Zvuk Black Sabbath - kytarový efekt - Tony Iommi
Pravidla fóra
Zvuk Black Sabbath - kytarový efekt - Tony Iommi
Ahoj chtěl bych se poradit co si mám koupit za kytarový efekt, abych zněl podobně jako kytarista Tony Iommi? Napiště, že si mám ufiknout prsty...
Jde mi hlavně o to jaké zvolit zkreslení, tedy overdrive...hraju přes amp Orange Micro terror a používám bednu s 1x10 celestion, kytara stratocaster. Dík.
Jde mi hlavně o to jaké zvolit zkreslení, tedy overdrive...hraju přes amp Orange Micro terror a používám bednu s 1x10 celestion, kytara stratocaster. Dík.
Naposledy upravil(a) jaksach1 dne 14.04.2024 18:40, celkem upraveno 1 x.
Re: Zvuk Black Sabbath - kyarový efekt - Tony Iommi
Tak začal bych ufik...jo, vlastně to mechceš. 
Tony používal(používá) SGéčko(strata jen v pár skladbách na prvním albu), hoodně tenký struny a od třetího alba BS docela podladil. Aparát Laney a v začátcích je tam nejspíš taky nějaký booster, Rangemaster, myslím. Nevím, jak to půjde s tím stratem, ale podle mě, když si trochu pohraješ s ovládáním na zesilovači a kytaře, mohl by ses dost přiblížit už s tím, co máš. Na ty věci v normálním ladění není problém se dostat s čímkoliv ala Marshall. Ten tvůj zesilovač neznám, ale poslechnul jsem si pár ukázek na webu a řekl bych, že i s tím by to mohlo jít obstojně. Ono to z velké části je teda zrovna v těch prstech a jde to i s kompletníma, bez ufiknutí.
Tony používal(používá) SGéčko(strata jen v pár skladbách na prvním albu), hoodně tenký struny a od třetího alba BS docela podladil. Aparát Laney a v začátcích je tam nejspíš taky nějaký booster, Rangemaster, myslím. Nevím, jak to půjde s tím stratem, ale podle mě, když si trochu pohraješ s ovládáním na zesilovači a kytaře, mohl by ses dost přiblížit už s tím, co máš. Na ty věci v normálním ladění není problém se dostat s čímkoliv ala Marshall. Ten tvůj zesilovač neznám, ale poslechnul jsem si pár ukázek na webu a řekl bych, že i s tím by to mohlo jít obstojně. Ono to z velké části je teda zrovna v těch prstech a jde to i s kompletníma, bez ufiknutí.
Re: Zvuk Black Sabbath - kytarový efekt - Tony Iommi
Děkuji, ano můj zesík se tomu docela blíží, navíc struny mám tenké stejně jako sám mistr TI a dají se tak krásně vibrátovat/bendovat. Přesto jsem si říkal, že by to nějaké to zboostření nebo zkreslení chtělo...Teď se omlouvám lidem co hrají dlouho, já jsem de facto začátečník...řekněme, že bych chtěl hrát čistě bez gainu, třeba nějakou vybrnkávanou část a pak to nakopnou/zkresli v drsnější části...na to jsem chtěl ten pedál, abych nemusel během hraní kroutit s nastavením ampu.Dík
Naposledy upravil(a) jaksach1 dne 14.04.2024 18:55, celkem upraveno 1 x.
Re: Zvuk Black Sabbath - kyarový efekt - Tony Iommi
Tak zkus stáhnout volume na kytaře, zároveň trsátkem hraj citlivěji a ten zvuk by se měl vyčistit. Některý zasilovače na tuhle metodu reagujou dobře, některý hůř. Ale většina hráčů z té doby to dělalo právě takhle. Zkus nepodlehnout začátečnické chybě, že zvuk je jenom ve vybavení a je nutno pořád něco dokupovat. Zesilovač a kytaru už máš, tak zkoušej, co to dělá, když kroutíš na kytaře volume a na aparátu zbytkem a taky, co dělá různá intenzita úhozu trsátka. Časem možná i zjistíš, že toho gainu vlastně ani tolik potřeba není.
Dobře, děkuji, práce s volume na kytaře se mi líbí. Jsem trochu ovlivněný programem guitar rig, kde jsem měl často zapnuto hodně efektů....
Catalinbread Sabbra cadabra.
Ten ´abrakadabraˇje samozřejmě špice a taky podle toho stojí.
Mám dojem, že jaksach je novic a tak bych zkusil mou oblíbenou klasiku za levno:
https://www.thomann.de/cz/behringer_od3 ... e0QAvD_BwE
Hraje líp než orig. BOSS a knoflem Color si nastavíš v podstatě vše od overdrive po fuzz.
Nezapomínat, že je rozdíl dělat zvuk na 100W lampě na pódiu a na malém combu v obýváku.
Mám dojem, že jaksach je novic a tak bych zkusil mou oblíbenou klasiku za levno:
https://www.thomann.de/cz/behringer_od3 ... e0QAvD_BwE
Hraje líp než orig. BOSS a knoflem Color si nastavíš v podstatě vše od overdrive po fuzz.
Nezapomínat, že je rozdíl dělat zvuk na 100W lampě na pódiu a na malém combu v obýváku.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Začal bych tou kytarou. Klasickým stratem se 3 singly se to bude napodobovat těžko. Single u kobylky je většinou poměrně tenký, hodně výškový, a v klasickém zapojení nelze ty výšky stáhnout. A hlavně budou chybět středy. Snad kdyby byl u kobylky humbucker. V dřevní éře BS měl Tony Iommi SG s P90, což jsou singly, ale se singly na stratu mají málo společného.
Torstův tip je určitě dobrý, i když na Microterroru by mělo jít pro kytaru s HB nakroutit dostatek gainu i bez nakopávadla. Ale je tam větší flexibita v případě potřeby i relativně čistého zvuku (rozhodně ne zcela - viz video níže; je to snad jediná skladba, kde si nějaký čistší zvuk vybavuju). Přece jen Microterror není celolampa, ta lampička v preampu je tam spíš pro parádu...
Torstův tip je určitě dobrý, i když na Microterroru by mělo jít pro kytaru s HB nakroutit dostatek gainu i bez nakopávadla. Ale je tam větší flexibita v případě potřeby i relativně čistého zvuku (rozhodně ne zcela - viz video níže; je to snad jediná skladba, kde si nějaký čistší zvuk vybavuju). Přece jen Microterror není celolampa, ta lampička v preampu je tam spíš pro parádu...
Děkuji za komentáře,
ano sabbra cadabra pedál by byl super, ale 5000 kč se mi zdá moc.
Druhá nabízená možnost behringer se mi líbí, naposlouchal jsem pár youtube testu a zní hodně dobře.
Kamarád si nedávno koupil behringer heavy-metal (ale asi mi ho nepůjčí na vyzkoušení, bydlí daleko).
Když jsem poslouchal srovnání těch behringerů , tak HD300 (heavy distortion) zněl velmi sabbatovsky.
Našel jsem, že Iommi používal i modifikovaný Ibanez TS9 (Analogman).
Což je další možnost.
U mého strata by šly vyměnit snímače za mini humbuckery, to by určitě pomohlo.
Děkuji o této možnosti již dlouho uvažuji, navíc ty single coily docela šumí.
Uvažuji o Lace sensors (red/silver/blue).
Moc děkuji za nápady.
ano sabbra cadabra pedál by byl super, ale 5000 kč se mi zdá moc.
Druhá nabízená možnost behringer se mi líbí, naposlouchal jsem pár youtube testu a zní hodně dobře.
Kamarád si nedávno koupil behringer heavy-metal (ale asi mi ho nepůjčí na vyzkoušení, bydlí daleko).
Když jsem poslouchal srovnání těch behringerů , tak HD300 (heavy distortion) zněl velmi sabbatovsky.
Našel jsem, že Iommi používal i modifikovaný Ibanez TS9 (Analogman).
Což je další možnost.
U mého strata by šly vyměnit snímače za mini humbuckery, to by určitě pomohlo.
Děkuji o této možnosti již dlouho uvažuji, navíc ty single coily docela šumí.
Uvažuji o Lace sensors (red/silver/blue).
Moc děkuji za nápady.
Modifikovaný Rangemaster, lze jednoduše vyrobit, zapojený do Laney Supergroup, případně máTI signovaný pedál Laney Tony Iommi boost, vyrábí Black Country Customs právě pro Laney. Vyměnil bych ten Orange Micro Terror za nějakou lampu, klidně Marshall DSL5CR, případně hlavičku Marshall DSL1HR a hned to bude lepší.
Ten Behr. HD300 můžu také doporučit. Je to kopie BOSS Megadistortion, který mám. Tu kopii má kolega a je to skoro totéž, v ukázce na YT hraje malinko uměleji, ale nic zásadního. Tahle krabice je hutnější, umí distortion, fuzz face, BigMuff, ale ne Overdrive ! Ten OD300 je univerzálnější, ale zase tenčí, rockovější, HD300 valivější. Ideálně mít oba! :-Q
Samozřejmě doporučuji kytaru s humbuckery, viz Fořt.
Samozřejmě doporučuji kytaru s humbuckery, viz Fořt.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Díky moc všem za pomoc. Vůbec jsem netušil, že Behringer dělá jen klony....moc se mi líbí ten Boss megadistortion MD-2. Zajímavý je i Boss OS-2...tedy behringer OD300, pořádně to naposlouchám. Ve hře je i Boss metal zone.Ještě jednou dík
S BOSS-OS2 opatrně. V minulosti jsem měl a nelíbil se, Color oba zvuky jen míchá, ale nespojuje. Proto doporučuji OD300, který toto umí lépe. Ale teď u mne přistál jeden OS-2, který hraje jinak než co jsem znal, dobře. S tím Behr. se nespleteš. Metal Zone je už moc extrém, pro Sabbathy nic moc. Ale je opět v klonu i u Behringer.
Pokud bys tedy chtěl nějaký univerzální BOSS pro sabbathovský zvuk, nežli MT-2 raději ST-2. Daleko přirozenější, klasičtější zvuk. Malá piha - je digitální.
Pokud bys tedy chtěl nějaký univerzální BOSS pro sabbathovský zvuk, nežli MT-2 raději ST-2. Daleko přirozenější, klasičtější zvuk. Malá piha - je digitální.
-
David Killer
Na Black Sabbath bych vybral kytaru především s humbuckerem. A Behringer zkreslení (jakýkoli) mi znělo bez kapely nebo doma ve studiu dobře, ale s kapelou se to neprosadilo. Modulační efekty jsou některý ok.