Hraní na kytary v hospodě - kolektivní správce autorských práv
Pravidla fóra
Re: Hraní na kytary v hospodě - kolektivní správce autorských práv
Ale nefixujte se jen na ty naplánované večírky s kytarou a trampským repertoárem! Stačí, že si dáš tři stakany, zanotuješ si Žlutý růže z Texasu a už v tom lítáš!! Ráno se probudíš v tjurmě ani nevíš jak!
"Já bych byla radši, kdybys nebyl v žádný skupině." (Liduška Zemanová)
K té Žluté růži z Texasu... prý složeno v USA v půlce 19. století. Pak se mnohokrát objevilo ve státech i u nás - na BMI jsem našel 242 záznamů a u OSA 11. Za prvé nechápu, jak si někdo může přisvojit tradicionál a za druhé by mě zajímalo, jak se OSA vypořádala s americkým držitelem práv. Předpokládám, že nijak - prostě to za komunistů přetextovali bez ptaní a po revoluci si na to bez ptaní zapsali autorská práva. Je to tak?
Pokud vím, tak i tenkrát se autorská práva řešila: Interpreti se právě hodně tlačili, aby dostali práva na písně od Abby apod., protože to byl samozřejmě zlatej důl, zvlášť když jsi tu daný imperialistický originál zakázal.
RHEA - progressive rock (neaktivní)
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
V Československu se autorské právo řešilo (na rozdíl třeba od Polska až do půlky devadesátých, asi tady nebudu sám, kdo měl v půlce devadesátek doma přes 200 kazet, z toho půlku "polských originálek"
).
Určitě byly chráněné práva na české texty (proto tehdy ten důraz na provozování hudby s českými texty), jak to bylo s hudbou v praxi, ví bůh, teoreticky by nějak chráněná být měla, protože i na českých deskách byl uveden autor hudby/ textu, přičemž u coverů zahraniční muziky byl uveden autor hudby originální (zahraniční), kdežto jako autor textu ten český - plus velmi často byl pod českým názvem písničky uveden ještě i v závorce původní název.
Nevím ovšem, nakolik byla v té době OSA "korektní" směrem na západ, určitě však u nás nebyla taková anarchie jako třeba v Polsku nebo například Bulharsku (odkud se k nám taky vozila různá muzika).
Určitě byly chráněné práva na české texty (proto tehdy ten důraz na provozování hudby s českými texty), jak to bylo s hudbou v praxi, ví bůh, teoreticky by nějak chráněná být měla, protože i na českých deskách byl uveden autor hudby/ textu, přičemž u coverů zahraniční muziky byl uveden autor hudby originální (zahraniční), kdežto jako autor textu ten český - plus velmi často byl pod českým názvem písničky uveden ještě i v závorce původní název.
Nevím ovšem, nakolik byla v té době OSA "korektní" směrem na západ, určitě však u nás nebyla taková anarchie jako třeba v Polsku nebo například Bulharsku (odkud se k nám taky vozila různá muzika).
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
to Pawlik: zato tady byla naprostá právní anarchie v devadesátkách, kdy existovaly dokonce souběžně tři právní subjekty a tři mafiánské party nějak spojené s OSA, všechny se těšící na ten balík peněz. V polovině devadesátek si nějaká, nezákonná, OSA již nekontrolovatelně rozdělovala přes 500 milionů, o kterých rozhodovala uzavřená parta ...... do party patřilky "ikony" českého popu a rock´n´rollu, třeba Janda ...... a jiná slavná jména. Janda a spol. nebyli jen vyplácení autoři, byli to šéfové. Bylo to doslova nechutné. Něco o tom vím, protože mi byla osobně nabízena účast (jedním z právníků, a to osobně v prvním patře toho baráku, který znám jak své boty, protože jsem hned vedle 28 let bydlel a též se občas v baráku tehdy potuloval) ) na nekonečném tunelování lidí, kteří píší, hrají, skládají, s tím, že se to znásobí formou zdanění doslova všeho. Po pozvracení se jsem to odmítl. Českou OSU nebrat. Je to něco jako VZP a jiné instituce, které se podílejí na asi 80% zdanění vašeho života.
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
https://www.dobrenoviny.sk/c/438/deti-s ... la-fakturu
Ja by som voči takýmto inštitúciám nebol nejak dôverčivý.
OT : Ľudové pesničky ani nemôže nejaká inštitúcia podmieňovať platením, lebo je tam neznámy autor. Dokonca slovenská hymna -hudba - melódia, nespadá pod autorský zákon, pretože je to ľudová pieseň "Kopala studienku" známa aj ako "U studienky stála"
Ja by som voči takýmto inštitúciám nebol nejak dôverčivý.
OT : Ľudové pesničky ani nemôže nejaká inštitúcia podmieňovať platením, lebo je tam neznámy autor. Dokonca slovenská hymna -hudba - melódia, nespadá pod autorský zákon, pretože je to ľudová pieseň "Kopala studienku" známa aj ako "U studienky stála"
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Svetlo na konci tunela môže byť svetlo proti idúceho vlaku.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Zlatý komunisti.
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
Autorstvo, ako také je dosť divočina. Autorstvo napríklad vzniká už tým, keď sem niekto hodí krátky wav, alebo na YT, hocikde. To mám od kočky zo SOZA, SOZA je pre nás autorov registračný orgán, každý nápad je dobré registrovať v SOZA - OSA.
U nás je to prepojené s ISPA. Zrovna dnes som tam registroval 3 nahrávky.
SOZA - OSA treba na začiatku vyplniť pár vecí, ísť k notárovi, podpísať zmluvy a poplatok je na začiatku u nás 20 Euro. potom je to všetko v rámci tej registračnej zmluvy.
Neviem, jak to je s OSA, so SOZA je to u nás takto, možno sa poplatok zvýšil, neviem.
Podla mňa, keď niekto hrá by to mal mať podchytené aj registráciou, tých svojich výtvorov.
U nás je to prepojené s ISPA. Zrovna dnes som tam registroval 3 nahrávky.
SOZA - OSA treba na začiatku vyplniť pár vecí, ísť k notárovi, podpísať zmluvy a poplatok je na začiatku u nás 20 Euro. potom je to všetko v rámci tej registračnej zmluvy.
Neviem, jak to je s OSA, so SOZA je to u nás takto, možno sa poplatok zvýšil, neviem.
Podla mňa, keď niekto hrá by to mal mať podchytené aj registráciou, tých svojich výtvorov.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
OSA nikdy! to radši spálim kytary!