Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Pawlik

Re: Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Příspěvek od Pawlik »

Jen pro silné povahy!
https://voca.ro/19y8Nx5ko20i
Sice už mě nerozbolí zuby, když si to pustím, ale pořád to má ještě hodně daleko k tomu, jak by to mělo znít.
Nahráno a smícháno v Zoom R12, mikrofony levné dynamické přes preamp Behringer Mic 300 a eq, kytara a basa pedalboard linkou přes eq (DBX 215s se to tuším jmenuje), to je vše, co mám teď po ruce.
Kytara HB TE-52, basa HB P-Style kit, :D cajón domácí výroby... A zpívám poprvé po 35 letech. :)

Bez dalších úprav (nemám jak) nebo dokonce "masteringu", takže z každého zařízení to hraje úplně jinak... Paradoxně nejvíc se mi to líbí z "vietnamských" bedniček za necelé 300 (ale je fakt, že ty, kromě toho že jsou slaboučké a prakticky nemají basy, mi připadají až neuvěřitelně "čisté" a na rozdíl od "velkých" comp beden nezahuhlané).
Naposledy upravil(a) Pawlik dne 25.12.2025 17:22, celkem upraveno 2 x.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ale dobrý, máš to v sobě !
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Pawliku, díky za názor.. Morello má taky míň zkreslení a asi víc středů na kytarách a podle mně je ten jeho zvuk i o technice hraní. A taky celkově to v RATM sedí s basou, nejak to vychytali a společně s bicími je to dokonalé. Já jsem ráda, že mám aspoň náznak toho zvuku kytar, a vlastně bych asi ani nechtěla aby to znelo jako kopírka.
A ta tvoje nahrávka- moc tam kopeš s tím cajonem, lepší by to bylo, kyby jsi nahodil jeden rytmus- tuc, tuc, protože občas tam tlučeš jako do dvojšlapky a ruší to. Jinak, pro zábavu nahrávka asi fajn, jen ten "beat" mě tam rušil.
Ještě mně napadlo- v RATM dělá hodně i basa, krásně se doplňuje s kytarami. Pak ty riffy znějí čistě a přitom hutně i když se hrají na jedné struně.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Jo, ten cajón, to je bolest. Zaprvé na to umím celkem kulové (k muzice jsem se začal vracet jakože vážně až před dvěma lety na basu, před rokem a půl jsem začal s kytarou - a cajón až tak nějak na jaře) a k tomu je v tom R12 úplně debilní click - jenom úplný základ 3/4, 4/4 a 6/4, pár zvuků a VŽDYCKY zdůrazněná PRVNÍ. Vybral jsem aspoň zvuk, kde je to zvýrazněné nejmíň, ale furt mě to rozhazuje, takže občas kapánek sypu brambory. Hlavně na začátku je to slyšet, než se chytnu sám na sebe a click v hlavě "vypnu". Pak si ho všimnu a rozhodí mě to znovu :D
RATM mají zajímavý zvuk basy, zatím jsem podobný (ve své verzi) nedocílil. Ta basa je trošku "nakřápnutá", ale dost netypicky, protože i při pop/slap technice zní hutně a "tak akorát", většinou když začneš kreslit, tak ať děláš co děláš, buďto to v popu netlačí, nebo ve slapu strašně řeže. Mi to teď začíná nadějně vypadat s preampem Trace Elliot Transit B - a Valeton Dapper Bass Mini možná nebude úplně marný, akorát na ten se zase musí úplně jinak. Samozřejmě mi to bude hrát úplně jinak, než RATM, ale ten "duch zvuku" se mi líbí.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Nechci už spamovat o RATM, ten basák jsem si všimla, že střídá dva zvuky. Jeden na takové ty palm mute kytary (nahodí takový čistý zvouček) a druhý na riffy, kila a ten je trochu zkreslený a zesílený. Ten si s tím asi taky vyhrál :D
torst

Příspěvek od torst »

TaPetra: To já si teda ještě zaspamuju nebo spíš zatorsttrollim.
Před časem mě poprosil kámoš o českej text na hit RATM. Tak jsem něco naklepal a když už jsem to měl, tak jsem "navnímal výzvu" a rovnou to i pracovně nahrál. Absolutně bez ambic, o RATM moc nevím a není to ani muj šálek. No a tu kytaru jsem nadrbal přes PODa. Basa je v tom mém stylu - průrazná a slyšitelná i z vietnamského tranzistoráku. Dnes bych jí už asi vyladil jinak. Je to spíš pro pobavení a pro Petru, abych jí zvednul sebevědomí!
https://soundcloud.com/torst2/ratm-fin
P.S.: Petro, dík za tip na Vocaro! Po problémech se Soundcloud je to šikovná alternativa !!
Pawlik: Tenhle protestsong znám. Byl tu už v jiné verzi? No zvukově to je pouhé demo na jeden mikrák, předpokládám. Asi bych nastartoval multitrack a trochu do došlechtil. Mercuryovské vícehlasy by to pozvedly !! :-Z
P.S.: Aspoň ty komunikační kartičky už leží pod stolem, ne?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Ale jo, ten zvuk si trefil. Asi je to i tím, že vy- ehm, generace zralejších přirozeně máte v merku zvuk 70tek (Led Zeppelin a pod.), takže tohle je pro vás asi "základní zvuk". Já si musím koupit plugin za 3000kč :D (ale ne, kupovala jsem ho teď v black friday za 50%).
torst

Příspěvek od torst »

Dík za uznání, jestli ano, tak jedině kouzlem nechtěného, nijak jsem se neusiloval, štěstí sedlo na vola.
Já jsem dítě 80 tek, takže mám v merku zvuk Rockmanů ! Ale v éře DAW jsem se přeorientoval na Rectální hygainy. Toho PODa mám jen z fetišismu, macochismu, nihilismu a na občasné coverování RATM, Queen a pod.
Za tu pluginu bych nedal ani 10%, neuraž se. Tenhle "obecný lead sound" naladíš na kdejaké free plugině, i 10 let staré.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

A ta vaše "zralá" generace taky musí všechno zkritizovat (jó, to za našich časů):D
torst

Příspěvek od torst »

Až ti bude 54, tak jsem na tebe zvědav !! :-J
Jasně, jsme geronti a boomeři a mlaďasové jsou ucha co nic nezažili, nic nechápou a ničemu nerozumí. Neboj se, to časem taky poznáš.
Myslím, že jsem tě výše pochválil za instrumentaci !
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

Torste, dělám si srandu, nečerti se hned.
torst

Příspěvek od torst »

Já se nečertim. Naopak, je to realita, které jsem si vědom a nepopírám jí.
Jinak na zkoušku jsem si z YT opsal nějaké "presety" toho prastarého VST Simulanalog a min. jeden je opravdu dobrý. Kdysi jsem s těmito softy zkoušel dobýt svět, dnes už jsme díky IR´s dále, ale i tak jsou to použitelné zvuky!
TaPetra

Příspěvek od TaPetra »

To jsem právě chtěla napsat už předtím, ale pak jsem si kousla do prstů.. Právě, ten plugin není jen simulace aparátu, ale právě i IR, je tam pár použitelných efektů a tak. Prostě dá se s tím pohrát a je to všechno v jednom. Když jenom hraji, tak se to dá na všem možném (GR, různé Free Amp sim), ale do mixu už to nestačí (moje zkušenost). Proto mám ráda Neural pluginy, je to "user friendly" a vše v jednom.
torst

Příspěvek od torst »

Zase střet generací. Já zamrz před těmi asi 10 lety, poslední výkřik, kterej jsem pojal, byly ty IR´s. Neural, Fractal znám jen z doslechu a už to neřešim. Jinak VST s IR je minimum pro slušný demo. Ty experimenty s obyč VST jsou fajn, ale nakonec k té IR technologii stejně utečeš, protože to prostě hraje líp. Já z pohodlnosti používám EZmix2, taky vykopávka, ale taky user friendly a taky použitelný na vše. No a jsou tam solidní guit amp simulace na bázi IRs.
Ještě k tématu "Preset RATM, zvuk Toma Morella". Už jsem v minulosti zažil hodně takových zaručených nastavení, i v HW krabicích, a skoro nikdy to nefungovalo, ty zvuky byly přehnané nebo prostě jiné.
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Ahoj,
můžu taky poprosit o zhodnocení? Žánrově někde jinde, než je tu asi zvykem - acappella sbor. Je to záznam z koncertu, rád popíšu detaily, ale teď by mě spíš zajímalo, jak to bez znalostí technických detailů působí na někoho, kdo trochu slyší a případně, kde to příště zkusit jinak.

https://youtu.be/M9mscVF2ckg?si=5PGw8H5aJrjzAn5O

Díky.
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Dost fajn to je! Mě tam nic neva - po všech stránkách.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Dodělával jsi nějaký dodatečný reverb v postprodukci? Zvuk je trochu sušší na můj vkus a nějaký mírný dozvuk by tomu slušel. Na fotkách jsem viděl několik konfigurací mikrofonů, jaký byl tedy vlastně nahrávací setup?
Ale jinak dobrý, jen už rýpu do detailů.
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Díky za komentáře. Jsem rád, že nejsem úplně mimo.
@Hendrek: mírný reverb jsem tam přidal, ale většina je přímo ze sálu, který má reverbu fakt dost. Je to super na živé zpívání, ale na nahrávání rychlejších věcí je to trochu boj, takže vždycky řeším spíš, jak se toho ambientu trochu zbavit, aby se rychlé věci nesmyly do nepřehledné zvukové stěny.
Setup byl následující:
- ORTF pár na úrovni první řady diváků. Odhadem tak 5m před sborem.
- 4 spoty pro jednotlivé hlasové skupiny
- mikrofon pro buben
- mikrofon pro sólo

Je to takový přístup - radši nahraju všechno a pak třeba něco nepoužiju. Ale tady jsem zrovna všechno použil. Sbor je smíchaný jako kombinace ORTF a spotů panoramovaných do příslušných míst. Snažil jsem se o vyvážení tak, aby ORTF zachoval celistvost sboru a spoty přidaly čitelnost a srozumitelnost.

Na spotech je (velmi) mírný de-reverb, aby se pokud možno nemíchaly reverby z různých míst sálu. Trochu to pomohlo čitelnosti.
Sólo je v tom ORTF samozřejmě samo o sobě dost výrazné (sólista před sborem), takže ze sólového mikrofonu je tam jen mírně přidáno.
Buben leze úplně všude, ale má tu výhodu, že základní tón má hlouběji, než zpívá sbor, tím pádem jsem nahrávku z ORTF ořízl lo-cut filtrem, což dost omezilo dunění bubnu v prostoru a přidal jsem ho tam z dedikovaného mikrofonu, kde se to dalo ekvalizérem rozumně zkrotit, aniž bych řezal do zpěvu.
Na celku je pak přidáno trochu reverbu, aby se to propojilo, ale málo, jen tak, že je to sotva slyšet. Myslíš, že by mělo být víc? Asi si to umím představit, zkoušel jsem různé varianty, ale trochu mám pocit, že už to bylo na úkor přesnosti. U nějaký pomalejší věci bych ho tam dal určitě víc.
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jako máš to vymakané, to jo. To s tím přidáním reverbu ber z rezervou, každý ať si své jídlo dokoření podle své chuti. Já jsem zvyklý zpívat chorál či se sborem v katedrále, a tam je přirozeného reverbu hodně. Proto mi to možná pocitově chybí, ale sál není kostel, že jo.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Dobrý, lajk :-)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“