Experimentuji s přidáváním závaží na špičku smyčce - řádově 2-5g. Cíl je vyladit chování při sautille.
Chci se zeptat zda dokážete odhadnout možné nežádoucí vedlejší účinky, aneb jaké mají obecně problémy špička-těžké smyčče?
(So far mám dobrý pocit i z celých 5g, což už si říkám že je poměrně hodně a že se to někde musí projevit.)
Závaží na špičce smyčce
Pravidla fóra
Re: Závaží na špičce smyčce
A co ti při smyku činí problémy? Máš pocit malého přítlaku? A jak moc máš utaženej smyčec?
Vedlejší účinek může být uklouznutí (ve smyslu rytmického přetažení -psáno i pro laiky) ale i bolest v zápěstí.
Vedlejší účinek může být uklouznutí (ve smyslu rytmického přetažení -psáno i pro laiky) ale i bolest v zápěstí.
> A jak moc máš utaženej smyčec?
Středně - cca 5mm prutu od žíní. Jedná se o jeden z levnějších carbondixů, takže prut je dostatečně tuhý / pružný.
> A co ti při smyku činí problémy?
Problém je že při sautille ve středu smyčce smyčec odskakuje aniž by se "zakousl" (a pořádně zazněl).
Dá se to kompenzovat i zkrácením a zlehčením smyku, ale to pak člověk hraje v skoro křečovitě krátkém pianissimu - tónu to produkuje málo a je to namáhavé...
Středně - cca 5mm prutu od žíní. Jedná se o jeden z levnějších carbondixů, takže prut je dostatečně tuhý / pružný.
> A co ti při smyku činí problémy?
Problém je že při sautille ve středu smyčce smyčec odskakuje aniž by se "zakousl" (a pořádně zazněl).
Dá se to kompenzovat i zkrácením a zlehčením smyku, ale to pak člověk hraje v skoro křečovitě krátkém pianissimu - tónu to produkuje málo a je to namáhavé...
Takže poskakuješ (zase laicky). Nevím, jestli by závaží nebylo kontraproduktivní. Zkus mírně uvolnit smyčec (fakt mírně) a soustřeď se na práci s loktem a malíčkem na žabce. Chvilku to bude trvat, ale nakonec najdeš těžiště. Jdi od žabky, najdi kritické místo, kdy začneš poskakovat a pracuj s loktem. A přidej si trochu kalafuny.
Já se to učil právě od žabky a postupně jsem pokračoval ke středu, dokud jsem nenašel těžiště (použil jsem loket, ale i uvolnění podpory malíčku). Je to vopruz, není to tak, že to budeš umět za hodinu či dvě. Spíše týden, dva. Jsou to záležitosti nalezení té správné rutiny. Ale doporučuji zajít do krámu a vyzkoušet různé smyčce, pokud se dílo nebude dařit
Já se to učil právě od žabky a postupně jsem pokračoval ke středu, dokud jsem nenašel těžiště (použil jsem loket, ale i uvolnění podpory malíčku). Je to vopruz, není to tak, že to budeš umět za hodinu či dvě. Spíše týden, dva. Jsou to záležitosti nalezení té správné rutiny. Ale doporučuji zajít do krámu a vyzkoušet různé smyčce, pokud se dílo nebude dařit
> Nevím, jestli by závaží nebylo kontraproduktivní.
V tomto směru funguje fajn
.
> Zkus mírně uvolnit smyčec (fakt mírně) a soustřeď se na práci s loktem a malíčkem na žabce. Chvilku to bude trvat, ale nakonec najdeš těžiště. Jdi od žabky, najdi kritické místo, kdy začneš poskakovat a pracuj s loktem. A přidej si trochu kalafuny.
Dobře, díky!
V tomto směru funguje fajn

> Zkus mírně uvolnit smyčec (fakt mírně) a soustřeď se na práci s loktem a malíčkem na žabce. Chvilku to bude trvat, ale nakonec najdeš těžiště. Jdi od žabky, najdi kritické místo, kdy začneš poskakovat a pracuj s loktem. A přidej si trochu kalafuny.
Dobře, díky!
JInak závaží se primárně používá pro hraní venku, když fouká (v rámci zevšeobecnění informace)
Tak ať se dílo daří!
Tak ať se dílo daří!
Jak píše Prskyn, zkus spíš různé smyčce, karbony co mám mi všechny připadají už tak těžké a hlavně úplně jinak vyvážené než moje staré dřevěné smyčce, tam nemusím nic řešit a jdou pěkně za rukou tak nějak samy od sebe. Osobně bych smyčec s přidaným závažím fakt nechtěl...