Les Paul - jaké se vám líbí?
Pravidla fóra
Re: Les Paul - jaké se vám líbí?
Les Paul jak se patří!!! Jestli převálcuje Studio z '95, tak to musí být paráda. Zajímavý profil krku, věřím, že padne do ruky parádně, já měl z japonek jenom Yamahy a ty byly skvělé. Tak ať to hraje a těší oko i duši!!!!
Dvě z mých koček, obě po čerstvém upgradu snímačů na Gibson 490R/498T. Hrajou parádně a líbí se mi, pořád...
Dík, jsem si jistý, že bude. Tvoje dvě také vypadají fajnově. To moje Studio 1995 tam pravděpodobně má taky snímače Gibson 490R/498T, ty tam prý Gibson dával, ale je na nich akorát napsáno Gibson a nic víc, takže jisté není nic. Byly tam nějaké no name poťáky o nesmyslných hodnotách 256k, 287k, 398k, 542k a kondenzátory (dávám obrázky), které vůbec nebudily důvěru. Od 3cestného přepínače šli mikroskopické nestíněné vodiče. Podle mě za ty prachy (kupoval jsem to v obchodě, myslím ještě v roce 1995 za 25 000,-) od Gibsonu naprostá prasárna, taky se mi ten zvuk nelíbil, ještě než jsem viděl, co je uvnitř. Chtěl jsem tenkrát Gibsona a věděl jsem o kytarách kulový. Teď tam dám, co do Les Paula patří a věřím, že to bude úplně něco jiného.affordano píše: 19.04.2025 6:27 Les Paul jak se patří!!! Jestli převálcuje Studio z '95, tak to musí být paráda. Zajímavý profil krku, věřím, že padne do ruky parádně, já měl z japonek jenom Yamahy a ty byly skvělé. Tak ať to hraje a těší oko i duši!!!!
Taky jsem měl Studio, z roku 1993, už ho ale vytlačily jiné kytary. Nehrálo špatně, koupil jsem ho kdysi z Itálie, elektrika byla zbastlená nějakým kutilem a snímače tam byly Seymour Duncan, takže nemůžu poradit, jak ta elektrika původně vypadala. Asi tam ale budeš mít to kombo 490/498, bylo to v té době obvyklé, já je mám ve třech LP, a cca 300k poty taky nebyly u Gibsonů nic neobvyklého. Na Studia se názory různí, některá hrají jako řemen, jiná jsou mrtvá, já měl takový průměr, spíš kousavé do výšek, těžké asi jako tvůj Tokai, přitom tenčí tělo... teď už z různých důvodů preferuji spíš lehčí kytary, ale ta Tokaika je krásná
.
Zdravím! Máte někdo na originálním LP snímače P90? Jak řešíte brum? Potkal jsem po letech známého, je starší než já, už pár let nehraje a já vůbec nevěděl, že něco takového má. Mám to ve stádiu:"Přijeď se podívat" . Už to nějaký čas je, kdy v Kytarové zbrojnici na YT byl Honza Homola a popisoval problémy, které s P90 na LP má, tak jsem zvědavý, jak to lidé řeší? Připadalo mně to nepoužitelné, ale moje praktická zkušenost je nulová. Vím, že špičkové firmy dělají svoje modely P90, ale který, není jiné řešení, co šumová brána
Jistě že jsem začal hledal na forech, ale paradox je, že první odkaz mě dostal na forum, kde majitel LP se dotazoval, jak na kytaru P90 naopak dostat
Jistě že jsem začal hledal na forech, ale paradox je, že první odkaz mě dostal na forum, kde majitel LP se dotazoval, jak na kytaru P90 naopak dostat
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
S P90 jsou ty stejné problémy jako se singly, prostě brumí. Alternativy jsou noiseless P90, např. Lindy Fralin nebo Duncan Silencer. Noise gate určitě pomůže v pasážích, kdy, se nehraje, ale samotný brum neumí vyfiltrovat žádný noise gate.
Měl jsem singly Warman v rozměru normálního HB. Samozřejmě brum byl. Ale tyhle snímače prostě nejsou na silné zkreslení určené. Raději clean - crunch.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ja mam na svem Gibson LP Special u kobylky P90 od Tumy a brum trochu je, ale nijak ho neresim...Jinak Gibson dela dvoucivkovou verzi P90. Nazyva se to P100 a lidi tenhle snimac moc nemaji radi. Mne se zda, ze to zni jako P90, takze dobre...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
Děkuji za Vaše reakce, tak že kdyby mě to chytlo, řešení to má. Silné zkreslení mně určitě nehrozí, trochu brumu by nevadilo, pojedu se na to podívat.
Dám jeden dobrý odkaz na porovnání, umí přepnout na české titulky.
https://www.youtube.com/watch?v=nfylaaJGRWM
Dám jeden dobrý odkaz na porovnání, umí přepnout na české titulky.
https://www.youtube.com/watch?v=nfylaaJGRWM
Nehraju metal, ale rozhodne mam vetsi zkresleni nez to, co by se dalo nazvat crunch, a hraju nejcasteji prave na p90 a s brumem nemam problem...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
Přidám svou docela novou zkušenost s P90, ovšem na teleti: jako všechny singly trochu chytají ten "bordel", ale v porovnání s klasickými tele singly mám pocit, že méně výrazně. A jenom pokud hraju jenom přes jeden (což je tedy většinou, docela žeru ten zvuk krkáče), pokud zapnu kombinaci, brum zmizí - a opět mám pocit, že na rozdíl od klasických telecích singlů prakticky dokonale (klasické tele na kombinaci ten brum a podobné pazvuky sice ztlumí, ale pořád to tam aspoň ve stopovém množství je).
Ovšem já nehraju hi-gain, většinou crunch/ slabší overdrive - a s tím P-90 teletem spíš clean a velmi jemný crunch. Jo, taky mám občas (zřídka, ale ne že bych to nepoužíval vůbec) pasáže, kdy tomu přidám, ale do metalového zkreslení to má furt daleko.
Ovšem já nehraju hi-gain, většinou crunch/ slabší overdrive - a s tím P-90 teletem spíš clean a velmi jemný crunch. Jo, taky mám občas (zřídka, ale ne že bych to nepoužíval vůbec) pasáže, kdy tomu přidám, ale do metalového zkreslení to má furt daleko.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Gilmour nahrál sólo v Another Brick na LP s P90, zkreslení značné a žádné dramatické vrčení neslyším. Nemluvě o jeho dnešní preferenci Stratocasterů.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Vrčení singlů je strašně subjektivní záležitost. Já sám opravdu nesnesu vrčení singlů, navíc u nás ve zkušebně je 500A přívod, kterej krásně září do okolí. Zvuk singlů však mám opravdu rád, takže požívám pouze singlovské mezipolohy, které nebrumí, nebo aktivní singly. Noise gate není dostatečné řešení. A úplně bych se nespoléhal na to, že to Gilmourovi nebručelo... Udělal jsem si kopii elektroniky Black strata na svůj. Snímače SSl-5, Tůma 68, Tůma fat 50, CTS potenciometry, True Vintage Fender switch, dokonalé odstínění, atd. Ta kytara vrčí tak, že je pro mě na živo nepoužitelná nepoužitelná na živo - je to prostě vlastnost singlů.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Jsou kluby, kde vrčí i humbuckery. Bývala to Malostranská beseda, ta už je v pohodě, teď např. Kaštan. Na singly se tam prakticky nedá hrát, nebo musíš na pódiu fakt hledat "to" místečko a natočení kytary vůči aparátu, kde to jakžtakž funguje. Noisegate je na tohle krátký. Taky mám stratovské zvuky rád, ale naživo už ne, už jenom LP s HB (měl jsem 2 LP s P90 a vrčely taky, možná trochu míň než SC...).
- Alternátor
No ty, co mám, hnusný bych si nepořídil
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Lemon se mi nelíbí. Ale furt lepší než bílej Std.
- Alternátor
No vidíš a já to kupoval s popiskem Gold top, což už popis vs fotka moc nedávalo smysl. Upřímně jakákoliv kresba dřeva je pro mě násobně lepší, než jednolitá barva, která všechno zabije.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Alternátor: souhlas. U mě je jediná vyjímka: Black Beauty LP Custom.
...no a pak druhá jediná vyjímka je Std Gold top. Toho bych z postele asi taky nevyhodil, protože je to klasika.
...no a pak druhá jediná vyjímka je Std Gold top. Toho bych z postele asi taky nevyhodil, protože je to klasika.
- Alternátor
Ten vzhled black beauty má něco do sebe. Ostatně můj Benton je přesně v tom stylu a je na něj krásnej pohled, i když dřevo nevidíš. Gold top úplně nemusím, ale nic naplat, prostě je to legenda. Na druhou stranu co jsem měl možnost zkoušet novýho Gibson LP Customa, bylo to velký zklamání. Na pohled sice krásný, ale na to, že to byl Custom shop, to bylo neuvěřitelně zprasený i na poměry čínskejch kytar. Asi smůla na kus, ale v rámci toho, jaký to bylo, to byla teda kurevská smůla...
Cocos 19.4.: po delší době... Ale teď jsem se zase kopal v basách, předělával clony... A ty kondenzátory, které máš na fotce, byly v devadesátých naprostý standard. Spíš jsem koukal na tu eleganci, která mi přišla teď.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.