Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
kmensik
Rádce

Re: Homemade kytara

Příspěvek od kmensik »

Hezký popis. Díky.
Ten plnič/lak je jaký? Proč potom plníš ještě pemzou?
Ořechový olej, to slyším poprvé...
Stalo se mi, když jsem spěchal, že jsem si moc mokrou polnou rozpustil a setřel předešlé vrstvy. Zvlášť je to hloupé, když mám přimořený šelak, a vymyju si do toho světlejší místo.

Postni nějaké makrofoto hotové politury, na čemkoli.
šelak na buku
šelak na buku
replika područky křesla z buku, šelak přimořený do oranžova
Cremster

Příspěvek od Cremster »

Tak dneska jsem si popovídal se zkušenější, co to má u nás na starosti, já jen občas vypomáhám :-)
Olej který používám je kupovaný přímo na nábytek je to směsice několika olejů a bůh ví čeho ještě (nevim je to psaný vše německy :-) ). Docela rychle vysychá, druhý den se na něm může pracovat.
Plnič je prodáván jako základ pod šelak nebo něco takového. Používám od firmy ciranova. Zrovna dneska jsem s ním pracoval, ale na kytaru zrovna ne nejlepší zkušenost :-( na rovný plochy je supr, přidá trošku hloubku krezby a skvěle zaplní většinu pórů. Nanášim to normálně štětcem mezi vrstvy 1h pauza pak 3 - 4 h a mužeš brousit žiletkou nebo papírem (600 - 1000) na špalíku. Jenže!! a to byl muj kámen úrazu zabrousit plnič na klendbě topu, hranách a vlastně i na krku. Žiletkou to jde rychleji a protože nejde použít špalík s papírem tak i hezky srovnává ty tahy štětcem. Párkrát jsem pak ale zajel až na mořidlo a byl vyjukanej abych to nedokonil.. dokončoval jsem papirem 1000 jen tak v ruce. Na to co to bylo, to dopadlo dobrě.
Takže plnič bych spíš nanášel polnou, zkusil nastříkat a nebo bych ho vůbec nedával, javor zas tolik pórovitej neni, ale s mahagonem bude horší.
Pemzou pak dozaplňuju zbytek co je ještě viditelný, když tam nic neni tak samozřejmě potřeba neni. Teď už bych se přikláněl k tomu, zapňovat bez plniče a pemzou (polnu, líh, maličko šelaku, poválet v pemze a tlačit jako blázen):-). Lze také místo plniče zaplňovat sádrou, ale je tu nebezpečí že po letech až olej zcela vyschne tak se objeví světlé tečky.
Jo ten ořechový (leštící) olej, ze přidává až po zaplnění pemzou, včera sem naspal chybu. Jeho značku neznám, ale třeba časem dodám :-)
Je možný že dáváš moc lihu (lihová stopa se musí vypařovat hned za polnou) , s vymýváním zkušenosti nemám, když je politura příliš mokrá tak polna klade větší odpor a může se stát že vstvu strhne.
Fotku teď nemám, možná bude zítra jestli něco vyfotím.
Cremster

Příspěvek od Cremster »

Ki3zek píše:Super!! díky za info Cremstře!
Jinak myslel jsem celuloid výložku, už jsem ji nalepil kyanoakrylátovým lepidlem - vteřiňák a drží jako prase.
Jinak budu dávat taky šelak, jsem z toho trochu vyjukanej, ještě jsem s ním nedělal takže tvoje rady budou mít pro mně cenu zlata. Jo a myslíš že bych měl krk k tělu klížit, nebo nebude vadit titebond original?
Díky :D
Neni zač
Titebond je skvělý lepidlo pro hudební nástroje. Oproti klasické disperzi je při vyschnutí úplně tvrdý, to pak líp přenáší rezonance dřeva. Až dodělám polituru tak taky budu lepit krk s ním. :-) Jinak kdyby si neměl úplně přesný lóže krku tak nic nepokazíš ani polyuretanovým lepidlem. Epoxid funguje taky, ale asi je už zbytečný.
U lespaul mám trochu vítr že jestli mám špatně nařezaný pražce tak krk z těla už horko těžko dostanu :D
Jinak hodně štěstí
Ki3zek

Příspěvek od Ki3zek »

Cremster píše:
Ki3zek píše:Super!! díky za info Cremstře!
Jinak myslel jsem celuloid výložku, už jsem ji nalepil kyanoakrylátovým lepidlem - vteřiňák a drží jako prase.
Jinak budu dávat taky šelak, jsem z toho trochu vyjukanej, ještě jsem s ním nedělal takže tvoje rady budou mít pro mně cenu zlata. Jo a myslíš že bych měl krk k tělu klížit, nebo nebude vadit titebond original?
Díky :D
Neni zač
Titebond je skvělý lepidlo pro hudební nástroje. Oproti klasické disperzi je při vyschnutí úplně tvrdý, to pak líp přenáší rezonance dřeva. Až dodělám polituru tak taky budu lepit krk s ním. :-) Jinak kdyby si neměl úplně přesný lóže krku tak nic nepokazíš ani polyuretanovým lepidlem. Epoxid funguje taky, ale asi je už zbytečný.
U lespaul mám trochu vítr že jestli mám špatně nařezaný pražce tak krk z těla už horko těžko dostanu :D
Jinak hodně štěstí
Máš naprostou pravdu, je to nerozebiratelný spoj. Po poradě s odborníkem, to slepím kostním klíhem.
huxd

Příspěvek od huxd »

Titebond ano :arrow: http://rucni-naradi.blog.cz/1008/titebo ... -pouzivani ale neznám ho z praxe. Tady v okolí(hornbach a podobné hypermarkety) ho nikdo neprodává, tak si ho musím nechat poslat, což se docela prodraží :cry:
Gibson LP Special SC TV Yellowsize=70, Ibanez ARX320, Ibanez AFJ91 JLF - Jet Blue Burst Flat, FURCH D21 SO, Gretsch G9126 ACE Guitalele Natural, CORT Earth 70-12 NS, Kombo Fender G-DEC + Footswitch Fender MS4, DAW Samplitude Se9, Cubase 4 essential, M-Audio ozone, In-tone Guitar pro....
Obrázek
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Cremster píše: Titebond je skvělý lepidlo pro hudební nástroje. Oproti klasické disperzi je při vyschnutí úplně tvrdý, to pak líp přenáší rezonance dřeva. ........ Epoxid funguje taky, ale asi je už zbytečný.
:?: Epoxid funguje, a v tomto případě předčí Titebond, který při tvrdnutí odpařuje vodu a má větší smrštivost než tvrdnoucí epoxid.
Jinak se lepení krku už probíralo tady:
post543280.html?hilit=epoxy%201200#p543280
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
Cremster

Příspěvek od Cremster »

Dobře lepený spoj epoxidem je samozřejmě pevnější :-) O smrštitelnost titebondu bych se ale nebál, část lepidla a vodu natáhne dřevo. Když ho nebude nikdo ředit, lepený spoj to spolehlivě vyplní. Spíš bych se bál u toho kostního klihu, mám sice s ním zkušenosti dobré, ale aby měl správnou pracovní vispozitu tak se rozdělává asi se 170% vody. Ki3zek - jestli budeš dělat klihem, tak nahřát horkovzduškou oba lepený spoje (opatrně) Pořádně klihem napajcovat obě plochy a dobrý je nakonec nanesený klíh štětcem napěnit.
Používám kostní kožní klíh značky Tanex druh topaz 1 dost dobrá práce s ním a pevný spoj.
Jeden z nejpevnějších z kostních klihů je asi Amstell nebo tak nějak, ale musí se s ním dělat strašně rychle, o něco větší plocha ani nelze, hned zgelovatí a to už můžeš končit s lepením, čistit a připravovat se na další pokus. :-)
square

Příspěvek od square »

Když jsem náhodně přišel ke kvalitnímu dřevu tak sem se pustil do výroby. Je to jasan asi 10let skladovaný v hráni. Uřezal sem si fošnu a nechal odpočívat. Následně jsem si vytiskl šablonu a vyřezal do DTD a pustil sem do těla. Po vytloušťkování jsem na 43mm. Vyřezal sem tvar a do poloviny tloušťky ofrézoval podle šablony. A můj dotaz k Vám odborníkům je : Jelikož je to jednokus, měl by být suchý, určitě se časem trochu ohne ale myslíte že moc? Zbortí se? Když udělám spárovku cca ze sedmi 70mm širokých jasanových lišt (tloušťka 5-6mm) a nalepím je zespod napříč, pomůžu si? Má cenu to dodělat? :)
Přílohy
DSCN7725.JPG
◘Laney CUB 12R ◘Telecaster ◘Vox Satchurator ◘Boss CE3 ◘Ditto Looper
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

square píše:......Jelikož je to jednokus, měl by být suchý, určitě se časem trochu ohne ale myslíte že moc? Zbortí se? Když udělám spárovku cca ze sedmi 70mm širokých jasanových lišt (tloušťka 5-6mm) a nalepím je zespod napříč, pomůžu si? Má cenu to dodělat? :)
Nekomplikuj to zbytečně :!:
Při tlouštce příčné vrstvy 6 mm to stejně "pracující" fošnu nezadrží.
Pokud bude korpus v neprodyšné vrstvě dobrého laku a kytara nebude vystavená velkým výkyvům teplot a vlhkosti, nebude případné příčné prohnutí mít vliv na zvuk a dohmat.
Po vytloušťkování jsem na 43mm
To je na TELE ideální tlouštka.
Má cenu to dodělat?
Už jen kvůli pěkné kresbě dřeva, a samozřejmě v transparentním laku.
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Než ten jasan budeš lakovat, bude dost suchý, pokud děláš někde uvnitř v teple. Nemyslím si, že by se nějak výrazně zkroutil, a u těla to neva. Kdybys viděl, z jakého křivého odpadního dříví jsou některé tovární kytary...
square

Příspěvek od square »

No ta spodní spárovka není zrovna komplikace, z čela vede "nějaká" vada která se na délku táhne skoro celkou spodní plochou, je tmavá a na oko není vubec pěkná. Spárovkou bych ji zakryl a částečně zamezil (zpomalil) zprohýbání dřeva. Jinak dokončit bych chtěl nejspíš mořidlem (nějakým nažloutlým jak to mají Fendry) samozřejmě lihovým a pak zalakovat. Děkuju za odpovědi a za rady s lakem :)
johnyluthier

Příspěvek od johnyluthier »

s vadou bych si moc koule netahal... lipni na to nejakou dyhu a mas to ok... jestli je ta vada takova ze ten povrch neni rovnej... neodborne receno je tam dira :D tak to nejdriv zatmel necim a vybrus do rovna... ;) a deset let v hrani... hele, jestli to mas aspon mesic doma v teple, tak bych se toho vubec nebal...

a jinak jeste k tem lepidlum... kdo je punkac tak klih urcite ne, protoze vim ze nekterejm punkacum nevadi kdyz jim kytara treba zmokne... :D a epoxid... kdyz chcete... ale titebond je levnejsi, jednoduchej, osvedcenej, rychlej a pevnej a hlavne je jenom jeden, takze nemate temer sanci ze koupite nejakej sh*t, pokud si nekdo nebude chtit namastit kapsu a nenaredi to s vodou, ale jeste sem o nicem takovym neslysel... ;)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Podlepením i tenkou vrstvou riskuješ kroucení mnohem víc. I dýha jen z jedné strany ti tu fošnu může prohnout. Schnoucí lepidlo má tah, dýha taky. Nech to být, případně to zatmel. Masiv z 1 kusu je nej.
square

Příspěvek od square »

kmensik píše:Podlepením i tenkou vrstvou riskuješ kroucení mnohem víc. I dýha jen z jedné strany ti tu fošnu může prohnout. Schnoucí lepidlo má tah, dýha taky. Nech to být, případně to zatmel. Masiv z 1 kusu je nej.
Kdybych ju dal po směru vláken tak chápu že to zkroutí ale když bych to dal napříč vláken tak tomu ještě pomůžu?
Cremster

Příspěvek od Cremster »

square píše:Když jsem náhodně přišel ke kvalitnímu dřevu tak sem se pustil do výroby. Je to jasan asi 10let skladovaný v hráni. Uřezal sem si fošnu a nechal odpočívat. Následně jsem si vytiskl šablonu a vyřezal do DTD a pustil sem do těla. Po vytloušťkování jsem na 43mm. Vyřezal sem tvar a do poloviny tloušťky ofrézoval podle šablony. A můj dotaz k Vám odborníkům je : Jelikož je to jednokus, měl by být suchý, určitě se časem trochu ohne ale myslíte že moc? Zbortí se? Když udělám spárovku cca ze sedmi 70mm širokých jasanových lišt (tloušťka 5-6mm) a nalepím je zespod napříč, pomůžu si? Má cenu to dodělat? :)
Přirozeně vysušené dřevo venku dosáhne 13-14% vlhkosti. Když to vezmeš domu 20C° 50% vzduch, tak za 2 -3 týdny by měla mít největší zborcení za sebou a tak 9-10%. Pokud máš dřevo radiální tak to nebude tak hrozný, čím víc je tangenciální (ke kraji) tím větší z toho budeš mít lavor. Jestli budeš dělat spárovku tak měl by si lepit jadro s jadrem k sobě a běl to samí a hlavně střídat cik cak levou a pravou stranu dřeva.
Jedno straně lepená dýha ti bude dělat neplechu. Ani žádnej svlak bych neřešil zas tak veliká plocha to neni :-)
square

Příspěvek od square »

Pohled na "strany" dřeva + vada na zadní straně. Po uřezání měla fošna 14% vlhkosti nechal sem ju přes 2 týdny doma, pak vysrovnával. Další týden se prohla už jenom maličko (proto jsem to chtěl pojisti spárovkou ze spodní strany) Vím že nejlepší by bylo oboustranně nalepit ale kvůli kresbě to právě nechcu. Spárovku kvůli tloušťce cca 1cm je slepená natupo (po srovnání bych ji tam nalepil v tloušťce 5-6mm) Chtěl sem že bych udělal "lemování" aby to zakrylo čelní konce spárovky (jelikože by byla napříč) ale to asi řešit nebudu :D
Přílohy
DSCN7744.JPG
DSCN7742.JPG
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Hm, trošku už to zahnívalo, ale co, zepředu je pěkná, nech to tak. "Spalted Ash" Jestli je to zhnilé dřevo už moc měkké, vyškrábej to ven a vytmel stejnou barvou. Jinak bych to jen impregnoval zředěným lakem.
Pak je ještě možnost říznout to plošně na půl a z toho hezčího udělat sandwich třeba s nějakým měkkým dřevem. Nebo na třetiny, a možná z toho vyjdou 2 pěkné jasanové topy.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Dotaz na Kmensika: Čím bys to naplocho řezal? Pásovka je podle mě na takovouhle šíři bez šance a kotoučem by to byl asi docela porod.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Když by takhle běžela pásovka palec nad stolem :)
square

Příspěvek od square »

Dan Rohanský píše:Když by takhle běžela pásovka palec nad stolem :)
To už bych měl celkem strach :D
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“