Odposlech a reprobedny
Pravidla fóra
Odposlech a reprobedny
Ahoj, jsem úplný laik a máme scholu, 4 mikrofony, klavír, kytara. Máme nazvuceno, jde to do mix. Pultu, ale chtěla bych doplnit o odposlech. Prosím, jak doleko má být odposlech od reprobeden, aby mi to nezlobilo?
Re: Odposlech a reprobedny
Úplně jednoduše: vzdálenosti mezi bednami a odposlechy by žádné problémy dělat neměly, běžně se na menších pódiích používají i odposlechy na zadní straně hlavních PA beden. Problémy dělá zpětná vazba, kdy se zvuk z odposlechu chytá zpátky na mikrofony a pak začne "jet dokola", to je to známé "nahoukávání" nebo "napískávání". Proto se odposlechy umísťují tak, aby hrály - když to maximálně zjednoduším - ze zadní strany mikrofonů, tedy "zpěvákům do obličeje". Nejběžnější umístění bývá tedy na přední hraně pódia (otočené proti kapele, nikoli do publika) takže muzikantům hrají zepředu (a dobře je slyší) kdežto mikrofonům hrají zezadu - odkud jsou většinou méně citlivé (s tou směrovostí mikrofonů je to trošku složitější, ale předpokládám použití běžných dynamických "live" mikrofonů, které mají většinou tzv. kardoidní charakteristiku).
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Odposlech a reprobedny
Jak píše Pawlik. Důležitá je vzdálenost a směr mikrofonů vs. jakákoliv bedna.
Také pomáhá u akustické kytary otočit fázi signálu, většinou na to mívají čudlík v elektronice (pokud jde o elektroakustiku).
Nepřeháněj to z hlasitostí z monitoru, ale dát tam skutečně jen to, co je potřeba slyšet.
Jestli hrajete v kostele, pak se mi osvědčilo dát do odposlechu méně vokálů a spíše jen nástroje (kytary, piano), aby se zpěváci měli čeho chytit. Přirozený reverb kostela pak dopomůže.
Také pomáhá u akustické kytary otočit fázi signálu, většinou na to mívají čudlík v elektronice (pokud jde o elektroakustiku).
Nepřeháněj to z hlasitostí z monitoru, ale dát tam skutečně jen to, co je potřeba slyšet.
Jestli hrajete v kostele, pak se mi osvědčilo dát do odposlechu méně vokálů a spíše jen nástroje (kytary, piano), aby se zpěváci měli čeho chytit. Přirozený reverb kostela pak dopomůže.