Ano, u basy se ladí po kvartách všechny struny, proto jsou tam v ladění s High C na pětistrunce tóny E-A-D-G-C. Na to existuje i sada strun (ty levnější jsem ti jmenoval). Stačí je tedy natáhnout a naladit všechny o celý tón níže.
Rozměry High C strun jsou .025", .045", .065", .085", .105", rozměry pro pětku laděnou od H jsou cca .040-.060-.075-.095-.125 nebo .045, .065, .080, .100, .130.
4 nebo 5 strun?
Pravidla fóra
Re: 4 nebo 5 strun?
Děkuji za odpověď. Koukala jsem na ty struny a v ČR je neprodává nikdo. Hezky.., no, nějak to pořeším. V nejhorším koupím 040- 120 a snad to půjde natáhnout a bude to hratelný. Aspoň mám nějakou představu o tloušce, trochu jsem se zorientovala. Ideál by asi byl 040-115.. Našla jsem i Payson Fanned NS 5 Drop D, tohle by možná šlo. Ještě jednou díky
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
No, to bych do D fakt neladil, budeš mít ty struny strašně napnuté o dva tóny, bude asi trpět krk.
- Michnov
- Kontaktovat uživatele:
Proč nejde vzít tlustší obyč sadu na standardní E ladění, shodit to o tón a dokoupit nejtenčí strunu?
Basu nemám, idu na to přes kytaru.
Basu nemám, idu na to přes kytaru.
-
Nákupně nejjednodušší je pořízení sady na šestistrunnou basu (třeba něco z: https://kytary.cz/baskytary/struny/vice ... Ordering=0), H schovat do zásoby a zbytek podladit o tón dolů (kvůli podladění bych vybíral struny s vyšším tahem).
Na menzuru 34" je to i cenově snesitelné, na 35" výrazně horší - cenově i dostupností (jsou potřeba Extra Long Scale struny).
Na menzuru 34" je to i cenově snesitelné, na 35" výrazně horší - cenově i dostupností (jsou potřeba Extra Long Scale struny).
Hendrek, ok, radši ne ty 120tky..
Michnov, i to je možnost
FotoPec, no to vypadá asi nejlíp, nebo ty struny co jsem psala výš- Payson Fanned NS 5 Drop D
Díky všem, nějak to zkusím, hlavní je že mám aspoň představu o touštce. Asi zkusím ty na drop D, popř. tu sadu pro 6strunku
Teď jsem se ještě mrkla na menzuru a mám 35", takže du do Payson Fanned NS 5 Drop D. Zkusim, uvidíme
Michnov, i to je možnost
FotoPec, no to vypadá asi nejlíp, nebo ty struny co jsem psala výš- Payson Fanned NS 5 Drop D
Díky všem, nějak to zkusím, hlavní je že mám aspoň představu o touštce. Asi zkusím ty na drop D, popř. tu sadu pro 6strunku
Teď jsem se ještě mrkla na menzuru a mám 35", takže du do Payson Fanned NS 5 Drop D. Zkusim, uvidíme
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jsou struny na šestku levnější než na pětku, pak je to taky možnost a H ti zbude.
Ta sada na pětku s High C není nic jiného než sada na šestku bez tlustého H.
Ta sada na pětku s High C není nic jiného než sada na šestku bez tlustého H.
Když tak koukám, tak před sedmí lety jsem tady kritizoval pětistruny, abych na ni sám během let přešel.
Důvod? Vysvětlení od kamaráda. "Woe, ta pátá struna tam není od toho, abys drhnul tóny které má reprák problém přenést. Jde o to, že můžeš zrychlit, hraješ ve vyšších polohách, kde jsou pražce blíž k sobě... A tu strunu navíc máš tím pádem dole, takže máš na kratším úseku krku k dispozici dvě oktávy. Pokud hraješ od E, pak máš E' v pozici B5, E na A7 a e na G9".
A tak to opravdu je.
Mohutnější krk mi nevadí, stejně mám u bas raději macky až krumpáče
Snad jenom o něco menší rozteč strun je míň pohodlná na slap, chce to holt víc cvičit. A i tady se dá vybrat. Měl jsem v ruce nějaký Ibanez a LTD (konkrétní typy po mě nechtějte) a ty bych opravdu nechtěl, Warwick Streamer je z tohoto ohledu (alespoň pro mě) mnohem lepší. No, ještě bych mu klidně na roztečích na kobylce nějaký ten milimetr přidal ale člověk nemůže mít všechno...
Edit: ještě bych dodal, že z toho Warwicku mám pocit, že je celkově navržený právě pro hraní ve vyšších polohách. Když si ho pověsím na řemen, mám hlavu a začátek hmatníku skoro až nepříjemně daleko. Ale mezi polohami 5 a12 je ta levá ruka v naprosto přirozené a příjemné pozici. A pravá se tak nějak sama usazuje do pozice blíže ke kobylce, aby to hrálo konkrétně a nedělalo "kouli".
Důvod? Vysvětlení od kamaráda. "Woe, ta pátá struna tam není od toho, abys drhnul tóny které má reprák problém přenést. Jde o to, že můžeš zrychlit, hraješ ve vyšších polohách, kde jsou pražce blíž k sobě... A tu strunu navíc máš tím pádem dole, takže máš na kratším úseku krku k dispozici dvě oktávy. Pokud hraješ od E, pak máš E' v pozici B5, E na A7 a e na G9".
A tak to opravdu je.
Mohutnější krk mi nevadí, stejně mám u bas raději macky až krumpáče
Snad jenom o něco menší rozteč strun je míň pohodlná na slap, chce to holt víc cvičit. A i tady se dá vybrat. Měl jsem v ruce nějaký Ibanez a LTD (konkrétní typy po mě nechtějte) a ty bych opravdu nechtěl, Warwick Streamer je z tohoto ohledu (alespoň pro mě) mnohem lepší. No, ještě bych mu klidně na roztečích na kobylce nějaký ten milimetr přidal ale člověk nemůže mít všechno...
Edit: ještě bych dodal, že z toho Warwicku mám pocit, že je celkově navržený právě pro hraní ve vyšších polohách. Když si ho pověsím na řemen, mám hlavu a začátek hmatníku skoro až nepříjemně daleko. Ale mezi polohami 5 a12 je ta levá ruka v naprosto přirozené a příjemné pozici. A pravá se tak nějak sama usazuje do pozice blíže ke kobylce, aby to hrálo konkrétně a nedělalo "kouli".
Nejraději Warwick Streamer pětka přes Trace Elliot Elf do bedny s B&C speakers 10CLA64. Bez krabiček a mršidel. V jednoduchosti je síla, zvlášťe je-li gain pořádně nakrmený Pouze bezpražec většinou přes chorus.
Blues/boogie/zydeco/reggae/funk. Prostě pohoda jazz.
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Blues/boogie/zydeco/reggae/funk. Prostě pohoda jazz.
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.