Co se high gainovýho zvuku týče, tak tady jsou moje poznatky:
Lampy umí hrát jak na pokojovou hlasitost, tak i ve zkušebně s bubeníkem. Proč tomu tak je, tak to už se napsalo, řeklo a nahrálo milionkrát. Veškerý zkreslení vzniká v předzesilovači a koncák zvedá jenom hlasitost. To proč se pořád používaj velký výkony je jednak kvůli pevnosti, kterou dá velký trafo, díky kterýmu ten aparát váží 20 kilo a druhak, aby i při velký hlasitosti zůstal koncák pořád čistej a nekreslil. Nicméně zvuk funguje stejně jak na nízkou, tak i na velkou hlasitost. Nevýhoda je, že to prostě váží a to je hlavně kvůli těm trafum. Dokonce jsem i čet lidi který se hádali, jak důležitou hraje ona pevnost zvuku mezi mesou dual a triple rectifierem.
Co se tranzistorů a pololamp týče, tak nejlepších výsledků jsem dosáhnul když jsem tranzistorovej preamp (nebo krabičku) napojil na lampovej koncák. Prostě zapojení zpětný vazby (presence, resonance) na tranzistorech chybí a nedotvoří to správně zvuk, ale preamp funguje úplně v pohodě. Mám i záznam kde laney tf700 s koncákem 6505 mi fungovala na dž dž líp,jak právě samotná 6505.
Z hardware simulací jsem zkoušel jenom kemper, dokonce i vlastní profily. Nefunguje to přesně na 100%. Ono to obtisky umí dělat fakt pěkně, ale neobtiskne to správně charakter zkreslení, čemu se ani nedivim. Ten obtisk přichází prostě až moc na konci. Je to jak kdyby jsme chtěli z celkový nahrávky kytarovýho zvuku získat eq snímače. Taky nemožný. Nicméně na doma je to bomba, ale moc drahý na to mít to jako multiefekt na doma. Na čistý zvuky to musí fungovat rozhodně.
Software simulace jsou samostatný téma. Nejvíc mi asi vadí, že to moc nevychází z reálný předlohy. Nemyslim tím, že by to hrálo totožně, ale i třeba průběh nějakejch poťáků, nebo síla gainu. Takovej revalver bych třeba čekal, že alespoň u těch svejch peaveyů dodrží minimálně tu sílu gainu, ale vůbec

Všechno úplně jinak. A jak to vim, je protože mám všechny high gainový peavey vyzkoušený. Nejsilnější gain umí na lead triple xxx II, a v revalveru ho mám i na max. U 6505 a 6505+ musí bejt zvedlý post volume na hodnotu, která by vám v reálu utrhla uši

a samozřejmě skokovost presence na simulaci chybí. Kdyby na nich nebyly jména a museli jsme si vybrat, co nám sedí nejvíc, tak s tim asi takovej problém nemám. Ale abych to jenom nehanil, tak třeba mesa 4x12 box v amplitube 4 a 5 mi funguje i na reálný preampy nebo line out výstupy. To fakt bych věřil, že to z originálu vychází. Každopádně pokud člověk něčumí co tam je napsaný jako zesilovač a hledá zvuk ušima, tak na domácí dema, nebo trénink to je úplně v pohodě. Pořád mi tam ale něco chybí, co má reálnej apec. Na živý hraní si to ale představit neumim.
Jako další řešení pro použití doma a naživo (pro mě jako zálohu) by bylo ve hře používat preamp, tranzistor, nebo distortion krabičku s efektem simulací reproboxu (kam jdou nahrávat i impulsy, který zahrnujou i lampovej koncák). Na živo ke zvukaři posílat linkou celej nazvučenej řetězec a pokud by nestačil odposlech, tak to ještě napojit přes return nějakýho erárního zesilovače s bednou.