Jaké používáte trsátko???
Pravidla fóra
Re: Jaké používáte trsátko???
Moje maximum bylo 1.25 nějakej plast a taky jsem to moc netrefoval. BTW - bez trsátka se neobejdu, tvoří 80% mé hry.
Tímhle hraju na nylonku, tak nějak mi sedí nylon k nylonu...

Na elektriku černé 1 mm, taky už od 1990.

Teda co vylezli s "max grip", přešel jsem na ně, jsou stejné a o dost líp drží v prstech.
A cca před covidem jsem objevil Janíčkovy Jazz C a na elektriku už hraju takřka výhradně s nima, na začátku jsem si chvíli zvykal, ale jsou lepší než ty klasické Dunlopy, mám s nima víc pod kontrolou co a jak hraju.
Ale jak jsem se začal víc věnovat nahrávání, tak jsem testoval různá trsátka a faktem je, že u aku kytary je matroš a tvar ve zvuku dost slyšet (narozdíl od zkreslené elektriky, tam je to skoro fuk).
No k věci, proč to kdákám... zkus Dunlop Ultex.
Trochu praskají, ale zvuk v mikráku je podle mě jednoznačně nejlepší z těch bežných ne moc drahých trsátek.
Na rovinu říkám, že drahá trsátka zásadně netestuju, cíleně se jim vyhýbám, protože mi tak nějak z principu připadá prdlé dávat za něj dejme tomu víc jak 30 Kč, nemůžu si pomoct, u mě je trsátko spotřebka a ne nějaký achátový/dřevěný/kovový/kostěný(fuj) fetiš.

| Cruel YT | Cruel sptf
Max grip jsou super, ale ja pri hre s trsadlem ruzne tocim kvuli barve zvuku a gripy jsou fest adhesivni. Umi ale tou drsnou casti udelat takovy paradni skrabavy skrehotavy zvuk na tlustych strunach (obzvlast na nepotahovanych strunach) pri predstirani metalovych riffu...
Ale kdyz zrovna byla nouze, tak dobre poslouzila samodoma vystrizena z dobijeci karty na Oskara
Krasne casy...
Ale kdyz zrovna byla nouze, tak dobre poslouzila samodoma vystrizena z dobijeci karty na Oskara

Krasne casy...
- Trey
- last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu
Měl jsem za poslední rok poměrně zajímavou změnu filozofie z "čím tvrdší, tím lepší" do přesně opačného směru. Poté co jsem začal více trénovat alternate picking jsem zjistil, že flexibilnější trsátka mi dávají lepší pocit kontroly/plynulosti. Zůstal jsem u malého Jazz 3 tvaru, ale z Petrucciho 1.5 či 1.3 želv, jsem nejdříve přešel na 0.68 a za poslední měsíce zřejmě našel správný kompromis v 0.73.
Ačkoliv asi budu ještě koukat po něčem s podobnými parametry, ale s lepším "grippem" pro pocit během koncertů.
Ačkoliv asi budu ještě koukat po něčem s podobnými parametry, ale s lepším "grippem" pro pocit během koncertů.
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
Zakoupeno, vyzkouseno... dobrej tip. Dikec. Hezky se s tim hraji stupnice. Ton je zretelnejsi. Trochu jsem to zdrsnil smirglem a je to bezva.cherreda píše: ↑14.02.2023 19:18No k věci, proč to kdákám... zkus Dunlop Ultex.
Trochu praskají, ale zvuk v mikráku je podle mě jednoznačně nejlepší z těch bežných ne moc drahých trsátek.
Dlhšiu dobu boli mojim favoritom Gator trsátka od Dunlopu, ale v poslednej dobe používam na akustiku hlavne špicaté Ultexy.
Jsem rád, že mi to potvrdil i někdo tak zkušený.Prskyn píše: ↑22.02.2023 10:42Zakoupeno, vyzkouseno... dobrej tip. Dikec. Hezky se s tim hraji stupnice. Ton je zretelnejsi. Trochu jsem to zdrsnil smirglem a je to bezva.cherreda píše: ↑14.02.2023 19:18No k věci, proč to kdákám... zkus Dunlop Ultex.
Aha o verzi "sharp" jsem ani nevěděl, zkusím, dík.
Jinak mě teď při hledání pobavilo trsátko Jeffa Loomise, s tím už by James Bond dokázal velmi bolestivě zabít

https://kytary.cz/dunlop-jeff-loomis-ul ... /HN210345/

| Cruel YT | Cruel sptf
Přidám taky něco i tady.... zkoušel jsem fakt různý druhy i tloušťky - Dunlop, George Dennis, Fender, Gibson... a pak přišly na trh české Brain!! Od té doby nehraju ničím jiným! Jsou luxusní (pro moje prsty i to moje šmrdlání). Takže za mě BRAIN - 0.73 a 1.30. ........ Vzhledem k tomu, že je mám po pytlíkách, neměl jsem zatím potřebu nějak víc zkoušet ty nový D-grip. Ale jsou zřejmě na stejné úrovni, ne?
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
---------------
vedle mne cokoli 1.0 mm, konkrétně Dunlop. Je nějaká značka, materiál, která se obrušuje méně než třeba ten Dunlop? Zakulacování špičky je asi jediný problém, který s trsátkem mám. A černá barva, hůř se hledá. Brain jsem kdysi taky měl, ale nepamatuji se, že by mě nějak zaujal oproti jiným.
P.S.: Basák používá od tuzemské firmy Janíček https://janicekpicks.com/produkty a pěje chvalozpěvy. A vždy žasnu, že vyhazuje trsátko ve chvíli, kdy je jen trochu obroušené. Pro mě jako kytaristu by to byl bohatě luxus.
P.S.: Basák používá od tuzemské firmy Janíček https://janicekpicks.com/produkty a pěje chvalozpěvy. A vždy žasnu, že vyhazuje trsátko ve chvíli, kdy je jen trochu obroušené. Pro mě jako kytaristu by to byl bohatě luxus.
The wind of change, Blows straight into the face of time, Like a stormwind that will ring
The freedom bell for peace of mind. (Wind of Change, Scorpions)
Brain i D-GriP vyrábí pan Janíček. Ty jsou český. I ty pro George Dennis dělával... Jiný český jsem v ruce neměl (neříkám, že nejsou). A ty Brain mě uchvátily hned. Stabilitou v prstech a právě vydrží. Dokonce jsem zkoušel i nějaký ten pokus s kevlarem.
Naposledy upravil(a) guitar.zl dne 31.10.2023 10:34, celkem upraveno 1 x.
---------------
---------------
---------------
dík, zkusím.
The wind of change, Blows straight into the face of time, Like a stormwind that will ring
Dlouho jsem hrál na dunlopy. Tortex, ultex a nylon. Z nylonovejch jsem ke konci používal Jim Root verzi pak jsem objevil d-grip a rozhodně jsou to více odolná trsátka než dunlopy. Plus jejich protiskluzovej povrch. A za mě tvar Jazz-C je trefa do černýho.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Tak když to krom našeho basáka, který je agroboy, to píšou i zde, tak na tom něco je. Objednám D grip, ale asi Standard, jsem konzerva, možná 1x Jazz A, B na zkoušku. Jde mi hlavně o tu životnost, i když té přilnavosti v prstech jsem si také všim a oceňuji. Nějaký prověřený e-musicshop?
A a B jsou menší než standart. C je podobně velký standartu.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
však je to v hentém odkaze v 9:42 hod.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Tak já si už kdysi dávno zvykl na Dunlop. Už v dobách, kdy jediné místo, kde se daly koupit, byl hudební Tuzex v Praze. Takže kytarista si je hlídal jako oko v hlavě. Ne proto, že by byly drahé (stály tuším 1 bon, což bylo únosné) ale protože pokud o ně přišel, musel zase až do příštího výletu do Prahy hrát na měkké, kluzké (a mimo jiné i smradlavé) Jolany. Pořád jich pár mám, tedy těch Dunlopů.
Před pár lety jsem objevil Brain a hned na první dobrou perfektní pocit. Hlavně to držení, vůbec to neklouže. Teď se prodávají pod názvem D-grip, ale je to to samé.
Je zajímavé, že jsem prošel podobným vývojem jako Trey. U mě to, že jsem hrál na přelomu osmdesátých a devadesátých let tloušťky 1 a víc bylo stylem, hlavně flatpicking na akustiku, ale i tu elektriku jedničkou.
Před pár lety jsem si nějak zvykl hrát Strata (struny 11, EB Beefy Slinky) nejčastěji 0,73, někdy na čisté beglajty i 0,60, teď jsem na Teleti trochu "přitvrdil" a vybírám mezi 0,73 a 0,88. Možná i proto, že to tele je docela masivní samo o sobě, HB TE-52 mě tím docela překvapilo, nemám sice po ruce váhu, ale když jenom potěžkám v ruce, tak někde mezi čtyřstrunným bezpražcem ( cca 4,3 kg) a pětistrunným Warwickem Streamer (pár deka přes 5 kg). Pocitově blíž k tomu Warwicku.
Edit: zkusil jsem to znovu porovnat, a to Tele mi připadá dokonce ještě těžší, než Warwick. Ale to bude možná "ergonomií úchopu", ta váha se přes masivní krk pocitově drží v ruce líp, než tenčí a "ostřejší" kytara.
Před pár lety jsem objevil Brain a hned na první dobrou perfektní pocit. Hlavně to držení, vůbec to neklouže. Teď se prodávají pod názvem D-grip, ale je to to samé.
Je zajímavé, že jsem prošel podobným vývojem jako Trey. U mě to, že jsem hrál na přelomu osmdesátých a devadesátých let tloušťky 1 a víc bylo stylem, hlavně flatpicking na akustiku, ale i tu elektriku jedničkou.
Před pár lety jsem si nějak zvykl hrát Strata (struny 11, EB Beefy Slinky) nejčastěji 0,73, někdy na čisté beglajty i 0,60, teď jsem na Teleti trochu "přitvrdil" a vybírám mezi 0,73 a 0,88. Možná i proto, že to tele je docela masivní samo o sobě, HB TE-52 mě tím docela překvapilo, nemám sice po ruce váhu, ale když jenom potěžkám v ruce, tak někde mezi čtyřstrunným bezpražcem ( cca 4,3 kg) a pětistrunným Warwickem Streamer (pár deka přes 5 kg). Pocitově blíž k tomu Warwicku.
Edit: zkusil jsem to znovu porovnat, a to Tele mi připadá dokonce ještě těžší, než Warwick. Ale to bude možná "ergonomií úchopu", ta váha se přes masivní krk pocitově drží v ruce líp, než tenčí a "ostřejší" kytara.
Warwick Streamer pětka /Trace Elliot Transit B /TE Elf /B&C speakers 10CLA64
Neházejte pedalboard do vody, paddleboard je něco úplně jiného!
Blues/boogie/zydeco/reggae/funk. Prostě pohoda jazz.
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Mě osobně nikdy nesedělo trsátko s gripem. Jsem zvyklý pouze na hladká trsátka většinou Dunlop Tortex. Ten grip mi vždy byl spíše na obtíž, protože když se mi během hraní nechtěně trsátko posunulo mezi prsty, tak jsem nebyl schopný ho vrátit do pozice bez asistence druhé ruky. To hladké si žmouláním mezi dvěma prsty srovnám zpět kam potřebuji:)
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Fantomasxxx: To já bych víc žmoulal, než hrál
ale každý jsme jiný.
Jak řekl Leoš Janáček o muzice: "Všichni se sejdeme u jednoho stolu, i když k jídlu si můžeme dát každý něco jiného." Pro mě, který nemá rád "jediný správný přístup ", je to jediný správný přístup...
Začínám uvažovat nad tím, že až pojedu příště do civilizace, koupím si na zkoušku pár různých kousků "jazz tvarů". Zatím jsem hrál vždycky jenom na "klasiku", tak uvidíme...

Jak řekl Leoš Janáček o muzice: "Všichni se sejdeme u jednoho stolu, i když k jídlu si můžeme dát každý něco jiného." Pro mě, který nemá rád "jediný správný přístup ", je to jediný správný přístup...

Začínám uvažovat nad tím, že až pojedu příště do civilizace, koupím si na zkoušku pár různých kousků "jazz tvarů". Zatím jsem hrál vždycky jenom na "klasiku", tak uvidíme...
Warwick Streamer pětka /Trace Elliot Transit B /TE Elf /B&C speakers 10CLA64
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams