Zdravím,
jsem klávesák, občasný kytarista a zpěvák, vystupujeme se zpěvačkou, žánrově jazz, folk, rock a podobně. Rád bych pořídil relativně mobilní PA systém na menší akce cca do 150 osob, vnitřní i venkovní. Jsem nevidomí, nemám auto, takže občas bude nutný převoz v taxíku nebo MHD. Nejde mi o váhu, jsem silný, ale o praktičnost přenosu, balení, rozměry, úchop a podobně. Na ceně mi nezáleží, jde mi o poměr cena/zvuk, potažmo zvuk/mobilita.
Zaujal mě například Stagepas 600BT od Yamahy, ale kromě pár obecných blabla k němu nemůžu nic moc najít, ani nějaké zvukové ukázky. Vypadá dobře, ale spodní hranice 55 Hz mi přijde docela vysoko, nebude při plnohodnotné hudbě z kláves včetně bicích, basové linky a podobně už absence hlubokých basů moc citelná? Nejde mi o hlasitost, ale o plnost a pevnost podání.
Zajímavě vypadá taky vyšší model řady 1K MKII, má plnohodnotný subwoofer, spodní hranici 37 Hz, tam bych o basy neměl strach, ale dost mě mrzí absence sterea, na kterém je produkce z kláves dost založena, zejména u menších akcí bude ten zvuk vycházet slyšitelně z jediného bodu. Navíc mám u té tenké lišty s řadou tweeterů zase obavy ze špatně prokreslených středů a z toho zda si oba komponenty nehrají tak trochu každý sám za sebe. Taky mix je tam chudší, i když zase odpadá nutnost tahat stojany. Není to spíš vhodné pro mobilní DJ nebo solové kytaristy než na celospektrální produkci??
Prostě nevím, nějak se ve mě pere stará škola s novou, touha po stereu s lepšími basy, nedůvěra k novinkám s obavou z přehnaného konzervatizmu, obava z malých beden s touhou po mobilitě a tak dále.
Nemáte někdo s těmihle modely zkušenost, nebo dokonce možnost jejich subjektivního porovnání? Budu rád za jakékoliv zkušenosti, rady, postřehy, informační zdroje a podobně.
Ondra
Stagepas 600BT vs. Stagepas 1K MKII vs. další podobné PA?n
Pravidla fóra
Re: Stagepas 600BT vs. Stagepas 1K MKII vs. další podobné PA?n
Ohledně Stagepas 600BT - to není o nějakých papírových Hz (kdovíjak stanovených), ale stačí se podívat, že to má 10-palcový reprák. To žádný basy neuhraje.
Jinak bez poslechnu na vlastní uši se těžko vybírá...
Jinak bez poslechnu na vlastní uši se těžko vybírá...
Asi 12 let hraju na Yamaha Stagepas 400, tedy tu slabší verzi a nedám na ně dopustit. Hraju akustické blues občas s cajonem párkrát s kontrabasem a utáhly to v pohodě. Ty 600BT jsou silnější s větším basovým reproduktorem tak by neměl být problém. Co se týká toho sloupového systému, je to mono, má to jen tři vstupy, tak nevím jestli je to pro duo klávesy zpěvačka dost, osobně bych šel do té 600BT, zkus se někde v hudebninách kde je mají domluvit na vyzkoušení. Ovládání je jednoduché, trochu zapojování tam je ale nic hrozného. Horší už je to s převozem, já mám dvě tašky, v každé jednu bedýnku, vyrábí se originál Yamaha taška na kolečkách ale je to dost velké a neohrabané. Jinak Yamaha je spolehlivá.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Já osobně slyšel i hrál přes oba systémy, ale kytarovky - bez kláves. Objektivně je třeba říct, že ani od jednoho nejde čekat hutný basy pro pořádnej bigbeat. Ale k ozvučení 2-3 kytaristů a zpěvů apod., na akci okolo 100 lidí, jsou to slušný PA. Ta 600BT má asi výhodu v tom širším mixu, navíc je tam myslím nějaký subwoofer output, ne? Tak když by ti nestačily basy, napojíš holt další třeba 15" bednu. (ale další tahání?)
Ty sloupový systémy jsem zkusil s Bose a pak přišly další a další... a zrovna ta Yamaha mi přijde z těch lepších. A neboj, mají to ti Japončíci spočítaný - prostor ti tou muzikou suprově vyplní, určitě líp než směrový bedny ve stereu... Kamarád ještě pěl ódy na Maui od LD, tam je 12" sub, ale to jsem ještě neslyšel, tak jen předávám info.
Ty sloupový systémy jsem zkusil s Bose a pak přišly další a další... a zrovna ta Yamaha mi přijde z těch lepších. A neboj, mají to ti Japončíci spočítaný - prostor ti tou muzikou suprově vyplní, určitě líp než směrový bedny ve stereu... Kamarád ještě pěl ódy na Maui od LD, tam je 12" sub, ale to jsem ještě neslyšel, tak jen předávám info.
---------------
AG: Furch D22/D33/G24, Gibson, Martin '76,...
EG: Gibson LPJ, Fender Tele '72, Gretsch, Sheraton '96,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
AG: Furch D22/D33/G24, Gibson, Martin '76,...
EG: Gibson LPJ, Fender Tele '72, Gretsch, Sheraton '96,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
Díky moc za reakce, zkusím si to někde poslechnout. Ideální by samozřejmě asi byly 2 ks. 1K MKII, ale ta cena už pak nevím jestli za to stojí a ta mobilita taky. Je mi naprosto jasný, že desetipalcovej reprák neuhraje kdo ví co, tahle sestava má být kompromisní, mobilnější, na menší akce. Časem mám ještě v plánu si pořídit něco pořádného u čeho by nebyl transport tak zásadní. Myslel jsem třeba na RCF Art 945, nebo něco obdobného od Yamahy. Máte někdo s těmihle top modely zkušenosti nebo nějaké tipy?
Jenom další názor. Něco jsem se už dříve nahledal. Rozměry bedýnek od Yamaha 600BT a RCF ART 310 A MK4, jsou zhruba stejné. RCF mají integrované zesilovače, jsou o cca 2kg na bednu těžší. Dolní frekvenční rozsah u 600BT je 55Hz, ale v pásmu -10dB, RCF má 50Hz v pásmu -3dB, to je podstatný rozdíl.! Frekvenční průběh RCF a Stagepas 600 jsem nikdy nenašel. Stojí za přečtení recenze u Thomanna, kde u RCF 310 si majitelé basy chválí a co si pamatuji, majitele Stagepas dokupovali subwoofery, třeba i levnějších značek a je to další bedna.
Dva kusy RCF310 i s obaly je celkem 2x9000Kč, k tomu mix podle potřeby, spočítat si, kdo by se mohl připojit, kolik mikrofonů by mohlo být potřeba? Koupit skládací vozík, abych přepravil „vercajk“ k taxíku, na podium a do hospody.
Po přečtení požadavků tazatele na stereo, mobilitu atd., mně vyšly jako lepší možnost bedny RCF310. Slyšel jsem RCF310 u kamaráda v garáži, to bolelo. a DJ venku s RCF dvanáctkama repro na velké svatbě a pohoda.
Yamaha u 400BT a 600BT udává stejný frekvenční rozsah, stejně jako RCF 10, nebo 12 palců repro, rozdíl je ve výkonu, sub se dá dokoupit vždycky, pokud je tazatel fajnšmekr a když zahraje "fugu", aby se chvěl vzduch .
Dva kusy RCF310 i s obaly je celkem 2x9000Kč, k tomu mix podle potřeby, spočítat si, kdo by se mohl připojit, kolik mikrofonů by mohlo být potřeba? Koupit skládací vozík, abych přepravil „vercajk“ k taxíku, na podium a do hospody.
Po přečtení požadavků tazatele na stereo, mobilitu atd., mně vyšly jako lepší možnost bedny RCF310. Slyšel jsem RCF310 u kamaráda v garáži, to bolelo. a DJ venku s RCF dvanáctkama repro na velké svatbě a pohoda.
Yamaha u 400BT a 600BT udává stejný frekvenční rozsah, stejně jako RCF 10, nebo 12 palců repro, rozdíl je ve výkonu, sub se dá dokoupit vždycky, pokud je tazatel fajnšmekr a když zahraje "fugu", aby se chvěl vzduch .
Tak nějak nevím, ten poslední příspěvek ohledně RCF 310 rozhodně dává smysl. Je fakt, že o mix mi tolik nejde, ten nějaký mám, spíš mi jde opravdu o ten poměr kompaktnost vs. plnost přednesu. U RCF jsem četl hodně kritiky na agresivní přednes, ale to porovnání rozměrů mě nenapadlo.
Takže zkusím položit dotaz jinak, máte někdo podobné tipy na jakékoliv kompaktní ozvučení s co nejlepším přednesem a frekvenčním rozsahem bez ohledu na cenu?
Takže zkusím položit dotaz jinak, máte někdo podobné tipy na jakékoliv kompaktní ozvučení s co nejlepším přednesem a frekvenčním rozsahem bez ohledu na cenu?