Les Paul - jaké se vám líbí?
Pravidla fóra
Re: Les Paul - jaké se vám líbí?
byla u porovnávaných LP shodná tlouŠťka krku? Co mechaniky?
www.seznam.cz: „Eva Burešová se již tři týdny potýká s nepříjemným duněním v hlavě a uchu, které se přidalo k jejím dlouhodobým problémům s pískáním v uších a občasným výpadkům sluchu."
Mechaniky stejné, krky víceméně taky, javor byl směrem k nuláku trochu tenčí...
https://hudebnibazar.cz/gibson-les-paul ... /ID512599/
vstoupil jsem v jednání.
vstoupil jsem v jednání.
www.seznam.cz: „Eva Burešová se již tři týdny potýká s nepříjemným duněním v hlavě a uchu, které se přidalo k jejím dlouhodobým problémům s pískáním v uších a občasným výpadkům sluchu."
Nádhera, držím palce, cena dost dobrá...
Krásný pár. Takže rozdíl zvuku dělá možná materiál krku? Těch vlivů je tolik a je to alchymie. Měnil jsem Krameru krk, materiál, profil stejný a změna zvuku výrazná!
Podle údajů z katalogů Yamaha byly v letech 1976 až 1979 materiály takovéto:
černá Yamaha SL550 - tělo Agathis + Maple top, krk set Mahogany, snímače L2 alnico, mechaniky chrom Yamaha
červená Yamaha SL500 - tělo Agathis + Maple top, krk set Maple, snímače L2 alnico, mechaniky chrom Yamaha
Takže všechny komponenty kromě materiálu krku vlastně stejné. Přesto každá hrála výrazně jinak, i podle dojmu kytaráře z Music City, který mi je dával dohromady - ta červená byla zvukově živá a barevná, černá drsná a hutná, vhodnější na tvrdší styly a víc gainu, tam se pěkně rozehrála a přitom si udržovala to správné frekvenční spektrum. Podobně hutně hrála i Yamaha Lord Player LP500, kterou jsem nedávno prodal, ta je považovaná za ještě trochu lepší verzi než SL, měla tělo z mahagonu s javorovým topem a krk mahagonový, takže úplně stejné materiály jako třeba můj současný Gibson Studio, který ale hraje úplně jinak - tóny z něj víc vystřelují, jsou vykreslenější a definovanější, zase tam ale není ta hutnost zespodu (taky je jeho tělo o půl centimetru tenčí). Přesto mě tenhle Gibson ze všech les paulů co jsem kdy měl zatím baví nejvíc, jenom lituju, že není tak krásně zpracovaný jako kterákoliv z výše popsaných Yamah (plus jsem měl ještě podobně kvalitní Yamaha SG600) - hrany krku jsou na Gibsonu zbytečně ostré, pražce mají hodně strmý a vysoký profil, takže občas prsty jakoby zadrhnou, prostě na Yamahy se hraje o dost příjemněji, na Gibsona je to dřina. Přepražcovávat ale zatím nechci...
Jo a Kramerky, to je kapitola sama o sobě. Těch jsem měl asi pět (včetně Delty) a každá hrála taky úplně jinak...
černá Yamaha SL550 - tělo Agathis + Maple top, krk set Mahogany, snímače L2 alnico, mechaniky chrom Yamaha
červená Yamaha SL500 - tělo Agathis + Maple top, krk set Maple, snímače L2 alnico, mechaniky chrom Yamaha
Takže všechny komponenty kromě materiálu krku vlastně stejné. Přesto každá hrála výrazně jinak, i podle dojmu kytaráře z Music City, který mi je dával dohromady - ta červená byla zvukově živá a barevná, černá drsná a hutná, vhodnější na tvrdší styly a víc gainu, tam se pěkně rozehrála a přitom si udržovala to správné frekvenční spektrum. Podobně hutně hrála i Yamaha Lord Player LP500, kterou jsem nedávno prodal, ta je považovaná za ještě trochu lepší verzi než SL, měla tělo z mahagonu s javorovým topem a krk mahagonový, takže úplně stejné materiály jako třeba můj současný Gibson Studio, který ale hraje úplně jinak - tóny z něj víc vystřelují, jsou vykreslenější a definovanější, zase tam ale není ta hutnost zespodu (taky je jeho tělo o půl centimetru tenčí). Přesto mě tenhle Gibson ze všech les paulů co jsem kdy měl zatím baví nejvíc, jenom lituju, že není tak krásně zpracovaný jako kterákoliv z výše popsaných Yamah (plus jsem měl ještě podobně kvalitní Yamaha SG600) - hrany krku jsou na Gibsonu zbytečně ostré, pražce mají hodně strmý a vysoký profil, takže občas prsty jakoby zadrhnou, prostě na Yamahy se hraje o dost příjemněji, na Gibsona je to dřina. Přepražcovávat ale zatím nechci...
Jo a Kramerky, to je kapitola sama o sobě. Těch jsem měl asi pět (včetně Delty) a každá hrála taky úplně jinak...

Pokračování z tématu Co jsme zrovna koupili.
Po zakoupení Gibson Standard ´50 nejsem úplně nadšený z jeho zvuku ve srovnání s jinými kusy. Rád bych demonstroval nahrávkou. Ale jak? Zatím všechny dopadly stejně - kytary hrály totožně i když ucho slyšelo rozdíl. Konečně! Konečně se mi to povedlo! Kondík AKG 200 z poslechové vzdálenosti 2,5m.
Pořadí: G Standard, G Special, G SGJ, Vintage V100, Diamant. Všechno čistý beglajt na krk. snímač.
Nejlíp zní Speciál. Ale i ty ostatní hrají tak nějak zdravě, s jakýmis takýmis kytar. středy. Kdežto Standard, téměř akustická kytara! Navoněné nic ! Hodně se blíží Epiphone, naštěstí bez toho "clicku" na výškách. Takhle jsem si teda pravého Standarda bez dutin a tlustým krkem nepředstavoval.
https://soundcloud.com/torst2/std-spc-s ... eck-akg200
Po zakoupení Gibson Standard ´50 nejsem úplně nadšený z jeho zvuku ve srovnání s jinými kusy. Rád bych demonstroval nahrávkou. Ale jak? Zatím všechny dopadly stejně - kytary hrály totožně i když ucho slyšelo rozdíl. Konečně! Konečně se mi to povedlo! Kondík AKG 200 z poslechové vzdálenosti 2,5m.
Pořadí: G Standard, G Special, G SGJ, Vintage V100, Diamant. Všechno čistý beglajt na krk. snímač.
Nejlíp zní Speciál. Ale i ty ostatní hrají tak nějak zdravě, s jakýmis takýmis kytar. středy. Kdežto Standard, téměř akustická kytara! Navoněné nic ! Hodně se blíží Epiphone, naštěstí bez toho "clicku" na výškách. Takhle jsem si teda pravého Standarda bez dutin a tlustým krkem nepředstavoval.
https://soundcloud.com/torst2/std-spc-s ... eck-akg200
Tak nevím... Pokud je G Std ta první kytara, tak je to IMHO zvuk naprosto v pořádku, nejotevřenější, nejživější, nejsurovější, nejméně komprimovaný. IMHO jsou testy s tímto sterilním čistým zvukem, nejspíš přes tranzistorové kombo, k ničemu. Lampa se slušným repro na hranici breakupu, to je ten prubířský kámen...
Mě bylo jasný, že pro tebe a další nebude Clean směroplatnej. No u mě naopak, posuzuju čistej zvuk, protože zkreslení rozdíly maže a pak hraje všechno dobře, i taková šunka jako G Std ´50. :-F
Budu zkoušet dál, i overdrive!
Budu zkoušet dál, i overdrive!
Tak jsem si to pustil znovu, a jak ve sluchátkách dnes nad ránem, tak teď z bedýnek to slyším stejně. Std je nejživější, se zdravými agresívními středy. Všechny ostatní mi přijdou ve středech trochu vykuchané ("scooped"), s víc basy, což mi spíš evokuje akustickou kytaru.
světe zboř se, já to slyšim opačně ! :-J
Samozřejmě dík za reakci.
Samozřejmě dík za reakci.
Já vám nevím, poslechl jsem 2x na sluchátka, potřetí už by to asi úplně nebylo o prvotním dojmu, který je většinou pravdivý. Snažím se to posuzovat z hlediska potenciálu té které kytary prosadit se v početnější kapele, kterou mám tak nějak v uších, a vychází mi z toho nejlíp ten spešl. Mohu se ale mýlit a kdoví co to udělá s každou z testovaných kytar v kompletním zvukovém řetězci a při osoleném crunchi/drajvu... Každopádně Torste gratulace k Std., stoupáš po gibsoňáckém žebříčku strmě vzhůru, sky is the limit
.
affordano: Dík, slyším to stejně. Z mého pohledu ten Std. hraje ze všech nejhůř. :-H Aspoň mě to nebude tak mrzet, až ho budu prodávat.
https://kytary.cz/gibson-1980-the-paul-mod/HN254822/
pěkná. škoda těch znehodnocujících úprav.
pěkná. škoda těch znehodnocujících úprav.
2 torst - firebrand radu mam moc rad. Mam SG. S tim vykrojem vzadu to neni tak hrozny. Tohle stejne nikdy nebudou nejak extra sberatelsky vyhledavany kytary...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
maji tam ještě jednu, bez úprav, samozřejmě dražší. Taky mám tyhle atyp G rád. Kdysi jsem měl jeden v ruce a měl možnost koupil, ale internet nebyl a tak jsem propad paranoie, že je to olepšená Onyxka.
Nechápu, kdo tímto způsobem "upravil" Gibsona. Pro mne nejkrásnější povrchová úprava a ještě dnes mě mrzí, že jsem nevzal před pár léty v Music City model The Paul, nový stál asi 22500Kč (24k?) a já ty peníze měl 

2 cid: v roce 2004 jsem byl v USA. Tyhle kytary se tam valely po bazarech za 400 dolaru / a to byl tehdy za 16 korun/ a i v Evrope se jejich ceny pohybovaly do 15 000. Ja tu svoji koupil pres Reverb.com za myslim, ze to bylo 1000 liber i s postou z Britanie/ pred brexitem.../. Cena na boutique kytary.cz za tu neupravovanou je nesmysl...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
https://hudebnibazar.cz/gibson-les-paul ... /ID504028/
Snad prvně vidím Customa Goldtop! Líbí, ale momentálně jsem saturován.
P.S.: Customy se nevyrábí? Nové v eshopech nevidím.
Páč to není normální Les Paul Custom ale Les Paul Classic custom. Rozdíly jsou třeba v tom, že zadní strana není lemovaná, hmatník je z pečeného javoru, normální Custom z té doby má richlite hmatník. Hardaware není gold. Taky je to z běžné produkce, nikoli z Custom shopu. Kufr je obyčejný.torst píše: ↑17.04.2023 18:13 https://hudebnibazar.cz/gibson-les-paul ... /ID504028/
Každopádně je moc hezkej.