Jak dlouho (přibližně samozřejmě) vydrží 9V baterka v nástroji a v krabičce?

Efekty, hardware, elektronika, struny, ...
Odpovědět
OndraBM

Jak dlouho (přibližně samozřejmě) vydrží 9V baterka v nástroji a v krabičce?

Příspěvek od OndraBM »

Dotaz možná blbý, plynoucí z prosté nezkušenosti s aktivním nástrojem a pedálovým efektem, tak případně omluvte.

Před necelým měsícem přibyla do mého arzenálu tahle krasavice. Je to můj úplně první aktivní inštrument, o kterém v tomto ohledu vím jen to, že NEumí hrát pasivně (vyzkoušel jsem to jednoduchým odpojením baterky a překvapivě to nehrálo :) Borec, co mi ji v prodejně předával, řikal, že umírající baterku poznám podle zvuku jakoby zpod deky. Což si zatím, dokud k tomu nedojde, nedovedu dost dobře představit, ale budiž, uši mám jemný.
Takže první dotaz: jak asi dlouho vydrží baterka v nástroji?

Druhý dotaz se týká výdrže baterky v pedálovým efektu, krabičce. Tu zatím nemám vůbec žádnou, ale brzy ji budu mít, jako první jsem si vyhlédl tento kompresor. Ještě ho teda nemám objednaný, finální volba se ještě může změnit, nicméně dotaz je jasný.

Samozřejmě míním používat výhradně alkalické baterky, jeden týpek mi na to nabídl nabíjecí. Pro ty ale nevidím moc smysl, leda že by baterka v efektu (který si asi cucne víc než elektronika v base) měla životnost jediného dvouhodinového hraní. To si ovšem nemyslím, protože v tom případě by baterka musela být mnohem lépe přístupná než pod čtyřmi šrouby.

Takže jaké kdo máte zkušenosti?

Dík a ať vám to hraje :)
Trevor
Odborník

Re: Jak dlouho (přibližně samozřejmě) vydrží 9V baterka v nástroji a v krabičce?

Příspěvek od Trevor »

Dost obecný dotaz
Ja to vezmu z technické stránky, baterie se vybírá podle spotřeby proudu zařízení, mimojiné
Jsou baterie pro malý odběr a baterie pro velký
Jejich životnost je samozřejmě rozdílná a je uvedena v grafu na datasheetu výrobce, kde je proud vs čas a daný pokles napětí
Bez ohledu na technologii výroby článků
Nástroj má odběr malý
Naopak některé efekty jsou dost nenasytné, proto je lepší použít zdroj napájený ze sítě, vzhledem k ceně slušné baterie se investice rychle navrací
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Čavli

Re: Jak dlouho (přibližně samozřejmě) vydrží 9V baterka v nástroji a v krabičce?

Příspěvek od Čavli »

Já mám tedy akustický cajky, ale v pedálu Venue 40 hodin, Anthem 170 hodin a EAS snad 1000 hodin.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
José

Příspěvek od José »

V manuálu má ten komp odběr <10mA, já bych se toho moc nebál - i obyč baterka vydrží dlouho (pokud budeš po hraní vytahovat šňůru)..
G LPJ T DC B BS - L6 HXs - GK 400RB - SD NY 121 (B&C 12HPl64) (:
OndraBM

Příspěvek od OndraBM »

Pánové, děkuju. Tímto dotazem mi šlo o to, do jaké míry bude důležité mívat na vystoupení s sebou buď rezervní baterku nebo baterku zejm. v base na vystoupení vyměnit za čerstvou a tu používat výhradně na vystoupení. Z řečeného mi plyne, že zřejmě úplně postačí rezervní baterka, kterou v případě potřeby při vystoupení nacpu spíš do efektu než do basy.
A jinak to vypadá, že ten kompresor bude spíš tento, manuál k němu jsem sice nějaký našel, ale zmínku o odběru v něm ne, ale ještě pohledám.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Já baterky měním 1x ročně při výměne strun kolem konce roku (při výměně musím povolovbat struny, a nikdy mi v kytaře nedošla. Baterky pak dojíždím v pedálu, který má indikaci stavu, a výměna je snadná s rychlá, a díky indikaci jí můžu udělat před vystoupením. Takže baterky mi nedochází, měním preventivně včas.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Moon

Příspěvek od Moon »

OndraBM píše: 9.02.2023 19:37 vím jen to, že NEumí hrát pasivně (vyzkoušel jsem to jednoduchým odpojením baterky a překvapivě to nehrálo :)
Kolegovi jsem upravil basu na přepínání "aktiv/pasiv" Byla už po záruce.
Výdrž baterky cca 500 hodin s jackem zasunutým v nástroji.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u.
OndraBM

Příspěvek od OndraBM »

Čavli píše: 11.02.2023 22:04 ... baterky měním 1x ročně při výměne strun ... Baterky pak dojíždím v pedálu ...
Dobrý přístup, s dovolením okopčím :)
OndraBM

Příspěvek od OndraBM »

Moon píše: 12.02.2023 8:49 Kolegovi jsem upravil basu na přepínání "aktiv/pasiv" ...
Zajímavé... Jak se to dělá? Ptám se ale z čiré zvědavosti - k tomu je asi zapotřebí i nějakého vrtání do dřeva na přepínač ne? To si aspoň teda aktuálně netroufnu, přeci jen je ten můj nástroj ještě příliš nový. Ale po všem, co bylo řečeno, se čistě aktivního hraní nebojím. Zařídím se jako Čavli a hurá :)
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

čau.
Taky se připojím se zkušeností (ale jen co se týče AC kytar, v EL baterky nevedu) :D
Struny tedy měním daleko častěji (než Čavli), ale baterku nechávám v kytaře max 1rok. Když bylo víc hraní, tak i 1x na letní sezonu, 1x na zimu... Jezdíval jsem pro alkalické 9V do Ikea, ty byly za ty peníze výborný. Mnoho známých zvukařů tam jezdívalo taky. :D
A pedály přes adaptéry ze sítě, je to lepší než během vystoupení přestat hrát a šachovat s baterkama... Nebo když máš jen 1 efekt, doporučuji preventivně vyměnit baterku každý půlrok?
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Nástroj: záleží hodně na tom, co je to zač. A jestli jsou aktivní snímače, nebo kompletní elektronika. V bezpražci mám už skoro 30 let aktivní snímač (Seymour Duncan, rok výroby cca 92) a ten nežere skoro nic, baterku (alkalickou, pokud možno GP) měním preventivně přibližně jednou za dva roky a nikdy se mi nestalo, že by mi " z ničeho nic" chcípla. Naproti tomu kompletně aktivní Warwick je celkem žravý, baterka při denním hraní max. dva měsíce, i přes vytahování kabelu. Když jsem basu jednou nechal asi čtyři dny u kamaráda ve zkušebně a jako na potvoru zapomněl zasunutý kabel, baterka byla mrtvá jako volební program druhý den po volbách... Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem asi před měsícem vlastně nepoužívanou aktivku natvrdo vyhodil a nechal jen aktivní snímače s dodělanou pasivní clonou. (Aktivní korekce jsem stejně nepoužíval, měl jsem je pořád "na rovno", korekce v Elfu úplně stačí) zatím uplynula poměrně krátká doba, ale počítám s tím, že vydrží minimálně jako struny ( měním po necelém půlroce). Tedy na Warwicku, na bezpražci používám hlazenky Thomastic, ty vydrží minimálně pět let 😀
U kompresoru těžko říct, záleží, jak často na něho budeš hrát. Já třeba dlouho používal limiter Boss LM-2B a přestože extrémně žravý není, stejně jsem jej živil radši ze zdroje. Ten teď používám na chorus k bezpražci, přestože si myslím, že bych ho uživil i z baterky, protože bezpražec v poslední době hraju spíš výjimečně. A cvičím na Vox Amplug, takže doma to vlastně nezapínám vůbec.
Pokud plánuješ víc efektů, vyplatí se alespoň trochu slušný zdroj s možností napájení více efektů. Když jsem měl období bez vlastního aparátu, hrál jsem přes ve zkušebně ležící přebytečnou aktivní PA bednu, a aparát jsem nahrazoval malým pedalboardem. Měl jsem tam limiter Boss LM-2B, Bass equalizer od Behringera, Bass chorus taky od něj (ty Behry jsou v podstatě kopie Bossů, v plastu a s nic moc konektory, ale při pevné montáži a propojení v boardu to nevadí) a nakonec jsem měl D.I. box Tomsline Matchbox DI, který má v sobě cabsim, tedy simulaci reproboxu. Podle kytaristů prý chemie a nic moc, mi to na basu celkem sedělo, a navíc vlastně nahradilo i equalizer. Tím jsem signál i rozdělil do svého aktuálního boxu (místo comba) a do pultu pro zvukaře.
Celé jsem to živil zdrojem Rockpower (od Warwicků) který má v příslušenství kablik na 5 efektů. Pokud bys chtěl mít zvlášť efekty před aparátem např. Limiter, kompresor, overdrive... a zvlášť modulační (chorus, flanger...) v efektové smyčce aparátu, lepší by bylo ( kvůli prevenci zemnící smyčky a následného brumu) použít ty zdroje dva, pro každou skupinu jeden. Anebo použít speciální profi zdroj, který má oddělené jednotlivé země, ale to už stojí docela raketu...
Edit: Kruci, jsem se nějak rozkecal...😀
Nejraději Warwick Streamer pětka přesTrace Elliot Transit B a TE Elf do bedny s B&C speakers 10CLA64. V jednoduchosti je síla, zvlášťe je-li gain pořádně nakrmený :twisted: Bezpražec většinou přes chorus.
Blues/boogie/zydeco/reggae/funk. Prostě pohoda jazz.
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Teď jsem našel tenhle starší post, kde jsem jmenován ...
guitar.zl píše: 27.02.2023 11:30 čau.
Taky se připojím se zkušeností (ale jen co se týče AC kytar, v EL baterky nevedu) :D

Struny tedy měním daleko častěji (než Čavli), ale baterku nechávám v kytaře max 1rok. Když bylo víc hraní, tak i 1x na letní sezonu, 1x na zimu... Jezdíval jsem pro alkalické 9V do Ikea, ty byly za ty peníze výborný. Mnoho známých zvukařů tam jezdívalo taky. :D
A pedály přes adaptéry ze sítě, je to lepší než během vystoupení přestat hrát a šachovat s baterkama... Nebo když máš jen 1 efekt, doporučuji preventivně vyměnit baterku každý půlrok?
Já přece nikde nepíšu jak často měním struny, prostě koncem roku měním baterku, a jelikož je uvnitř (musím povolovat struny), dělám to při výměně strun.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Čavli

Příspěvek od Čavli »

JInak baterie Ikea byly rebrandovaná Varta za super cenu.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Odpovědět

Zpět na „Baskytarový hardware, příslušenství, údržba“