Alternativy pro komerční čističe strun (GHS Fast Fret, Dunlop 6582, Music Nomad String Fuel)

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Alternativy pro komerční čističe strun (GHS Fast Fret, Dunlop 6582, Music Nomad String Fuel)

Příspěvek od rotten77 »

Když jsem naposledy kupoval čistič na struny, tak na kytarých neměli skladem ani Dunlop (který používám už roky) ani Fast Fret (který jsem kdysi používal), tak jses e rozhodl vyzkoušet Music Nomad String Fuel.

Současně jsem si ale říkal, že musí existovat nějaká alternativa, že je to stejně jenom nějaký předražený minerální olej ve fajnovém balení.

Nevěděl jsem ale, kde začít a co vlastně hledat, tak jsem to vzdal a objednal na vyzkoušení String Fuel s tím, že věnuju nějaký čas hledání levnější alternativy. A ta se objevila hned ve vlákně Re: Co jsme zrovna koupili...
Čavli píše: 26.07.2024 14:24 Na struny i na hmatníky je super mediciální olej - nechá se použít aplikátor od Fasttfret nebo GHS. Stejně to jsou všechno minerální oleje.
https://www.moraviafinish.cz/parafinovy ... nalni-1-l/
Máte s tímhle olejem někdo zkušenosti? Funguje to dobře? Neponičí to třeba hmatník? Podle poisku to vypadá naprosto v pohodě a vypadá to, že Čavli s tím zkušenost má.

Čavli píše: 26.07.2024 14:24 WD40 je po vyprchání rozpouštědel v podstatě petrolej.
Jinak WD40 na struny doporučuje i výrobce.
Dovedu si představit, že WD40 můžeš použít na vyčištění strun a následné odmaštění/dočištění (třeba lihem?) - jako alternativa pro "vyváření strun", ale k hmatníku bych se nepřibližoval :-)
Pawlik

Re: Alternativy pro komerční čističe strun

Příspěvek od Pawlik »

Čavli píše: 26.07.2024 14:24 WD40 je po vyprchání rozpouštědel v podstatě petrolej.
Výrobce strun, nebo výrobce WD-40? :D

Mě by WD-40 na struny nenapadlo, Fast fret používám už... No fakt nevím, úplně první jsem kupoval snad ještě v hudebním Tuzexu... Ale když porovnám vůni (či zápach, dle vašeho gusta) tak musím přiznat, že mi to připadá velmi podobné.
Nicméně jenom petrolej to podle mě nebude, ten je hodně "suchý" a jako mazadlo se moc nedoporučuje (spíš bych řekl, že tam bude jako právě to rozpouštědlo - ředidlo). Ale nějaká hodně blízká ropná frakce asi jo. Ono je to úplně v základu víceméně jeden pes, jak se to liší chemicky ví čert a chemik, já ne, fyzikálně body varu či tuhnutí a viskozitou při "běžných provozních teplotách". Což právě bude rozhodovat o tom, jestli to rychle vyschne a bude mazat málo, nebo akorát, nebo naopak budete mít pocit, že si koupete prsty v oleji.
Nicméně určitě vyzkouším (WD-40). Přiznám se, nemám koule naplácat to hned na Warwick nebo vymazlený bezpražec, asi to počká až budu mít v rukách zase Strata nebo akustiku, u těch budu mít víc odvahy na experimenty.
Naposledy upravil(a) rotten77 dne 27.07.2024 16:39, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesun odpovědi do nové diskuze
Nejraději Warwick Streamer pětka přesTrace Elliot Transit B a TE Elf do bedny s B&C speakers 10CLA64. V jednoduchosti je síla, zvlášťe je-li gain pořádně nakrmený :twisted: Bezpražec většinou přes chorus.
Blues/boogie/zydeco/reggae/funk. Prostě pohoda jazz.
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
torst

Re: Alternativy pro komerční čističe strun (GHS Fast Fret, Dunlop 6582, Music Nomad String Fuel)

Příspěvek od torst »

V předrevolučním pravěku vycházely v Melodii články Na co hraji. Pamatuji se na Hladíka, V. Veselého, Otu Petřinu, snad ještě další. Některý z nich: "Struny čistím hadříkem namočeným v lihu, ale pod struny natahuji igelit, aby se líh nedostal na hmatník." No, dělám to také tak. Někdy.
The wind of change, Blows straight into the face of time, Like a stormwind that will ring
The freedom bell for peace of mind. (Wind of Change, Scorpions)
Čavli

Re: Alternativy pro komerční čističe strun

Příspěvek od Čavli »

Pawlik píše: 27.07.2024 15:39
Výrobce strun, nebo výrobce WD-40? :D
https://wd40.cz/multi-use-product/16-pr ... eni-wd-40/
https://wd40.cz/poradna/udrzba-kytary/
Snímek obrazovky 2024-07-27 204155.png
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Peťan V.

Re: Alternativy pro komerční čističe strun (GHS Fast Fret, Dunlop 6582, Music Nomad String Fuel)

Příspěvek od Peťan V. »

WD40 používám už nějakou dobu. Stříknu ho na hadřík a přejedu s ním struny, někdy i hardware. Žádná negativa jsem nepostřehl.
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

ano WD40 smrdí jako petrolej a prestoze (podle vyrobce) je vhodne ho na struny pouzit,
tak netusim jak se pak vyhne tomu hmatniku (kdyz domackavas struny)
WD40 na hmatniky je pověra ze socíku (sorry petře) a nejvic si tuhle sra*čku uzivaji kytarari,
co maji pak ty totalne zasra*ne hmatniky dostat do formy

ted mam cerstve tohle, aplikator vypada sikovne, ale smrdi to taky slusne :(
https://kytary.cz/fender-speed-slick-gu ... r/HN178404
jinak klasicky fastfret (taky zrovna extra nevoni, ale da se to vydrzet) nebo ten Nomad (poreferoval cherreda),
líh jsem používal jenom za sociku, kdyz nic nebylo, ted na to s ulevou se*ru a WD40 pouzivam leda na mazání zámků nebo koloběžky.
Podobně nesmyslný přežitek je legendární Diava... aneb vitejte v česku, kde si každý strup myslí, že přechčije systém a ty vrahy z wallstreetu
Dunlop 65 mam taky, ale pouzivam ho vlastne minimalne
https://www.muziker.cz/dunlop-6582

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

No tak líh (nebo propanol, to je jeden pes) používám občas pořád, hlavně když mám pocit, že struny začínají odcházet a ještě se mi nechce natahovat nové. Ono to vlastně není nic proti ničemu, jenom to dokonale vyčistí a odmastí, a vytáhne že strun všechny staré zbytky Fast fretu, různé "biologické stopy" (částečky mrtvé zpocené kůže atd.) a struny na čas "obživnou". Podle mě je to dobré jednou za čas a nebojím se ani, že by to nějak ublížilo hmatníku. Pak zase před hraním namáznu Fast fretem.
Zrovna tak staré struny umyju pořádně tím lihem nebo propanolem, smotám do sáčku a hodím do kapsy na futrálu, "kdyby něco". Ono to "něco" už sice hodně dlouho nenastalo, ale ze zkušenosti (z devadesátek, kdy struny nebyly o moc levnější,než dnes, ovšem příjmy výrazně nižší) že v případě nouze se na nich ještě jedna akce odehrát dá.
Týká se hlavně basových strun, ty jsou cenově trochu jinde než kytarové. U kytarových to mám srdečně na háku, těch pár korun za balíček Ernie Ball mě nevytrhne.
Nejraději Warwick Streamer pětka přesTrace Elliot Transit B a TE Elf do bedny s B&C speakers 10CLA64. V jednoduchosti je síla, zvlášťe je-li gain pořádně nakrmený :twisted: Bezpražec většinou přes chorus.
volfi

Příspěvek od volfi »

Docela se v práci zabývám mazivem a rozhodně bych nesahal k nějakým jednoduchým levným řešením. Asi fakt nikdo nechceme mazat petrolej na hmatníky atd. Já léta používám Dunlop a ten čistič strun není nějaký jednoznačný produkt. Tipnul bych si, že to je emlugační olej v nízké koncentraci s vysokým odparem, možná i v kombinaci s rozpouštědlem. Plus různá aditiva jako inhibitory koroze atd. Těžko nahraditelné běžným dostupným prostředkem.
Například na čištění hmatníku je úplně v pohodě IPA s destilovanou vodou, na napuštění hmatníku se dá použít čistý minerální olej, napadá mě například hydraulická kapalina do brzd na jízdní kola. Ale tak jako tak asi nemá smysl laborovat když je tady X produktů k tomu určených.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Pouzivam Fast Fret a to tak moc, ze jsem si uplne odvykl bez nej hrat (pokud struny nejsou novy). Dost se u hrani potim, takze struny ztratej tu klouzavost nove sady pomerne zahy, tak v pulce prvniho koncertu - nekdy kytaru proomazu i behem koncertu :)
fantomasxxx
Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fantomasxxx »

Také jsem příznivce Fast Fretu, používám už roky. Jediné s čím nesympatizuji je, že z dřevěné rukojeti přešli na plast. WD40 mě nikdy nevadil a nedráždil, nedávno jsem však promazával a čistil tremolo. Zamastil si ruce a naskočila mi z něj hnusná vyrážka na dlani.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Na čištění strun používám zásadně kombinované kleště... spíše tedy na čištění od nečistých strun. Pokud jsou špinavé struny, je špinavý i hmatník... no a to já při své estetické neuróze nesnesu...
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Když struny čistíš, tak čistíš i hmatník.

Jak psal Kinx, taky si čistítkem rád přejedu struny při hraní - na což je zrovna Nomad nejšikovnější, jak je široký.

WD40 přesně jak psal TM - podobnej sprejík může způsobit parádní dermatitidu, sám s ní dlouhodobě bojuju - mimoto nechat si WDčkem nasáknout hmatník je ptákovina a i když je Petr Henych sympaťák, kytaru bych si od něj nekoupil. :)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

fantomasxxx píše: 29.07.2024 9:03 Také jsem příznivce Fast Fretu, používám už roky. Jediné s čím nesympatizuji je, že z dřevěné rukojeti přešli na plast.
U té rukojeti ale už dávno, ne? V zimě jsem kupoval nový, místo starého, který mi vyschnul, a i ten už měl plastovou rukojeť. Mě spíš naštval ten nový tvar plastové rukojeti (asi šetří "neekologickým" plastem, jinak si to nedovedu vysvětlit) a hlavně to, že přestali dodávat tu úžasnou plechovku a obal je taky plast. Stará plechovka se sice hůř otvírala, ale zase líp držela, ten nový obal je z tohoto důvodu docela k ničemu, při klepnutí se to otevře samo, což při transportu v kapse futrálu docela naštve. Rychleji to pak vyschne. Jo, dá se to strčit například do staré elastické ponožky, ale to je zase bazmek navíc.
A ta stará plechovka měla své kouzlo v "recyklingu". Sám v ní nosím různé "potřebné zbytečnosti", jako konektorové redukce, sbírku méně používaných trsátek, imbusy na seřízení kobylky...
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“