Pawlik, zrovna jsem přidával odkaz na video, když jsi vložil odpověď. Ozvu se poději, byl jsem vyslán do terénu se seznamem, co doma chybí.
NEJLEPŠÍ OVERDRIVE
Pravidla fóra
Re: NEJLEPŠÍ OVERDRIVE
Fořte, děkuji, zjistím si více.
Pawlik, zrovna jsem přidával odkaz na video, když jsi vložil odpověď. Ozvu se poději, byl jsem vyslán do terénu se seznamem, co doma chybí.
Koukám na ten TC bazmek a nevypadá to špatně. Akorát jsem s podobnou technikou nikdy nedělal, tak si nejsem jistý, jestli by bylo v mých silách z toho vyšlapat něco použitelného. Celestion moc nemusím (spíš Fane, Eminence a hlavně Jensen, pokud jde o kytaru) a netuším, nakolik je složité (nebo jednoduché) do toho sehnat/ nahrát nějaké ty "zvuky".
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Sehnat na internetech free IR je velice jednoduché. Staší zadat do vyhledávače "free IR". A pak samozřejmě pokud člověka nebaví procházet bambilionem impulsů v hledání svatého grálu, dají se koupit i různé od zavedených zvukových inženýrů. Což nemusí být záruka toho, že budou pro tvé ucho "lepší". 
To co popisuje Hendrek je přesně ten důvod, proč bych dal pro pódiové nasazení přednost jednoduchému analogovému Speaksimulátoru. :-Z
https://www.thomann.de/cz/behringer_gi100_ultra-g.htm
https://www.thomann.de/cz/behringer_gi100_ultra-g.htm
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak když už natvrdo analog, tak alespoň s nějakou základní možností výběru typu emulace. Někomu nemusí 4x12 pasovat.
https://www.thomann.de/cz/hugheskettner_redbox_5.htm
Já mám GDI21, taky se tam dá pohrát s typem cabinetu, umístěním jakoby mikrofonu, apod. I když on je to spíš preamp, ale při flat nastavení na clean kanálu by to nemuselo zvuk moc zabarvovat. Používám jej celkem často na live i na doma.
https://hudebnibazar.cz/behringer-guita ... /ID683655/

Já mám GDI21, taky se tam dá pohrát s typem cabinetu, umístěním jakoby mikrofonu, apod. I když on je to spíš preamp, ale při flat nastavení na clean kanálu by to nemuselo zvuk moc zabarvovat. Používám jej celkem často na live i na doma.
https://hudebnibazar.cz/behringer-guita ... /ID683655/

Poslouchal jste někdo zvukové ukázky na Thomannu? Nepřijde vám, že u nich mají přehozený popis, tj. ty z "reference speaker" jsou nejspíš hnané přes RedBox? Jsou takové "pod dekou", chcíplé, ne moc přirozené. Kdysi jsem měl starší verzi Red Boxu, snad Mk II, tam právě té simulaci trochu přirozená agresivita chyběla.Hendrek píše: 19.08.2025 12:12 Tak když už natvrdo analog, tak alespoň s nějakou základní možností výběru typu emulace. Někomu nemusí 4x12 pasovat.
GDI21 mám taky, ale jak píšeš, je to spíš preamp. Ta "speaker simulace" je jen částečná, zvuk do linky je pořád bzučivý. Srovnal jsem s orig. GT2, ten je opravdu kulatější, komplexnější. Ale zas o to hůř do aparátu ....
Fořt: Mě ty ukázky přijdou v pořádku. To je prostě zvuk bedny. :-J Není tak roztřepenej. Á capella to asi mate, alev nahrávce by zafungoval.
Zde můj GI100 s modifikacemi:
na konci mám pro sorovnání zvuk s IR´s nezdá se mi ten analog o tolik horší.
Fořt: Mě ty ukázky přijdou v pořádku. To je prostě zvuk bedny. :-J Není tak roztřepenej. Á capella to asi mate, alev nahrávce by zafungoval.
Zde můj GI100 s modifikacemi:
na konci mám pro sorovnání zvuk s IR´s nezdá se mi ten analog o tolik horší.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Dnes jsem objednával zase nějaké životně důležité zbytečnosti, takže jsem přihodil ten HB MicroCAB. Uvidíme, přinejhorším to jde vrátit, žejo, i když u podobných věcí je u mě pravděpodobnější, že to skončí ve "zvukařském kufru" ve zkušebně (v oddělení "kdyby náhodou", tam mám takovou už docela objemnou sbírku - a sem tam něco opravdu jako kdyby našel).
Pokud to půjde, jak má, do víkendu by to mělo být doma, tak dám vědět, jestli to půjde do boardu nebo do toho kufru. Nakonec jsem zvolil tuhle cestu - mimo jiné proto, že když žiju a pracuju na horách, klasický počítač už jsem neměl v ruce ani nepamatuju. Buď telefon, nebo tablet (a ten taky není žádná sláva) a řešit konektivitu mezi androidem (když to nemá ani standardní USB A) a efektem se mi nechce.
Pokud to půjde, jak má, do víkendu by to mělo být doma, tak dám vědět, jestli to půjde do boardu nebo do toho kufru. Nakonec jsem zvolil tuhle cestu - mimo jiné proto, že když žiju a pracuju na horách, klasický počítač už jsem neměl v ruce ani nepamatuju. Buď telefon, nebo tablet (a ten taky není žádná sláva) a řešit konektivitu mezi androidem (když to nemá ani standardní USB A) a efektem se mi nechce.
"klasický počítač už jsem neměl v ruce ani nepamatuju. Buď telefon, nebo tablet (a ten taky není žádná sláva) a řešit konektivitu mezi androidem (když to nemá ani standardní USB A) a efektem se mi nechce."
Opět souhlasím. Čím jednodušší, tím lepší. V nahrávce by se analog vs. IR´s poznal. Ale na těch našich pódiích a PAčkách to asi nevynikne.
Opět souhlasím. Čím jednodušší, tím lepší. V nahrávce by se analog vs. IR´s poznal. Ale na těch našich pódiích a PAčkách to asi nevynikne.
Základní impulzy typicky maršála mají různí jejich výrobci free. Za mne bych volil Origin Effects jako velkého producenta špičkových věcí - hlavně tam nemaj tisíc možností - 1×12″ – Magnatone 213; 1×12″ – Fender Brown Deluxe; 4×12″ – Marshall 1960B G12H55; 4×12″ – Bogner V30; 2×12″ – Fender Twin JBL D120F; 2×12″ – Vox AC30 Silver Alnico; 1×12″ – Fender 5E3 Tweed Deluxe, od každého tři mixy dark, normal, bright. Tam už si člověk opravdu vybírá a ne přebírá.
A nezapomínat na torstovu sadu, kde Maršál funguje (zkoušeno na PC v mixu dema) skvěle!
A nezapomínat na torstovu sadu, kde Maršál funguje (zkoušeno na PC v mixu dema) skvěle!
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Torstova marshalla 4x12 mam take uloženého v Radaru.
José, Hendrek: Rdím se blahem!
(Poslední dobou preferuji své 2x12, ale to už jsme hodně OT).
(Poslední dobou preferuji své 2x12, ale to už jsme hodně OT).
Zase abych ty IR´s krabičky úplně nehaněl - nemusíš nic editovat, ta interní nabídka je dostatečná a to co vytáhneš z analogu v těch IR´s najdeš taky. Jen se dostaneš do fáze, že budeš mít 10 nebo kolik možností a nebudeš vědět, která je lepší .... Dilema moderní doby!torst píše: 19.08.2025 14:20 "Pawlik: klasický počítač už jsem neměl v ruce ani nepamatuju. Buď telefon, nebo tablet (a ten taky není žádná sláva) a řešit konektivitu mezi androidem (když to nemá ani standardní USB A) a efektem se mi nechce."
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Většinou to dilema není zas tak velké, protože ti padne do ucha jeden dva přednastavené impulsy a zbytek pak můžeš vesele ignorovat. Aspoň já to tak mám. Asi jsme tu dost odbočili a hodilo by se to spíše sem:
IR (impulse response)
Simulace reproboxu pro LIVE (stompbox a rack)
Takže pokud chcete téma dále rozvíjet, přesuňme se dále do některého z nich. Díky.
IR (impulse response)
Simulace reproboxu pro LIVE (stompbox a rack)
Takže pokud chcete téma dále rozvíjet, přesuňme se dále do některého z nich. Díky.
Já osobně na zkreslovací krabičky moc nejsem, ale teď jsem si postavil Hot Cake 77 a je to jeden z mála který mne velice zaujal, doporučuji vyzkoušet, princip je jiný než u klasik, zádné diody v cestě signálu, tak si představuju zvuk overdrive
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Trevore máš to zapojené podle obrázku, nebo jinak ?
Ano, to je ono
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Včera jsem letmo zkusil porovnat Ibanez TS808 s Maxonem OD808. Identicky je to samozřejmě stejnej obvod, ale překvapilo mě, že Ibanez je nejsilnější ze všech originál screamerů. Měl jsem za to, že je to právě naopak, protože čínský kopie s přepínačem, fungovaly právě tak, že u TS808 klesnul signál. No opak je pravdou a nejslabější signál měly TS-9/OD-9. Jinak samozřejmě křivka u všech stejná, "devítky" musely mít akorát o půl políčka otočenější tone.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
King of Kings
https://kytary.cz/joyo-r-20-king-of-kings/HN237303/
Netvrdím, že je nejlepší, ale zaujal. Původně jsem ho ubazařil na zkoušku, postřeboval jsem OD a silný DIST v jednom. To se nepotvrdilo, oba zvuky jsou OD i když s trochu různou barvou a intenzitou. Páčky ještě nějak mění strukturu, dobrý. Ale Dist z toho nedostanu ani při spojení obou, pořád to je lampový středový, a moc pěkný, overdrive.
Tak jsem ho dal na HB, že půjde do světa. No včera zas test do trandového Laneye. Nejsem extra kofr na tyhle vycizelované moderní drivy, ale tenhle mě fakt zaujal. Nesnáším nadužívané slovo ´transparentní´, ale prostě to tak je. Porovnal jsem třeba s BOSS Dual OD, který je stavěn podobně (2 zvuky) a hodně podobně i hraje, ale má ve zvuku kousíček takové jakoby plastové placatosti. Kdežto KoK zní opravdu přirozeně, má ty zdravé, nepřibarvené středy, nic cizího nepřidá jen tu kytaru nabudí. Prostě jak lampa (?). A při sešlápnutí obou polovin je to silnějí zpěvnější tón, ale i tak pořád srozumitelný, držící barvu kytary. Do kapely asi nebude, ale na doma je to paráda. Na pokojové sólování snesu lecos, od ZOOMa po PODa, ale když pak uslyšíš, že i z toho trandu leze profesionélní emerickej zvuk, je to pěkný!
https://kytary.cz/joyo-r-20-king-of-kings/HN237303/
Netvrdím, že je nejlepší, ale zaujal. Původně jsem ho ubazařil na zkoušku, postřeboval jsem OD a silný DIST v jednom. To se nepotvrdilo, oba zvuky jsou OD i když s trochu různou barvou a intenzitou. Páčky ještě nějak mění strukturu, dobrý. Ale Dist z toho nedostanu ani při spojení obou, pořád to je lampový středový, a moc pěkný, overdrive.
Tak jsem ho dal na HB, že půjde do světa. No včera zas test do trandového Laneye. Nejsem extra kofr na tyhle vycizelované moderní drivy, ale tenhle mě fakt zaujal. Nesnáším nadužívané slovo ´transparentní´, ale prostě to tak je. Porovnal jsem třeba s BOSS Dual OD, který je stavěn podobně (2 zvuky) a hodně podobně i hraje, ale má ve zvuku kousíček takové jakoby plastové placatosti. Kdežto KoK zní opravdu přirozeně, má ty zdravé, nepřibarvené středy, nic cizího nepřidá jen tu kytaru nabudí. Prostě jak lampa (?). A při sešlápnutí obou polovin je to silnějí zpěvnější tón, ale i tak pořád srozumitelný, držící barvu kytary. Do kapely asi nebude, ale na doma je to paráda. Na pokojové sólování snesu lecos, od ZOOMa po PODa, ale když pak uslyšíš, že i z toho trandu leze profesionélní emerickej zvuk, je to pěkný!
Jo, ony ty levné krabičky umí občas příjemně překvapit.
Já teď nejvíce cvičím s "preampem" HB True Tone British (Marshall styl), který jsem si koupil až po delší době, jako třetí. Tedy až po AC (Vox styl) a American (Fender styl). Ty dva jsem si pořídil dříve, protože v základu nejsem úplně milovník typického Marshall zvuku, nicméně ten British True Tone hraje fakt dobře - a je z nich nejvíc univerzální, na oba snímače, na kombinaci, nakopnutý čímkoliv (HB Dealbreaker, The Heat, Dr. D, Green tint).
Ty dva "původní" taky nejsou špatné, ale dost specifické. AC je spíš "bigbítová špína", American zase hodně "čistý" (skvěle ovšem hraje s krkovým snímačem, jak s klasickým tele singlem, tak s RP-94 - to je fakt "jazzová nádhera"), ovšem třeba s tím Green tint (klon TS) si nerozumí ani jeden.
Takže pokud nechci hrát vyloženě "jazz" nebo "indie bigbít", zapnu ten British a cvičím na střídačku na clean nebo s nějakým "nakopnutím, na různé kytary a snímače - a ono to zní pokaždé trochu jinak a kupodivu pořád použitelně.
P.S. Abych to tady neplevelil dalším opakováním již zveřejněného, pedalboard najdete v tématu "pedalboardy" na stránce 152, příspěvek z 28.9.25
Já teď nejvíce cvičím s "preampem" HB True Tone British (Marshall styl), který jsem si koupil až po delší době, jako třetí. Tedy až po AC (Vox styl) a American (Fender styl). Ty dva jsem si pořídil dříve, protože v základu nejsem úplně milovník typického Marshall zvuku, nicméně ten British True Tone hraje fakt dobře - a je z nich nejvíc univerzální, na oba snímače, na kombinaci, nakopnutý čímkoliv (HB Dealbreaker, The Heat, Dr. D, Green tint).
Ty dva "původní" taky nejsou špatné, ale dost specifické. AC je spíš "bigbítová špína", American zase hodně "čistý" (skvěle ovšem hraje s krkovým snímačem, jak s klasickým tele singlem, tak s RP-94 - to je fakt "jazzová nádhera"), ovšem třeba s tím Green tint (klon TS) si nerozumí ani jeden.
Takže pokud nechci hrát vyloženě "jazz" nebo "indie bigbít", zapnu ten British a cvičím na střídačku na clean nebo s nějakým "nakopnutím, na různé kytary a snímače - a ono to zní pokaždé trochu jinak a kupodivu pořád použitelně.
P.S. Abych to tady neplevelil dalším opakováním již zveřejněného, pedalboard najdete v tématu "pedalboardy" na stránce 152, příspěvek z 28.9.25
Naposledy upravil(a) Pawlik dne 10.11.2025 17:17, celkem upraveno 1 x.
https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... mAQAvD_BwE
Tu tvojí znám jen z webu, ale asi dobrá.
U mě nadšení zatím trvá, jen by to chtělo možná předřadit kompresor, aby byla sóla zpěvnější. Ten samotný JOYO si nehraje na všeuměla a nesnaží se o "lead" zvuk za každou cenu, což je dobře. Kombinaci s TS nebo jiným OD nevěřím, asi by to zabilo tu přirozenou barvu.
Napadá mě rouhavá myšlenka, o kolik líp by zněly staré desky Hendrixe, J. Becka, Claptona nebo Pagea, kdyby měli tuhle perfektní krabici !!!
Tu tvojí znám jen z webu, ale asi dobrá.
U mě nadšení zatím trvá, jen by to chtělo možná předřadit kompresor, aby byla sóla zpěvnější. Ten samotný JOYO si nehraje na všeuměla a nesnaží se o "lead" zvuk za každou cenu, což je dobře. Kombinaci s TS nebo jiným OD nevěřím, asi by to zabilo tu přirozenou barvu.
Napadá mě rouhavá myšlenka, o kolik líp by zněly staré desky Hendrixe, J. Becka, Claptona nebo Pagea, kdyby měli tuhle perfektní krabici !!!