Distribuce EP pro amatéry

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Asanoth

Distribuce EP pro amatéry

Příspěvek od Asanoth »

Zdar,
nahráli jsme s kapelou první EP a když už jsme si s tím dali tu práci (a dali za to ty prachy, byť jich nebylo, resp. nebude, moc), rádi bychom to dostali nějak do světa. Nemáme ambice být další Stromboli nebo Rush, ba ani neočekáváme výdělek a pokud, tak nicotný. Hrajeme pro radost. Zatím jsme žádný slušný nahrávky neměli, jen věci z koncertů, na které chodí zejména (jenom?) naši známí. Ještě jsme teda neslyšeli ani první mix, takže si možná tu cestu do světa ještě rozmyslíme :D .
Nicméně, rád bych se zeptal na zkušenosti a tipy jak přistupovat k výběru distribuční služby. V podstatě jsou dva přístupy: Buď typ Distrokid, tj, poplatek desítky dolarů ročně, bez komise, nebo typ CdBaby, bez poplatku ale s komisí 10-15%. Druhý typ je i český Supraphon (prodejhudbu.cz), který si bere 30 %, resp. 50% pro věci které jdou přes ISRC/Integram, pokud si člověk ISRC nechá udělat u nich.
Zatím se tak nějak přikláníme Supraphonu, protože je to český, všechny jednání budou poměrně jednoduchý... Akorát je to, teoreticky, dost drahý. Podle mě je to drahý hlavně pro Supraphon, ale budiž :D . Pro kapelu našeho formátu mi přijde neúčelný platit za distribuci, pokud to jde udělat za komisi. Nevím ale, jestli tam nejsou i nějaký další věci ohledně "propagace", propojovacích algoritmů atp...
Co myslíte?
RHEA - progressive rock HLEDÁME BUBENÍKA

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM USA STD TELE ---->Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
vasekh

Re: Distribuce EP pro amatéry

Příspěvek od vasekh »

Víc informací najdeš na serveru audiozone.cz, zadej ty názvy služeb do vyhledávání ve fóru a vypadnou ti zajímavé diskuse.
Obecně ale pro amatérské kapely to moc smysl nemá, protože stejně nic neprodají. To už mi přijde lepší dát muziku zadarmo a pokusit se případným fandům radši prodat nějakej merch.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Souhlas s vasekhem. Obzvlášť pokud na vás chodí jen vaši známí. Je to smutné vám brát vítr z plachet, ale taky si myslím, že neprodáte absolutně nic. My si to s kapelou zažili ještě v éře CD. Nahrávání a výroba CD nás přišla na 70 litrů, distribuce šla přes firmu Panther (asi už neexistuje). Byla to komise, ale nakonec to stejně něco stálo, manipulační poplatky. Pamatuju se, jak jsem chodil smutně každý měsíc do kamenných obchodů v centru Prahy, kde se ty CD měsíce válely. Pak řešil s Panherem vyúčtování, faktury, dobrozdání, vratky … Nakonec jsme je postupně rozdali zadarmo, asi ne všechny (sám jich mám krabici doma), po rozpadu kapely už ani nebylo komu.
http://firewater.sweb.cz/Cz_verze/Cd_cz.htm
Ivan

Příspěvek od Ivan »

CDBaby bez poplatku? Že by zmenili politiku? Ja som si cez nich pred vyše rokom nechával distribuovať EP, vtedy to bol jednorázový poplatok 49eur, ak si dobre pamätám... Každopádne máš to jedno, ak okolo toho nebudete mať výdatné promo, pôjde to asi do stratena, čo si ale myslím, že pôjde tak či tak (pri všetkej úcte k vašej hudbe) aj napriek snahe marketing k EP nejak robiť vo vlastnej réžii, lebo na streamoch sa potenciálnym poslucháčom vždy budú tlačiť do pozornosti kvantá iných albumov a EPčiek autorov ressp. vydavateľstiev, ktoré to majú marketingovo asi lepšie ošetrené... Marketing je nadstavba, ďalšia kategória, ktorá bude mať zmysel vtedy, ak tá hudba objektívne za niečo stojí a ste ochotní do toho investovať ďalšie peniaze a neskutočne veľa energie. A tu už podľa mňa musíte vedieť čarovať, aby sa to odrazilo na stúpajúcich číslach počúvanosti. Takže ak to chcete len tak zavesiť niekde na web (streamovacie služby), voľte najlacnejšiu cestu s jednorázovým poplatkom. Pochybujem, že v cene distribúcie je aj nejaká propagácia, aspoň u CDBaby sú to všetko veci navyše za ďalšie peniaze, ktorých efekt neviem posúdiť,lebo som ich nikdy nevyužil.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
bazdesh
last.fm: bazdesh
Bandzone: bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bazdesh »

ja myslim ze sis odpovedel sam - hrajete pro radost, pro sebe; jestli si nekdo z toho streamingu vezme 10, 15 nebo 50% tak to stejne bude ve vysledku par korun (leda ze byste meli fakt stesti, ale prvni EP, vis jak :D) ... takze nahrat to na bandcamp, bandzone, youtube - vsechno muzete sami a tam uz v dnesni dobe zasahnete vetsinu lidi co by si to najit a poslechnout chteli :D
jeste poupravim k distrokidu - mas dve moznosti, bud platis naky ty dolary jednou za rok a oni se ti staraj o vsechen streaming nebo zaplatis $49 za "dozivotni licenci" na jednu desku. kdyz si to vezmes jako vydaj ke studiu - neni to tolik a da se to docela mentalne obhajit, pak uz nemusis skoro nad nicim premyslet.

/v priloze mas muj profit z asi 5-6 alb za posledni pulrok cca :D
Přílohy
rich boi.png
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Díky za odpovědi, my ani tak nechceme něco prodat, jako spíš aby to bylo pověšený na netu a lidi si to mohli poslechnout i skrze standardní služby, nejen na bandzone :) .

Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM USA STD TELE ---->Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
vasekh

Příspěvek od vasekh »

YouTube + Spotify + Bandzone nestačí? Podle mě jo.
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Ale zrovna na Spotify potřebuješ ten "label".

Kawai ES-8

Nashville NW-20C
vasekh

Příspěvek od vasekh »

Brácha tam má jeden jedinej song, co vyprodukovali a žádnýho vydavatele nemají. Můžu se kdyžtak zeptat, co je potřeba.
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Pokud vím, na spotify si může kdokoli hodit co chce.
bazdesh
last.fm: bazdesh
Bandzone: bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bazdesh »

no, jakoze jo. ale neni to tak jednoduchy jako kdyz neco davas na bandcamp
Music is delivered either by a record label or a distributor. If you’re signed to a label, they’ll take care of getting your music to Spotify. If you’re independent, you’ll have to arrange distribution yourself.

If you don’t currently work with a distributor, Spotify works with companies who can handle the licensing and distribution of your music and pay you the royalties you earn when listeners stream your music on Spotify. There’s usually a fee or a commission involved, but each service is unique, so be sure to do a little homework before picking one that’s right for your needs.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Ak chceš dostať vec na Spotify bez lejblu, musíš ísť cez distribučného partnera (CD Baby, Distrokid atď., t.j. to sú tie "companies who can handle the licensing and distribution of your music"). Za poplatok samozrejme...
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Čaute, máte k tomuto někdo nějaký aktuální update - jaký je stav v roce 2024?

Řešíme teď vydávání a udělal jsem si takový amatérský propočet. Počítám s modelem "1 album za dva roky" (1 album = 1 album + 4 singly).

Distrokid = cca 48 USD (2*24 USD)
CDBaby = cca 50 USD (5*9.99 USD) (chápu to správně, že je jedno jestli vydáš singl nebo celé album, vždycky to stojí 9.99 USD?)

Pokud by to bylo takto, tak je cena cca stejná, ale pokud přestanu platit Distrokid, tak to stáhnou, takže je možná lepší jít do CDBaby, kdy se platí jednorázově za vydání.

Neočekávám, že by se vydávalo víc, ale i tak mi přijde výhodnější, že je to u CDBaby jednorázové. Distrokid by možná bylo lepší pro někoho, kdo pravidelně vydává songy "jak na běžícím" páse a počítá i do budoucna, že bude aktivní.
vasekh

Příspěvek od vasekh »

Ještě jsem to nespustil, ale pro amatéry mi přijde dobré to prodejhudbu.cz. Žádné poplatky, berou si 30 % z výdělků.
evie
Nový uživatel

Příspěvek od evie »

Zdravím! Mám k tomuhle tématu takový dotaz... Uvažuju o distribuci hudby přes CD baby, ale zajímá mě jak je to...
1. S platbou jim, vzhledem tomu, že částka je v USD a jejich sídlo v USA. Nikdy jsem mimo Evropu neplatila, proto chci vědět, jestli jsou za to nějaké poplatky? Nebo to jde bez poplatlů přes PayPal?
2. Jak je to s vyplacením částky, kterou mi hudba vydělá, zase s ohledem na to, že ji vyplácí americká společnost? Škrtne se mi z částky nějaký poplatek? A zase, vychází to kdyžtak přes PayPal líp?

Jinak na mě ještě vyskočilo něco o danění (taxes). Nevím, jestli mi CD baby něco odvede, i když nejsem občan USA, nebo mi nevezme nic a já to pak daním normálně v Česku?
Omlouvám se za to množství otázek, ale tohle všechno je pro mě nové. :D
evie
Nový uživatel

Příspěvek od evie »

Teď jsem ještě narazila na české vydavatele Prodejhudbu a Bez Labelu. Máte s nimi někdo zkušenost? Zajímá mě hlavně porovnání těchto dvou, jelikož mi přijdou v mnoha ohledech podobné.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

evie píše: 9.09.2024 10:12 Teď jsem ještě narazila na české vydavatele Prodejhudbu a Bez Labelu. Máte s nimi někdo zkušenost? Zajímá mě hlavně porovnání těchto dvou, jelikož mi přijdou v mnoha ohledech podobné.
Trochu jsem to investigoval a nakonec zvolil Prodejhudbu.cz z důvodů papírování :-) Zahraniční služby vyžadují různé formuláře ohledně daní apod. Po zkušenostech s fakturování do zahraničí (non-EU) jsem si řekl, že mi to za to nestojí.

Finančně to asi nakonec vychází stejně a neděláme to přece pro prachy, že? ?-)

Každopádně zkušenost s Prodejhudbu.cz:

- kvůli zákonům/nařízením v ČR je potřeba smlouvu fyzicky podepsat a poslat
- zveřejnění může trvat až měsíc
- po týdnu a půl mám singl pořád ve stavu "čeká na schválení"
- podpora (podpora@prodejhudbu.cz) nereaguje na dotaz ani po 3 dnech...

Zatím teda nemůžu říct, co je lepší, ale asi budu používat Prodejhudbu.cz, je potřeba ale všechno nacyhstat dostatečně dopředu (tzn. minimálně 5 týdnů před plánovaným vydáním, aby měl člověk čas podespat a poslat smlouvu + ten měsíc na zveřejnění)
vasekh

Příspěvek od vasekh »

Dík za info
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Update:

- Na YouTube music se objevilo 15 dní po odeslání
- Na Spotify a Apple music nevím přesně, ale už to tam je, takže cca 18 dní
- Technická podpora reaguje na mail do 8 dnů, kdy už ale dotaz není aktuální, ve stylu "album je zde" (s takovým nevyřčeným "proč se vůbec ptáte?")
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“