Já zase nerozumím tvé potřebě se ke všemu vyjadřovat...
"floor monitor" - to vidím poprvé, takový výraz se nepoužívá, kdyžtak "stage monitor".
"Wedge" se říká, když se chce zdůraznit, že to má trojúhelníkový profil a patří to na zem. Což se přesně pro tuto diskusi hodí.
Jako kytarista jistě víš, že kombo hraje jinak položené na zemi než na židli, takže zkoumáme, jestli to třeba může mít taky nějaký vliv u monitoru.
Akustika ve zkusebne
Pravidla fóra
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Akustika ve zkusebne
Jen na doplnění Vaška - "wedge" je i oficiální název příslušných výstupů na mixpultech pro stage ozvučení.
P.
P.
Já bych se trochu zastal guitar.zl, termín wedge jsem taky pochopil až z kontextu, asi celkem nový termit... Já ovšem "naplno" zvukařil v devadesátých letech, tehdy se fakt nepoužíval (tehdy jsem skončil ze zdravotních důvodů, lehký tinnitus a podobné problémy, čistě amatérsky jsem se začal vracet k muzice před deseti lety, když jsem zjistil, že už "vydržím" koncert, dále nebudu rozvádět tento v podstatě off topic) .
Já bych viděl výhodu wedge především v pozici "mrtvého" úhlu z pohledu mikrofonu na stojanu ( většinou kardoid nebo hyperkardoid) a pak možná v tom, že tím, že hraje "zespodu", lépe se bere overhead mikrofony, pokud si kapela nahrává zkoušky (a nedělá to zvučením na jednotlivé mikrofony a mix jako při živém hraní).
Nevýhodou pak může být v malém prostoru zkušebny až příliš mnoho nižších frekvencí, zdůrazněných podlahou (a ano, wedge jsou určeny k umístění na podlahu, ale přece jen trochu jinak to funguje ve zkušebně, která má objem pár desítek metrů krychlových a jinak na pódiu, kde je mnohem výše strop a celý prostor "otevřený" směrem do sálu). V nižších prostorách s akusticky nezatlumeným či jen minimálním zatlumením stropu bych i ty wedge (které to většinou umožňují) dal raději na stojany a "na svislo", jako klasické zpěvovky. A protože v menší zkušebně se tyhle bedny cpou, kam se vejdou (často to vychází dost nešťastně do rohů) tak co nejdál od stěn, kolik to jen půjde - a pokusil se tam spáchat alespoň nějaké bass trapy.
Já bych viděl výhodu wedge především v pozici "mrtvého" úhlu z pohledu mikrofonu na stojanu ( většinou kardoid nebo hyperkardoid) a pak možná v tom, že tím, že hraje "zespodu", lépe se bere overhead mikrofony, pokud si kapela nahrává zkoušky (a nedělá to zvučením na jednotlivé mikrofony a mix jako při živém hraní).
Nevýhodou pak může být v malém prostoru zkušebny až příliš mnoho nižších frekvencí, zdůrazněných podlahou (a ano, wedge jsou určeny k umístění na podlahu, ale přece jen trochu jinak to funguje ve zkušebně, která má objem pár desítek metrů krychlových a jinak na pódiu, kde je mnohem výše strop a celý prostor "otevřený" směrem do sálu). V nižších prostorách s akusticky nezatlumeným či jen minimálním zatlumením stropu bych i ty wedge (které to většinou umožňují) dal raději na stojany a "na svislo", jako klasické zpěvovky. A protože v menší zkušebně se tyhle bedny cpou, kam se vejdou (často to vychází dost nešťastně do rohů) tak co nejdál od stěn, kolik to jen půjde - a pokusil se tam spáchat alespoň nějaké bass trapy.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Sorry za zmatení některých diskutérů pojmem "wedge", tedy v překladu "klín". Používá se to pro monitory na zemi celkem běžně.
Tak jsem o víkendu postavil bedny na stojany. Jde mimochodem o tyto, které jsem koupil už před deseti lety z druhé ruky, pár za 7000 Kč:
https://www.thomann.de/cz/behringer_eurolive_b212d.htm
Není to samozřejmě žádná top kvalita, a slouží věrně ve zkušebně jako monitory i jako PA repro na menších akcích, které si sami zvučíme. Přežily i zmoknutí a pád se stojanem ve vichřici s průtrží mračen.
Ale k věci. Na stojanech se rozsah na mixu, kam až lze zesílit, i po odvazbení mašinkou Sabine, nijak nezvýšil. Zmizela ale vazba na spodních frekvencích, kterou bylo potřeba ořezávat výstupním EQ (na vstupech je samozřemě HP filtr aktivovaný). Zdá se ale, že na pozici zpěvačky resp. celé kapely kromě bubeníka (zhruba v pozici vyváženého stereofonního poslechu), se zlepšila slyšitelnost. Uvidíme, až pojede celá kapela. Každopádně budou asi největším problémem odrazy od stěny za zády zpěvačky. Nějaké tlumení, rozbití ploch tam máme, ale asi to bude chtít víc. Zkušebna je fakt malá, cca 4x4 m, viz foto (z pohledu bicích v rohu místnosti). Je to starší obrázek, ta černá skříň už je pryč. Staré pozice wedge monitorů je vidět. Dva kytarové aparáty jsou na stěně za monitory (tj. stěně protilehlé k té s kotlem). Problém je, že máme kvůli vokálům zapojeny 3 zpěvové mikrofony. Ty samozřejmě berou sumárně ty odrazy od zadní stěny. To jsem zjistil i včera sám, když jsem odvazbil na fixní filtry a začal hrát na kytaru, tak při boostu na sólo, třeba i s nějakou chtěnou vazbou, si Sabinka přidala k fixním filtrům další. Ale pískat/houkat to nezačalo.
Tak jsem o víkendu postavil bedny na stojany. Jde mimochodem o tyto, které jsem koupil už před deseti lety z druhé ruky, pár za 7000 Kč:
https://www.thomann.de/cz/behringer_eurolive_b212d.htm
Není to samozřejmě žádná top kvalita, a slouží věrně ve zkušebně jako monitory i jako PA repro na menších akcích, které si sami zvučíme. Přežily i zmoknutí a pád se stojanem ve vichřici s průtrží mračen.
Ale k věci. Na stojanech se rozsah na mixu, kam až lze zesílit, i po odvazbení mašinkou Sabine, nijak nezvýšil. Zmizela ale vazba na spodních frekvencích, kterou bylo potřeba ořezávat výstupním EQ (na vstupech je samozřemě HP filtr aktivovaný). Zdá se ale, že na pozici zpěvačky resp. celé kapely kromě bubeníka (zhruba v pozici vyváženého stereofonního poslechu), se zlepšila slyšitelnost. Uvidíme, až pojede celá kapela. Každopádně budou asi největším problémem odrazy od stěny za zády zpěvačky. Nějaké tlumení, rozbití ploch tam máme, ale asi to bude chtít víc. Zkušebna je fakt malá, cca 4x4 m, viz foto (z pohledu bicích v rohu místnosti). Je to starší obrázek, ta černá skříň už je pryč. Staré pozice wedge monitorů je vidět. Dva kytarové aparáty jsou na stěně za monitory (tj. stěně protilehlé k té s kotlem). Problém je, že máme kvůli vokálům zapojeny 3 zpěvové mikrofony. Ty samozřejmě berou sumárně ty odrazy od zadní stěny. To jsem zjistil i včera sám, když jsem odvazbil na fixní filtry a začal hrát na kytaru, tak při boostu na sólo, třeba i s nějakou chtěnou vazbou, si Sabinka přidala k fixním filtrům další. Ale pískat/houkat to nezačalo.
Ke všemu se nevyjadřuji, vždyť mám jen 0,25příspěvku na den. Ale měl jsem za to, že HF je právě pro to, že kdokoliv se může vyjádřit k čemukoliv..... Zřejmě jsem se spletl. Tímto se ti tedy omlouvám. Jsem jen prostý člověk, který doposud od žádného zvukaře neslyšel slovo "wedge" a ti dlouholetí zvukaři z MB, LMB, Vagónu, HardRock Café atd atd. nepoužívají výrazy, které by vyhovovali tvým uším.vasekh píše: 17.02.2025 8:16 Já zase nerozumím tvé potřebě se ke všemu vyjadřovat...
"floor monitor" - to vidím poprvé, takový výraz se nepoužívá, kdyžtak "stage monitor".
"Wedge" se říká, když se chce zdůraznit, že to má trojúhelníkový profil a patří to na zem. Což se přesně pro tuto diskusi hodí.
Jako kytarista jistě víš, že kombo hraje jinak položené na zemi než na židli, takže zkoumáme, jestli to třeba může mít taky nějaký vliv u monitoru.
PS: kdo říkal, že taková obyč aktivka bude hrát pořád "stejně" dole, nahoře, uprostřed......?
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
Po čase se vracím k tématu polohy repro ve zkušebně - wedge vs na stojanech. Konečně byla možnost vyzkoušet to pořádně s celou kapelou. Výsledek - na stojanech jednoznačně lepší než wedge. Lepší slyšitelnost, větší srozumitelnost, díky tomu možnost jít s hlasitostí dolů, tj. i menší náchylnost k vazbě (tedy s výjimkou situace, kdy se nechtěně namíří mikrofon na bedny, nebo se koule mikrofonu schová v ruce ("cupping").
Takže se víceméně potvrdilo moje očekávání (tedy to, co jsem naznačil ve svém příspěvku výše). Já osobně vidím jedinou výhodu wedge v tom, že pokud nahráváte zkoušky pomocí overhead mikrofonů, ty wedge od podlahy hrají přímo do nich (takže to, co hraje z nich , nemá na nahrávce "ořezané" výšky) a pak možná v tom, že se dají umístit do jinak nevyužitého prostoru (u nás je to třeba na podlaze před bicíma). My tam máme dva "master" (tedy ty s vestavěným zesilovačem, aby byly v případě potřeby po ruce) a od nich kabely do dvou "slave" které jsou na stojanech v rozích (ovšem ty rohy a stěnu mezi nimi máme "akusticky ošetřené", popisoval jsem to jinde, a taky strop alespoň rámcově vyřešený). U vás ve zkušebně bych ještě nějak rozumně pořešil ty zeď za zpěvovými mikrofony, jak sám navrhuješ. Ty molitany s pyramidami, co tam máte, jsou podle mého názoru spíš optická záležitost, než akustická (lidsky řečeno, líp to vypadá, než funguje). Klidně bych je tam vrátil, ale teprve "na něco", třeba tenký sololit na dřevěných lištách a podložený nějakou (skelnou, kamennou) vatou. Nebo nějaké podobné řešení.
Ještě k té stěně: ona pokračuje doprava mimo záběr, nevím, jak konkrétně to tam vypadá... Moje řešení by asi bylo pořídit nějakou "vatu v deskách" třeba Rockwoll, na tu zeď navrtat svisle dřevěné lišty (rozteč podle šířky panelů té "vaty") a takového rozměru, aby je ty panely výškově mírně přesahovaly. Překrýt parozábranou a pak "ještě něčím", tedy třeba kobercem, mám ho před očima ale nevím, jak se jmenuje
takový ten na povrchu chlupatý ale s pevným, třeba i nepropustným (pak by se to možná obešlo i bez té parozábrany) spodkem.
Vyšší frekvence by pak "pobral" ten vlas na povrchu a cokoli nižšího (včetně "liskanců" od bicích) by pak spolykal ten objem vaty pod kobercem. A nemuselo by to být ani nějak extra tlusté, pro daný účel (není to profesionální studio, že) by mohlo stačit třeba i 5cm.
Vyšší frekvence by pak "pobral" ten vlas na povrchu a cokoli nižšího (včetně "liskanců" od bicích) by pak spolykal ten objem vaty pod kobercem. A nemuselo by to být ani nějak extra tlusté, pro daný účel (není to profesionální studio, že) by mohlo stačit třeba i 5cm.