OUD(strunná orientální loutna)

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Elkesar

Re: OUD(strunná orientální loutna)

Příspěvek od Elkesar »

Tak našel jsem tuhle stránku, kde je docela dost ladění.
http://www.oudcafe.com/stringing_and_tuning.htm
A celkově dost informací...
Největší problém, kromě intonace...teď mám s výměnou strun. Dole u kobylky je to v pohodě, to je jako na španělce. Horší to je, ale nahoře ty "houslové" kolíky budou potřebovat určitě nějaký typ uzlu. Bohužel to jak to tam mám navázáno já...to raději nebudu popisovat, je vidět že na tenhle nástroj měl můj kamarád do počtu a struny tam nechal navázány nejspíše ještě originální: Z historie tenhle nástroj patřil jedné bohaté turkini, která mu ho vlastně věnovala, původně měl jít na konzervatoř. Což je super zpráva, protože je to tím pádem použitelný nástroj. Teď jen vyřešit ty struny. Kamarád neporadí, protože není dostupný. Takže zbýváte vy...:)

Jinak pro kytaristu to podle mně nebude zas až takový porod, ba naopak to bude skvělý intonační tréning. Šíleně se mi tady líbí ty možnosti výrazu. Stejně tak barva zvuku je dech beroucí. Když sem tam povede zahrát nějaká melodie, tak jsem jí zamýšlel...je to nádhera. Stejně tak možnosti čtvrttónů jsou hodně zajímavé.

A abych nezapomněl koupil jsem si tady i Saz...a to je jiná, kytarista se na něm naučí téměř hned...:)
Uhhh teď to jen všechno odvést domů!!!
Gibson Les Paul Studio 2014
Elkesar mod baryton strat (RM snímače)
Furch Durango
Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Menší update.

Setkal jsem se tady s výborným kanadským hráčem na tenhle nástroj. Vysvětlil mi trošku základy, natáhli jsme spolu nové struny. V současné fázi se učím hrát celé tony půl tony, jakmile najdu trochu jistoty tak se pokusím vydat i směrem k čtvrttónům. Celkový pocit je vesměs cool. Líbí se mi, že nástroj je celo masivní a krásně rezonuje. Jediné co mi zatím hodně vadí je to, že se oproti kytaře strašně špatně drží. Včetně toho, že správná držení v podstatě znamená, že se nemůžete dívat na hmatník, což je sice stejně jedno, ale oproti kytaře je to nezvyk.

Jinak ladění používám prozatím tohle: DAHEAD Převážně proto, že je poměrně blízko ladění kytary.
Furch Durango
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
ffrancek

Příspěvek od ffrancek »

Zdravim
celkem by mě zajímalo kolik stál ten Saz a který druh to je. o tomhle nástroji docela přemýšlím otázkou je zda si pro něj zajet na východ, či na západ, něcon sem našel v berlíně a tak.. tak jen orientačně, nebo orientálně?? dík r.
huxd

Příspěvek od huxd »

Elkesar píše:cca 2000kč plus
To je krásná cena za tak úžasný nástroj, až tě omrzí na to hrát hrát, hned ho kupuji :mrgreen: (I přes to, že pupek k pupku moc nepasuje a přesně jak říkáš, v sedě by se mi na to hrálo špatně) :mrgreen: Spíš by mi vyhovovala tato placatá varianta :mrgreen:

A ten saz, to je taky NÁSTROJ :shock:

Gibson LP Special SC TV Yellowsize=70, Ibanez ARX320, Ibanez AFJ91 JLF - Jet Blue Burst Flat, FURCH D21 SO, Gretsch G9126 ACE Guitalele Natural, CORT Earth 70-12 NS, Kombo Fender G-DEC + Footswitch Fender MS4, DAW Samplitude Se9, Cubase 4 essential, M-Audio ozone, In-tone Guitar pro....
Obrázek
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

ffrancek píše:Zdravim
celkem by mě zajímalo kolik stál ten Saz a který druh to je. o tomhle nástroji docela přemýšlím otázkou je zda si pro něj zajet na východ, či na západ, něcon sem našel v berlíně a tak.. tak jen orientačně, nebo orientálně?? dík r.
Můj Saz stál v přepočtu 3000kč...koupil jsem si elektroakustickou variantu. Rozhodně doporučuji zajet si pro něj na východ, koupíš to tady o dost levněji. Kdyby sis zajel do Istanbulu mohl bych ti poradit i solidního prodejce, který mluví dobře anglicky umí hrát na to hrát, má vlastní výrobnu v Istanbulu a jeho nástroje hrají velice dobře. Celkově tradiční nástroje jdou koupit v Turecku hodně levně. Můj kousek nádherně rezonuje a je celo-masivní! Což je za tuhle cenu naprosto skvělé!

Jinak co se týče typů je jich poměrně dost.

Cura - je nejmenší taková mandolínka
Baglama je středně velká a Turci na ní hrají nejčastěji
Saz je větší taky hojně hraný
Divan Sazi největší

Podívej se na wikipedii tam je to hezky rozepsané

Mně osobně se nejvíce líbil zvuk Sazu a taky mi vyhovuje jeho ladění GDA u Baglamy je to obráceně ADG.
Furch Durango
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

huxd píše:
Elkesar píše:cca 2000kč plus
To je krásná cena za tak úžasný nástroj, až tě omrzí na to hrát hrát, hned ho kupuji :mrgreen: (I přes to, že pupek k pupku moc nepasuje a přesně jak říkáš, v sedě by se mi na to hrálo špatně) :mrgreen: Spíš by mi vyhovovala tato placatá varianta :mrgreen:
A ten saz, to je taky NÁSTROJ :shock:

]
Doufám, že mně jen tak neomrzí:) Tu elektroakustickou variantu jsem tady taky viděl, ale zvukově se nedá srovnat s akustickou variantou, ale je pravda, že jsem na to hrál přes špatné kombo. Otázka je jak by to znělo přes takového Rolanda...:)

Na tvé nahrávce je Baglama:) Saz má o něco větší krk.
Furch Durango
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Tady je foto mé Cury a Sazu

Obrázek

Obrázek
Furch Durango
ffrancek

Příspěvek od ffrancek »

To zní super, (ta cena)
teď sem ve fázi ukecávání ženy na svatební cestu do turecka :D
tak snad to výjde,
to je tam asi nějaký piezo snímač, ne??? jak to snímá??
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Je tam piezo bez předzesilovače. Pro pouliční hraní na ulici přes malé kombo dobrý na koncerty a nahrávání už to taková sláva není. Ideální je to brát přes mikrofon, kytarový bude dostačující.

Jinak přeji ať ukecání výjde. Ideálně zkus Istanbul jsou tady dvě vyhlášené ulice, kde jsou jen hudebniny.:)
Furch Durango
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Menší oživení:) Na oud teď moc nehraji, protože mi praskly dvě struny a čekám až přijdou nové. Mezitím si krátím čas sazem. Docela dobře reáguje na erární efekty. Dneska večer jsem našel trochu času a nahrál menší ochutnávku včetně pár čtvrtonu:)))

Furch Durango
impact

Příspěvek od impact »

Zní to jak hudba z Diabla 2. ;) A to "intro" bylo překvapivé. :)
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Že by se nějak projevily ty "propařené" hodiny? :D
Furch Durango
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Proc, vzdycky kdyz se objevi nejaky akusticky strunny nastroj s trochou reverbu, to "pripomina" Diablo??? :evil:
Pochopim ze kdyz zahraje pricna fletna, tak 9 z 10 lidi s pripitomelym usmevem oznami ze mu to pripomina Jethro Tull (protoze to je jedina kapela s fletnou o ktere nekdy slysel), ale tohle "diablovaní" uz je opravdu pritazene za vlasy. (i ja jsem z neho byl uz parkrat, naprosto nesmyslne, nařknut :)

Saz dobry, muze to byt velmi prijemne oziveni nejake muziky o efektovani nemluve.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Shodou náhod už mám taky asi měsíc saz (baglamu).
Něco už jsem si zkusmo nahrál a má až překvapivě pěkný akuzvuk (je celomasivní mahagon/smrk) a díky "opražcování" vlascem se na něj dá relativně rychle hrát dokonce trochu smysluplně. :) Na novém cd na něj určitě něco bude, to už je jasné. :wink: Jakožto středoevropan samozřejmě vůbec nechápu, jak naložit se čtvrttóny :), ale když se na ně mákne, něco "orientálního" se děje, haha... :) Je to levný nenačančaný funkční nástroj přivezený z Istanbulu, velmi slušně ladí po celém hmatníku, všechno drží, nedrnčí, nepovoluje se, mám z něj fajn pocit. Ozvučný otvor je zespodu, na "bakuli" kousek pod struníkem. S nepoužitelnými atrapami pro turisty, které jsou občas k vidění na trzích už dole na Balkánu (Dubrovník atpod.) se to vůbec nedá srovnat.

Turci ve videích na YT na to kolikrát mastěj virtuozně jak Al DiMeola v nejleší formě. :)
Když jsem to tak zkoumal, uvědomil jsem si, jak jsou orientální hráči fascinováni evropskou muzikou a snaží se ji drhnout na ty všemožné sazy a pod. drnkadla, prostě úplně stejně jako naopak evropany facinuje ta jejich muzika a více či méně neuměle se to pokoušejí napodobit. :) Prostě exotika táhne. :)
Amorph

Příspěvek od Amorph »

hyenik: to bude tim, ze kytara v diablu je v drop-d, hraje porad to otevreny decko a je na ni tuna reverbu a delaye podobne jako tady;)
cherreda
Rádce

Shadow SH2000 Allround Pickup

Příspěvek od cherreda »

Toto mi připadá jako zajímavá možnost ozvučení: http://www.thomann.de/cz/shadow_sh2000.htm

Obrázek

Nějaký turecký "sazař" :) to zde předvádí, sice video stojí za prd, ale aspoň je to důkaz, že to nějak funguje a kam umístil snímač:
http://www.dailymotion.com/video/x8nzsd ... ilma_music
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jo, relativne jednoducha moznost, ale moc nepocitej s naslednyma IR, ty s deskovyma snimacema prilis dobre nefungujou. A na co vlastne potrebujes elektrifikovat?
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Já ne, to je jen tip, co jsem objevil v tom tureckém videu.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Před rokem mi manželka dala pod stromeček oud (za asitence Hyenika - to teda děkuju, hochu :roll: :wink:) a páč je to evidentně jen takový nejlevnější jakžtakž hratelný mrzáček na spodní hranici potravinového řetězce, žádný profi nástroj, měl "drobnou" vadu - nešel naladit. :) Měl šitozní plastové kolíky, které od vyšší tenze strun začaly prokluzovat, takže šel jen podladit a i to při herních pokusech drželo pohromadě jen chvilku. Asi půl roku jsem nárazově řešil co by s tím šlo udělat - pokud možno s co nejlepším výsledkem, nicméně co nejlevněji, takže pobyt u mistra houslaře jsem rovnou zavrhnul :) - a po nějaké té nezbytné delší laboraci na všech frontách jsem nakoupil ebenové houslové kolíčky. Minulý víkend jsem se konečně odhodlal k zásahové akci a poněvadž dřevěné kolíčky mají větší průměr kónusu, po 10 hodinách opatrné snahy se mi to snad povedlo překutit, puchýře od pilníku mám ještě teď. :) Těch 11 děr a strun byla slušná zkouška trpělivosti a od třetí díry už si to řeklo o postupnou ochutnávku sbírky rumů, jinak bych to nedal... :roll: :) Drží to podstatně líp a jde to dotáhnout na kýžené ladění, akorát si ještě budou sedat struny. Naladění je samozřejmě i tak docela vopruz. :) Zvuk je jakžtakž slušný díky přední masivní smrkové desce. Ergonomie držení je naprosté peklo - díky velké zadní bakuli v podstatě nepřetržitě zápolím s přetáčejícím se tímhle... oudem. :) A k tomu to ještě nemá pražce, žejo... :) Což je na tom vlastně to nejzajímavější... kdybych na tom něco uměl. :) Čímž chci naznačit, že jsem z nepoužitelné dekorace udělal jakžtakž použitelnou dekoraci. 8)
No uvidíme, není všem dnům konec a když už mi to dalo tolik práce... zítra na aliexpresu objednám takovou tu opěrku na stehno s přísavkou, to by mohlo hodně pomoct... ještě oudu dám nějakou šanci, než definitivně skončí pověšený nad pianinem. 8)
Přílohy
Oud - nove kolicky  03.jpg
Oud - nove kolicky  02.jpg
Oud - nove kolicky  01.jpg
Ho oponopono
Nový uživatel

Příspěvek od Ho oponopono »

Je těžké na OUD hrát? Případně odkud jste? děkuji! Martina
oudista píše: 15.01.2010 10:51 Ahoj všem... pokud by měl někdo zájem o informace kolem tohoto nástroje, tak hraju už pár let na turecký oud (oproti arabskému je laděn o něco výš, a jeho tělo malinko menší). Jinak hráčů na oud je v Česku něco kolem 10ti (těch co znám, co hrají po kapelách) a většina z nich hraje na arabský (obzvláště Egyptský oud).. takže pokud máte dotazy, ptejte se :idea: ?!
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“