TM Instruments
- Michnov
- Kontaktovat uživatele:
Re: TM Instruments
Finále s umyvadlem moc pěkný. 

- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
To bys mohl dělat i na kšeft, jistí lidi by ti za to ruce utrhali a platili by i víc než za kytaru
.

Taky jsem si říkal. Je to super!
Hills Next HNB5n - BSS AR133 - JHS p’n’p - Echolette M120 - Soundelirium NY 121 (B&C 12HPl64)
A rezonanční frekvenci máš vyladěnou ??? 

GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u.
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Vím, že tento sortiment teď docela frčí, ale nástroje jsou zábavnější
. Mam i celkem malou dilnu na stoly atd.
U fošny jsem jěště řešil čím vyplnit póry a menší praskliny kvůli vodě z umyvadla. Po nějakých testech se mi nejvíce osvedčil postup desku natřít štětcem smíchaným epoxidem, stejným co jsem zaléval suky. Čerstvě natřený povrch jsem přejížděl vibrační bruskou, až se vytvořila na povrchu pasta z jemných pilin a epoxidu. Pastu jsem pak stěrkou vyhladil do pórů a prasklin. Na zalévání suků a vetších prasklin je potřeba dobře utěsnit fošnu z druhé strany, jinak vše prosákne pryč. Po finalním obroušení jsem nanášel osmo olej na kuchyňské desky.

U fošny jsem jěště řešil čím vyplnit póry a menší praskliny kvůli vodě z umyvadla. Po nějakých testech se mi nejvíce osvedčil postup desku natřít štětcem smíchaným epoxidem, stejným co jsem zaléval suky. Čerstvě natřený povrch jsem přejížděl vibrační bruskou, až se vytvořila na povrchu pasta z jemných pilin a epoxidu. Pastu jsem pak stěrkou vyhladil do pórů a prasklin. Na zalévání suků a vetších prasklin je potřeba dobře utěsnit fošnu z druhé strany, jinak vše prosákne pryč. Po finalním obroušení jsem nanášel osmo olej na kuchyňské desky.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
V poslední době jsem často opravoval odlepená žebra v akustických kytarách. Závada se projevuje drnčením přední nebo zadní desky o uvolněné žebro. Někdy se to projevuje jen při určité frekvenci, například drnčení rozvibruje pouze jeden konkrétní akord. Poklepáváním a přitlačováním desky se pak určí místo defektu. Když člověk nemá příliš velké ruce, většinou to lze opravit skrze otvor v ozvučnici. Lepidlo do místa opravy dostávám pomocí injekční stříkačky s hadičkou. Na zafixování žebra je třeba mít rozpěrky nebo mini hever, který žebro přitáhne k desce. Vše ve velikosti, která projde otvorem v ozvučnici. Obyčejnou rozpěrku jsem si vyrobil ze dřeva se závitovou vložkou a stavěcí nohy s plastovým otočným koncem. Pak také používám mini hever co je z oblasti modelářství, na ten jsem za pár korun nedávno narazil. Pak jsou tu originální pomůcky co se dají koupit (rozpěrky, nůžkový hever, píst s balonkem atd.) Přidávám nějaké foto k inspiraci.
Modelářský mini hever a vyrobená rozpěra: Mini nůžkový hever s bowdenem: Vzduchový rozpěrný píst: Klasická originál rozpěrka:
Modelářský mini hever a vyrobená rozpěra: Mini nůžkový hever s bowdenem: Vzduchový rozpěrný píst: Klasická originál rozpěrka:
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Přepražcování a servis baskytary Fender Jazzbass aktiv. Zatím asi nejvíce vymleté pražce, co se mi kdy dostalo do dílny. Pražcový drát používám nejčastěji Gotoh Japan, mají přesné rozměry dle originál Fender a dobrou výdrž. Dobrý zdroj na nákup pražcového drátu je firma Manahuna, která se zásobuje přímo z Japonska. Mimo pražce jsem řešil výměnu potenciometrů. To byl celkem oříšek, neobvyklé hodnoty + ještě navíc aretace středové polohy. Alternativu se mi podařilo sehnat na shopu Mouser Electronics z Brna.
Vymačkané původní pražce: Opět nepodcenit maskování již přebroušeného a začištěného hmatníku: Přepražcovaný hmatník napuštěný olejem na hmatníky:
Vymačkané původní pražce: Opět nepodcenit maskování již přebroušeného a začištěného hmatníku: Přepražcovaný hmatník napuštěný olejem na hmatníky:
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Resetování krku akustické kytary. Občas je kvůli vysokému dohmatu potřeba více zaklonit krk, když už nelze snížení strun docílit na kobylce. U resetu krku je třeba nejprve šetrně odklížit krk od těla. V první fázi se odlepí část hmatníku od přední desky korpusu. To dělám klasicky pomocí ostré horké špachtle. Špachtli si nahřívám bokem horkovzdušnou pistolí a nahřátou opatrně zajíždím pod hmatník a postupně oddělím hmatník od těla.
Pak je třeba povolit lepidlo v čepu spoje krku. To dělám pomocí horké páry. Na ucpané varné konvici mám přidělanou hadici s tryskou. Špunt na konvici mám udělaný z korku, trysku z tenké nerezové trubičky. Držák tryksy jsem vyrobil z kleštiny staré nefunkční mikrobrusky. Je dobré mít trysku jednoduše vyjímatelnou, jelikož se občas ucpe. Pak nemusím nic rozebírat, ale trysku jednoduše vysunu a vyčistím.
Na hmatníku se odstraní pražec nad koncem čepu, kde se vyvrtají otvory prodlouženým vrtákem. Trysku mám průměr 2mm, vrtám průměr 2,3mm, to je otvor, který většinou ještě překryje samotný pražec. Vrtákem je potřeba se trefit mezi čep krku a dlab v korpusu. Do otvorů pouštím horkou páru než povolí lepidlo. Na stahování krku z čepu je možné použít stahovák, ale zatím se mi po napaření vždy povedlo odstranit krk lehce rukou. Po očištění zbytků lepidla se krk ustaví do správné polohy vůči kobylce, nově přilepí a dá se zpět chybějící pražec. Někdy je to extrém, kdy je ještě potřeba pod hmatník nad korpusem vyrobit tenký klínek.
Tímto způsobem lze zachránit staré kytary, kde často bývá úhel krku zdeformovaný tahem strun a extrémně vysoký dohmat.
Napařovací aparát: Napařování čepu tryskou v otvoru: Stahovák krku:
Pak je třeba povolit lepidlo v čepu spoje krku. To dělám pomocí horké páry. Na ucpané varné konvici mám přidělanou hadici s tryskou. Špunt na konvici mám udělaný z korku, trysku z tenké nerezové trubičky. Držák tryksy jsem vyrobil z kleštiny staré nefunkční mikrobrusky. Je dobré mít trysku jednoduše vyjímatelnou, jelikož se občas ucpe. Pak nemusím nic rozebírat, ale trysku jednoduše vysunu a vyčistím.
Na hmatníku se odstraní pražec nad koncem čepu, kde se vyvrtají otvory prodlouženým vrtákem. Trysku mám průměr 2mm, vrtám průměr 2,3mm, to je otvor, který většinou ještě překryje samotný pražec. Vrtákem je potřeba se trefit mezi čep krku a dlab v korpusu. Do otvorů pouštím horkou páru než povolí lepidlo. Na stahování krku z čepu je možné použít stahovák, ale zatím se mi po napaření vždy povedlo odstranit krk lehce rukou. Po očištění zbytků lepidla se krk ustaví do správné polohy vůči kobylce, nově přilepí a dá se zpět chybějící pražec. Někdy je to extrém, kdy je ještě potřeba pod hmatník nad korpusem vyrobit tenký klínek.
Tímto způsobem lze zachránit staré kytary, kde často bývá úhel krku zdeformovaný tahem strun a extrémně vysoký dohmat.
Napařovací aparát: Napařování čepu tryskou v otvoru: Stahovák krku:
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Oprava hodně zbídačeného hmatníku akustické kytary. Hmatník jsem odpražcoval, zabrousil do roviny, nově nalakoval a usadil nové pražce.
Původní stav: Po opravě:
Původní stav: Po opravě:
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Další oprava staré Cremony. U patky krku byl částečně vytržený koncový blok korpusu. Pomocí výše zveřejněné napařovačky jsem blok rozklížil horkou párou a zatáhnul zpět do správné pozice. Chybějící kus lemovky jsem doplnil, namíchal odstín a zalakoval. Krk jsem zatím připravil na pražcování. Průhyb na hmatníku cca 2 mm jsem srovnal broušením. Před broušením jsem opatrně odlepil poslední bílou poziční značku a pak zpět přilepil. Kdbych se rovnou pustil do broušení, značka by byla pryč.
Cremona ročník 1968: Stav zadní části před opravou: Po opravě lemovky: Oprava barvy (bude to chtít ještě trochu přebrousit a zalakovat): Srovnaný hmatník: Hmatník připravený na pražcování:
Cremona ročník 1968: Stav zadní části před opravou: Po opravě lemovky: Oprava barvy (bude to chtít ještě trochu přebrousit a zalakovat): Srovnaný hmatník: Hmatník připravený na pražcování:
Naposledy upravil(a) fantomasxxx dne 20.11.2024 8:03, celkem upraveno 1 x.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Dříve se buk hojně využíval, na krky i hmatníky. Ve formě překližky i na korpusy.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Jaké máš zkušenosti s akustickými vlastnostmi buku?? Já tedy špatné. Když jsem vyměnil bukový krk za javorový, hrálo to úplně jinak!!fantomasxxx píše: ↑20.11.2024 8:04 Dříve se buk hojně využíval, na krky i hmatníky. Ve formě překližky i na korpusy.
GK MB 150 S, GK MB 800
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Já osobně bych nástroj z buku nevyráběl. Tudy dle mého cesta nevede. V případě Cremony to bylo asi hlavně z důvodu dostupnosti materiálu a výrobních nákladů u sériové výroby. Ty lepší kousky Brauer atd. jsou jinde zpracováním i materiálem.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Jolany měly hmatníky z tepelně a chemicky zpracovaného buku. Má to nějaký obchodní název, který ale momentálně nevím. Taky polské defily měly bukové celé krky.
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Lisované dřevo s působením účinku čpavku. Říká se tomu Lignamon. Myslím, že tato technologie byla vyvinuta v našich končinách.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
viewtopic.php?t=15881&start=20
Můj komentář ze dne 23.10.2009 17:30
..... To "plastifikované dřevo" se nazývá LIGNAMON a vyvinul to VÚ dřeva koncem 70-tých let. Jak mi tenkrát vysvětloval ing Pavílek, který to vedl, používal se NH3 v plynném stavu v uzavřených autoklávech. Ligninová složka dřeva změkla a po slisování je dřevo tvrdší, tmavší a těžší. Zpracovat lze nejen buk, ale i jiné, listnaté dřeviny. Firma Ligamon byla ještě před rokem ve webu:http://www.lignamon.cz/de/index.php Jestli už nefunguje, nevím. Nabízeli Lignamonové parkety a polotovary. V Googlu se najdou tu a tam nabídky na rukojeti nožů z Lignamonu.
Sám jsem pozdějí zkoušel, jestli to funguje i s NH4OH, 25 procentním čpavkem. Na týden jsem hranolek bukového dřeva nechal ponořený v tom čpavku, pak jsem to spresoval ve svěráku na polovinu a nechal vyvětrat. Vypadalo to spíš na palisandr, ale přesně tak jako hmatník na Diamantce z Hořovic.

Můj komentář ze dne 23.10.2009 17:30
..... To "plastifikované dřevo" se nazývá LIGNAMON a vyvinul to VÚ dřeva koncem 70-tých let. Jak mi tenkrát vysvětloval ing Pavílek, který to vedl, používal se NH3 v plynném stavu v uzavřených autoklávech. Ligninová složka dřeva změkla a po slisování je dřevo tvrdší, tmavší a těžší. Zpracovat lze nejen buk, ale i jiné, listnaté dřeviny. Firma Ligamon byla ještě před rokem ve webu:http://www.lignamon.cz/de/index.php Jestli už nefunguje, nevím. Nabízeli Lignamonové parkety a polotovary. V Googlu se najdou tu a tam nabídky na rukojeti nožů z Lignamonu.
Sám jsem pozdějí zkoušel, jestli to funguje i s NH4OH, 25 procentním čpavkem. Na týden jsem hranolek bukového dřeva nechal ponořený v tom čpavku, pak jsem to spresoval ve svěráku na polovinu a nechal vyvětrat. Vypadalo to spíš na palisandr, ale přesně tak jako hmatník na Diamantce z Hořovic.

Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za doplnění informací. Zajímavé podrobnosti 

TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
- fantomasxxx
- Kontaktovat uživatele:
Stojan na Guitarcello dočasně slouží i k lakování. Pán mi přinesl stavebnici kitu Harley Benton telecaster, kterou dostal od syna. Nakonec se mu nechtělo se s tím doma patlat, tak mě poprosil o nalakování a kompletaci. Lakování v domácích podmínkách je vždy loterie, ale myslím, že se to povedlo slušně. Povrch jsem namořil do tmavého mahagonu a nalakoval PUR dvousložkou (2xzáklad, 1xfinal vrstva) Ještě si vymyslel, že by tam chtěl dobastlit kopii Bigsby. Čeká mě ještě kompletace.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Ten stojan vypadá velmi profesionálně. To kormidlo na konci má asi kromě otáčení i funkci protizávaží že? Můj lakovací stojan z odřezků překližky (po stavbě boxu) vypadá proti tomu velice uboze
Jaké je to bigsby? Mám jednu kopii, která je ale z velké části zinková namísto hliníku. Mám v plánu ji nainstalovat na ne příliš cennou 80s Jolanu Proxima namísto toho "ala jazzmaster" tremola. Díru jsem zaslepil olšovým blokem. Podobně budou zaslepené i díry na snímače - budou tam místo Safírů dogear P90. Pokouším se to dělat vratně, tedy samozřejmě kromě barvy. Původní hnědá (snad bronzová) metalíza se mi hnusila, už když jsem tu kytaru jako novou kupoval.

Jaké je to bigsby? Mám jednu kopii, která je ale z velké části zinková namísto hliníku. Mám v plánu ji nainstalovat na ne příliš cennou 80s Jolanu Proxima namísto toho "ala jazzmaster" tremola. Díru jsem zaslepil olšovým blokem. Podobně budou zaslepené i díry na snímače - budou tam místo Safírů dogear P90. Pokouším se to dělat vratně, tedy samozřejmě kromě barvy. Původní hnědá (snad bronzová) metalíza se mi hnusila, už když jsem tu kytaru jako novou kupoval.