lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
innerself

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od innerself »

No ono spíš jde o to, že Shuguang dělal za celou dobu produkce strašně moc typů označených 6L6GC. Ty první vypadaly spíš jako ruský 6P3S, který následně přejmenovali na 6L6GCR. Nejspíš to nebyly nějak hrozný lampy, protože je Peavey dávalo do svejch 5150, po tom co skončila produkce Sylvania(pak se lidi hrozně divili, že block letter 5150 hrály líp :D).Problém byl v tom že měly anodovou ztrátu snad 19W. Ale kupodivu nějak v Peavey fungovaly. Jde o ty samý lampy, který Mesa značila jako str 420. Pak existovaly pod stejnym značenim jak mesy tak shuguang totožný lampy akorát s baňkou jak žárovka. To byly první 6L6GC od shuguang (o kterejch jsem se jako o prvních teda dočet). Další následovaly typy jako 5881A, 6L6WGC a 6L6WGS. Který ani jedny nemaj anodovou ztrátu 30w. Potom jsem našel klasický značení 6L6GC s baňkou známý klasický 6L6GC jako třeba od JJ. Ale bůhví, jaký má specifikace. Jako poslední Shuguang vyrábí právěš ty moje hledaný 6L6GCM s tim M na konci. A někde na foru jsem se dočet, že to jsou právě ty co odebíraj Ruby a Groove Tubes a mnoho dalších. Proto shánim ty o kterejch jsem psal. Nevim proč, ale shuguang nemá na ofiko stránkách prostě svoje produkty se specifikacema. Bylo by to všechno přehlednější a byl by v tom o trochu menší zmatek než je teď. No každopádně jsem nechtěl kupovat lampy, který jsou jenom vybraný od nějaký firmy. JJ jsem taky nekupoval od Ruby nebo Groove Tubes, ale rovnou od firmy JJ.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Hoši, jak se rozkódují výrobci u TAD? U GT to chápu, "S" je Slovensko, "C" Čína, "R" Rusko...
Bere vůbec TAD něco jiného Čínu?
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

TAD mí na konci "jjčkových" elektronek CZ. Vše ostatní je Čína. Možná mají i něo od New Sencoru...

Kupovat přímo JJ se mi už několikrát nevyplatilo. JJ kupuju už zásadně přebrané u Němců v tube-town, ceny jsou snad ještě nižší než brát JJ u nás, kvalita (nebo spíš přebranost) úplně někde jinde.
innerself

Příspěvek od innerself »

mmjuz píše:Hoši, jak se rozkódují výrobci u TAD? U GT to chápu, "S" je Slovensko, "C" Čína, "R" Rusko...
Bere vůbec TAD něco jiného Čínu?
Co jsem se koukal na jejich web, tak berou lampy od všech. Označení cz jsou jak už tu padlo od JJ ze slovenska, svt jsou například lampy svetlana a označení 5881wxt je jasnej sovtek. Ostatní by měla bejt čína. Jenom teda jsem se dočet takovou zajímavost. Jejich lampy 6L6GC-STR si nejspíš nechávaj dělat od čínskejch Shuguang nějak na zakázku, protože se od klasický výroby, kterou odebírá ruby, nebo mesa trošku liší. Na netu se ale objevuje dost informací o tom, že to jsou totožný lampy, ale nejsou. Tady je důkaz.

http://www.sloppystrings.com/images3/top.jpg

a pár dalších informací v aj s dalšími obrázky zde:
http://forum.grailtone.com/viewtopic.php?f=16&t=33526
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, to je jen důkaz, že jinak vypadají (Mesa má jednu "mističku" s getrem a TAD má dvě). Getr se uplatňuje pouze v případě snížení vakua - měl by teoreticky pohltit zbytky plynů. Pro dokázání stejnosti nebo nestejnosti elektronek je třeba změřit jejich parametry (minimálně S, R a μ) aspoň v okolí pracovního bodu. Fascinuje mě čím vším se jsou ochotni zabývat kytaristi :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
innerself

Příspěvek od innerself »

Tak oni se neliší jenom tou mističkou, takže jsem tim chtěl říct, že to neni ta standartní kterou odebírají ruby nebo třeba mesa. Dokonce jí ani shuguang sám nenabízí, ale z tý fabriky to prej pochází. Ale jako je to pořád 6L6GC, takže nějakej rozdíl ve zvuku slyšitelnej nebude. Alespoň mě je úplně jedno jakou značku mám v zesilovači. Hlavně že to hraje dobře. A nějaký rozdíly jsem ve zvuku nepostřeh, takže logicky sháním tu nejlevnější možnost. Tou je pro mě přímo shuguang. A mesa se liší tim, že je jenom vybraná a stojí dvakrát tolik. Možná i víc. Přitom ty lampy jsou totožný a liší se pouze nápisem.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Tak je to správné, jde přece o to, co mi vyhovuje a je nejlevnější ať už to pochází z Číny, Ruska nebo z Čadce. Ještě poznámka: "Mesa" elektronka neudělá Mesa aparát :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

:-)) dobré, ŽE SE KYTARISTÉ ZAJÍMAJÍ..... Je to jednoduché u tranzistoru nikoho nezajímá co je v útrobách, to hraje všechno stejně, ale u lampy to je jako když máš doma kotel, taky potřebuješ vědět čím ho krmit a jak škrtit a při jaké teplotě pěkně blafá.
Důležitá je samotná výroba, a to jak dobře odsají před uzavřením vzduch (kyslík) a jak kvalitní je getr. Pak spoléhat na kvalitu dílú, 80% tohoto sortimentu je dnes Rusko nabo Čína. Nejkvalitnější wolfram na světě se stále těží v Rusku, a pokud Getr neni tak kvalitní, plyny z těchto kovů se začnou usazovat na stěnách a vše se odrazí jak na zvukových vlastnostech a životnosti.
Já mám také vybráno pro můj konec e840 , zatím po šesti letech šlape jako nový s original lampama, ale pořídím Telefunken 6L6GC-TK konkrétně tyto se vyrábí v Čadci na Slovensku :-) TELEFUNKEN je na trhu 100 let , takže tradice a spolehlivost, navíc je pro mě věc která má technologii zvuk i kořeny z minulosti, a víc mě to potěší než z moderní Čínské továrny.
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
innerself

Příspěvek od innerself »

No, dokonce i američani na jejich fórech uznali že ty čínský jsou hodně kvalitní lampy a všude si je chválili. A to už je co říct :D Jedinej problémem je, jak už jsem tu psal, že Shuguang má v tom značení trošku zmatek a lampy typu 6L6, 6L6GA, 6L6GB a i 6L6GC označovali všechny 6L6GC :D Až pozdějš je začali označovat odlišněji. Jedno z posledních jejich označeních je 6LGCM a to podle všeho je totožnej typ, který odebírá mesa, ruby a groove tubes. Proto jsem se vlastně ptal jestli by se dali sehnat líp než z aliexpressu :D Sice nejsem nějakej škrt ale dát za párovanou čtveřici cca 1200 kč je dvakrát výhodnější, než za JJ, který jsou z místníhu trhu nejlevnější.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

No jasně, také raději koupím ( když už tedy chci JJ ) originály z červeným potiskem v HM electronic za cenu 800,- Kč za pár, než abych ty stejné lampy kupoval se štítkem Groove Tubes, či TAD a dal za ně 1500,- Kč / pár. Co se týče nějakého vybírání, či přebírání, dokonce přeměřování. Tak na to, hoši, rovnou zapomeňte. Ti prodejci ani nevědí, co vlastně na těch lampách by asi tak měli měřit ( stejně jako to nevíte vy, bez urážky ), natož aby vlastnili nějaké sofistikované zařízení, na kterým by mohl nějaký odborník měření provádět. Nehledě na to, že by cena lamp v takovémto případě byla úplně někde jinde, viz. lampy pro bláznivé hifisty, u kterých se přeci jen nějaká ta měření, třeba u prodejců v USA, dělají.
rudie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rudie »

mmjuz píše:No jasně, také raději koupím ( když už tedy chci JJ ) originály z červeným potiskem v HM electronic za cenu 800,- Kč za pár, než abych ty stejné lampy kupoval se štítkem Groove Tubes, či TAD a dal za ně 1500,- Kč / pár. Co se týče nějakého vybírání, či přebírání, dokonce přeměřování. Tak na to, hoši, rovnou zapomeňte. Ti prodejci ani nevědí, co vlastně na těch lampách by asi tak měli měřit ( stejně jako to nevíte vy, bez urážky ), natož aby vlastnili nějaké sofistikované zařízení, na kterým by mohl nějaký odborník měření provádět. Nehledě na to, že by cena lamp v takovémto případě byla úplně někde jinde, viz. lampy pro bláznivé hifisty, u kterých se přeci jen nějaká ta měření, třeba u prodejců v USA, dělají.
posting.php?mode=quote&f=15&p=718405#
To mi připomíná usměvnou historku jak jsem v Gesu reklamoval mikrofonické preampovky Sovtek....Pán servisák je chtěl strašně moc proměřit předtím než proběhne reklamace....No a prej to proměřil tak že ji strčil do patice, proměřil maximálně tak na zkrat mezi jednotlivými piny a elektronky označil jako bezproblémové. Nakonec jsem je však na prodejně přesvědčil že to tak nejspíše nebude. A vše probělhlo nakonec v pohodě :)
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

V GESu a pod. mají tak maximálně zkoušečku BM 512, což rozhodně není žádný plnohodnotný měřící přístroj, ale jednoduchý tester vyvinutý pro prodavačky s dvouletým učňákem, aby zjistili při prodeji, jestli elka dělá alespoň základní věci. Tedy zjistí to přerušení / nepřerušení žhavícího vlákna, zkraty mezi elektrodami, vákum a jakž takž emisní vlastnosti katody.
V GESu jsem reklamoval hodněkrát, hlavně usměrňovačky JJ 5U4 a GZ34, jiné tam svého času neměly. To byl vždycky porod, vypisování toho reklamního cancu s prodavačem. Požadoval přesný popis závady. Jak to mám diagnostikovat? Tvrdil jsem, že je zaplynovaná, on to tam napsal, pak lampu poslali p. Mikuláštíkovi do Rožnova, ten to zhodnotil a přeposlal Jurčovi, za měsíc mi přišel e-mail, že si mám na prodejně vyzvednout novou. Kupoval jsem vždy po 2ks, abych měl větší jistotu, že bude třeba jedna lampa dobrá. Dnes už v GESu nakupuji lampy jen výjmečně, JJ nikdy. Pravda je, jak psal výše Qwer, že JJ i ostatní výrobci od obchodních společností TAD, nebo Groove Tubes mohou být o něco lepší, než v origo popisu baňky. Ale rozhodně to není tím, že by si tihle obchodníci sami lampy nějak pečlivě proměřovali a nehodící se vraceli na Slovensko ( do Číny, Ruska ). Většinou si je jen rozměří podle zesílení a dají do patřičných párů, čtveřic, šestic... Spíš se takto výrazným odběratelům výrobci ze strachu ze ztráty kontraktu neodváží poslat úplný bordel, který by měli správně vyšrotovat. GES a pod. to holt nějak musí skousnout.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, tak kruté hodnocení si výborný milivoltmetr BM512 nezaslouží, zato ten prachbídný humpolácký tester BM215a, který jsi měl jistě na mysli, si ho zaslouží plně.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Jasně, překlepl jsem se. Díky za opravu.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

mmjuz píše: Dnes už v GESu nakupuji lampy jen výjmečně, JJ nikdy.
Přesně moje zkušenost.
GES je Lídl, shnilá zelenina - ale ceny tomu neodpovídají :mrgreen:
ještě před pár lety to docela šlo, koupil jsem od nich spoustu elektronek který hrajou dobře,
v kytarovejch ampech i v hifi (KT88, 5881 .. tam teda nemám srovnání s NOS, ale dejme tomu..)

JJ jsou šunt, docela mě pobavilo, že jsem je našel ve Fender Custom Shop Deluxe 5E3, přitom jsou to
spíš 6L6ky parametrově, takže se tam vůbec nehodí, stejně jako když osazují AX12Y místo AY12Y do V1 pozice, to úplně mění charakter a odezvu zesilovače, nota bene tak jednoduchýho...kde se to pozná ještě víc
- ale jsou levný, a tak je najdeš i u renomovaných výrobců, třeba zrovna ty Groove Tubes 6V6S jsou právě JJ, "S" for Slovakia :mrgreen:

Takže .. (mmjuzi :wink: )
Kde koupím starý dobrý Tesly EL34ky ? Made in Czechoslovakia .. 8)

Teď mám v jednom 50W ampu EL34 Svetlany Winged C (už se nedělají a prakticky nejdou sehnat), a v druhým Electro Harmonix (a nehrají znatelně hůř),
ale ty Tesly.... ty, co jsme jich tehdy měli televize a rádia plný... když se to dělalo postaru, kvalitně..

Kde je sehnat ?? Jurčo to neumí, je "full of it", je to jen lowest bidder ..
I´m wheels... movin´wheels
innerself

Příspěvek od innerself »

Prej ty nový JJ El-34 II by měly bejt přesnou kopií těch tesláckejch, ale já jak tesly, tak ani tyhle jejich kopie neměl, takže nemůžu říct.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Staré Tesly EL34 jsem párkrát měl a byly moc fajn. Kupovat určitě od někoho u nás, ze zahraničí je to peklo - ceny jsou šílené. Já nakonec přešel na 6CA7 od EHX, které mě v tom aparátu seděly víc a Tesly pustil do světa. Pamatuju se, že jsem jeden pár posílal do Argentiny :D Nedávno prodával Tesly někdo na bazaru a byly i za velice rozumný peníz.

6V6 od JJ není špatná, ale není to pravá 6V6 - jak už psal Tonda. Je to takový hybrid mezi 6L6 a 6V6. Výhodou je ale to, že snese větší napětí, chci je zkusit použít v JTM45 namísto KT66.

Ze současných 6V6 je použitelný asi jen výtvor Rusáků - Tung-Sol reissue. Já ale spíš doporučuju koupit na ebay staré GT od RCA, GE, Sylvania - ty jsou narozdíl od starých EL34/6L6/KT66 přímo za hubičku...

Když už Tonda zmínil Tweed Deluxe. Kdysi jsme zkoušeli nějaký ten Fender reissue oživit 12ay7 a 12ax7 black plate od RCA. Jako 5Y3 šla taky RCA, koncovky jsme zkoušeli smoked 6V6GT Sylvania a 6V6GT GE. Z 6V6 jsme měli k dispozici tovární GT, Tung-Sol Reissue, JJčka a myslím, že i nějakou čínu. Staré lampy ale hrály prostě jinak. Pokud chce někdo přelampovat tweeďácký aparát, tak prostě doporučuju koupit staré lampy a hotovo, nevyjde to ani nějak ukrutně draho.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Kde koupím starý dobrý Tesly EL34ky ? Made in Czechoslovakia ..
Tohle téma mi vždy vrazí kudlu do zad :-) Když jsme se stěhovali to mi bylo asi 16 let, Otec v té době jako radioamatér a opravář všech elektronkových zařízení vyhodil asi dva kufry elektronek - že už neni co opravovat, všude tranzistory a nastupoval i digitál, bylo vše TESLA. Dál nemusím pokračovat.....
Nicméně, pokud chceš něco sehnat, tak jedině na srazech radioamatérů, kteří dělají si dělají asi dvakrát do roka burzy. Musíš si to najít na netu, najdou se i tací, co ty kufry nevyhodili. :-)))
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tak před patnácti lety jsem měl také plnou bednu od banánů EL34 od Tesly tak půl na půl s východoněmeckými RFT. Pocházelo to ze servisního střediska Metry Blansko, kde to strkali do nějakých stabilizátorů napětí. Přišel jsem k tomu na vrakáči Bambas ve Skalici nad Svitavou za hubičku. Přes veškeré legendy, že Tesla je lepší pro větší baňku a tím dokonalejší chlazení bylo vše naopak. Nechal jsem to tehdy proměřit a popárovat u kemoše v Luhačovicích a prvně jsem používal RFT, v některých aparátech jedou do dneška, pak přišly na řadu Tesly. Byly tam jak Třinecké, tak Rožnovské ( rozlišovalo se to dle kódu, snad 34 / 36, nepamatuji se přesně, ale Tube Guru mě případně opraví ) a žádná sláva to teda nebyla. Odcházely docela brzy, hlavně byly mikrofonické.
Nějak bych se k Tesle nemodlil. Ze stejného pramene jsem měl i Tesla E83CC s bílým popisem a zkříženými šavličkami + zlaté piny. To bylo slávy. Až do chvíle, než jsem je začal používat. Na vstup se z dvaceti kusů daly použít tak možná čtyři. Tady na fóru se mi ozval hošík a vyšmelil jsem s ním za výstupák nějakých 20 ks ECC1 RFT, všechny z jedné výrobní šarže r. 1954! Jedna jediná byla mikrofonická, ostatní frčí v invertorech bez problémů. Podobné zkušenosti mám i s usměrňovačkami EZ 80 a EZ 81. A vůbec nejhorší katastrofa byly teslácké EF86. Za různé ceny jsem všemožných EF86 za léta z různých stran nakoupil tak kolem třiceti, možná čtyřiceti a EF86 Tesla nešla na vstup zesilovače použít ani jedna. O dost lepší byly EF806S, ty byly skvělé, tam jsem nevyhodil ani jednu, RFT EF86 použitelné z 50%, pak jsem měl i nějaké Telefunken, ale ty vypadaly podezřele, zřejmě byly vykuchané z nějakého zařízení kde nějaký čas jely. Vyhodil jsem všech pět kusů.
Člověk si nevybere.
Včera jsem do jednoho zesilovače s poměrně velkým zesílení na vstupu hledal vhodnou ECC83. Zkoušel jsem jednu TAD China, 2ks ECC83S od JéJé a jednu ECC83MG od JéJé. Použít šla kupodivu jedna a to ECC83MG od JJ. Nějak tak jsem to předpokládal. Mám tu v zásobě i slušnější Tung Sol, a ještě pár kousků RFT, ale řekl jsem si, že prvně zkusím ty levnější.
Je to pořád na zvážení, jestli koupit za 2500,- Kč 10 ks levných lamp, a pak z nich nějak vybírat, nebo jich mít za stejné peníze polovinu a mít jistotu jen o trochu větší. Sám nevím kudy kam. Blbé jsou nákupy většího množství elek z hlediska zkracování záruční lhůty díky času, který ty lampy leží ve skříni a čekají na použití. Když jich má člověk koupit kolem 100 ks za rok, tak už i poštovné stojí za ohled.

Ještě doplním pro klid svědomí. Lapmy JJ nemám nijak moc v lásce a ani to tu netajím, ovšem opačná situace je u jejich elytů. Používám jak dvojité se šroubovacími kontakty, tak v posledních letech hlavně i jednoduché snap-in na 500V, kopie TE050 původně vyráběné v Tesle Lanškroun. Osadil jsem jich už určitě tak někde mezi dvěmi až třemi sty a to v průběhu tak posledních osmi, možná devíti let. Ani jeden problém!
takže tohle se Jurčovi celkem daří, ač tedy podotýkám, že jsem nikdy nejel více než na 450V.
innerself

Příspěvek od innerself »

Nevim kam to napsat, ale nejspíš to budou lampy, takže to napíšu sem. Včera jsem si byl zahrát ve zkušebně a po nějaký chvíli mi o trošku klesla hlasitost na aparátu, zkusil jsem pootočit hlasitostí, trošku poklepat na potenciometr, ale žádný praskání nebo zvýšení hlasitosti se nekonalo. Tak jsem to dal o trošku víc nahlas, abych se dostal hlasitostí tam, kde jsem byl předtim a hrál dál, jenže po nějaký době se to nějak vzpamatovalo a zase se to samo od sebe zvýšilo, jako kdybych sešlápnul boost. Asi to nejspíš vypadá že bude na čase vyměnit powerampový lampy mam pravdu?
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“