Hra na saxofon - jsem dospělá a samouk

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
esve
Nový uživatel

Hra na saxofon - jsem dospělá a samouk

Příspěvek od esve »

Zdravím :)
Ráda bych se zeptala na názor z řad odborníků, hráčů profesionálních i i těch, kteří hrají pro zábavu.
Je mi 26 let, v dětství jsem 6 let hrála na zobcovou sopránovou flétnu, pozděj na altovou a chodila jsem pár let do sólového zpěvu i do sboru, nějaký hudební sluch snad ještě mám, pokud se nevytrácí s věkem :D Bohužel jsem pak s hudbou skončila. Ráda bych se ale k hudbě vrátila, chybí mi to a moc ráda bych se naučila na saxofon. V současné době bydlím v zahraničí v místě, kde není možnost docházet na hodiny výuky.
Chtěla bych se zeptat, jak reálné je naučit se hrát jakožto samouk? Možnost cvičit budu mít každý den (k radosti sousedů) a nemám žádné velké ambice, chci si hrát pro radost a na zahnání splínu. Taky bych ráda věděla, jak je to s výběrem nástroje, četla jsem v jiné diskuzi, že by bylo dobré pořídit nějaký starší saxofon, který někdo vyzkouší a taky ať nekupuju nový, kdyby mě to nechytlo.
Saxofon bych pořizovala v ČR, nicméně nemám nikoho známého, kdo by mi s výběrem pomohl, snad jedině že bych požádala někoho z učitelů z místní ZUŠ, jestli by byl někdo tak ochotný. Nebo mám šanci vybrat saxofon ''sama'', případně s pomocí někoho z Vás?
A v neposlední řadě - nejsem na takové učení se už stará?
Kdo dočetl až do konce, těm děkuji :D
Prosím, pokud by někdo měl nějakou radu nebo moudro, sypte to sem, budu ráda :)
Naposledy upravil(a) esve dne 25.03.2020 23:34, celkem upraveno 1 x.
himself

Re: Hra na saxofon - jsem dospělá a samouk

Příspěvek od himself »

O saxofonu nevím téměř nic (líbí se mi, to jo), ale zdůrazňuji, že člověk není nikdy starý - není to klišé. Kamarád začal jako samouk na housle cca ve třiceti. Dal tomu hodně a pak ho to tak chytlo, že se stejně k učitelce dostal. Samozřejmě se člověk sám doma může naučit různým zlozvykům, ale je to lepší, než nehrát vůbec.
Sám za sebe říkám, že jsem se ke kytaře vrátil po 15 letech a jde to viditelně pomaleji, než zamlada, ale radost z muziky mi to nebere.
Takže jdi do toho!
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Já si takhle pořídil saxofon bez zkušenosti s dechovými nástroji v roce 2013, to mi bylo o něco míň než 26, ale ne o moc :) . Koupil jsem ho myslím přes aukro a pak ho dal opraváři, který tam našel pár nedostatků, nicméně po opravě se tváříl, že je to slušný nástroj.
Šlo to docela dobře, docela rychle, byť některé věci jsem technicky nedotahoval tak, jak jsem měl. Pak jsem taky odjel do ciziny, jen s kytarou a od tý doby jsem nehrál. Nicméně, pokud Tě to láká, smysl to určitě má.
Koupil bych něco staršího přes ebay, Yamaha/Amati/Jupiter (je asi i spousta dalších levných slušných značek) a ihned po doručení to zanesl na kontrolu k povolanému technikovi. Ten řekne, jestli je v pořádku, když nebude (a nebude to v popisu aukce), tak buď podle ebay můžeš do 30 dnů vrátit s poštovným na účet prodejce, nebo se s ním domluvit na uhrazení opravy (ale tu smíš provést až po jeho schválení, jinak to jde na Tvoje triko).

Směle do toho :) .
RHEA - progressive rock HLEDÁME BUBENÍKA

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM USA STD TELE ---->Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
ivosaxik
Nový uživatel

Příspěvek od ivosaxik »

Pokud zpíváš, tak máš jistý náskok oproti nezpěvákům, protože ti to bude dříve ladit.
Najít spřízněnou ochotnou muzikantskou saxoduši je nadlidský výkon.
Trpělivost!!! :wink:
Radoslav
Nový uživatel

Příspěvek od Radoslav »

.... zdravím a hrajete tedy?? Já se začal učit na altku v 54 letech a celkem mi to jde ....
mich-al

Příspěvek od mich-al »

jj, držím palce. Já jsem začal v 35 letech na příčnou flétnu a nelituju toho. Jen škoda že není nikdo s kým bych si zahrál. To by bylo lepší než hrát sám. Ale leta nehrají žádnou roli.Jen do toho!
ingmar
Nový uživatel

Příspěvek od ingmar »

mich-al: A nechceš se přidat k našemu triu? Jsme dva klarinety, byly ještě housle, ale ty se zanedlouho stěhují z ČR. Rádi nahradíme příčkou. Hrajeme zatím pro radost s perspektivou vyjít s tím na ulici. Většinou baroko, ale nejen. Hrajeme většinou v sobotu odpoledne v Praze, detaily mailem.
mich-al

Příspěvek od mich-al »

ingmar: to bych rád, ale jsem trochu z ruky. Z Prostějova :-(
Daviďák
Nový uživatel

Příspěvek od Daviďák »

Jen houšť. Můj kamarád, co učí děti a dospěláky v Hradci Králové říká: "škoda každých prázdných rukou, které nedrží nebo nehrají na saxofon!"
Ať se Vám daří. Na začátky se saxofonem není nikdy pozdě. Naopak. Moc Vám všem, kteří chcete začít fandím. Stojí to za to. Fakt
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“