Šelak x šelaková politura
Šelak x šelaková politura
Ahoj lidi,
nemáte někdo pojem jaký je rozdíl mezi šelakem v šupinkách co se rozpouští v lihu a šelakovou politurou prodávanou v pleškách z hlediska vlastností a použití?
Díky
nemáte někdo pojem jaký je rozdíl mezi šelakem v šupinkách co se rozpouští v lihu a šelakovou politurou prodávanou v pleškách z hlediska vlastností a použití?
Díky
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
Re: Šelak x šelaková politura
podla mna to je jedno , len šupinky si narídíš sám a v pleške už máš nariedené
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Svetlo na konci tunela môže byť svetlo proti idúceho vlaku.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Svetlo na konci tunela môže byť svetlo proti idúceho vlaku.
A kam na tu polituru chodíš....?
Já to zatím viděl jen jako šupinky. Ale taky si myslím, že to bude to samé, jenom už rozpuštěné.
Já to zatím viděl jen jako šupinky. Ale taky si myslím, že to bude to samé, jenom už rozpuštěné.
Dík.
Na co ten šelak používáš?
Já bych potřeboval opravit klavír a sháním nějaký echt černý. Zatím mám jenom hnědý v šupinkách.
Na co ten šelak používáš?
Já bych potřeboval opravit klavír a sháním nějaký echt černý. Zatím mám jenom hnědý v šupinkách.
Upravil jsem tím povrh jedné staré španěly. Nic moc to nedopadlo ale má aspoň jakoustakous patinu. Teď jsem opravil starší španělu Strunal, obrousil jsem přední desku a chci vyzkoušet co se mi s tím povede. I co to udělá zvukově.
Tak potom dej určitě vědět 
Jak jsi to nanášel? Vypadá to jako štětcem, ale neni to nejhorší. Ideální povrch uděláš polnou ale na hotový španělce je problém s nalepeným hmatníkem a kobylkou, protože se nedostaneš do rohů.
A ke zvuku, fór je v tom že šelakem oproti laku uděláš polnou slaboučkou vrstvičku, která to nejspíš tolik netlumí. Ale na piána se dává napřklad šelak, nebo řídkej klíh když potřebuješ dostat ostřejší zvuk.
Je u tebe nějakej zvukovej rozdíl?
A ke zvuku, fór je v tom že šelakem oproti laku uděláš polnou slaboučkou vrstvičku, která to nejspíš tolik netlumí. Ale na piána se dává napřklad šelak, nebo řídkej klíh když potřebuješ dostat ostřejší zvuk.
Je u tebe nějakej zvukovej rozdíl?
Jojo, je to štětcem. Polnu jsem manuálně nezvládl, to až příště
. Deska nebyla uplně rovná protože původní lak někdo odstranil nějakým odstraňovačem nátěrů, ne broušením. A to nějak odleptává měkčí struktury v letech dřeva.
Zvuk je dobrý, na takovou šunku kytaru. Je vyvážený dynamicky, a celkově kytara zní hutně a s dobře znatelným basem. S tvrdšíma strunama by zněla ještě líp.
Zvuk je dobrý, na takovou šunku kytaru. Je vyvážený dynamicky, a celkově kytara zní hutně a s dobře znatelným basem. S tvrdšíma strunama by zněla ještě líp.
Šelakem polnou jsem dělal tyhle dvě elektriky, ale ne do úplného lesku, jsou stále vidět póry.
elektricke-kytary/jake-se-vam-libi-kyta ... ml#p687805
A taky tuto předělávku, ta je lesklá, jak to jen staré dobité dřevo umožnilo:

elektricke-kytary/jake-se-vam-libi-kyta ... ml#p687805
A taky tuto předělávku, ta je lesklá, jak to jen staré dobité dřevo umožnilo:

A jak tu polnu ka myjete? Vymácháním v lihu??
Jenom když moc obeschne. Většinou ji dřív vyhodím, protože se prošoupe a začne pouštět chlupy. Normálně nic nemáchám, je zavřená v lahvičce od tatarky. Blbý je, když zapomenu, že jsem minule patlal barveným šelakem třeba černým, a teď jedu světlým, a ono to začne prosakovat. Lepší začít s čistou.
Aha, tak to je asi těch poln dost velká spotřeba ne? Když jsem to zkoušel tak pak ztuhla. Nebo se namočením do šelaku zase zprovozní?
Právě ji mám zavřenou v lahvičce od tatarky, s těsným víčkem, a na spodu té lahvičky jsou staré prodřené hadříky z polen nasáklé lihem, udržují lihové vlhko, takže polna neztvrdne. Měnit se musí často, když se zašne prodírat. V podstatě jen přidám další vrstvu hadříku a tu moc prošoupanou vyhodím.
Aha, dobrý fígl. vyzkouším. Díky 
Zde dávám návod na šelakování stažený a nahrubo přeložený v google. Ale docela dává představu o postupu při šelakování.
Pro šťouraly kteří řeší autorská práva na pěstování ředkviček a tak podobně. Tento dokument byl volně ke stažení na stránkách autora.
Přeji hodně zábavy
Pro šťouraly kteří řeší autorská práva na pěstování ředkviček a tak podobně. Tento dokument byl volně ke stažení na stránkách autora.
Přeji hodně zábavy
- Přílohy
-
- šelak.pdf
- (526.31 KiB) Staženo 89 x
Stažený návod je plnoobsažný a není, co dodat. Jinak, pro šťouraly, dokonalé šelakové povrchy se ve starých kulturách provozovaly asi ve 20 ultratenkých vrstvách a pokud jsi jednu zkurvil (zprašivělo to), můžeš to celé strhnout a začít znovu. Hlavní roli hraje teplota a vlhkost a ředění rozpuštěného a technika nanášení či leštění. U našich kytar je to úplně fuk. Nejde o umělecké dílo.
Kdyby jsi četl ten dokument tak by ses dočetl. že se dělá mnohem víc vrstev. O puchreni nic nevím nestalo se mi to vlhkost mám normálně kolem 60 pr musíš dodržovat čistotu a chce to cvik. Kdyby jsi se koukal na Sikas kde se prodávají koncertní kytary. Tak bys u mnohých našel. Že některé mají tzv. Frensch polisch.(šelak). Šelak je měkčí a nanášení máš pod kontrolou takže ta vrstva je slabší a u nylonovych strun které mají menší energii než kovovove. Získáš tak jiný zvuk méně ostrý než si polyuretanem. Šelak můžeš použít i na jazzové kytary. A věz že to rozdíl je.starypard píše: ↑17.12.2025 18:19 Stažený návod je plnoobsažný a není, co dodat. Jinak, pro šťouraly, dokonalé šelakové povrchy se ve starých kulturách provozovaly asi ve 20 ultratenkých vrstvách a pokud jsi jednu zkurvil (zprašivělo to), můžeš to celé strhnout a začít znovu. Hlavní roli hraje teplota a vlhkost a ředění rozpuštěného a technika nanášení či leštění. U našich kytar je to úplně fuk. Nejde o umělecké dílo.