Šelak x šelaková politura

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
ppindian

Šelak x šelaková politura

Příspěvek od ppindian »

Ahoj lidi,
nemáte někdo pojem jaký je rozdíl mezi šelakem v šupinkách co se rozpouští v lihu a šelakovou politurou prodávanou v pleškách z hlediska vlastností a použití?
Díky
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Re: Šelak x šelaková politura

Příspěvek od mirostrat »

podla mna to je jedno , len šupinky si narídíš sám a v pleške už máš nariedené
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Svetlo na konci tunela môže byť svetlo proti idúceho vlaku.
Jimmi

Příspěvek od Jimmi »

A kam na tu polituru chodíš....?
Já to zatím viděl jen jako šupinky. Ale taky si myslím, že to bude to samé, jenom už rozpuštěné.
Jimmi

Příspěvek od Jimmi »

Dík.
Na co ten šelak používáš?
Já bych potřeboval opravit klavír a sháním nějaký echt černý. Zatím mám jenom hnědý v šupinkách.
ppindian

Příspěvek od ppindian »

Upravil jsem tím povrh jedné staré španěly. Nic moc to nedopadlo ale má aspoň jakoustakous patinu. Teď jsem opravil starší španělu Strunal, obrousil jsem přední desku a chci vyzkoušet co se mi s tím povede. I co to udělá zvukově.
Jimmi

Příspěvek od Jimmi »

Tak potom dej určitě vědět 8)
ppindian

Příspěvek od ppindian »

Tak první pokus se šelakem dopadl takhle :D
Přílohy
Kytara_se_selakem.jpg
Cremster

Příspěvek od Cremster »

Jak jsi to nanášel? Vypadá to jako štětcem, ale neni to nejhorší. Ideální povrch uděláš polnou ale na hotový španělce je problém s nalepeným hmatníkem a kobylkou, protože se nedostaneš do rohů.
A ke zvuku, fór je v tom že šelakem oproti laku uděláš polnou slaboučkou vrstvičku, která to nejspíš tolik netlumí. Ale na piána se dává napřklad šelak, nebo řídkej klíh když potřebuješ dostat ostřejší zvuk.
Je u tebe nějakej zvukovej rozdíl?
ppindian

Příspěvek od ppindian »

Jojo, je to štětcem. Polnu jsem manuálně nezvládl, to až příště :-). Deska nebyla uplně rovná protože původní lak někdo odstranil nějakým odstraňovačem nátěrů, ne broušením. A to nějak odleptává měkčí struktury v letech dřeva.
Zvuk je dobrý, na takovou šunku kytaru. Je vyvážený dynamicky, a celkově kytara zní hutně a s dobře znatelným basem. S tvrdšíma strunama by zněla ještě líp.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Šelakem polnou jsem dělal tyhle dvě elektriky, ale ne do úplného lesku, jsou stále vidět póry.
elektricke-kytary/jake-se-vam-libi-kyta ... ml#p687805
A taky tuto předělávku, ta je lesklá, jak to jen staré dobité dřevo umožnilo:
ppindian

Příspěvek od ppindian »

A jak tu polnu ka myjete? Vymácháním v lihu??
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jenom když moc obeschne. Většinou ji dřív vyhodím, protože se prošoupe a začne pouštět chlupy. Normálně nic nemáchám, je zavřená v lahvičce od tatarky. Blbý je, když zapomenu, že jsem minule patlal barveným šelakem třeba černým, a teď jedu světlým, a ono to začne prosakovat. Lepší začít s čistou.
ppindian

Příspěvek od ppindian »

Aha, tak to je asi těch poln dost velká spotřeba ne? Když jsem to zkoušel tak pak ztuhla. Nebo se namočením do šelaku zase zprovozní?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Právě ji mám zavřenou v lahvičce od tatarky, s těsným víčkem, a na spodu té lahvičky jsou staré prodřené hadříky z polen nasáklé lihem, udržují lihové vlhko, takže polna neztvrdne. Měnit se musí často, když se zašne prodírat. V podstatě jen přidám další vrstvu hadříku a tu moc prošoupanou vyhodím.
ppindian

Příspěvek od ppindian »

Aha, dobrý fígl. vyzkouším. Díky :-)
daimondia

Příspěvek od daimondia »

Zde dávám návod na šelakování stažený a nahrubo přeložený v google. Ale docela dává představu o postupu při šelakování.
Pro šťouraly kteří řeší autorská práva na pěstování ředkviček a tak podobně. Tento dokument byl volně ke stažení na stránkách autora.
Přeji hodně zábavy :shock:
Přílohy
šelak.pdf
(526.31 KiB) Staženo 89 x
daimondia

Příspěvek od daimondia »

20251210_220516.jpg
starypard

Příspěvek od starypard »

Stažený návod je plnoobsažný a není, co dodat. Jinak, pro šťouraly, dokonalé šelakové povrchy se ve starých kulturách provozovaly asi ve 20 ultratenkých vrstvách a pokud jsi jednu zkurvil (zprašivělo to), můžeš to celé strhnout a začít znovu. Hlavní roli hraje teplota a vlhkost a ředění rozpuštěného a technika nanášení či leštění. U našich kytar je to úplně fuk. Nejde o umělecké dílo.
daimondia

Příspěvek od daimondia »

starypard píše: 17.12.2025 18:19 Stažený návod je plnoobsažný a není, co dodat. Jinak, pro šťouraly, dokonalé šelakové povrchy se ve starých kulturách provozovaly asi ve 20 ultratenkých vrstvách a pokud jsi jednu zkurvil (zprašivělo to), můžeš to celé strhnout a začít znovu. Hlavní roli hraje teplota a vlhkost a ředění rozpuštěného a technika nanášení či leštění. U našich kytar je to úplně fuk. Nejde o umělecké dílo.
Kdyby jsi četl ten dokument tak by ses dočetl. že se dělá mnohem víc vrstev. O puchreni nic nevím nestalo se mi to vlhkost mám normálně kolem 60 pr musíš dodržovat čistotu a chce to cvik. Kdyby jsi se koukal na Sikas kde se prodávají koncertní kytary. Tak bys u mnohých našel. Že některé mají tzv. Frensch polisch.(šelak). Šelak je měkčí a nanášení máš pod kontrolou takže ta vrstva je slabší a u nylonovych strun které mají menší energii než kovovove. Získáš tak jiný zvuk méně ostrý než si polyuretanem. Šelak můžeš použít i na jazzové kytary. A věz že to rozdíl je.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“