Moje pokusy a omyly

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Re: Moje pokusy a omyly

Příspěvek od mirostrat »

Čaute, pokračujem tu v téme Cerberus SK 1991.
Nechcem zakladať novú tému o minciach, pretože, keď bude projekt hotový, tak, táto téma skončí a uvidím, do čoho sa zase pustím :)
Mince mi robil kamoš, umelecký kováč, velice dobrý týpek, aj muzikant a má doma kadejaké veci na hranie, synťáky a gitky, kadečo. Poznám ho vyše 40 rokov, vyrába aj meče a rôzne iné kováčske predmety. Mám od neho aj meč a teraz mi podstrčil do krabice s mincami Damaškový ostrý môž :mrgreen: :shock: vyráby už iba Damašky, význam Damašku viz. net.
Zadanie bolo, vyrobiť mince + - starovekou technikou, teda, aby bola každá iná. V tých dobách ich razili, alebo odlievali. Ja som bol jednoznačne za razbu s razidlom. Razili ich normálne bucharom a kladivom, aj za horúca, podľa tvrdosti kovu, z ktorého boli razené.
Najskôr bolo treba vyrobiť predlohu, tú si vypracoval podľa loga, samozrejme, pri tak malom formáte a ručnom rytí, je to dosť komplikácia, ale zvládol to perfektne. Musel vyrobiť rôzne matrice a prípravky, aby, pri objednávke cca 200-250 mincí razidlo vydržalo.
No jasné, že sa prvé razidlo poškodilo. Tak to býva. Musel začať znova.
Na mince našiel starý medený a mosadzný plech, patrične skorodovaný, nevedel, koľko úderov bucharu, bude treba na jednu mincu, aby bol zvýraznený reliéf. Reliéf bol v matrici ešte dorážaný ručne kladivom na kovadline.
Myslel, že bude treba 2-3 údery, ale, bolo treba 4-5.
Aby, sa minca nezničila a nepraskla, preto bolo treba viac úderov, buchar nastavil na 400 kg, laicky.
Dám sem teda pár fotiek tých matríc, nech len nepíšem :)
IMG_20240217_121600.jpg
IMG_20240217_121611.jpg
IMG_20240217_121623.jpg
IMG_20240217_121731.jpg
IMG_20240217_135025.jpg
Komplet vyrobil prakticky celý mechanizmus, kde, do seba zapadajú tie matrice, je to viac pohyblivých kusov, keby, sa tam minca zakúsla, spravidla, ale vyskočí a treba ju znova osadiť do prípravkou a tresnúť bucharom :shock:
Je to fakt makačka, kovárčina je ťažké remeslo, len, o nej píšem a som unavený :)
Bol som pre mince a Majsterko kováč mi ukázal, ako ich ďalej zušlachťovať, brúsiť, čistiť a dokončiť celkový vzhľad, nech to aj nejak vypadá. Mince sú viacero technikami zostarené, naživo vyzerajú fakt super, foťák dosť skresluje.
Tak, postupne, je to piplačka, ich spracúvam, ale, radosť je nekonečná. Každá minca je iná, inak vyrazená, inak zakalená, inak zostarená. Preto, je treba s každou pracovať opatrne.
MINCE 1.png
MINCE MEDENÉ.jpg
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Nebi sa s kominárom, lebo sa zašpiníš !
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Umelecký kováč ma naučil, ako mince brúsiť a čistiť. Na začiatok jemne prebehnúť s brúsitkom na sádrovú stierku a pozrieť, čo to spraví, skúsiť tak, aby sa nezbrúsili hrany.
Na niektorých minciach je povrch niekde hladký a niekde sú malinké jamky. To nie je vidieť, pretože, pôsobením kyseliny, ako, prebieha reakcia, sa povrch zanesie tou vzniknutou zlúčeninou.
To by som nebol ja, aby som neskúsil rôzne úpravy :twisted:
Niekedy pri takýchto experimentoch to dopadne fakt srandovne, resp. na vyhodenie :)
Tak, ja som skúsil ešte hubku na riad, šmirgle od 80 do 2500 a jemnú oceľovú kefku. Našiel som si postup, pokus - omyl, výsledok je podľa mňa, viac než super. Neberiem to, ako samochválu, lebo, základ je vyrobiť tie mince a na tie následné úpravy si len treba nájsť nejaké finty na dokončovanie. Veľa tam nie je čo pokazi. Vždy sa dá minca úplne vyčitiť.
Naživo vyzerajú o dosť inak, foťák skresluje a mám Huawei telefón s bežným foťákom.
Trochu zaberačka bola čistiť viac, ako 200 mincí, ale, potom to už ide a je to zábava, lebo, ako, som už písal, každá je iná.
Na takýchto prácach ma baví aj to a to je bonus, že to netrvá jeden deň a potom môžem v manželskej posteli spať s tými haraburdami, ktoré, práve vyrábam. Šrobováky, šmirgle, všetko náradie :D Jasné, že to, ako - tak upratujem :mrgreen:
Mince, kedže sú z medi, začnú časom oxidáciou chytať medenku a patinu.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
Pár foto nožov a mečov, ktoré vyrába umelecký kováč, krásne kúsky a veĺmi žiadané.
6.jpg
7.png
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

PRS KRIVÉ ŠRÓBY.jpg
Nemal som čas sa s tým babrať a našiel som na nete pri pátraní o nastaveniach GUYKER nerezové šróby, origo by mali byť niklové, tak som ich objednal, kým si to pripravím a premyslím.
To môže byť kontraproduktívne, v Letecké neštestí, raz vymenili šróby za akože kvalitnejšie a tie zničili menej kvalitné a lietadlo havarovalo.
Tie nerezáky, môžu vyheglať páku, nikláky by zas vyheglala páka :)
Nemal som doma ani vrtačku, ani všetko náradie, tak som si to premyslel a pripravil som si nástroje a pustil sa do opravy.
Tie skrutky, začali na neskorších modeloch robiť kratšie, a aj GUYKER sú kratšie.
Jasné, že diery bolo treba dať do roviny, no, tak, vŕtačka a jedem.
IMG_20240404_092029_zmensena.jpg
Šroby som vycentroval s ostrými, pomerne tvrdýmu špáratkami, pri doťahovaní šróbu a sledoval som, aby bol rovno a dokladal špáratká.
IMG_20240404_101502_zmensena.jpg
IMG_20240404_101448_zmensena.jpg
Výšku som nastavoval tak, aby páka sadla do drážok v šróbe, podložil som ju vzadu dýhou a nalepil obojstrannou páskou.
Gitku som potom zložil, sú tam asi dvojtýždňové struny, všetko sadlo, ladenie drží.
Nasadzovanie pružín je pakáreň, lebo vymysleli, zohnutie pružiny do V, koniec pružiny, úchyt do páky, aby držala, každá je inak zohnutá. Ja som si ich upravil, aby neboli tak napevno.
Keďže, to, či sú skrutky rovno, nie je vidieť, keď, je gitka zložená a diery sú nakrivo, môže podľa mňa spôsobovať vymlátenie páky, alebo šróbov a spôsobovať problémy so stabilitou ladenia, kde, sa niekto môže trápiť a na problém ani nepríde.
Tá páka a celý systém je, ale fakt super vymakaný, dá sa kúpiť aj s mosadzným blokom a kameňmi. Ja som už nechcel gitku s Floydom a toto mi poskytlo za tie prachy, oveľa viac, ako som čakal.
Super je, že páka sa nemusí podkladať na bloku, ale, zospodu páky a pekne to sadne na telo, fascinující :!: :)
Gitka má veľmi kvalitný lak, je však náchylný na poškriabanie, to je výhoda pre nás, ktorí si nepotrpíme na dokonalý nástroj, staršie kusy tým pádom idú s cenou dolu.
Přílohy
IMG_20240404_102143_zmensena.jpg
IMG_20240404_102058_zmensena.jpg
IMG_20240404_104929_zmensena.jpg
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čaute.
V živote som nemal Telecaster a basákovi, s ktorým hrám sa strašne páčia. Kupoval som naozaj kopec HW od 70 ročného gitaristu, teda od jeho zaťa a pýtal som sa predávajúceho, či má ešte niečo na predaj.
Poslal foto gitár, všetko originály, Gibsny, Straty, Ibanez, kopec origo gitár. To bola indícia, že, nebude mať na predaj nejaké rárohy.
Poslal foto Telecastra tela, vôbec som nevedel o čo ide, ale, malo krásne popraskaný starý lak, vsiaknutý do dreva, snímače, pickuard, plato s poťákmi. Tak, som ho kupil na slepo, že, niečo z toho snáď poskladám a urobím basákovi radosť :)
Premeral to, vychádzal som z toho, že treba kúpiť 22 pražec krk.
Ja som už dávno rozhodnutý, kupovať niečo len s Roasted Maple a jasné, že som nahovoril basáka, tak ho kúpil z Ali. Písali že má patku 56 mm, no jasné, poslali 54 :shock: :)
Mne sa ten krk nepáči a chcel som, aby sme ho vrátili, ale rozhodol sa, že si ho nechá a nahodím ho na to telo.
Hlavne som sa bál, aby neliezli Ěčka z hmatníku.
Pripravil som náradie, našťastie to sedelo a Ěčka sú v linke s pražcami na hmatníku. Trochu problém bol s výškou krku na patke, chýba tam tak, 3 mm, vyriešené podložkami z Ali.
Krk fakt super ladí, celá gitka drží tón, až neskutočne. Krk je maxi pohodlný.
Dnes som zapojil elektriku a teda fakt parádny zvuk tých singlov.
Nikdy som nemal Telecaster a už som rozhodnutý, že, s takýmito singlami si nejaký kúpim. Pripomína mi to Strat Tokai z 80- rokov, ktorý som mal, taký rinčavý, pološťava zvuk, samo o sebe, ako Plexi, cez Roland BOSS BR 800, iba čumím.
Hlavne ten sustain, to pripisujem aj tomu telu, odhadujem ho najmenej na 40-50 ročné telo, ale, neviem to identifikovať.
Ďalej, aj ten pečený Javor určite urobí svoje.
IMG_20240708_102056_zmensena.jpg
IMG_20240708_102105_zmensena.jpg
IMG_20240708_102137_zmensena.jpg
IMG_20240708_114458_zmensena.jpg
IMG_20240708_125516_zmensena.jpg
IMG-20240716-WA0000_zmensena.jpeg
IMG-20240722-WA0002_zmensena.jpeg
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Pěkné telátko jsi dal dokupy. S tím ujíždějícím tenkým E jsem se kolikrát setkal i u original Fender. Většinou tedy stačilo povolit šrouby a srovnat pozici krku. Jinak souhlas, také nedám dopustit na svůj Tokai Silverstar z osmdesátek, teď jsem ho trochu upgradoval viz moje vlákno s projekty.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Dik, mne išlo hlavne o to, aby, ten krk nebol celkovo tenký, na šírku pražcov, že, by sa tam prakticky " nezmestili " struny.
Našťastie to vyšlo.
No a keby to nesedelo, tak to nezmontujem, lebo, tam neboli diery na úchyty na krku.
By sme ten krk vrátili, alebo predali.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Nejak mi to nedalo a vravím si, že tá kobylka je dobrá a že to dám dokopy. Bolo treba otočiť kamene na tenkých 3 strunách. Mrkol som hneď aj na spoj krku a tela. Odstránil som krytku na prepínači, kryt pod snímačmi. To mi fakt hyzdí tú gitaru.
Zamaskoval som dieru na šrób .
Gitka aj pri fest nízko nastavených snímačoch má teda drive, hotový budozér. Snímače postupne nastavím.
POdarilo sa mi to docela dať dokopy. Trochu nerozumiem, prečo mi tie tenké struny nejdú nižšie, kamene na kobylke sa mi nechce brúsiť.
Na nete som našiel podobné problémy, nie len s LesPauloidnými gitkami, ale aj s celkovo TOM kobylkami. Riešia to aj obrúsením dosadu na kobylke, to asi aj urobím, časom.
Krk je rovný, má aj uhol, pozeral som rôzne typy tých vložiek do tela na rôznych Vintage V100 a niektoré sú s takým dosadovým zväčšením. Niektoré modely to majú a niektoré nie. Kludne vo fabrike tam dali iné vložky. Presne to vyvýšenie tam je naviac. No uvidím.
To logo je fakt pekné.
IMG_20250127_091148_zmensena.jpg
IMG_20250127_125147_zmensena.jpg
IMG_20250127_125154_zmensena.jpg
IMG_20250127_125213_zmensena.jpg
IMG_20250127_140825_zmensena.jpg
IMG_20250127_142346_zmensena.jpg
IMG_20250127_142359_zmensena.jpg
affordano

Příspěvek od affordano »

Pěkná kytara, dlouhý čep krku, určitě hraje náramně. Co ladící mechaniky, stíhají?
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Dík za reakci.
Takže čep je dobrý ? Hm, nemalo by to byť narazené až nadoraz ?
Teda to je maso, jak to hrá, jak som písal, hotový buldozér, sustain výborný, snímače super. Niekde som čítal, že Wilkinson ich robil - konzultoval dokonca s niekým z Gibsonu, pre Vintage.
Tie mechaniky, na tom sa rehoceme s manželkou. Lebo ona mi už vyše 30 rokov o Les Pauloch rozpráva a ja stále len Straty a hlavne SuperStraty :)
Mne tie mechaniky, tá zelenkavá farba vždy pripomínali odležané cesto na halušky, tie zemiaky tak zoxidujú do zelena :shock: :) a mne sa to nikdy nepáčilo. Hovorím si, že dobre, patrí to tam, na Les Pauly, no a žene sa strašne páčia.
Prekvapivo Wilkinson Deluxe na tejto mojej fungujú normálne, žiadny problém a menil by som ich iba za tento typ, bez vŕtania na tie Grovery, ktoré si napr. Torst osadil, alebo osádzajú - te. Rotomatic.
Nedávno som Grover 3+3 dve sady predal na bazáre :) Som ešte nevedel, že budem Les Pauly riešit. Jednu " Vintage " ešte mám.
Grover Vintage.jpg
Tento typ viem opraviť, keď nie je zničený šnek a iba sa vyklá kolík na stunu.
Meniť to ale nebudem, origo fungujú dobre, trochu sa bez strún vyklajú, ale na nete sú návody na opravu a podobné som už opravoval na Strate, teda SX.
V každom prípade chcem riešiť origo Les Paul, niečo takéto
https://hudebnibazar.cz/gibson-les-paul ... /ID568103/
affordano

Příspěvek od affordano »

mirostrat píše: 29.01.2025 9:08 Dík za reakci.
Takže čep je dobrý ? Hm, nemalo by to byť narazené až nadoraz?
V každom prípade chcem riešiť origo Les Paul, niečo takéto
https://hudebnibazar.cz/gibson-les-paul ... /ID568103/
Čep krku (long tenon) je v pořádku, takhle to má opravdu vypadat.
Mechaniky, pokud ti vyhovují, tak asi není důvod měnit. Torst je myslím nechává, já jsem spíš zastánce Groverů...
Ten LP Custom je krásnej, taky by se mi líbil, ale zatím mimo dostřel... a bojím se, že až na něj třeba jednou našetřím, tak už ho neunesu :lol: .
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

:D Dobré :) Dobrý hlod
Z toho čepu som fakt natešený, no to je paráda, toľko radosti :!:
Tú výmenu som postrehol, že si to meníte, nevedel som presne kto, sry.
No a treba vrtat , zväčšit diery, na tie kovové ? asi ano predpokladám, na 10 mm
Ten čap, tiež hádam má vplyv na zvuk, sustain ? Logika mi velí, že ano
NECKTenondetail.jpg.ef1885b9112afb440e2f8c8018dad8af.jpg
affordano

Příspěvek od affordano »

Z Wilkinsonů na Grovery bys musel vrtat, ano. Také prý každé z nich trochu jinak ovlivňují zvuk/sustain. Názory se různí, Grovery jsou těžší, takže možná dodají hutnost ale uberou barevnost, těžko říct, bude to minimální. Já hlavně oceňuju u Groverů přesnost ladění a tuhost konstrukce, to se o Klusonech apod. vždycky říct nedá. Také long tenon dodá konstrukci tuhost a sustain, to znát je, mám les pauly s long i short a rozdíl tam pocitově je, i v dozvuku i v tom, když zkusíš krk třeba na konci kila bendnout/ohnout. V některém vláknu se to tu dost podrobně řešilo....
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

No Grover to je jasné, to je značka a tá kvalita spacovania, hlavne tie Rotomatic sú super. Hore na tom obrázku je vidieť nalevo kousek niklovej a napravo kousek zlatej. Tie som predal a boli fakt super.
Tie stredné na obrázku sú také jak medeno - zlaté, také ošúchané, tie sú ale plne funkčné.
No na BC Rich som mal Grover mini a tie boli otrasné.
Tieto klasiky Rotomatic sú asi naj, keby som ale nemusel, tak by som nemenil tie Kluson za tieto Rotomatic.
Dúfam, že tomu rozumiem správne a Kluson nazývame všetky mechaniky tohto typu s plechovým krytom
KLUSON.png
Aj všetky s hranatýmy krycími plieškami, prípadne Grover, Fender, Wilkinson, lebo tieto na obrázku sú značka Kluson. Proste typu Kluson.
Tak som to pochopil, že to zludovelo na tieto starodávne mechaniky, plecháče sú, resp. ich voláme Kluson.
Mne sa páčia PRS-ky otvorené, super riešenie
prs tuners.png
Trochu som pátral po týchto Vintage a s tou klasickou Gibson patkou som našiel iba jeden obrázok a na predaj ani jednu.
Ďalej, T Wilkinson už na novších modeloch nie je a je tam iba J Hornby. O T Wilkinsonovi toho až tak moc nieje na nete, niečo áno, aj v súvislosti s Vintage, aj Fendrom, Gibsonom.
Dúfam, že neumrel, ale to by asi bolo na nete.
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 30.01.2025 16:18, celkem upraveno 4 x.
affordano

Příspěvek od affordano »

Ano, je to zobecnění pro plecháče. Na fórech dost chválí třeba kluson-style Gotohy, ale paradoxně i Grovery...
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Moja nebohá mamka hovorila na všetky elektriky " Fenderka " :mrgreen: nech je jej zem lahká :!: Od malička som to počul.
My sme hovorili na všetky ne ČeskoSlovenské cigarety " Ameriky "
Už som chcel tú Vintage asi 100 x zavesit na bazar, ale je mi ju lúto prodat, taká je nádherná a čo behám po fórach, tak si ju nevedia vynachválit.
Čo sa ešte tých Klusonov týka, mám ich na 54 " Strat, mal som ich aj na SX Stratoch a všetky boli super, až na jednu sadu,na SX ktorá je otrasná, ale tam mám Floyd a držia, len idú tak nejak divne.
Predat ju chcem vždy, keď si na nej chcem zahrat, na moj chrbát je moc ťažká už aj 5 metrov pri prenose. Len tá gitka je vlastne nálezový stav, žiadne škrabance, ťukance. Tak preto asi ani mechaniky nie sú vymlátené, neviem, nepoznám ich.
Na tie novšie Vintage už dávajú Grover-y.
Trochu je pre mňa hlavne z celkového dizajnu tej gitky nepochopitelné, ten nepomer mohutnosti tela a krku. Na také mohutné - ťažké telo je ten krk moc štíhly.
affordano

Příspěvek od affordano »

Já to tu říkám pořád, nakonec bude pro nás gerontí bigbíťáky všechny při nákupu kytary hlavním kritériem to, jestli jí ještě uzvednem z futrálu.
Já jsem tu svojí Vintage nakonec prodal ze dvou důvodů - 1. moc těžká a 2. nedokázal jsem rozdejchat ten špičatější roh, nějak mě to vedle dalších LP nehorázně rušilo... Naopak ten štíhlý krk se mi moc zamlouval.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Tá váha je pre mňa doslova kritická. Gitku som kúpil v stave asi + - 98 % novej, ale nálezový stav, kopec drobností pri vyčistení a nastavení.
S predajom by asi ani nemal byť problém.
Tá gitka naživo vyzerá ovela lepšie, ako na foto.
Keď som zobral do ruky PRS SE, tak to bolo úplne super, že to neni také ťažké.
Naviac, teraz ešte riešim Strat 54 40 th
Oscar Pallares robil Custom Shop gitky s John-om Page. Pallares robil zákazkové krky.
IMG_20250128_183502_zmensena.jpg
IMG_20250128_184207_zmensena.jpg
IMG_20250128_183531_zmensena.jpg
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“