Nahrávanie saxofonu
Pravidla fóra
-
Rastislav16
Nahrávanie saxofonu
Zdravím Vás kolegovia, som muzikant a mám taký problém keď nahravam saxafon ale najprv napíšem môj štúdiový setup ktorý mám. Takze nahravam v cubase a mám zvukovú kartu steinberg ur44c, mikrofon rode note1 signature, predzosilovač na mikrofon presunos studio chanel elektrónkový, monitory Adam t7v a slúchadla akg plus mám zakúpené pluginy od universal audio la-2a, ssl chanel strip, atr-102 a mám aj vyriešenú akustiku v miestnosti kde nahravam. A teraz k problému ktorý mám keď nahravam saxafon a ten problém je taký že je príliš veľmi ostrý neni pekne uhladený a neviem ako mám ho upravit tak aby mi ten saxafon znel jemne a pekne skúšal som hocičo aj iné polohy mikrofona a nič stále ten istý problém. Moja otázka znie je tu niekto kto by mi stym vedel pomôcť ? Popripadne nejaký mentoring cez pc a vyriešiť ten môj problém ? Lebo už si stym neviem dať rady a plus by som potreboval vedieť čo používate na Mastering aké pluginy, ja používam fabfilter-la a atr-102 ale neviem či je to dobrá kombinácia. Chcem dosiahnuť to aby moja nahrávka nie len saxafon znel príjemne a jemne a muzikálne. Ďakujem za spätnú väzbu.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nahrávanie saxafonu
Zdravím - ano, základní problém je v mikrofonu, tj. zde NT1. Tento mikrofon je, pokud vím, sám o sobě dost "ostrý", takže tady by to chtělo dost zásadní změnu. EQ by případně mohl pomoci, ale bylo by to dost těžké "dokroutit" a otázkou je, zdali by to byl adekvátní a přijatelný výsledek. Takže tak. Chce to mikrofon s rovnější charakteristikou a popřípadě navíc třeba ještě s jemnějším charakterem. NT1 má děsnou "bouli" (=zdvih) od 3 kHz nahoru - a to jako že dost (viz jeho frekvenční charakteristika zde: https://edge.rode.com//pdf/products/71/NT1_DS_V05.pdf). Já bych použil buď dynamiku (třeba DynaCaster) nebo nějaký páskový, ale s velkým SPL, protože dechový nástroj.
Zbytek toho, co píšeš (vybavení, nápad na monitoring apod.) je veskrze irelevantní.
Na mastering se používá hlavně efekt typu "maximizer", který umožňuje srovnat hlasitosti dílčích skladeb "k sobě", aby hrály hlasitostně uceleně. Případné další efekty v řetězci záležejí na požadavcích na výsledek a případně i na míře komprese, kterou je potřeba maximizérem aplikovat (při větší míře je obvykle potřeba minimálně EQ, kterým se poněkud stáhnou basové frekvence, které tou dynamickou kompresí nabydou).
P.
Zbytek toho, co píšeš (vybavení, nápad na monitoring apod.) je veskrze irelevantní.
Na mastering se používá hlavně efekt typu "maximizer", který umožňuje srovnat hlasitosti dílčích skladeb "k sobě", aby hrály hlasitostně uceleně. Případné další efekty v řetězci záležejí na požadavcích na výsledek a případně i na míře komprese, kterou je potřeba maximizérem aplikovat (při větší míře je obvykle potřeba minimálně EQ, kterým se poněkud stáhnou basové frekvence, které tou dynamickou kompresí nabydou).
P.
Tady je video, ze kterého je patrné, že NT1A skutečně není úplně vhodný.
https://www.youtube.com/watch?v=VJ0KpRoyDo8
Nicméně poslouchatelná nahrávka se určitě udělat dá. Za prvé je potřeba nebýt moc blízko a nemířit mikrofon na roztrub. Hlavně to druhé udělá hodně. Potom je potřeba vzít obyčejný ekvalizér a stáhnout ty protivné středy (něco kolem 3 kHz). No a samozřejmě pěkný reverb, to je taky důležité. Není možný, že by se to pak nedalo poslouchat.
https://www.youtube.com/watch?v=VJ0KpRoyDo8
Nicméně poslouchatelná nahrávka se určitě udělat dá. Za prvé je potřeba nebýt moc blízko a nemířit mikrofon na roztrub. Hlavně to druhé udělá hodně. Potom je potřeba vzít obyčejný ekvalizér a stáhnout ty protivné středy (něco kolem 3 kHz). No a samozřejmě pěkný reverb, to je taky důležité. Není možný, že by se to pak nedalo poslouchat.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Určitě. Je to jako snímat kytarový box: čím je mikrofon namířen víc na střed repráku, tím je zvuk ostřejší. No a když se k tomu přičte vlastní charakter mikrofonu......
Díky za doplnění.
P.
Díky za doplnění.
P.
-
Rastislav16
Ďakujem za odpovede veľmi si to vážim. Takze keby že kúpim pákový mikrofon vyriešilo by to ten ostrý zvuk ? A mám takú otázku na spev tak isto mám orezat tak 3khz ?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano, páskový mikrofon rozhodně nebude takhle ostrý jako NT1. Vhodný model je ale potřeba vyzkoušet, tady se (mikrofony obecně) nedá instantně poradit.
Ohledně zpěvu - opět jde o charakter konkrétního hlasu, v rámci mixu/audio úprav neexistují rady podobného typu. Například u zpěvačky s vyšším hlasem a náklonností k sykavkám určitě budou potřeba zásahy (nejen) v téhle oblasti. Naopak u zpěváka s temnějším/zahuhlanějším hlasem bude pro daný mikrofon potřeba zásahů nejspíš méně, popřípadě jen subtilnější; vše ale záleží na tom, jak spolu mikrofon a nahrávaný zvuk sedí dohromady a v neposlední řadě i to, co potřebuje mix. Aneb jako sólo nástroj/hlas se bude pomocí EQ upravovat jinak než jako součást dalších nástrojů.
P.
Ohledně zpěvu - opět jde o charakter konkrétního hlasu, v rámci mixu/audio úprav neexistují rady podobného typu. Například u zpěvačky s vyšším hlasem a náklonností k sykavkám určitě budou potřeba zásahy (nejen) v téhle oblasti. Naopak u zpěváka s temnějším/zahuhlanějším hlasem bude pro daný mikrofon potřeba zásahů nejspíš méně, popřípadě jen subtilnější; vše ale záleží na tom, jak spolu mikrofon a nahrávaný zvuk sedí dohromady a v neposlední řadě i to, co potřebuje mix. Aneb jako sólo nástroj/hlas se bude pomocí EQ upravovat jinak než jako součást dalších nástrojů.
P.
-
Rastislav16
Re: Nahrávanie saxofonu
Mám ešte takú otázku mám aj preamp golden age73MKIV ale neviem ako ho mám nastaviť lebo keď zapnem naňho saxafon alebo iný dych tak počuť veľmi ostro a jeden pán ktorý má štúdio o pár kilometrov ďalej od môjho bydliska mi vravel že je lepší oveľa ako presunos studio chanel že ten mám používať ale on je taký typ človeka ktorý čo sa týka týchto veci nepomôže nikomu. Takze ak by mi niekto vedel pomôcť ako ho nastaviť aby neznel tak ostro budem len rad Ďakujem za odpovede.
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Vyzkoušel jsi už ten jiný mikrofon?Rastislav16 píše: 6.01.2026 22:35 Mám ešte takú otázku mám aj preamp golden age73MKIV ale neviem ako ho mám nastaviť lebo keď zapnem naňho saxafon alebo iný dych tak počuť veľmi ostro a jeden pán ktorý má štúdio o pár kilometrov ďalej od môjho bydliska mi vravel že je lepší oveľa ako presunos studio chanel že ten mám používať ale on je taký typ človeka ktorý čo sa týka týchto veci nepomôže nikomu. Takze ak by mi niekto vedel pomôcť ako ho nastaviť aby neznel tak ostro budem len rad Ďakujem za odpovede.
Hraju na kytary a mašinky
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ve své podstatě dobrý preamp nikdy takhle zásadně neovlivňuje zvuk (a GA věcičky jsou docela fajn), takže jak píše rotten77, je to hlavně o tom mikrofonu. Když bys mikrofon zapojil přímo do Presonusu, bude ti to hrát naprosto stejně (dobře - mohou být subtilní rozdíly; tady to neumím posoudit, neb jsem osobně obě věci pod rukou neměl - ale podle mě nic zásadního). Předpokládám pochopitelně základní znalost signálových úrovní, takže nikde nedochází k přebuzování signálem.Rastislav16 píše: 6.01.2026 22:35 ... mám aj preamp golden age73MKIV ... ako ho nastaviť aby neznel tak ostro budem len rad Ďakujem za odpovede.
P.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Je potřeba si uvědomit, že čím blíže bude mikrofon saxofonu, tím sušeji bude nahrávka znít, a naopak čím dále, tím více se bude do nahrávky promítat reverb místnosti. Když pak takovou nahrávku mikrofonem zblízka posloucháš, musí ti zákonitě připadat oproti tomu, co slyšíš ty jako hráč, rozdílná (ať už moc suchá nebo naopak moc s ozvěnou). Zkus pracovat s umístěním mikrofonu (jak již bylo napsáno výše), ekvalizerem pro odstranění ostrých frekvencí (kompenzace frekvenční charakteristiky mikrofonu), špetkou reverbu pro doplnění chybějící přirozené akustiky prostoru. Nakonec to zasadit do kontextu mixu a prohnat přes maximizer.
-
Rastislav16
Skúšal som pri tom preampe golden age73 ísť aj ďalej od mikrofónu a stále bol zvuk ostrý “žiletka” aj som škual pri eq odstrániť tie frekvencie v daw ale stále to nebol taký zvuk aký som chcel. Ja by som potreboval aby dychové nástroje zneli jemne a uhladeňe a nie “ukričane”. Pri presunos studio chanel keď aom stiahol 3khz tak docela som dosiahol ten zvuk tu kremovosť saxafonu aj spevu ale pri golden age73 neviem ako to dosiahnem. Ak by niekto tu bol kto má stym preampom nejaké skúsenosti prosím ozvite sa mi. Ďakujem.
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Já to s tebou vzdávám. Máš tu několik názorů, včetně videa s ukázkami, ze kterých jasně vyplívá, že primární příčinou tvého "problému" je mikrofon, případně jeho pozice a stejně si jedeš svoje.Rastislav16 píše: 7.01.2026 11:49 Skúšal som pri tom preampe golden age73 ísť aj ďalej od mikrofónu a stále bol zvuk ostrý “žiletka” aj som škual pri eq odstrániť tie frekvencie v daw ale stále to nebol taký zvuk aký som chcel. Ja by som potreboval aby dychové nástroje zneli jemne a uhladeňe a nie “ukričane”. Pri presunos studio chanel keď aom stiahol 3khz tak docela som dosiahol ten zvuk tu kremovosť saxafonu aj spevu ale pri golden age73 neviem ako to dosiahnem. Ak by niekto tu bol kto má stym preampom nejaké skúsenosti prosím ozvite sa mi. Ďakujem.
Hraju na kytary a mašinky
-
Rastislav16
Okay, chápem z vašich odpovedi že mám zlý mikrofon, tak sa poďme baviť o mikrofóne/noch ktoré by boli pre moje potreby vhodne.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
A rozpočet?
P.
EDIT: no každopádně rozpočet bude potřeba tak 6k+ bez diskuse......
P.
EDIT: no každopádně rozpočet bude potřeba tak 6k+ bez diskuse......
Naposledy upravil(a) pavlii dne 7.01.2026 14:38, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění textu.
Důvod: Doplnění textu.
-
Rastislav16
Skúsme niečo do 350e ak je v takej cenovej kategórii nejaký mikrofon vhodný pre moje potreby.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá. Tak Golden Age má sám o sobě v nabídce svoje páskové mikrofony; myslím, že svého času (když s tím přišli), tak byl docela chválený ten pasivní. Pak tu máme třeba Avantone Pro CR-14, sE X1R, MXL R77. Přesněji na Thomann jich je ještě hromada pod uvedený rozpočet (https://www.thomann.de/cz/paskove_mikro ... ilter=true); nicméně osobně nemám zkušenost s žádným z nich, doma mám jiné typy.
Ale evidentně je z čeho vybírat. Osobně si myslím, že "páskáč" bude pro tohle použití to pravé.
P.
Ale evidentně je z čeho vybírat. Osobně si myslím, že "páskáč" bude pro tohle použití to pravé.
P.
Slyšel jsem od profíka chválu na toto:
https://www.thomann.de/cz/the_t.bone_rb ... bundle.htm
Asi to taky objednám, až zase pojede balíček z Deutschlandu.
Nicméně jsem nahrával ságo na různý mikrofony - jak dynamiky tak kondík (AKG C414) a vždycky se s tím dalo něco poslouchatelného udělat.
https://www.thomann.de/cz/the_t.bone_rb ... bundle.htm
Asi to taky objednám, až zase pojede balíček z Deutschlandu.
Nicméně jsem nahrával ságo na různý mikrofony - jak dynamiky tak kondík (AKG C414) a vždycky se s tím dalo něco poslouchatelného udělat.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak pak napiš, jak se ti zdá (pokud do něj půjdeš).
P.
P.
Hm za mě takhle - ty nahodilé experimenty s rebrandovanými čínskými páskáči bych úplně vynechal, protože je vyšší pravděpodobnost, že to povede spíš k utrácení a nespokojenosti.
V tomhle konkrétním případě bych si prozkoumal prověřené nástrojové mikráky s klipem určené přímo pro snímání žesťů (mimoto si ten mikrák pak je možné sebou vozit na živé hraní).
Výborně zní DPA 4099, akorát stojí trochu víc - ovšem pozor - zněl nám v zásadě stejně kvalitně jako 5x dražší Neumann.
Dobrou zkušenost mám s Shure Beta 98.
Ještě bych se koukl např. na ATM350a - s ním nemám přímu zkušenost, ale AT je kvalitní prověřená značka, nečekal bych problém.
Asi toho bude víc - Audix atpod.
Ještě doplním - nejostřejší zvuk leze přímo z díry, takže je potřeba poexperimentovat s umístěním mikrofonu vůči nástroji, i třeba trochu z boku.
Tady nejsou marné ty klipy s husím krčkem z důvodu neměnné polohy snímání, když už si pracně najdeš "sweetspot".
V tomhle konkrétním případě bych si prozkoumal prověřené nástrojové mikráky s klipem určené přímo pro snímání žesťů (mimoto si ten mikrák pak je možné sebou vozit na živé hraní).
Výborně zní DPA 4099, akorát stojí trochu víc - ovšem pozor - zněl nám v zásadě stejně kvalitně jako 5x dražší Neumann.
Dobrou zkušenost mám s Shure Beta 98.
Ještě bych se koukl např. na ATM350a - s ním nemám přímu zkušenost, ale AT je kvalitní prověřená značka, nečekal bych problém.
Asi toho bude víc - Audix atpod.
Ještě doplním - nejostřejší zvuk leze přímo z díry, takže je potřeba poexperimentovat s umístěním mikrofonu vůči nástroji, i třeba trochu z boku.
Tady nejsou marné ty klipy s husím krčkem z důvodu neměnné polohy snímání, když už si pracně najdeš "sweetspot".
| Cruel YT | Cruel sptf
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
DPA 4099 je mazec (sám ho mám, ale ne v té verzi pro žestě - nicméně v 99% případů po něm sahám jako první co se akustické kytary týče). Ale jak správně zmiňuješ, je poněkud mimo rozpočet - proto jsem jej záměrně od začátku nezmiňoval.......
Jinak dobrá poznámka, nicméně minimálně pár kousků z těch levných páskových by nemělo být žádným průserem (modří zhruba tuší jaké mám na mysli)
P.
Jinak dobrá poznámka, nicméně minimálně pár kousků z těch levných páskových by nemělo být žádným průserem (modří zhruba tuší jaké mám na mysli)
P.