drahý epiphone, levný gibson

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
HoSl

Re: drahý epiphone, levný gibson

Příspěvek od HoSl »

Torste, milý Mlho, vzdyť už ses tu na to nedávno ptal a několik důvodu se ti dostalo, nejen ode mě...
torst

Příspěvek od torst »

děkan. jeden Classic je na HB, mám cuky!
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
torst

Příspěvek od torst »

HoSI: ajaj, nachytals mne, je to tak. Chtěl jsem ještě i jiné reakce pro zajímavost. Myslím, že to ostatním epinářům může přijít vhod.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Classic? TOPka
20250109_142930.jpg
affordano

Příspěvek od affordano »

Hmmm, krasavice, ovace a gratulace, ta určitě valí znamenitě!!!
cid: s těmi snímači jsem to asi pomotal, ale nakonec si rozumíme :D .
HoSl

Příspěvek od HoSl »

speed8 píše: 9.01.2025 15:27 Classic? TOPka
20250109_142930.jpg
Hezký top. Gratuluju!
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Díky, už ji mám nějakou dobu. Zatím asi nejlepší Epiphone, co jsem kdy měl. Tlustší krk, hezky znělá, SD snímače perfektní (a to je moc nemusím), obrácená fáze krkoveho snímače - TOP.
torst

Příspěvek od torst »

https://hudebnibazar.cz/epiphone-les-pa ... /ID649680/
Myslím, že obě uvedené vady by mi překážely míň, než to příšerné umístění přepínače. Je to vůbec Epi?... I:-S
cid

Příspěvek od cid »

affordano (nebo kdo má přehled) - Kde je vyrobený Epi Cantrell „WINO“, je to na kytaře někde napsané, měl jsi ji rozebranou!? V recenzích je hodnocení perfektní, což se o jiných modelech Epi říci nedá!. Mně to vychází, že Epi hodně let vyrábí jenom Čína?
Překlad z Googole (lehce upravený) ….. Epiphone začali vyrábět v Japonsku, v 80. letech se část výroby přenesla do Korey. Po uzavření korejské továrny se výroba roku 2002 přesunula do v Qingdao v Číně.
Já mám podezření, že některé modely, jako třeba WINO, se nevyrábí v hlavní továrně, že není jediná.

Ještě ke stínění šachty pro snímače. Ty snímače jsou umístěné celé v kovové schránce, to už odstíněné je.
Jiné to je s potenciometry a celého „hnízda“. Čekal bych, že bude uvnitř nějaká uhlíková barva, ale nic tam není? Tam bych věřil, že to stínění včetně víka co jsi udělal, zabralo.
WINO se mně opravdu moc a moc líbí, ale v momentě kdy kytaru objednám, doma vybalím a zjistím, že pražce nedoléhají, je to špatně! Já tu kytaru musím vidět než ji koupím, ale v tomhle marastu k Thomannovi nepojedu.
Naposledy upravil(a) cid dne 14.01.2025 17:23, celkem upraveno 1 x.
volfi

Příspěvek od volfi »

Nejdražší epiphony jsou stále stejná továrna v číně, ale nálepka HandCrafted + Inspected in USA
epi ě.jpg
Obrázek.jpeg
BTW celkově můj pocit z moderních Gibsonů a Epiphonů (2021+) je velice pozitivní, pokud se bavíme obyčejných sériovkách.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
affordano

Příspěvek od affordano »

Přesně tak, i moje Wino je MIC, Quingdao. Kovovou schránku má jenom krkový snímač, bručelo to ale významně ve všech polohách přepínače. V šachtách snímačů ani poťáků žádný stínící nástřik nebyl, pouze průhledný lak. Po odstínění měděnou fólií naprostá paráda - škoda, že si u celkem drahých kytar dnes nedají tu práci, kterou v devadesátkách babči v Hořovicích běžně dělaly a fungovalo to perfektně. Pražce jsou na Wino celkem oukej, dolepoval jsem je spíš preventivně, když už jsem měl kytaru rozhozenou. Konce pražců jsou ale docela ostré, tam to zabroušení odbyli. Předpokládám však, že to bude kus od kusu jiné. Rozhodně doporučuju si Wino někde vyzkoušet, já jí koupil na blind a krk mi moc nesednul, teď už ho mám přebroušený a tu kytaru miluju!!!
Edit: 2cid - jestli nemáš kde si Wino vyzkoušet a opravdu o ni stojíš, tak bych se nebál si ji nechat poslat a v případě nespokojenosti vrátit zpět, Thomann má tuhle možnost dobře ošetřenou...
cid

Příspěvek od cid »

Pánové, velice děkuji za praktické informace. Měl jsem pochybnosti ještě o pražcích, ale za všechny uvedu jeden názor, kde odpovídal na dotaz podobného „diskutéra“ jako já, ostatní odpovědi byly podobné

Překlad - Jediné, co jsem kdy dělal na Epiphonech, byly ty starší. Všechny mé novější Epiphone jsou perfektní.

… „ moje starší a všechny moje novější Epi“ .. já si jednu moji novější pořídím :mrgreen:

Edit - problém "vyřešen"(zatím), vyprodáno. WINO je dostupný až v řádu několika měsíců. Počkám v klidu na novou várku.
affordano

Příspěvek od affordano »

Občas tam stejně koukni, před pár dny byl chvilku na skladě - on občas někdo nástroj vrátí, nebo se nějaký kousek někde dohledá, už se mi to s Thomannem stalo víckrát...
cid

Příspěvek od cid »

affordano,Wino je už zase v nabídce a měl být v řádu několika měsíců, asi vracečka. Já jsem nezahálel a prolezal postupně spoustu odkazů hlavně na téma Epi a pražce, dalo by to na elaborát.
Můj závěr, Epiphon používá měkký pražcový drát, který má nevhodné složení a jak řekl jeden „luthier“, je to to nejhorší, s čím se vůbec setkal. Výměna přepínače a zásuvky pro jacka je jednoduchá záležitost, pražce to je průšvih.
Všechny ty komentáře, že nejdou dát struny víc dolů, protože bzučí, že se uvolňují pražce z drážek má zřejmě hlavní příčinu a to pražcový drát a je jedno, který model to je. U ebenových hmatníků je to nejhorší, že by nevyzrálý materiál? Jdu od toho, už jsem se s tím smířil, ale kytary jsou to nádherné, zatlačím slzu :| .

Jedno hodnocení Epi Custom Alpine White, cena 33k a zase to samé pořád dokola (překlad části- duben 24).... Bohužel dílenské zpracování pražců není tak kvalitní, což byste u kytar v této cenové relaci nečekali. Konce pražců nejsou příliš dobře zakončeny. Je cítit, že jsou ostré. Některé pražce byly navíc vtlačeny do hmatníku o něco méně než jiné.(proboha co to je!?) Celkově je tedy zpracování pražců na kytaře dost špatné......
affordano

Příspěvek od affordano »

Jasně, i já jsem bral nadšená trubková videa, kde borci Epi Wino vyndají z krabice a už na něj valej megarify hýkajíc nadšením, s rezervou. Jak jsem psal dříve - na té mojí byly konce pražců dost ostré a u tenkých strun nebyly srovnané na výšku. Provedl jsem levelling, konce pražců pilníkem pečlivě zakulatil a dolepil gelovým vteřiňákem. Od té doby je kytara perfektně hratelná, eben je po naolejování krásný. Jestli je pražcový drát měkčí než na jiných Epi, to mi nepřišlo, nevím proč by měl, to ukáže čas. Profil pražců mi vyhovuje velmi, lépe než ty vysoké tenké, které mám na Gibson Studio. Třípolohový přepínač už se odporoučel (občas vynechával), ale s tím se počítalo. Taky jsem musel vystínit šachty, snímače bručely. Jinak mě ale kytara stále okouzluje, pro mě je to ideál krásy, navíc jsem fakt vděčný za velmi pohodovou hmotnost 3,8 kg. Do důchodu si možná originál Gib Wino ještě pro radost pořídím, ale stejně bych ho ven nebral a váha bude určitě o dost vyšší... Koukal jsem, že u Thomanna zrovna měli 498T/490R, tak jsem je objednal. Zkusím je možná šoupnout do Wino, jestli to zvuk ještě posune, nebo je dám rovnou do druhého LP, aspoň bude srovnání.... Suma sumárum, Epi Wino je z mého pohledu pěkná, lehká a rezonantní, dobře hrající kytara, za kterou se ani pokročilejší hráč nemusí stydět, a její koupě absolutně nelituju, chce to však počítat s trochou toho DIY....
cid

Příspěvek od cid »

affordano, já jsem to s pražcovým drátem pochopil z jednoho komentáře tak, že používají jeden měkký zašedlý „tovární“ nekvalitní drát pro všechny modely, co si lidé dolešťují a mám dojem, že nové modely už možná mají lepší drát, (snažím se to zjistit).
Ve firemních tabulkách u Epi jsem narazil na zásadní informaci. Nejdražší model Epi za 38000Kč Custom 1979 Adam Jones, má v tovární tabulce asi jako jediný napsáno – „frets medium, 18% nikl“, což je standardní obsah niklu u slušných pražců. Proč tam takovou „samozřejmou“ věc píšou!? Bezpečně vědí, kde Epi šidí a ví to pochopitelně i majitel Epiphonu - Gibson.
Adam Jones je bohužel na cenové hranici, kde si skoro každý doplatí za originál Studio, nebo se rozhlédne jinde.

Chlapík na jednom fóru udělal fotku, jak vypadají jeho pražce údajně po třech letech. Pražec vymlácený pomalu na šířku základu a uprostřed toho dolíku se začal dělat dolík.
Další na toto téma prohlásil, že má asi dvacet let starou korejskou Epi a tam žádné podobné problémy neměl, už jsem o tom rozdílu nejednou četl.
Já bych se optal, jak je Tvůj Cantrell starý? Mně se na některých fotografiích nových modelů, které jsou barevně odlišné a museli to nafotit znovu zdá, že při focení tam nastává podobný efekt, jako u modelu Adam Jones, kde se struny zrcadlí na pražci, ale když jsou staré matné pražce, tam to tak zřetelné není, ale je to stále jenom foto a moje domněnka.
Wino má předpokládám dolepovanou hlavu asi jako všechny běžné Epi, mimo modelů s long tennon a asi z kolika dílů má složené tělo Wino, dá se to spočítat? Mělo by to být možná vidět ze strany zezadu, nebo když jsi stínil šachty snímačů a potenciometrů. Z videa v odkazu dávají u levnějších modelů vzadu dýhu, tělo je z více kusů, tak to přelepí, Cantrell je cenový střed.
Dám sem jedno objektivní srovnání z YT, které se mně moc líbí, lze zapnout české titulky. Srovnává rychle všechny díly obou kytar Epi vs, Gibson, stejné modelové řady.
Tak jestli můžeš stručně, tvoje Wino asi rok výroby, pokud ho znáš, zda je přilepená hlava ke krku a z kolika dílů má Wino možná tělo? Pokud máte někdo informace k dotazům které mám, děkuji za reakci.

https://www.youtube.com/watch?v=rYqMltrc1rU
affordano

Příspěvek od affordano »

Pěkné video, šikovný prezentér, hezky se na to kouká, ale jako obvykle ohledně zvuku z YT člověk pozná houby. Informace o materiálech a konstrukci jsou ale určitě fajn. To co tam říká ohledně technického aspektu Epi Classic platí v podstatě i pro Epi Wino, tedy kromě snímačů. Zajímavé informace máš o tom pražcovém drátě - já jsem kupoval Wino z druhé ruky a pražce nějak výrazně zašedlé nebyly. Jak jsem psal, začištění nebylo původně žádná hitparáda, ale viděl jsem horší i na dražších kytarách, mimochodem třeba i u svého Gibson Studia, a to ho mám taky už z druhé ruky. Tam je navíc tak specifický profil pražců, že když si to někdo blbě zbrousí, tak může dost dramaticky pokazit celkový zvuk nástroje - někde se to tu v kapitole o Gibsonech řešilo.
Moje Wino je ročník 2023. Má všechny ty "nedostatky" Epiphonů popsané ve videu - tzn. krk lepený z více kusů, u patky i u hlavice, tělo těžko říct, jestli je přes spodní stranu dýha, tak tam asi je, takhle to vypadá celistvě, i ze stran kytary, odstín povrchovky je ale tak tmavý a lak tak tlustý, že žádné spoje vysledovat nejdou, ani s baterkou. Popravdě je mi to ale jedno - měl jsem Yamahu z osmdesátek a ta byla poslepovaná asi z milionu kusů, krk i tělo, a hrála úplně perfektně, škoda, že byla těžká jako pr...se a měla takovou tu klaunovskou barvu, která mě moc nebere, jinak bych si jí určitě nechal, výborná kytara, i snímače. Pokud se týče pražců na Epi, je mi to vlastně taky docela fuk, v tuhle chvíli i po dvou letech dělají co mají, promačkané nikde nejsou, a jestli je někdy bude potřeba vyměnit, tak za tu práci kytaráři ty dva litry rád dám a nemusím hned kupovat kytaru 2x a více dražší. Pro mě má tahle Epiphonka hlavní hodnotu v tom jak hraje, jak vypadá a jak je lehká a ergonomická, tož tak...
Ještě nejnovější poznatek ke snímačům - byl jsem s těmi továrními snímači na Epi Wino velmi spokojený, a v podstatě jsem pořád, zrovna jsem ale do druhého podobného LP osadil nové origo Gibsony 498T/490R a trochu jiné to je - přeci jen ty Gibsony reagují rychleji a jsou v přednesu definovanější - není to o moc, vyjádřil bych to poměrem tak 100/90, ale rozdíl tam je, tak pokud chce někdo mermomocí vylepšovat, tak se upgrade asi vyplatí.
IMG_20250131_125402_449~2.jpg
cid

Příspěvek od cid »

Tak možná nekecám. U Tomana je třeba recenze na Epiphone Les Paul 59 Factory Burst VOS, autorem je nick Angelo L, dal 5*. Kytara za cca 25000Kč, recenze září 2024, ale až na podruhé.
Píše, že ta první měla pražce ostré, že by mohl řezat sklo (jeho slova), v kytaře něco chrastilo, stékající barva, špatné lemování, nefunkční truss-rod! Nechal si poslat jinou a vše perfektní a jak píše, „nekonečná“ rezonance. Bohužel (pro mne), stále indian laurel, já to prostě nespolknu a nebude špatný, palisandr (nedělají), nebo eben. Jak sleduji porovnání na YT, tak brnknou „čistou“ kytaru, malinko se zeslabí tón a potom mahagon „zapne kompresor“ :D . Gibson má „forsáž“ silnější, ale tak dramatické to není, "u mě dobrý" :wink:
Nevěřím, že jsou ty dvě kytary v hodnocení z jednoho pásu, možná se u Thomanna spletli, ale to je blbost, nebo stará „várka“? Potom by platil můj předchozí odhad, proto hledám vysvětlení a ptám se Tě na rok výroby.
Když některou Epi vezmu, tak jenom Truss-rod 2-way adjustable, Cantrell to má a není to jenom o 2-way. Zkusím ještě sehnat nějaké relevantní informace.
Už blbě vidím a kdybych brknul o stojan a přerazil krk u originálu (koupi jsem také zvažoval a nevylučuji,) to by byl průser, dvacku bych přežil, to se slepí :mrgreen: a v rámci minimalizace zbude na nějaký slušný „kombajn" :roll: . Já si pro ni zajedu, ale až se oteplí, ono to tak akorát s dodávkou vyjde. Je možné že tam dorazím, uvidím a všechno bude jinak. :roll:
affordano

Příspěvek od affordano »

To je dost pravděpodobné, většinou člověk vyrazí pro konkrétní nástroj (nebo pro struny) a přiveze si nástroj úplně jiný... :D
Jestli máš možnost si kytaru přímo osahat, tak to je bez debaty nejlepší cesta. To moje Wino má 2-way trussrod a ten funguje v pohodě. Koukal jsem na ten Epiphone Les Paul 59 Factory Burst VOS, tam je ale cena cca 35 tisíc, to je už sakra jinde, a taky má jen Indian laurel... Já jsem s ebenem spokojený, za kytaru jsem dal z druhé pracky 18k a to mi přijde i s kufrem tak akorát, doufám, že krk v dohledné době lepit nebudu, i když nějaká ta dioptrie už by se u mne taky našla :lol: .
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Jaký je problém mít indian laurel?
Pocitově, zvukově, snad i frekvenčně totožné s palisandrem.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“