Podladění kytary
Pravidla fóra
Re: Podladění kytary
no to teda nevim...já z drop B přelaďoval do standardu s .12 D´addario EXL 145...nepraskla mi zatim ani jedna sada
Cort X-2, Schecter SGR C-1 (R.M. Custom+F4HN), Jackson JS22-7Q (SH-8 Invader, SH-4)
I N C O L L A P S E...https://www.youtube.com/watch?v=5Aqy1dUiz1c
- Dubla
- last.fm: http://www.last.fm/user/janvondra
- Kontaktovat uživatele:
Taky si myslím, že to tak horké nebude. Spíš se ti rozjedou oktávy a nejspíš i dohmat. Na výdrž strun má daleko větší vliv to, jak se o ně staráš (+ je problém pot, někdo ho má tak agresivní, že mu struny odchází neuvěřitelně brzy a jiný je sundavá, až když se to nedá poslouchat), a taky na stavu nuláku a kobylky (když tam budeš mít ostré hrany nebo otřepy, tak to struny namáhá). Kdyby šlo o změny tahu, tak floydařům struny praskají neustále.
Cort KX5 (RM Pickups RH+ & RH-) * Jolana Galaxis (2x Kent Armstrong P90)
Zoom G1Xon * EHX Double Muff * Behringer DD400
VHT Special 6 * home made 212 box (Celestion Classic Lead & Celestion V30) * kabel ProCo
Zoom G1Xon * EHX Double Muff * Behringer DD400
VHT Special 6 * home made 212 box (Celestion Classic Lead & Celestion V30) * kabel ProCo
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Toho bych se nebál, když nebudeš 10x denně přelaďovat o kvartu výš a níž oproti standardu. No, vlastně ani potom bych se nebálTrey píše:Na to používám Amazing slow downer. Jinak častý měnění ladění není ani moc dobrý pro krk kytary.

To přeladění má mnohem méně prozaický důvod - transpozicí si to položil do tóniny, kde se mu lépe zpívá.VaclaIV. píše: Ještě k tomu zvuku to je fakt špica spojení tohohle ladění a power chordů takovej špinavej utrápenej zvuk fakt mě to chytloVůbec se nedivim Cobainovy že se v tom tak vrtal a polovina skladeb možná i víc je právě v tomhle stylu .
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Aryon
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/aryon
To sem si taky myslel, ale když sem kytaru minulej týden ensl ke kytarářovi, tak říkal že to je blbost, že material těch kamínkůnemůže přetrhnout tu strunu, že spíš záleží na úhlu.Dubla píše:(když tam budeš mít ostré hrany nebo otřepy, tak to struny namáhá)
Jinak to s těma strunama sem psal já, ale používám 9ky, a neříkám že ty struny byly nový, ale hned v dalších dnech co sem zkoušel ruzna podlazení, tak mi asi 4 struny odešli, což je neobvyklé, takže to - aspon na mojí kytaře a mym stylem hraní - vliv má.
- Aryon
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/aryon
Hele pokud máš v plánu používat tenhle typ strun, tak se vyplatí koupit sadu, časem ti popraskaj další struny.
Od nějakých strun se prodávaj i jednotlivý, ale moc běžný to není.
Od nějakých strun se prodávaj i jednotlivý, ale moc běžný to není.
- Nero
- Rádce
Jestli ti tímhle odešly struny, tak jsi je měl vadně namotané, měl jsi tam nějaké ostré hrany nebo prostě byly špatné. Normální to není.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Čaute kluci,
víte co by mě zajímalo? Jak je velká pravděpodobnost, že při koupí nové el. kytary (předpokládám, že oktávy a prohnutí krku bylo u výrobce seřízeno na strunkách, které na kytaru natáhl a při std. laděni EHGDAE) bude třeba oktávy a prohnutí krku seřídit znovu, je-li kytara po koupi hned podladěná např. o půl tónů níže ( D# G# C# F# A# D#) ?
víte co by mě zajímalo? Jak je velká pravděpodobnost, že při koupí nové el. kytary (předpokládám, že oktávy a prohnutí krku bylo u výrobce seřízeno na strunkách, které na kytaru natáhl a při std. laděni EHGDAE) bude třeba oktávy a prohnutí krku seřídit znovu, je-li kytara po koupi hned podladěná např. o půl tónů níže ( D# G# C# F# A# D#) ?
Kytary : Gibson LPJ 2013 LH, Fender CD-100 CE LH, Ibanez GRG170 LH
Ozvučení : Infrasonic Quartet, Guitar rig 3/4/5, Harman-Kardon AVR5500, TVM ARS-330-50 + ARS-215
Ozvučení : Infrasonic Quartet, Guitar rig 3/4/5, Harman-Kardon AVR5500, TVM ARS-330-50 + ARS-215
prohnutí ani ne, oktávy spíš...
Cort X-2, Schecter SGR C-1 (R.M. Custom+F4HN), Jackson JS22-7Q (SH-8 Invader, SH-4)
Chtěl bych se zeptat když v kapele podladíme kytary v drop c musí si i basák podladit basu stejně?nebo jak?děkuju všem za info
- Nero
- Rádce
Nutně ne.
PetrPeter 1975 - 2008
Je to o zvyku, ale pokud to je basák začátečník, resp přešel z kytary, tak se mu budou hledat líp tóny na hmatníku, protože je bude hrát stejně, jako na kytaře. Ale jiný ladění je samozřejmě možný. Já například jednu dobu používal open D, zatímco ostatní ladili standardně.
hOI!!!
Podladení kytary
Ahoj, jsem docela nováček co se týče elektrické kytary a chtěl bych okusit jak podlazení kytary. Mám ladičku která dokáže podladit o 2 polotóny (1 celý tón) ale třeba bych chtěl okusit skupinu Slipknot která jestli se nepletu má basové E drop B a shape C. Jeslti by byl někdo ochotný mi vysvětlit jak podladit takto hodně a jaké jsou možnosti (mě napadá podle sluchu nebo koupit jinou ladičku, ale také jsem něco zaslechl že se dá podle frekvence
) No třeba tu říkám hlouposti ale vy tu jste od toho aby jste mi to popřípadně vyvrátily. Děkuju předem <3

Některé ladičky ukazují na jaký tón je struna naladěna (nebo u kterého je nejblíž). Takže strunu můžeš naladit na libovolný tón.
drop C drop D standart E
Čau lidi,
jsem začátečník tak bych se chtěl poradit... hraju na el. kytaru něco přes rok zatím jen standar E... ale chtěl bych rozjet nějaký rammsteiny a potřeboval bych přeladit kytaru na drop C a na drop D... jsou na to potřeba nějaké specialní struny? na youtube jsem pochopil ze na to je lepší mít silnější struny,... a taky jsem se chtel zeptat jestli to vubec jde udělat na jedné kytarě? takhle měnit to ladění? jestli to něčemu nevadí? nebo jestli pak časem pořídit další kytaru a naladit ji na to na co potrebuju?, a ještě pomůže mi s tím nějaká ladička?? já to podle sluchu to ladění moc nedávám... moc díky za odpovědi kdyžtak mějte se fajn!
jsem začátečník tak bych se chtěl poradit... hraju na el. kytaru něco přes rok zatím jen standar E... ale chtěl bych rozjet nějaký rammsteiny a potřeboval bych přeladit kytaru na drop C a na drop D... jsou na to potřeba nějaké specialní struny? na youtube jsem pochopil ze na to je lepší mít silnější struny,... a taky jsem se chtel zeptat jestli to vubec jde udělat na jedné kytarě? takhle měnit to ladění? jestli to něčemu nevadí? nebo jestli pak časem pořídit další kytaru a naladit ji na to na co potrebuju?, a ještě pomůže mi s tím nějaká ladička?? já to podle sluchu to ladění moc nedávám... moc díky za odpovědi kdyžtak mějte se fajn!

Já sice hraju něco úplně jiného, ale na jednom teleti používám dvanácky jsem o tón níž, než standard. Nejsou s tím potíže.
Tímhle si prošel asi každý, první otázka zní, co máš za kytaru? A co máš teď za struny?
Správně je, že na každé ladění máš jinou kytaru, seřízenou na dané ladění. Seřizuje se prohnutí krku, kameny na kobylce (oktávy), pokud máš tremolo, tak tah pružin na tremolu a případně drážky pro struny v nultém pražci.
Samozřejmě každý nějak začínal s jednou kytarou a jde to udělat, tak aby sis mohl ladění střídat. Pokud máš tremolo, tak ideálně zablokovat. Vybrat nějakou univerzální tloušťku strun a zde je potřeba se odpíchnout od nějaké výchozí hodnoty. Já mám na stratovské menzuře nejradši 9-46 v E std. Pokud bych chtěl struny na E std. až C Drop, tak bych zvolil asi 10-50 nebo 10-52. A kytaru bych celou seřídil asi na D# standart.
Kytaře nijak neublížíš, jediné co se může objevit, že ti to nebude někde ladit, nebo to bude drnčet atd. Jinak se neboj a zkus to podladit, tak jak to teď máš a uvidíš, co to udělá. Rozhodně je dobré, aby každý kytarista uměl nějak základně seřídit kytaru, opravdu na tom nic není pokud člověk není absolutně netechnický kopyto.
Pro příklad, já když začínal el. kytarou, tak jsem měl Squier Bullet strat, táta mi jí seřídil do E std. dal jsem struny 10-50, pružiny u tremola dotáhnuté, tak aby se tremolo nehnulo. A furt jsem přelaďoval z E do C. A přesně jako ty jsem začínal s Rammstein, velice jednoduché na naučení, ale dost dobře ti to vycvičí rytmiku pravé ruky.
Správně je, že na každé ladění máš jinou kytaru, seřízenou na dané ladění. Seřizuje se prohnutí krku, kameny na kobylce (oktávy), pokud máš tremolo, tak tah pružin na tremolu a případně drážky pro struny v nultém pražci.
Samozřejmě každý nějak začínal s jednou kytarou a jde to udělat, tak aby sis mohl ladění střídat. Pokud máš tremolo, tak ideálně zablokovat. Vybrat nějakou univerzální tloušťku strun a zde je potřeba se odpíchnout od nějaké výchozí hodnoty. Já mám na stratovské menzuře nejradši 9-46 v E std. Pokud bych chtěl struny na E std. až C Drop, tak bych zvolil asi 10-50 nebo 10-52. A kytaru bych celou seřídil asi na D# standart.
Kytaře nijak neublížíš, jediné co se může objevit, že ti to nebude někde ladit, nebo to bude drnčet atd. Jinak se neboj a zkus to podladit, tak jak to teď máš a uvidíš, co to udělá. Rozhodně je dobré, aby každý kytarista uměl nějak základně seřídit kytaru, opravdu na tom nic není pokud člověk není absolutně netechnický kopyto.
Pro příklad, já když začínal el. kytarou, tak jsem měl Squier Bullet strat, táta mi jí seřídil do E std. dal jsem struny 10-50, pružiny u tremola dotáhnuté, tak aby se tremolo nehnulo. A furt jsem přelaďoval z E do C. A přesně jako ty jsem začínal s Rammstein, velice jednoduché na naučení, ale dost dobře ti to vycvičí rytmiku pravé ruky.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Ze standard E na drop D neni problém jenom podladit jednu strunu. To tak běžně dělaj lidi různejma technikama. Dokonce i když maj zamknutý struny s floyd rose tak existuje EVA D-tuna kterej to dokáže na vycvaknutí hned změnit. U pevný kobylky to člověk prostě jenom podladí. Na drop C se dá dostat pitch shifterem třeba od digitechu. Nejlepší je na to ricochet (https://www.thomann.de/cz/digitech_pitc ... gKp-_D_BwE). Funguje o dost líp než drop pedal, ale je tam člověk omezenej, že to nejde úplně po půl tónech. Možná existujou ještě další, ale s těma nemam zkušenost. Rozhodně je to ekonomičtější, než pořizovat celou kytaru. A naladit struny tak, aby k sobě ladily samozřejmě zkušenější zvládnou, ale aby to bylo přesně v tónině, tak to ti nedá bez ladičky skoro nikdo.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120, Peavey Triple XXX II
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)