Jaké používáte struny?

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět

Jaké používáte struny?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

himself

Re: Jaké používáte struny?

Příspěvek od himself »

Vezmu si dvoje elixiry a darek :)
smelina

Příspěvek od smelina »

Natáhl jsem včera nové DA XS a ladí všude, uff :-)
Marek Rejhon OM, Marek Rejhon 000, Jan Fišer 00 Nylon, Taylor GS Mini Mahogany
himself

Příspěvek od himself »

Pánové, už se to tu lehce naťuklo, ale doporučíte mi nylonky na Taylork Academy 12N? Hraju prstové věci, kdybych si chtěl fandit, napsal bych, že jazz. Někdy si trochu pomáhám combem s reverbem. Nemám moc rád parazitní zvuky, ale na druhou stranu je akceptuji jako součást zvuku kytary a do jisté míry věc techniky hraní.
U kovových strun mám rád tvrdší (12) ale supernízko natažené. Takže vlastně úplně nevím, jakou tenzi chci (nevím, co na ní aktuálně mám). Nejspíš střední.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

himself píše: 12.07.2024 6:48 Vezmu si dvoje elixiry a darek :)
Ja ten vtip rpzlustil az vcil... a je dobrej
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

To holt musíš zkusit.
Mně po pár pokusech nejvíc vyhovuje hard tension - oproti kovovkám je to furt měkoučké.
Beru D'adarka mimo jiné kvůli konzistentní kvalitě - nedávno jsem počtvrté koupil EJ46LP a na změnu se nechystám, když nebudu muset.
V mikráku jsou totiž trochu hodnější na můj nešikovný binčus při změnách levačky.
https://kytary.cz/daddario-ej46lp/HN076968/
himself

Příspěvek od himself »

Prskyn píše: 14.08.2024 10:55
himself píše: 12.07.2024 6:48 Vezmu si dvoje elixiry a darek :)
Ja ten vtip rpzlustil az vcil... a je dobrej
Chacha, to se stává mým vtipům často. Zejména těm slabým :)
himself

Příspěvek od himself »

cherreda píše: 14.08.2024 10:55 To holt musíš zkusit.
Mně po pár pokusech nejvíc vyhovuje hard tension - oproti kovovkám je to furt měkoučké.
Beru D'adarka mimo jiné kvůli konzistentní kvalitě - nedávno jsem počtvrté koupil EJ46LP a na změnu se nechystám, když nebudu muset.
V mikráku jsou totiž trochu hodnější na můj nešikovný binčus při změnách levačky.
https://kytary.cz/daddario-ej46lp/HN076968/
Děkuju za tip. Ale ta cenovka teda.... takovou jsem nečekal :)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Přiznávám, že je na nylonce měním jednou za rok, protože když už se konečně vytahají a ladí, hned je vyměňovat nechci. :)

Ale samozřejmě kup jakékoli, spíš jen zkus klidně ty tvrdší - já střední až trochu promačkávám.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Na klasiku nehraju ale často v práci měním a poslední dobou se mi líbí Henry's nylonky s kuličkama, rychlá instalace, vypadají dobře, výdrž nevím, myslím že minimálně za zkoušku stojí, nejsou až tak drahé. Pěkný bonus, v balení je pilníček na nehty ve tvaru kytary a obrázky jak si stříhat nehty.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
SalzGuitars
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SalzGuitars »

Dostala se mi na dílnu teď trochu kuriozitka a to dvanáctistrunná nylonka. Máte někdo nějaký tip jakou sadu použít na oktávové struny?
himself

Příspěvek od himself »

To jsem nikdy nevidel :) To ma orech 70 mm?
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

SalzGuitars píše: 16.08.2024 20:26 Dostala se mi na dílnu teď trochu kuriozitka a to dvanáctistrunná nylonka. Máte někdo nějaký tip jakou sadu použít na oktávové struny?
To budeš muset nějak poskládat z jednotlivých strun, největší problém bude asi oktávové G (tady bych asi použil éčko z co nejtenčí sady) a pak bych ty oktávové dal s tvrdší sady D/e A/b E/g Jinak jsem 12 strunou nylonku taky ještě neviděl, nicméně do budoucna řeším jak poskládat sadu, hraju na dvanáctistrunce na sadu 012 ale špatně se to shání a hlavně bych chtěl potažené struny (ideálně XS nebo aspoň Elixir) budu muset koupit sadu 012 na šestistrunku a dokoupit jednotlivky oktávové struny, bude to drahé řešení :-(
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
SalzGuitars
Kontaktovat uživatele:

himself píše: 16.08.2024 21:16 To jsem nikdy nevidel :) To ma orech 70 mm?
Nulák to má standard. Vypadá to že někdo vzal španělku a sprostě jí předělal na dvanáctku. Tím způsobem, že ty oktávový struny chytil přes struník.
SalzGuitars
Kontaktovat uživatele:

džetro píše: 16.08.2024 23:52
SalzGuitars píše: 16.08.2024 20:26 Dostala se mi na dílnu teď trochu kuriozitka a to dvanáctistrunná nylonka. Máte někdo nějaký tip jakou sadu použít na oktávové struny?
To budeš muset nějak poskládat z jednotlivých strun, největší problém bude asi oktávové G (tady bych asi použil éčko z co nejtenčí sady) a pak bych ty oktávové dal s tvrdší sady D/e A/b E/g Jinak jsem 12 strunou nylonku taky ještě neviděl, nicméně do budoucna řeším jak poskládat sadu, hraju na dvanáctistrunce na sadu 012 ale špatně se to shání a hlavně bych chtěl potažené struny (ideálně XS nebo aspoň Elixir) budu muset koupit sadu 012 na šestistrunku a dokoupit jednotlivky oktávové struny, bude to drahé řešení :-(
Zatím to asi vezmu nejjednodušší cestou a zkusím na to koupit Nashville sadu. Kdyby to ale moc deformovalo přední desku, tak budu muset koupit light sadu steel stringu a vykrást ji.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

SalzGuitars píše: 17.08.2024 8:59
Nulák to má standard. Vypadá to že někdo vzal španělku a sprostě jí předělal na dvanáctku. Tím způsobem, že ty oktávový struny chytil přes struník.
Tak to jsem kdysi měl něco podobného, klasiku předělanou na 12 strunku ale byly tam kovové struny chycené do struníku, takže tlačily na desku a netrhaly kobylku, byla to super kytara v duchu starých bluesových Stella kytar. U téhle by to taky neměl být problém dát slabší kovovou sadu, šest strun tahá kobylku nahoru, těch šest oktávových ji zase tlačí dolů, spíš bych se bál o prohnutí krku bez výztuhy. Původně jsem si myslel že chceš tu sadu celou z nylonek :-)
SalzGuitars
Kontaktovat uživatele:

džetro píše: 17.08.2024 10:32
SalzGuitars píše: 17.08.2024 8:59
Tak to jsem kdysi měl něco podobného, klasiku předělanou na 12 strunku ale byly tam kovové struny chycené do struníku, takže tlačily na desku a netrhaly kobylku, byla to super kytara v duchu starých bluesových Stella kytar. U téhle by to taky neměl být problém dát slabší kovovou sadu, šest strun tahá kobylku nahoru, těch šest oktávových ji zase tlačí dolů, spíš bych se bál o prohnutí krku bez výztuhy. Původně jsem si myslel že chceš tu sadu celou z nylonek :-)
Když jsem to sem psal, tak jsem to tak i myslel, ale pak mi došlo, že bych je hůř chytal do struníku a hlavně i hůř sháněl :D
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Jednu velmi zvláštní nylonovou dvanáctistrunnou kytaru jsem nejen viděl, ale dokonce ji mám a léta jsem na ni hrál. Je to unikátní výrobek jednoho ruského kytaraře, udělal malou sérii takových nástrojů dosti experimentální konstrukce. Na první pohled to skoro ze všech stran vypadá jako normální klasická kytara, protože těch dalších 6 kolíčků je ukrytých normálně hlavici mezi těmi běžnými 6 a jsou tedy vidět pouze z pohledu zezadu. Má to i další zvláštnosti. Především ty dva potahy nejsou ve stejné výšce: v 6 nylonových strun je o něco výše, kdežto druhý potah kovový je o něco níže. S trochou šikovnosti lze hrát buď na ten základní nylonový, nebo na oba, a některé efekty dokonce jenom na ty kovové. Zároveň to má ještě další odlišnost: u basových strun jsou ty oktávové struny uvnitř, člověk tedy hraje nejdřív na tu hlubší nynovou. Takže to tolik necinká ve výškách jako klasické dvanáctky. Má to zkrátka lepší basy. Zároveň u té úplně nejhlubší je ta spodní dokonce o dvě oktávy výše. Je to mimořádně zajímavá kytara, která nejen perfektně funguje a ladí, ale navíc je to i mistrovská řemeslná práce. Jenom mě přestalo bavit měnit a ladit struny.
SalzGuitars
Kontaktovat uživatele:

Matěj Rak píše: 17.08.2024 18:08 Jednu velmi zvláštní nylonovou dvanáctistrunnou kytaru jsem nejen viděl, ale dokonce ji mám a léta jsem na ni hrál. Je to unikátní výrobek jednoho ruského kytaraře, udělal malou sérii takových nástrojů dosti experimentální konstrukce. Na první pohled to skoro ze všech stran vypadá jako normální klasická kytara, protože těch dalších 6 kolíčků je ukrytých normálně hlavici mezi těmi běžnými 6 a jsou tedy vidět pouze z pohledu zezadu. Má to i další zvláštnosti. Především ty dva potahy nejsou ve stejné výšce: v 6 nylonových strun je o něco výše, kdežto druhý potah kovový je o něco níže. S trochou šikovnosti lze hrát buď na ten základní nylonový, nebo na oba, a některé efekty dokonce jenom na ty kovové. Zároveň to má ještě další odlišnost: u basových strun jsou ty oktávové struny uvnitř, člověk tedy hraje nejdřív na tu hlubší nynovou. Takže to tolik necinká ve výškách jako klasické dvanáctky. Má to zkrátka lepší basy. Zároveň u té úplně nejhlubší je ta spodní dokonce o dvě oktávy výše. Je to mimořádně zajímavá kytara, která nejen perfektně funguje a ladí, ale navíc je to i mistrovská řemeslná práce. Jenom mě přestalo bavit měnit a ladit struny.
To co popisuješ zní až moc podobně tomu, co mám na dílně. Až na to, že ladící mechaniky těch kovových jsou až moc vidět, protože je někdo hodně halabala natesal do hlavice. Pod jakou značkou ten kytarář pracoval?
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

GRAN guitars. Něco bude na netu určitě k nalezení.
Lachub

Příspěvek od Lachub »

Ahoj, čeká mě výměna strun na Furchovi blue Gc SW, tak se chci inspirovat. Elixíry 12 PB z výroby velký špatný. Addaria XS 12 naopak paráda, ale chci zkusit změnu. Místní prodejna nabízí cleartone PB, Elixíry 80/20 nano, nebo Martin PB "Eric clapton"....
Ostatní bude prostě o vyzkoušení, ale co můžu cca čekat od těch Elixirů 80/20 v porovnání s PB? Taky mají zkraje takový otravný zvuk, než se rozehrají? Předpokládám, že asi nebudou tak uřinčené.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“