Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording
Pravidla fóra
Re: Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording
Zrovna to, co je tam ohledně basy je podle mě trochu zavádějící. Fundamentální frekvence tónů 4-strunné baskytary jsou někde mezi 40-200 Hz, takže nějaké chirurgické zákroky v pásmu 80 nebo 100 Hz, jak je psáno v článku, bych teda rozhodně nedělal, protože pak zesiluju nebo zeslabuju konkrétní tóny...
70 a méně Hz je balast, kterej ze odřezává. Nebo nechává, protože stejně ´nevstupuje do hry´.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Odřezávání jsem dělal, ale na lepších systémech mi to hrálo dost vykuchaně zespoda, takže nesouhlasím.
Ale vždy budeš bojovat za mé právo to říkat!vasekh píše: 6.11.2024 11:55 Odřezávání jsem dělal, ale na lepších systémech mi to hrálo dost vykuchaně zespoda, takže nesouhlasím.
v pohodě, jasně, u mě to taky není dogma, jen jsem reprodukoval načtený názor ´profíků´.
Tady nástřel pro kapelu (starší song s novým textem - původní bída!). Je to vše v normálním ladění. Basa je Jazzbass, žádný extra EQ, ale myslím, že za mě je to o tom, že za mě to dává více dobře, skoro dává nejvíce nejdobřeji ... Aspoň tak jsem to navnímal!
https://soundcloud.com/torst2/ptaci-song
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No asi takhle: je to tam jen jako příklad, ale celkem dobrý příklad (bez ohledu na konkretizaci frekvencí). Ten tón/tóny basy se ti stejně nějak vymaskují s kopákem, případně se tam budou prát. Pokud zde frekvenčně uděláš prostor, mix tím nijak neutrpí (spíš naopak), protože ucho to tam bude stejně mít; pokud tam ten prostor nebude, vznikne postupně bordel. Tohle prostě platí obecně a psychoakustika tu hraje svojí neoddiskutovatelnou roli.vasekh píše: 6.11.2024 11:23 Zrovna to, co je tam ohledně basy je podle mě trochu zavádějící. Fundamentální frekvence tónů 4-strunné baskytary jsou někde mezi 40-200 Hz, takže nějaké chirurgické zákroky v pásmu 80 nebo 100 Hz, jak je psáno v článku, bych teda rozhodně nedělal, protože pak zesiluju nebo zeslabuju konkrétní tóny...
P.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Zase: nezobecňovat (a později uvedená i vazba na "co říkají profíci" nemusí být zcela přesná). Ve své podstatě tu jde v základu o několik věcí:torst píše: 6.11.2024 11:52 70 a méně Hz je balast, kterej ze odřezává. Nebo nechává, protože stejně ´nevstupuje do hry´.
- potřebuje ta moje muzika 70 Hz a míň?
- pokud ano, mám na to adekvátní poslech, abych to mohl správně umíchat a ne to dělat náhodně podle měřáku?
Každopádně to odřezávání (a chodí se i výš - 120 Hz třeba apod.) se týká prakticky všech stop, vyjma kopáku a basy; přesněji všech nástrojů, které mají co do činění s basovými frekvencemi. Ale i zde je třeba možnost i myšlenky, zdali není od určité frekvence dolů spíš nějaký nesmysl (protože prostě charakter toho nástroje) - pak by mohlo být výhodnější tam tyhle subbasy spíš "domyslet" nějakým FX, který ty nízké subharmonické bude vyrábět na základě zdrojového materiálu, může to pak být i čitelnější (a navíc se tu dá komplexněji pracovat třeba s automatizací nejen míry tohohle frekvenčního spektra, ale i jeho charakteru a podobně, prostě co nabízí ten který FX).
P.
LUBOSH: díky za odkazy. Torst: žije ještě Dáša (já fakt nevim)? Díky všem za reakce, i těm se šustítkama. Zkoušela jsem to i s EQ, ale o moc líp mi to tedy nejde. To chce asi čas a zkoušet. Hlavně nemám žádné šustítka po ruce, takže to ani nemám na čem otestovat. Pak pošlu až bude mé dílo dokončeno. Ještě otázka- hipass a lopass- jak nastavujete na basu a jak na kytary? To je spíš anketa..
Tak, dílo dokončeno, tedy zatím jen hudba. Snažila jsem se s tou basou něco dělat, ale zatím víc nedokážu. Mně přijde celkem v pohodě, dokonalá není a to ani samotný mix, ale trágédie to snad není.. Je tam něco co vám vysloveně tahá uši?
https://voca.ro/16eOvM5zLbjS
https://voca.ro/16eOvM5zLbjS
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý. V rámci stylu bych tu basu chtěl čitelnější. Mohla by se ke mně dostat stopa basy jen tak pro špás?
P.
P.
Frekvenčně mi to přijde v cajku, jen ve sluchátkách mne táhne kytara vpravo, což jak nedávno psal někde pavlii, může být zapříčiněno posunutím kytar o nějakej miliprd, imo vzniklej třeba na pluginech - máš ty stopy vyrendrovaný oefektovaný a teprve pak v mixu, nebo se pluginy na kytaře uplatňujou i při finál mixu?
P.S. chtěl jsem ještě dopsat, že tu basu bych víc zhnusil někde na vyšších středech/výškách, aby se líp prosazovala, ale pak jsem si uvědomil, že ji tam většinu času (vyjma třeba 1:15 až 1:19 a i dalších koleček příslušné části) slyším, a že je to už věc vkusu. Pak jsem to smazal, ale koukám, že nejsem sám komu to proběhlo hlavou..
P.S. chtěl jsem ještě dopsat, že tu basu bych víc zhnusil někde na vyšších středech/výškách, aby se líp prosazovala, ale pak jsem si uvědomil, že ji tam většinu času (vyjma třeba 1:15 až 1:19 a i dalších koleček příslušné části) slyším, a že je to už věc vkusu. Pak jsem to smazal, ale koukám, že nejsem sám komu to proběhlo hlavou..
Docela dobrý. Už docela basu slyšim i na plastsrajdách, ale jak píše pavlii, pořád je tam rezerva. A pak mi přijde hodně dominantní šroťák, ubral bych.
Pavlii, poslala jsem SZ. José, na to se ještě mrknu, kontrolovala jsem obě kytary a nastavené je mám stejně (pluginy, nastavení pluginů) a já mám spíš pocit, že víc slyším levou kytaru. Ale zase ne až tak moc a přemýšlela jsem, jestli si to jen nenamlouvám. A stopy s kytarami nemám vyrenderovaný a pak vložený do mixu, ale renderuje se to přímo s pluginama (nikdy jsem nezkoušela dát do mixu už hovové stopy kytar s pluginama a neslyšela jsem o tom, ale díky za nápad). S tou basou- když vytáhnu středy, tak mi to příjde hnusný, prostě to zprasí i ty kytary, aspoň můj pocit tedy.
Torst- taky jsem nad snare přemýšlela, že je asi moc. Na to se ješte podívám. Jo a ten snare spíš uberu v té druhé části, jak se to zrychlí, tam mám pocit, že jsou moc.
A José, co myslíš vyšší středy? cca frekvence napiš, pls.
Torst- taky jsem nad snare přemýšlela, že je asi moc. Na to se ješte podívám. Jo a ten snare spíš uberu v té druhé části, jak se to zrychlí, tam mám pocit, že jsou moc.
A José, co myslíš vyšší středy? cca frekvence napiš, pls.
Takhle z hlavy to neodhadnu - zkusil bych projet 2 - 5 kHz, ale ještě spíš bych se tyhle frekvence pokusil zdůraznit vyšší mírou zkreslení (víc vejšek/víc gainu na tom zkreslení, jestli je tam simulace bedny hnusnější mikrofon ( :mrk: sm75 :mrk:) víc ke středu repráku)..
ok, díky José, zkusím se s tím pohrát..
Nahráno živě na chalupě na moravském Slovácku v rámci kapelového soustředění.
Peřiny, obrázky a rock'n'roll...
Peřiny, obrázky a rock'n'roll...
Kumšt, díl Studentské fanky.
Ne, to jen trollím, je to dobrý, paráda, že zahrajete na živo na jeden zátah takhle dobře. Ale do rádia je to složitý, tam vás nevezmou a na jazzrock je to složitý málo ...
Ne, to jen trollím, je to dobrý, paráda, že zahrajete na živo na jeden zátah takhle dobře. Ale do rádia je to složitý, tam vás nevezmou a na jazzrock je to složitý málo ...
Přesně, to je typický pro Brno, že to je tak nějak na půl cesty...
Nahrál jsem svůj aktualizovaný remake trampské klasiky. Na zkreslené kytary jsem dal rockmanovský rejstřík. Zkoušel jsem i "normální" pluginy, ale kupodivu ten rockman do toho žánru zapad ideálně a zní vlastně i "moderně".
https://vocaroo.com/1kvhIYTVLVwz
nástřel pro kapelu. Kytary EZmix2, základní tovární preset.
nástřel pro kapelu. Kytary EZmix2, základní tovární preset.
Ahoj, chci se zeptat.. Na YT jsem minule koukala na nějaký rozhovor kde se řešili filmy a tak. A řešil se tam "post processing", který se dělá ve filmech, to jak se vlastně nějakým způsobem "zhnusí" čistý obraz nějakým "efektem/ty" (třeba jemné zrnění) a ono to vlastně udělá pro lidské oko ten obraz příjemnější, lépe se na to dívá, nějak to vyplní prostor.
A hned mně napadlo- dělá se tohle i v hudbě/mixu? Prostě něco na pozadí co vyplňuje prostor a přitom to vlastně člověk ani nevnímá, neslyší. Když jo, tak co by ste doporučili? Asi na master nějaký plugin? Něco jednoduché na začátek, tedy pokud něco existuje.
A hned mně napadlo- dělá se tohle i v hudbě/mixu? Prostě něco na pozadí co vyplňuje prostor a přitom to vlastně člověk ani nevnímá, neslyší. Když jo, tak co by ste doporučili? Asi na master nějaký plugin? Něco jednoduché na začátek, tedy pokud něco existuje.