochu projíždět internet a zjistil, že to není úplně správná technika. Jenže pokud ten hlas tam povolím, tak mi to tam občas také chraptí, uskakuje a písmena jako i a u mi vůbec nejdou zpívat. A když když se tam s tím snažím nějak pracovat, tak mám nakonec krk unavenější než když jsem to přes něj tahal. Bojím se už cokoliv zkoušet, když nemám ponětí jestli to dělám správně Na víc už tak zpívám pár let, tak si říkám, jestli jsem si ty hlasivky nezničil
už je to víc, jak deset let co se to řešilo, ale mám nejspíš úplně stejný problém, tak bych chtěl vědět, zda li něco zabralo.
Pokud zpívám nižší tóny, jak d1 tak úplně v pohodě. Ale jak mile chci zpívat vyšší tóny, tak jsem to až do teď jel krkem s tím, že nejvyšší (pokud jsem byl rozezpívaný) jsem zazpíval g1. No ale začal jsem trochu projíždět internet a zjistil, že to není úplně správná technika. Jenže pokud ten hlas tam povolím, tak mi to tam občas také chraptí, uskakuje a písmena jako i a u mi vůbec nejdou zpívat. A když když se tam s tím snažím nějak pracovat, tak mám nakonec krk unavenější než když jsem to přes něj tahal. Bojím se už cokoliv zkoušet, když nemám ponětí jestli to dělám správně Na víc už tak zpívám pár let, tak si říkám, jestli jsem si ty hlasivky nezničil