Opravy efektů?
Pravidla fóra
Re: Opravy efektů?
Taky bych potřeboval opravit Boss efekt. HM-2, někde se tam bere hrozný brum. Napájení adaptérem nebo baterkou, beze změny a DS-1 se stejným adaptérem hraje bezvadně. Jinak vše funkční. Nemáte někdo tip, kdo by se na to mohl podívat?
HM-2 bych mohl zvládnout.
Dostal jsem na opravu MXR Carbon Copy. Propouštěl jen neefektovaný signál přes true bypass switch, jinak mrtvý. Podezření na popraskané spoje od napájení nebo switche se nepotvrdilo, závada je tedy opravdu elektronická.
Problém je se čtyřmi P-jfet tranzistory, které tam fungují jako spínače k zemi, zkratují indikační LEDku, aby nesvítila, a mutují vstup a výstup efektu při bypassu. Rády se prostřelí statickou elektřinou při manipulaci nebo i ze sousedního efektu. Je to známá chyba první verze téhle SMD verze, chybí tam ochranné diody, v novější verzi už jsou. Jeden tento FET byl takto střelený, zkratoval i užitečný signál na výstupu při aktivním efektu a zároveň záhadně i ostatní FETy, takže ani nesvítila LEDka. Je to fakt mrňavá součástka, asi 1x2 mm. Odletovat ji umím. Dát novou bude horší. U nás je nekoupím, jen z Číny.
Takže po odletování toho vytipovaného trandu to hraje. Správný postup by byl vyměnit všechny čtyři a dobastlit k nim ochranné diody.
Součástky přišly, operace pod lupou se povedla. Je to fakt peklo, takhle malé součástky skoro nevidím, je to jak zrnko písku. Diody přidány na stávající vývody tranzistorů. Koupil jsem od všeho 10 ks, takže mám na opravu ještě jedné krabky.
Problém je se čtyřmi P-jfet tranzistory, které tam fungují jako spínače k zemi, zkratují indikační LEDku, aby nesvítila, a mutují vstup a výstup efektu při bypassu. Rády se prostřelí statickou elektřinou při manipulaci nebo i ze sousedního efektu. Je to známá chyba první verze téhle SMD verze, chybí tam ochranné diody, v novější verzi už jsou. Jeden tento FET byl takto střelený, zkratoval i užitečný signál na výstupu při aktivním efektu a zároveň záhadně i ostatní FETy, takže ani nesvítila LEDka. Je to fakt mrňavá součástka, asi 1x2 mm. Odletovat ji umím. Dát novou bude horší. U nás je nekoupím, jen z Číny.
Takže po odletování toho vytipovaného trandu to hraje. Správný postup by byl vyměnit všechny čtyři a dobastlit k nim ochranné diody.
Součástky přišly, operace pod lupou se povedla. Je to fakt peklo, takhle malé součástky skoro nevidím, je to jak zrnko písku. Diody přidány na stávající vývody tranzistorů. Koupil jsem od všeho 10 ks, takže mám na opravu ještě jedné krabky.
Veliká poklona, na to už kuráž, zrak ani antiklepkin gyrostat nemám...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
SMD je peklo. Gratulace.
už jsem do SMD taky vletovával nějaké modifikace. To, že se to při mých 11 dioptriích a furanové motorice podařilo, mi vždy připadalo jako zázrak.
Ženský esport je v Counter-Striku neudržitelný. Elitní tým přichází o organizaci (Playzone 2025)
Udělal jsem si stojánek na lupu, součástky pošprtával párátkem (bo jsou magnetické a lepí se i na nerez zubní sondu), pak nehtem přidržet na místě a heftnout ostrým hrotem mikropájky, který je asi 6x větší než vývod součástky. Pomáhá gelový flux, který to trochu přidrží na místě, protože jinak je to takové zrníčko, že se to k páječce pohne snad i statickou elektřinou jako pírko k nafouknutému balónku. Kupodivu jsem byl v klidu a šlo to. Jindy bych vyletěl z kůže nad takovými vynálezy.
Sranda pod čarou: majitel efektu studuje audio na elektrotechnické fakultě, měl i nějaké mikroelektronické praxe, přesto si na to netroufl, ani prý nikdo z jeho okolí na škole.
Sranda pod čarou: majitel efektu studuje audio na elektrotechnické fakultě, měl i nějaké mikroelektronické praxe, přesto si na to netroufl, ani prý nikdo z jeho okolí na škole.
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
tvl a já to pájel českou páječkou s pájecí smyčkou.
Ženský esport je v Counter-Striku neudržitelný. Elitní tým přichází o organizaci (Playzone 2025)
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
autogen.
torste, co to tam máš za drát, používej 1,5 a trochu delší, tadyto je ostuda tý páječky
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
ta není moje, to je fotka z Aukra, já mám nějaké profi smyčky z elektropotřeb. Ale stejný typ páječky. Používá i Honza Vladyka a to už je reference !!
Tato páječka je klasika, je potřeba mít delší pájecí smyčky z kvalitní mědi, tvarovanou špičku a perfektní přenos tepla na smyčku, neojebaný ten přechod. Pak se s tím udělá skoro všechno. Jinak, na menší struktury a na tišťáky a cokoliv na nich malého je potřebí odsávačka. Vyplatí se to.
Prosím o radu. Koupil jsem na HB ZOOM 9001. Historická hračka. Vše funguje, ale je jeden problém. Pokud odpojím napětí a zapnu ho po cca 1/2 hodině, objeví se na displayi nejprve INIT, což je zkratka pro reset do původního nastavení, čili zmizí uživatelsky uložené presety. 5, 10 minut vydrží, i dýl, ale pak je vždy tento průběh- Napadlo mne, že je vymlácená vnitřní tabletová baterie, která udržuje přístroj při životě. Vyměnil jsem jí, ale závada trvá. Pokud nechám ZOOM rozebraný, tišťák na vzduchu, vydrží uložení až několik hodin, ale pak opět INIT.
Přehřívání? Tedy někde chodí větší proudy? Tedy je nějaké součástka na hranici pracovních bodů, tedy životnosti?
Nevím, to je na mne složitý. Mám osahat součástky, která hřeje?
Tenhle neznám, ani nemám schéma. Změřit baterku? Jaká tam byla? Nabíjecí NiCd? Je dost nabitá?
V jiných Zoomech se presety ukládají do nevrtkavé paměti, nemají baterku, tak nevím. Není paralelně s baterkou nějaký elyt, že by měl svod a rychle ji vybíjel?
V jiných Zoomech se presety ukládají do nevrtkavé paměti, nemají baterku, tak nevím. Není paralelně s baterkou nějaký elyt, že by měl svod a rychle ji vybíjel?
Tak můj G-Sharp je opraven. Po zfušované (no, oprava bych tomu asi ani neříkal) činnosti v "servisu" kytary.cz (viz. předchozí strana) jsem se domluvil s p. Fišerem ze servisu celakovice.com. Naprosto perfektní jednání, nemám co vytknout. Nakonec mi postavil zcela nový zdroj, ten starý byl prý úplně kaput, původní jsou pouze napájecí konektor a šroubky Efekt jsem mu poslal Zásilkovnou, stejně tak se mi vrátil, cena cca dvojnásobek toho co si řekli v kytarách. Když bylo potřeba něco upřesnit, p. Fišer mi sám zavolal (to mám rád, nesnáším zdlouhavé mailování) a domluvili jsme se. Když efekt přišel tak jsem ho jen ze zvědavosti rozebral a při pohledu na výsledek jsem ještě volal s poděkováním zpět. Za mne naprostá spokojenost, palec nahoru a doporučuji všem.
Foto starého zdroje: Foto nového zdroje:
Foto starého zdroje: Foto nového zdroje:
Nechci kazit radost, ale náhrada zdroje s jedním trafem ( měničem ) a čtyřmi stabilizátory zdrojem se čtyřmi spínanými zdroji na 230 V je velmi neobvyklé řešení, spolehlivost jde dolů a možnost rušení interferencemi jednotlivých zdrojů je velká...