4 nebo 5 strun?

Precission, Jazz, Modern, ...

Kolika strunnou basskytaru používáte?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: 4 nebo 5 strun?

Příspěvek od Hendrek »

Ano, u basy se ladí po kvartách všechny struny, proto jsou tam v ladění s High C na pětistrunce tóny E-A-D-G-C. Na to existuje i sada strun (ty levnější jsem ti jmenoval). Stačí je tedy natáhnout a naladit všechny o celý tón níže.
Rozměry High C strun jsou .025", .045", .065", .085", .105", rozměry pro pětku laděnou od H jsou cca .040-.060-.075-.095-.125 nebo .045, .065, .080, .100, .130.
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Děkuji za odpověď. Koukala jsem na ty struny a v ČR je neprodává nikdo. Hezky.., no, nějak to pořeším. V nejhorším koupím 040- 120 a snad to půjde natáhnout a bude to hratelný. Aspoň mám nějakou představu o tloušce, trochu jsem se zorientovala. Ideál by asi byl 040-115.. Našla jsem i Payson Fanned NS 5 Drop D, tohle by možná šlo. Ještě jednou díky
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No, to bych do D fakt neladil, budeš mít ty struny strašně napnuté o dva tóny, bude asi trpět krk.
Michnov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michnov »

Proč nejde vzít tlustší obyč sadu na standardní E ladění, shodit to o tón a dokoupit nejtenčí strunu?
Basu nemám, idu na to přes kytaru. :)
FotoPec(en)

Příspěvek od FotoPec(en) »

Nákupně nejjednodušší je pořízení sady na šestistrunnou basu (třeba něco z: https://kytary.cz/baskytary/struny/vice ... Ordering=0), H schovat do zásoby a zbytek podladit o tón dolů (kvůli podladění bych vybíral struny s vyšším tahem).
Na menzuru 34" je to i cenově snesitelné, na 35" výrazně horší - cenově i dostupností (jsou potřeba Extra Long Scale struny).
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Hendrek, ok, radši ne ty 120tky..
Michnov, i to je možnost
FotoPec, no to vypadá asi nejlíp, nebo ty struny co jsem psala výš- Payson Fanned NS 5 Drop D
Díky všem, nějak to zkusím, hlavní je že mám aspoň představu o touštce. Asi zkusím ty na drop D, popř. tu sadu pro 6strunku
Teď jsem se ještě mrkla na menzuru a mám 35", takže du do Payson Fanned NS 5 Drop D. Zkusim, uvidíme
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pokud jsou struny na šestku levnější než na pětku, pak je to taky možnost a H ti zbude.
Ta sada na pětku s High C není nic jiného než sada na šestku bez tlustého H.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Když tak koukám, tak před sedmí lety jsem tady kritizoval pětistruny, abych na ni sám během let přešel. :D
Důvod? Vysvětlení od kamaráda. "Woe, ta pátá struna tam není od toho, abys drhnul tóny které má reprák problém přenést. Jde o to, že můžeš zrychlit, hraješ ve vyšších polohách, kde jsou pražce blíž k sobě... A tu strunu navíc máš tím pádem dole, takže máš na kratším úseku krku k dispozici dvě oktávy. Pokud hraješ od E, pak máš E' v pozici B5, E na A7 a e na G9".
A tak to opravdu je.
Mohutnější krk mi nevadí, stejně mám u bas raději macky až krumpáče :)
Snad jenom o něco menší rozteč strun je míň pohodlná na slap, chce to holt víc cvičit. A i tady se dá vybrat. Měl jsem v ruce nějaký Ibanez a LTD (konkrétní typy po mě nechtějte) a ty bych opravdu nechtěl, Warwick Streamer je z tohoto ohledu (alespoň pro mě) mnohem lepší. No, ještě bych mu klidně na roztečích na kobylce nějaký ten milimetr přidal :D ale člověk nemůže mít všechno...
Edit: ještě bych dodal, že z toho Warwicku mám pocit, že je celkově navržený právě pro hraní ve vyšších polohách. Když si ho pověsím na řemen, mám hlavu a začátek hmatníku skoro až nepříjemně daleko. Ale mezi polohami 5 a12 je ta levá ruka v naprosto přirozené a příjemné pozici. A pravá se tak nějak sama usazuje do pozice blíže ke kobylce, aby to hrálo konkrétně a nedělalo "kouli".
Nejraději Warwick Streamer pětka přes Trace Elliot Elf do bedny s B&C speakers 10CLA64. Bez krabiček a mršidel. V jednoduchosti je síla, zvlášťe je-li gain pořádně nakrmený :twisted: Pouze bezpražec většinou přes chorus.
Blues/boogie/zydeco/reggae/funk. Prostě pohoda jazz.
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Odpovědět

Zpět na „Baskytary“