Ochrana sluchu

Technika zpěvu, zpěvová aparatura, efekty, ...
vasekh

Re: Ochrana sluchu

Příspěvek od vasekh »

Koukám, že jsem kdysi slíbil recenzi...
Skutečnost je taková, že mi nevyhovovaly žádné a začal jsem používat in-ear sluchátka, protože stejně většinou potřebuju nějaký odposlech nebo podklad do uší.
V naší hudební bublině kupujeme za pár šušňů sluchátka KZ na aliexpresu a jsou super.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

volfi píše: 31.05.2024 9:16 Zakoupil jsem si https://www.earplugs.cz/hudebni-spunty/ ... e-pro-new/
A musím říct, že je to úplně na h***o. 3 vložky: bíla, stříbrná a zlatá. S bílou se jakž takž dá žít, ale zvuk hnusný pod dekou. Stříbrná ořeže vše až na basy a duní mi hlava, zlatá zatlumí vše už extrémně moc. Potřeboval bych špunty, který oříznou frekvence rovnoměrně a ten útlum nemusí být nějak extrémní. Nemáte na něco tip?
Přesně jsi to popsal.
Občas si jeden špunt strčím do ucha, co je směrem k činelům a snažím se ho míň utemovat, aby mi tam propouštěl nějaké výšky, což obvykle v uchu drží tak do půlky písničky. :D
Tip bohužel nemám, zdá se, že "hifi" špunty jsou si vesměs podobné - mimo jiné v tom, že na nich není nic "hifi" kromě ceny.
vasekh píše: 31.05.2024 9:29 Koukám, že jsem kdysi slíbil recenzi...
Skutečnost je taková, že mi nevyhovovaly žádné a začal jsem používat in-ear sluchátka, protože stejně většinou potřebuju nějaký odposlech nebo podklad do uší.
V naší hudební bublině kupujeme za pár šušňů sluchátka KZ na aliexpresu a jsou super.
Jo, je to lepší, ale holt technicky složitější než špunt. :)

Basák používá sluchátka Nura Nuraloop, které umí plynulý mix signálu baskytary přivedeného kablíkem z basového mulťáku a ambientního zvuku okolí ze sluchátkových mikráčků. Je s tím takhle dost spokojený.
Firmu Nura bohužel koupili Denon, kteří změnili portfolio a zdražili a nemají nic podobného Nuraloop.
Zatím jsem nehledal, jestli něčím podobným disponujou sluchátka jiného výrobce - pokud o něčem takovém víte, dejte vědět, pls.
volfi

Příspěvek od volfi »

Včera jsem jim dal opět šanci. Dal jsem si je hned na začátku zkoušky a vydržel jsem to mít v uších 5 písniček a fakt se to nedá. Koukal jsem na různé recenze a asi ještě dám šanci tomuhle https://www.loopearplugs.com/products/e ... 9544207695
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
fantomasxxx

Příspěvek od fantomasxxx »

Taky jsem si před časem koupil ty Alipine. První zkouška hrozný, hned jsem přehodil střední útlum na bílou nejméně tlumící vložku. Další zkoušky jsem tomu ještě dával šanci a celkem jsem si zvyknul. Necpu je tolik do uší. Neni to idealni, ale zatim jsem další modely nezkoušel. Hlavní je pro mě, že už mi po zkouškách a koncertech nešumí tolik v uších. Dříve mi ten kravál téměř nevadil, ale čím jsem starší tak to už tolik nedávám. Volfi dej pak vědět co ty Earplugs.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Placka

Příspěvek od Placka »

Nejlepší ochrana sluchu je začít hrát s inearama. S basákem si vždy po koncertě libujeme, jak je to fajn mít nezalehly a odpočatý uši:). Basal s bubeníkem používají inear i na zkoušce, já někdy taky ... zlatý
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

volfi píše: 1.06.2024 9:16 asi ještě dám šanci tomuhle https://www.loopearplugs.com/products/e ... 9544207695
:) Tak tohle je pro mě bohužel zbytečné, vypadne mi to z uší, tyhle jednoduché špunty mi blbě drží.
Potřebuju alespoň něco jako Alpine se dvěma légama, nejlépe ála Etymotic se třema.
(Dlouho jsem hledal inear sluchátka, které mi nebudou vypadávat a nutně potřebuju ještě další jištění - za ucho, do boltce, nejlépe oboje.)

Je mi jasné, že nejlepší jsou ineary, ale když mě s nima nějak nebaví hrát a na těch našich pár koncertů mi nestojí za investici.
Řeším primárně zkušebnu.
Ale už se to trochu rýsuje nějakým plexi paravanem - hlavně mezi mým levým uchem a činelama. :lol:
volfi

Příspěvek od volfi »

Ineary jsou fajn, ale mám jinej problém. Všechny špunty, co jsem zkoušel jsou uzavřený a dělaj při zasunutí do ucha přetlak a to mi fakt vadí.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
fantomasxxx

Na ineary asi časem stejně dojde. Už jen to, že hraju převážně jen přes Kemper, jde inearum naproti. Nejvíc mi uši ničej klasicky činely. In ear v kapele používají zpěváci, já zatím stejně jako cherreda tomu nemůžu přijít na chuť. Chybí mi tam ta energie, ten pocit, připadám si jako když si hraju doma v pokojíku. Ze sluchátek mi úplně nejvíc vyhovovaly klasický velký uzavřený sluchátka. In-ear mám doma nějaký shury v cenový relaci kolem 3tis Kč, což je možná ten kamen úrazu, že to není ono. Stejně jako investice do kvalitní bedny je investice do kvalitních inear sluchátek v jiných cenových relacích.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
vasekh

Příspěvek od vasekh »

volfi píše: 3.06.2024 11:04 Ineary jsou fajn, ale mám jinej problém. Všechny špunty, co jsem zkoušel jsou uzavřený a dělaj při zasunutí do ucha přetlak a to mi fakt vadí.
Jinak to ani nejde, protože pokud by ty sluchátka nezavřely ucho, musel bys je strašně hulit a pro ucho by to bylo ještě horší.
volfi

Příspěvek od volfi »

Stačilo by ten přetlak odfouknout nějakou membránou... Třeba se něco takovýho dělá, ale nenašel jsem. Jinak já osobně nemám ani tak problém s činelama, jako s celkovým hlukem. Navíc činely se daj opravdu elegantně řešit polykarbonátovou stěnou.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

vasekh píše: 3.06.2024 11:51
volfi píše: 3.06.2024 11:04 Ineary jsou fajn, ale mám jinej problém. Všechny špunty, co jsem zkoušel jsou uzavřený a dělaj při zasunutí do ucha přetlak a to mi fakt vadí.
Jinak to ani nejde, protože pokud by ty sluchátka nezavřely ucho, musel bys je strašně hulit a pro ucho by to bylo ještě horší.
Náš zpěvák si přivodil tinitus v předchozí HC kapele, protože kreténi tak hulili aparáty na podiu, že si ineary vykotlil až moc, aby se slyšel a za 2 koncerty byl na kapačkách - a stejně už se mu tinitus nepovedlo zaléčit úplně.
volfi

Příspěvek od volfi »

A tomu chci prostě předejít. Dřív mi to bylo jedno, ale fakt si svého sluchu vážím, doma mi říkaj, že jsem netopýr :D. Měl jsem nepravidelný tinitus od krční páteře a kdo nezažil asi nepochopí jak moc je to život obtěžující. Takové to lehké pískání po hlasitém koncertě je asi jen 20% intenzity.
Steve Yzerman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Steve Yzerman »

Ahoj, začínám také pokukovat po ochraně sluchu, v 90% případů používám in-ear, ale jsou i zkoušky, kdy jej nepoužívám.
Tuhle drahou záležitost asi nikdo nezkoušel, že? :D Mají dost pozitivní recenze, ale ta cenovka....
https://www.muziker.cz/minuendo-lossless-earplugs
FENDER stratocaster 1984, Orange dual terror / Rockwell redtrip, 4x12 Vintage 30, 1x12 Greenback, BOSS BCB-60, Fernandes Power Bass Japan 1977, Orange Terror bass+Ampeg SVT 410-HE / Markbass mini 810
http://bandzone.cz/we2
http://bandzone.cz/intouch
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Na špunty je to strašné, ale kdyby to vůbec neku*vilo zvuk, proč ne, uši máme jen jedny.
fantomasxxx

Tak za ty prachy bych si je radši už nechal odlít namíru.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

Na přetlak by mělo stačit si zívnout, je to stejné, jako když ti zalehne v uších při změně nadmořské výšky... Nabo jaký druh přetlaku máš na mysli?
Jinak taky doporučuju IEM
fantomasxxx

Byl jsem na ORL komplet vyšetření. Sluch zatím dobrý v normě, mírné zhoršení na vysokých kmitočtech tam už mám. Přemýšlím o investici do špuntů litých na míru. Zatím zjišťuji podrobnosti. Do špuntů se vkládají podobné vložky jako mají Alpine s různým útlumem. Místo tlumící vložky je možnost vložit i sluchátko a používat to jako in ear monitor. Tam trochu předpokládám, že kvalita nebude nic extra, jelikož to je jen jednocestný systém.
Momentálně jsem ve fázi rozhodování a dotazování fonetického oddělení, kde by mi v okolí bydliště zhotovili otisky.

Earplugs špunty na míru.
https://www.earplugs.cz/spunty-na-miru/ ... o-er-soft/

Sluchátka nahrazující tlumící vložky (cena samotných sluchátek je 5980Kč)
sluchatka.JPG
Sice primárně řeším tlumení do uší, časem ale stejně určitě dojde na používání in ear monitorů.
Pokud někdo znalý sluchátek dokáže posoudit nebo dát názor dle technických specifikací na kvalitu výše uvedených sluchátek, budu rád za komentář.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
Odpovědět

Zpět na „Zpěv“