Nechcem zakladať novú tému o minciach, pretože, keď bude projekt hotový, tak, táto téma skončí a uvidím, do čoho sa zase pustím

Mince mi robil kamoš, umelecký kováč, velice dobrý týpek, aj muzikant a má doma kadejaké veci na hranie, synťáky a gitky, kadečo. Poznám ho vyše 40 rokov, vyrába aj meče a rôzne iné kováčske predmety. Mám od neho aj meč a teraz mi podstrčil do krabice s mincami Damaškový ostrý môž

Zadanie bolo, vyrobiť mince + - starovekou technikou, teda, aby bola každá iná. V tých dobách ich razili, alebo odlievali. Ja som bol jednoznačne za razbu s razidlom. Razili ich normálne bucharom a kladivom, aj za horúca, podľa tvrdosti kovu, z ktorého boli razené.
Najskôr bolo treba vyrobiť predlohu, tú si vypracoval podľa loga, samozrejme, pri tak malom formáte a ručnom rytí, je to dosť komplikácia, ale zvládol to perfektne. Musel vyrobiť rôzne matrice a prípravky, aby, pri objednávke cca 200-250 mincí razidlo vydržalo.
No jasné, že sa prvé razidlo poškodilo. Tak to býva. Musel začať znova.
Na mince našiel starý medený a mosadzný plech, patrične skorodovaný, nevedel, koľko úderov bucharu, bude treba na jednu mincu, aby bol zvýraznený reliéf. Reliéf bol v matrici ešte dorážaný ručne kladivom na kovadline.
Myslel, že bude treba 2-3 údery, ale, bolo treba 4-5.
Aby, sa minca nezničila a nepraskla, preto bolo treba viac úderov, buchar nastavil na 400 kg, laicky.
Dám sem teda pár fotiek tých matríc, nech len nepíšem

Je to fakt makačka, kovárčina je ťažké remeslo, len, o nej píšem a som unavený

Bol som pre mince a Majsterko kováč mi ukázal, ako ich ďalej zušlachťovať, brúsiť, čistiť a dokončiť celkový vzhľad, nech to aj nejak vypadá. Mince sú viacero technikami zostarené, naživo vyzerajú fakt super, foťák dosť skresluje.
Tak, postupne, je to piplačka, ich spracúvam, ale, radosť je nekonečná. Každá minca je iná, inak vyrazená, inak zakalená, inak zostarená. Preto, je treba s každou pracovať opatrne.