lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
innerself

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od innerself »

Taky přidám nejednoduchou otázku. Lampy v konci engla blackmore jsou sovteky 5881. Koukal jsem se na video o biasu (popřípadě zde https://www.youtube.com/watch?v=d2jSWrqcmCU), kde je anodový napětí kolem 435V. Ostatní 5881 maj limit 400V. Někde o sovteku to píšou taky, jinde zase 500V. V datasheetu tyhle údaje pro změnu chybí. Dokonce i anodová ztráta je záhadou a taky udávaj někde 20,5w, 23w a někde i 25w. Nezabejval se někdo touhle záhadou?

V blackmorovi jsou originál od výroby sovteky, takže vydrží nějspíš víc, ale znamená to teda že tam 5881 od jiný značky nacpat nesmim? Teda ještě kromě JJ :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar a sílu, můžeš tam bez obav nacpat jakoukoliv 5881 nebo 6L6GC. Když budeš hledat problémy, jistě nějaké najdeš :?. Neřeš a hrej s tím co máš. :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
innerself

Příspěvek od innerself »

Já si tu pročítal mezitim i fórum a našel jsem, že peavey 6505 má anodový napětí přes 530v, takže tam by taky nešlo nacpat ani jedinou 6L6GC na trhu :D

Edit: tak vlastně jenom 6L6GC firmy TAD. Ty jsou údajně až do 550v :D
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

innerself

Příspěvek od innerself »

Poslechnul jsem si ty ukázky na high gain zvuk a těžko to rozklíčovat, když ten začátek někde hraje otevřeně a někde tlumeně. Škoda že si nenahrál ten riff do nějakýho looperu, kde by se pak ten případnej rozdíl projevil o dost věrohodnejš.
JuanV

Příspěvek od JuanV »

innerself píše: 21.04.2021 10:11 Škoda že si nenahrál ten riff do nějakýho looperu, kde by se pak ten případnej rozdíl projevil o dost věrohodnejš.
Presne, ja si ted hraju s moddingem Marshall JMP-1 preamp podle sebe a planuju to pak porovnat s originalem, ale zpusobem jak rikas, neco nahraju do loopera a pustim to pres jeden a druhej se stejnym nastavenim.
Jinak tyhle porovnavaci videa vubec nemaj zadnou metodiku :)
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
innerself

Příspěvek od innerself »

Já kolikrát i když ve zkušebně všechno vypnu, za několik dní přijdu a jenom to zapnu, tak ten zvuk stejně trošku, byť nepatrně, jinej je. Nevim, jestli je to že jemně povolí třeba stojan s mikrofonem, nebo že kolísá napětí, ale mam to u sebe zpozorovaný :D Nejlíp teda všechno hned v jeden den :D
Demilich

Příspěvek od Demilich »

To je psychoakustika. ;) Opravdu.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
torst

Příspěvek od torst »

Není,aspoň jsem pozoroval totéž. jednou hrála lampa skvěle, podruhé hůř. Podle mě to bylo tím napětím v síti.
Skutečná svoboda je vždy svobodou pro jinak smýšlejícího. (Rosa Luxemburgová)
innerself

Příspěvek od innerself »

torst píše: 21.04.2021 14:23 Není,aspoň jsem pozoroval totéž. jednou hrála lampa skvěle, podruhé hůř. Podle mě to bylo tím napětím v síti.
Asi by to odpovídalo. V minulosti jsem psal, že jsem měřil bias s jednou sondou pro 4 lampy (nebo spíš ověřoval jak jsou spárovaný) a další sonda pro anodový napětí mi vždycky při dalšim zapnutí hodila jiný číslo.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Zkousel jsem vliv site na Ua a bylo to do 3mA, nekde mezi 200/250V
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, Trevore nic ve zlém, Tvému příspěvku moc nerozumím, napsal jsi asi něco jiného, než jsi chtěl... :wink:
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Oprava, Jo jde o proud, ne o napětí
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Dík, myslel jsem si to, už je to jasné. :)
innerself

Příspěvek od innerself »

A pro laiky to teda znamená co? Že to je tak nepatrný, že to poznat teda uchem nejde?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Vycistenym uchem mozna jo, ale je to spis na hranici přesností pouzitych mericich pristroju a udelatek
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Všimli jste si někdo tajtoho?
https://www.tubeampdoctor.com/en/6l6gcm ... m-selected

Firmu TAD všichni známe, ale nejspíš zavření továrny v Číně, je donutilo si lampy vyrábět sami. Nebo jsem to tak z jejich popisku pochopil :D

REDBASE (TM)
The new TAD Redbase series combines the latest manufacturing technologies with traditional design and flawless quality. The TAD Redbase series is exclusivly built on a TAD production line that has been optimized especially for the TAD Redbase series. At TAD in Germany, the tubes of the STR series receive a special, additional burn-in treatment and formatting process in preparation for the TAD Premium.Matching, which optimizes the quality of the cathode emission and opens up an exceptionally detailed sound structure.

Stejně to vypadá ale jako klasická Shuguangská 5881A, která se na alíku a ebayi prodává taky nově s červenou paticí (patkou). Je teda možný, že se jedná o novou čínskou produkci z jejich nový továrny, kterou slibovali hned co jim ta stará shořela :D
Demilich

Příspěvek od Demilich »

innerself píše: 3.06.2021 12:57
REDBASE (TM)
The new TAD Redbase series combines the latest manufacturing technologies with traditional design and flawless quality. The TAD Redbase series is exclusivly built on a TAD production line that has been optimized especially for the TAD Redbase series. At TAD in Germany, the tubes of the STR series receive a special, additional burn-in treatment and formatting process in preparation for the TAD Premium.Matching, which optimizes the quality of the cathode emission and opens up an exceptionally detailed sound structure.
Pokusím se o překlad z byznysovštiny do polopatštiny :lol:
  • latest manufacturing technologies with traditional design = Tak jak se to dělalo doteď.
  • The TAD Redbase series is exclusivly built on a TAD production line = Existuje jedna výrobní linka jakožto stroj, kde to práskáme jako Baťa cvičky. Dělá se to jen na tomto jednom stroji. (A co jako?)
  • ...that has been optimized especially for the TAD Redbase series = Když začne směna, číňan přijde a na počítači obsluhujícím tuto linku loadne preset pro dělání lamp TAD, namísto těch 5 jiných druhů, které na něm vyráběla směna předtím. (Dost pravděpodobně to loadnuté nastavení mění jen tisk loga)
  • At TAD in Germany, the tubes of the STR series receive a special, additional burn-in treatment and formatting process = Až se to doveze do německa, my zjistíme, že ty lampy k sobě nepasujou a je potřeba je každou doladit zahořením, aby se vůbec daly prodat jako párované a nemuseli jsme se za to stydět.
To ostatní je jen vynecháníhodná vata.

Možná jsem příliš sarkastický skeptik, ale opravdu si nemyslím, že toto je moc vzdálené pravdě.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
innerself

Příspěvek od innerself »

Já to zase chápal tak, že:
Všechny ostatní lampy překupujeme z číny slovenska a ruska, ale tuhle jsme si začali vyrábět sami na naší božský TAD lince a proto je ta nejlepší ze všech na světě :D A v tom je právě ta změna, kterou jsem myslel i já. Ten zbytek o párování chápeme stejně :D
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Musis je nechat zahoret a parovat, nevyrobis elektronky stejnych hodnot, to nejsou plechovky na fazole
Sam si je zahoruju a paruju a i kdyz je dvacet kusů ze stejne serie, deset párů neudelas, tak to je noo
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“