Nabídka kurzu výroby akustické kytary

Seznam kytarářů, stavitelů a opravářů jiných nástrojů
Odpovědět
SalzGuitars
Kontaktovat uživatele:

Nabídka kurzu výroby akustické kytary

Příspěvek od SalzGuitars »

Už delší dobu si pohrávám s myšlenkou, že bych nabízel kurz výroby akustické kytary. A tak si chci udělat malý průzkum trhu :) Časově by to bylo velice flexibilní a rozhodně na individuální domluvě. Co se týče modelů, zatím by šlo jen o ty nejklasičtější, L-00, OM, Dreadnought (možná Salz DS?) Cenově by to vycházelo cca na 60 000,- (cena není pevně daná, záleží na volbě materiálu, mechanik, laku atd.) Tohle je zatím opravdu hrubý nástřel, pokud by někdo měl zájem nebo další otázky, pište do komentářů, nebo na mail info@salzguitars.com

PS: vkládám tohle téma do více kategorií, pokud jsem to vložil nevhodně, prosím moderátory o smazání
starypard

Re: Nabídka kurzu výroby akustické kytary

Příspěvek od starypard »

Chápu to dobře tak, že bychom si domluvili časový rozvrh, dejme tomu, na měsíc a společně u tebe v dílně vyrobili pro mne kytaru, s tím, že ty mi to ukážeš, poradíš, pomůžeš a já se to celé naučím, s využitím všeho, co máš doma? Platím tedy cenu materiálu, vlastně celé vyrobené kytary, dále tvůj čas a znalosti a amortizaci tvé dílny za tu dobu?
himself

Příspěvek od himself »

Tak jsem to pochopil, přičemž ta cena materiálu může být asi dost různá...
starypard

Příspěvek od starypard »

Vlastně to znamená, že se vyrobí kytara za cca 30.000 (pokud bude dobrý materiál, konstrukce a okování) a 30.000 se dá za know-how a amortizaci dílny. Mi to přijde férové a v mé dílně by to asi proběhlo podobně, přestože vyrábím trošku něco jiného. Já takovou službu nemohu nabídnout, protože mám triviální know-how a výrobek, který je velmi dobře prodejný každý den prakticky všude. Proto si nemohu dovolit učit potenciální konkurenci. V tomto sektoru konkurence neexistuje, protože s ručně dělanými kytarami není skoro žádný trh. Jistě jich někdo prodá dvacet ročně, jiný jen dvě. Ale nápad, že si to kutilové a kytaristi budou vyrábět pro sebe sami (a ještě za to zaplatí učiteli), je fajn. Dokonce si myslím, že cvok, který nejen rád hraje na kytaru, cvok, který je ještě k tomu kutil a zkusí si kytaru vyrobit, si rád koupí kytaru od svého učitele, protože on to stejně umí líp. A normální kytarista má nejméně deset kytar, mnozí i mnohem víc. A střídá je a mění. Takže jde vlastně o nápad, jak rozšířit trh s kytarami o kytaristy-cvoky, kteří nejen utrácejí mrtě peněz za svého koníčka (hraní), ale i za svého koníčka - vrtání se ve dřevě.
Mi se to celé líbí.
Dokonce si myslím, že by se to mohlo chytit, a do roka, dvou, by byla taková nabídka v každém okrsku, dostupnost, dejme tomu, do 60 km.
:-)
himself

Příspěvek od himself »

Jakkoli se mi to líbí, jsem mnohem skeptičtější :)
starypard

Příspěvek od starypard »

Nu, čistě ekonomicky vzato - najde každý měsíc jednoho člověka, který mu dá třicet litrů za to, že si může spáchat kytárku? Myšleno třicet ku tomu, co se promrdá. Ta kytara bude třicet stát. Na nákladech. Třicet je čistého navrch. Dvanáct lidí do roka asi najde a třicet měsíčně navrch k nákladům již je obživa. Ale zase přijde o vlastní čas, ve kterém činí vlastní řemeslo. A řemeslo vynáší mnohem víc než třicet denně, myšleno produkcí, obratem. Bude se to prát mezi sebou. Projekt to jest .... já tomu držím palce ...
himself

Příspěvek od himself »

Kolik myslis, ze je v CR akustickych kytaristu? Kolik z nich chce mesicne novou kytaru? Kolik z nich je ochotno dat 30-60k? Kolik z nich nebude chtit nastroj tovarni/od kytarare?
Nechci tu zasirat vlakno nejakou filozofii, ale podle me to budou jednotky.
SalzGuitars
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SalzGuitars »

Přesně tak jak píše starypard to je myšleno, s tím, že jsem si tady chtěl zjistit jestli by o to vůbec byl zájem. Protože jak píše himself, kdo ví kolik je takových kytaristů co by si rádi vyrobili kytaru za tyhle peníze.
cara

Příspěvek od cara »

Ahojte, snad můžu poskytnout perspektivu kytaristy, který přemýšlí o tom, že si postaví kytaru. Bohužel, mě ta nabídka nedává smysl. 1. Nemám čas trávit čas v cizí dílně, 2. za 60k si bez problému vybavím vlastní dílnu pro amatérskou stavbu kytar a zároveň si postavím několik kytar ze StewMac kitů, 3. jako muzikant bych si za 60k mohl pořídit jakoukoliv kytaru, pokud bych netrval na nové (a nemusel bych strávit ani minutu její stavbou).
himself

Příspěvek od himself »

Myslim si, ze hlavni devizou za ty penize je naucit se necopod odbornym dohledem a zaroven vyrobit se presne to, co chci (petistrunnou kytaru z vrby).
cara

Příspěvek od cara »

Jasně, ja to nechci nějak shazovat, naopak si myslím, že každý pokus o neco nového je pozitivní. Ale me osobně by dávaly větší smysl jednorázové kurzy různých úrovní. Například večerní kurz pro začátečníky k nastavení dohmatu nebo naopak masterclass pro ty, co uz pár kytar postavili. V podstatě jde o to, lépe ty kurzy zacílit na vetsi skupiny zájemců. Tak jak píšu fungují kurzy pro dospělé v mnoha oborech. Podle me najdeš lidi, kteří se chtějí naučit ohybat luby nebo lepit klihem a udelaji si na to v tydnu čas a daji za to par tisic. Naopak pro nákladný intenzivní dlouhý kurz budes účastníky hledat tezko. Ja osobne bych cekal, ze kdyz pujdu makat k mistrovi do dílny, tak mi za to bude platit a ne naopak :lol:
Odpovědět

Zpět na „Kytaráři“